Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

FOTO – VIDEO| „Parada Bicicliștilor” la Deva, eveniment dedicat începerii noului an școlar și invitație la un stil de viață sănătos

Publicat

pe

Peste o sută de bicicliști mari, dar mai ales mici, au putut fi văzuți marți seară, pe străzile din municipiul Deva. Plini de energie și de entuziasm, aceștia au pedalat pe principalele artere și în zona unor unități de învățământ din oraș. Totul, în cadrul unei parade organizată pentru a marca începutul noului an școlar, evenimentul fiind, totodată, și o invitație de a adopta un stil de viață sănătos, prin sport și protejarea mediului înconjurător.

Parada bicicliștilor de la Deva a reunit numeroși copii și alți pasionați de ciclism și mișcare în aer liber. Adepții pedalatului și-au dat întâlnire, cu mic, cu mare, la ora 18:30, în Piața Unirii, din centrul istoric al municipiului. De acolo, au parcurs împreună un traseu, trecând pe lângă Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” și Colegiul Național „Decebal”.

Parada s-a desfășurat într-o atmosferă plină de voie bună și relaxare, bicicliștii fiind aplaudați de câțiva trecători care i-au privit cu admirație.

Evenimentul a fost organizat de O bicicletă pe zi”, un proiect de suflet inițiat de deveanul Alexandru Șoimăreanu, cunoscut pentru organizarea mai multor manifestări similare prin care promovează mersul pe bicicletă. „Scopul evenimentului a fost de a marca începutul noului an școlar și de a impulsiona elevii și profesorii să folosească bicicleta ca mijloc de deplasare la cursuri, cu beneficiile de rigoare: mobilitate foarte bună, sănătate fizică și psihică. Ne-am dorit să atragem atenția că sunt mulți copii care ar vrea să meargă la școală folosind acest mijloc de locomoție. (…) Am pornit din Piața Unirii și am trecut pe lângă câteva unități de învățământ tocmai pentru a marca începutul noului an școlar”, spune Alexandru Șoimăreanu, inițiatorul evenimentului.

O bicicletă pe zi” – un proiect născut din pasiunea pentru ciclism

Proiectul „O bicicletă pe zi” a fost demarat de deveanul Alexandru Șoimăreanu în urmă cu doi ani și nouă luni, la data de 1 ianuarie 2021. Totul a pornit din pasiunea sa pentru bicicletă, pentru verde. Pe lângă informațiile despre mobilitatea urbană, pe pagina oficială – „O bicicletă pe zi”, de pe rețeaua de socializare, el publică și fotografii cu bicicliști din municipiul Deva. De când a început proiectul și până acum, a fotografiat 1.421 de bicicliști distincți, pe care i-a întâlnit prin oraș. Face acest lucru în timpul său liber, din pasiune pentru mersul pe două roți. „Nu stau să vânez”. Pur și simplu, întâlnesc bicicliști pe stradă și stau de vorbă cu ei (…) Mai organizăm, de-a lungul anului, și alte manifestări similare. Unul dintre acestea este „Masa critică”, eveniment care se desfășoară în ultima vineri din fiecare lună, ce constă într-o plimbare prin care bicicliștii atrag atenția asupra șoferilor că și ei fac parte din trafic. Este un eveniment ce are loc la nivel mondial”, adaugă Alexandru Șoimăreanu.

 

Proiectul „O bicicletă pe zi” continuă, deveanul Alexandru Șoimăreanu având în pregătire și alte evenimente pentru promovarea mersului pe bicicletă. El intenționează să organizeze, anul acesta, cu ajutor din partea unei prietene, lector în mobilitate urbană la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam – Olanda și cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, o proiecție de film. Este vorba despre o producție olandeză, tradusă în limba română, care ar urma să fie proiectată la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva și la Colegiul Național „Decebal”, în acest sens, fiind deja purtate discuții cu conducerile celor două unități de învățământ din oraș.

Sursa foto: O bicicletă pe zi/Facebook

Actualitate

Campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Hunedoara anunță organizarea unei campanii gratuite de colectare a deșeurilor voluminoase, derulată de operatorul de salubritate în municipiu săptămâna viitoare. Cetățenii sunt invitați să depoziteze acest tip de deșeuri lângă punctele de colectare a gunoiului menajer până marți, 26 noiembrie 2024, ora 07:00.

În cadrul acestei campanii, hunedorenii pot elimina obiecte greu de gestionat în mod obișnuit, precum piese de mobilier, obiecte sanitare (vase de toaletă, căzi de baie, cabine de duș, lavoare, rezervoare WC), covoare, plăpumi, saltele, parbrize, oglinzi de mari dimensiuni și altele.

Campania face parte dintr-un program trimestrial al administrației locale, menit să sprijine comunitatea în gestionarea deșeurilor voluminoase și să contribuie la menținerea curățeniei orașului.

Pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții optime, autoritățile locale le reamintesc cetățenilor să respecte termenul limită pentru depozitarea obiectelor.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educație la standarde europene în comuna Șoimuș: Investiție de peste 613.000 de lei finalizată cu succes

Publicat

pe

Redactat de

Peste 200 de elevi din comuna Șoimuș beneficiază acum de condiții moderne de învățare, datorită unui amplu proiect implementat de Primăria Șoimuș în colaborare cu Școala Gimnazială Șoimuș. Investiția, în valoare de peste 613.000 de lei, a fost finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii educaționale din mediul rural.

Primarul comunei, Mihai Gabriel Irimie, a subliniat că acest proiect demonstrează angajamentul administrației locale față de educație, considerată o prioritate. „Ne dorim ca toți copiii din comuna Șoimuș să aibă acces la un mediu educațional de calitate, adaptat cerințelor actuale. Această investiție reprezintă un pas important pentru viitorul comunității noastre”, a declarat edilul.

Ce aduce nou proiectul?

Proiectul a inclus dotarea a patru săli de clasă primară, trei săli de gimnaziu și două clase de învățământ preșcolar cu mobilier modern, echipamente IT și materiale didactice clasice și digitale. De asemