Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate

FOTO| Omagiu și recunoștință pentru eroii căzuți la datorie. Ceremonial public și depuneri de coroane, la Deva

Publicat

pe

Ziua Eroilor”, celebrată de sărbătoarea Înălțarea Domnului, a fost marcată, astăzi, la Deva, printr-un ceremonial public, ce s-a desfășurat la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni din municipiu. Manifestarea a reunit oficialități locale și județene, istorici, militari, reprezentanți ai partidelor politice și ai instituțiilor publice din județ.

Ceremonialul public a început la ora 12:00, cu intonarea Imnului Național. O slujbă religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, moment urmat de rostirea de alocuțiuni privind semnificația „Zilei Eroilor”.

În mesajul Instituției Prefectului, prezentat de subprefectul Gheorghe Bogdan Urdea, s-a arătat că: „Astăzi, o zi atât de importantă din calendarul creștin-ortodox, în care sărbătorim praznicul Înălțării Domnului, o dedicăm și eroilor, ostașilor și tuturor celor care au scris istoria României prin propriul sacrificiu, pe câmpul de luptă, în lagăre sau în temnițele comuniste, apărând libertatea, credința strămoșească, pământul țării și idealul de unitate al românilor”.

Din partea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, la manifestare a fost prezent Costel Avram, administratorul public al județului. Sacrificiul eroilor este măsura iubirii acestora față de Patria Mamă. În momentele noastre de nesiguranță, de îndoială sau ezitare, primim din pilda eroilor încurajări, sfaturi, dar și mustrări. Eroii României s-au sacrificat pentru idealuri înălțătoare, iar noi suntem datori să ne întărim credința, responsabilitatea și speranța în fiecare zi. Ne înclinăm cu adâncă recunoștință în fața memoriei înaintașilor noștri și le aducem un pios omagiu. Dumnezeu să le așeze sufletele în rândurile drepților. Glorie eternă eroilor României!”, a spus, în discursul său, administratorul public al județului, Costel Avram.

Pentru noi toți este o datorie sfântă şi o onoare să ne amintim de eroii noștri. Și nu doar astăzi, în zi de sărbătoare, ci în fiecare moment, ei trebuie să fie prezenți în mintea și inima noastră. Putem să le cinstim memoria în fiecare zi, prețuind valorile pe care ei le-au socotit mai importante decât viața lor. Ei au pornit la luptă cu un ideal – acela de a apăra libertatea, independența, suveranitatea și integritatea țării noastre. Povestea fiecărui erou este o părticică din istoria României de astăzi. Să ne plecăm capetele, să ne rugăm pentru veșnica pomenire a eroilor noștri și să cinstim jertfa lor. Mormintele eroilor noștri pot fi considerate altare în fața cărora noi, toți românii, trebuie să ne plecăm genunchii în semn de prețuire și respect. Glorie eternă eroilor noștri, cunoscuți sau necunoscuți! Binecuvântată să le fie pomenirea lor, din neam în neam!”, a declarat, la rândul său, primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Istoricul Gheorghe Firczak, prezent la manifestare: “Ziua Eroilor are o semnificație deosebită pentru poporul român”

La manifestare a fost prezent, ca de fiecare dată, și istoricul Gheorghe Firczak, președinte al Asociaţiei Judeţene a Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Deva – Hunedoara, președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR) şi fost parlamentar. Ziua Eroilor are o semnificație deosebită pentru poporul român și, sigur că, nu întâmplător aceasta se sărbătorește odată cu sărbătoarea creștinească Înălțarea Domnului. Noi, grupul parlamentar al minorităților naționale, în mod evident, cinstim eroii neamului românesc. Am spus întotdeauna că suntem parte integrantă a națiunii române și de aceea ne manifestăm, de fiecare dată, această disponibilitate. Totodată, vreau să amintesc că noi, minoritățile naționale, suntem recunoscători Revoluției Române din decembrie 1989, care a făcut posibilă afirmarea deplină în țara noastră, datorită generozității poporului român și a sprijinului acordat de instituțiile fundamentale ale statului, Parlament, Președinție, Guvern, pentru afirmarea identității acestor minorități care trăiesc în România„.

După discursuri, a urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori. La Monumentul Eroilor, au fost depuse coroane de flori din partea veteranilor de război, a instituțiilor și autorităților locale și județene, precum și a partidelor politice parlamentare din județul Hunedoara.

Ziua Eroilor” a fost decretată, prin lege, sărbătoare națională și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a 40 -a zi de la Sfintele Paști, de sărbătoarea „Înălțarea Domnului”. Manifestări similare cu cea de la Deva au avut loc şi în alte localităţi ale judeţului.

Actualitate

Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile

Publicat

pe

Redactat de

Preșcolarii și educatoarele de la Grădinița PP7 din Deva au demonstrat că solidaritatea începe de la vârste fragede, colectând peste 900 de kilograme de fructe și legume în cadrul campaniei sociale „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”.

Acțiunea, desfășurată în perioada 25–29 noiembrie 2024, a implicat peste 150 de copii, părinți și cadre didactice, care au contribuit la strângerea a 454 kilograme de fructe și 477 kilograme de legume. Donațiile au ajuns la familii și persoane vulnerabile din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, dar și la copiii din centrele de zi și casele de tip familial din Deva și Săulești.

Sprijin pentru comunitate

Pe 29 noiembrie, 20 de persoane cu vârste între 4 și 90 de ani, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, au primit pachete cu fructe. Beneficiarii au fost selectați din imobilele sociale și din rândul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.

Organizatorii au subliniat importanța campaniei nu doar pentru beneficiarii direcți, ci și pentru educația preșcolarilor. „Copiii au învățat cât de important este să dăruiești și să fii generos. Astfel de acțiuni îi ajută să-și formeze valori esențiale, precum omenia și responsabilitatea,” au declarat reprezentanții Grădiniței PP7.

Parte dintr-un proiect național

Campania „Săptămâna fructelor și a legumelor donate” este organizată la nivel național în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Proiectul încurajează elevii și profesorii să participe la activități de voluntariat care sprijină persoanele defavorizate, contribuind la integrarea lor socială și la consolidarea spiritului de comunitate.

Acțiuni similare au avut loc în școli și grădinițe din toată țara, dovedind încă o dată că prin solidaritate se pot face schimbări semnificative în viețile celor aflați în dificultate.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”: Programe artistice și ateliere tematice în centrele din subordinea DGASPC Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

“Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, celebrată astăzi, 3 decembrie, va fi marcată în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara, prin rograme artistice și ateliere tematice.

 

În fiecare an, la data de 3 decembrie, este marcată “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, în semn de solidaritate cu acestea. În 2024, DGASPC Hunedoara, împreună cu beneficiarii centrelor rezidențiale și de zi pentru persoane adulte cu dizabilități din subordinea instituției, alături de reprezentanți ai unor instituțiilor publice și private, vor marca această zi ca un nou prilej de conștientizare a problematicii persoanelor cu dizabilități.

„Toți diferiți, toți egali”

Potrivit reprezentanților instituției, această zi va fi marcată de către DGASPC Hunedoara în toate serviciile de tip rezidențial pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, prin organizarea de programe artistice dedicate acestui eveniment ce se vor desfășura cu participarea tuturor beneficiarilor, ateliere de lucru manual cu tematică de Crăciun și mese festive.

Advertisement

“Agenda evenimentelor dedicate acestei zile va debuta la cele trei centre din Păclișa sub tema “Toți diferiți, toți egali”. Vor fi organizate ateliere de lucru manual si desen pentru beneficiari sub denumirea ”Poveștile noastre” și va fi realizat un ”Copac al dorințelor” cu lucrări personale. Apoi în cadrul atelierelor de muzică beneficiarii își vor exprima emoțiile prin cântec într-un mic spectacol de colinde, cântece patriotice și iarnă. Agenda continuă la cele două centre din Brad, ocazie cu care beneficiarii mai tineri îi vor vizita pe cei mai în etate. Va fi organizată o tombolă aniversară pentru toți participanții iar apoi un grup de măicuțe de la Mănăstirea Crișan vor susține un program de colinde. Ziua se va încheia cu un program artistic susținut de tineri artiști instrumentali din localitate. Acțiunile vor continua la centrul din Geoagiu cu vizita elevilor de la Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza și a preotului local. Vor fi prezenți în vizită și beneficiari din cadrul Locuințelor Protejate pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Orăștie. Aceștia din urmă își vor încheia ziua vizitând Târgul de Crăciun din Orăștie. Evenimentele dedicate acestei zile se vor încheia la centrul din Brănișca prin acțiunea Asociației Inimi Generoase. Vor fi donate beneficiarilor dulciuri și lucrări, realizate de copii la atelierul meșteșugăresc al asociației, constând în brăduți și felicitări. Acțiunea se va încheia cu colindele și urările copiilor”, au informat reprezentanții DGASPC Hunedoara.

Aproape 20.000 de adulți și peste 1.300 de copii cu dizabilități

Situația statistică la nivelul DGASPC Hunedoara indica, la sfârșitul trimestrului al treilea al anului 2024, un număr de 19.911 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate și 1.375 copii cu dizabilități, persoane care beneficiază de drepturile și facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Tot la această dată, în sistemul de protecție al DGASPC Hunedoara, beneficiau de servicii de găzduire și îngrijire 344 persoane adulte cu dizabilități.

“DGASPC Hunedoara urează tuturor celor care sărbătoresc Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi” multă sănătate şi linişte sufletească!”, a transmis Geanina Marina Ianc, director general la DGASPC Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Noutăți din comuna Pui

Publicat

pe

Redactat de

Din luna octombrie administrația publică locală din comuna Pui și-a preluat atribuțiunile. Prezent, săptămâna trecută, în emisiunea SPUNE CE CREZI, deifuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, noul primar al comunei Pui, Ovidiu Ciolea, a vorbit despre lucrurile cu care se confruntă la început de mandat, dar și despre planurile de viitor.

Datoriile se vor stinge, iar proiectele începute vor fi finalizate

În prima parte a emisiunii, Ovidiu Ciolea a vorbit despre problemele existente în comună și modalitățile de rezolvare, fiind vorba despre datorii și de proiecte nefinalizate, dând asigurări că aceste aspecte vor fi reglementate. “Avem datorii, ca și mai toate UAT-urile, mai mari sau mai mici. Deci cam peste tot sunt probleme. Nu vreau să vorbesc de sume, dar datoriile sunt destul de consistente la Pui, dar îmi doresc să le reglăm în timp. Sunt și unele proiecte nerealizate. Mai avem de făcut recepții la unele proiecte. Este vorba despre proiecte bune, care ajută la dezvoltarea comunei. Avem, de exemplu, grădinița cu program prelungit, lucrare începută de mult timp, dar e bine că s-a încheiat și putem da drumul activității începând cu anul școlar viitor. De asemenea, mai este canalizarea în Hobița, Uric și Râu Bărbat, la fel un proiect foarte bun, dar nerecepționat, însă este în termen și îl vom finaliza. Ar mai fi căminul cultural de la Ponor, care mai trebuie finalizat și recepționat. De asemenea, mai sunt și câteva drumuri, lucrările la acestea nefiind recepționate de prin 2028 – 2019, dar sperăm să le finalizăm. Le luăm pe rând, pe fiecare”, a spus Ovidiu Ciolea.

Rezolvarea problemei terenurilor întăbulate greșit, o prioritate

Primarul din Pui a vorbit și despre o chestiune ce trebuie rezolvată urgent, fiind vorba de corectarea întăbulării terenurilor, care nu este conformă cu realitatea. „În momentul de față ne confruntăm cu o problemă ce necesită o rezolvare destul de urgentă, fiind vorba despre terenuri. Mai exact de terenurile care au fost întăbulate la lucrările de la conducta de gaz BRUA ce trece prin comună. Acolo sunt decalaje foarte mari, mai ales în ce privește suprapunerea unor suprafețe. Este vorba despre circa 500 de terenuri, care trebuie remăsurate. Întăbularea a fost făcută greșit. Fără a acuza fosta conducere a comunei, din ce am vorbit cu oamenii, dar și cu firma care a executat măsurătorile și cu angajații Primăriei, a fost o lipsă de comunicare. Dacă se comunica, nu cred că se ajungea aici. Este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm cu prioritate”, a precizat primarul din Pui.

Este nevoie de colaborare în Consiliul Local pentru dezvoltarea așezării

Ovidiu Ciolea a mai vorbit și despre proiecte de viitor, subliniid că este nevoie de colaborare în Consiliul Local, așa cum există cu angajații Primăriei, pentru dezvoltarea comunei. „Oamenii din Primărie își fac treaba destul de bine și nu sunt probleme în acest sens. Lucrez cu aceeași angajați, care au răms pe posturile lor, și colaborez foarte bine cu dânșii și, din câte am înțeles, acest lucru este reciproc. În ce privește Consiliul Local am oarece probleme, fiind în minoritate, legate de unele proiecte, dar sper că cei care sunt majoritari vor vota pentru binele comunei. Sunt proiecte care trebuie derulate în viitor. Unul dintre acestea este introducerea gazului metan, iar când se va deschide sesiunea de proiecte pe acest domeniu vom depune documentația. De asemenea, avem încă drumuri neasfaltate sau care necesită pietruire. La fel este și cu alimentarea cu apă, aproape jumătate din satele comunei nefiind legate la rețea. La acest capitol problemele cele mai mari sunt în Fizești și Federi. Satele de munte ale comunei, unde trebuie să găsim o sursă de captare a apei. Când este secetă, cum a fost și în vara acestui an, locuitorii de acolo s-au confruntat cu lipsa apei. Sper ca toate aceste probleme să le putem rezolva în viitor. Îmi doresc ca în viitor să atragem și investitori, pentru crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri”, a declarat Ovidiu Ciolea.

Pregătiți de iarnă și de sărbători

Primul din Pui a discutat și despre subiecte de sezon, precum venirea iernii și pregătirile de sărbători. „Încălzirea se face, în general, cu lemne, și nu cred că vor fi probleme. Cu siguranță, însă, nu vor fi probleme la instituțiile publice, în special la școli. De asemenea, suntem pregătiți și pentru deszăpeziri și nu cred că iarna ne va lua prin surprindere. Legat de sezonul rece, în decembrie așteptăm, cu toții, sărbătorile. În comună va fi iluminat festiv, vor fi brazi împodobiți și sperăm ca micuții să primească și cadouri de Crăciun din partea administrației. Le doresc concetățenilor mei toate cele bune și sărbători cu multe bucurii și îi asigur de colaborare și sprijin total din partea mea, a precizat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui, în emisiunea SPUNE CE CREZI difuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate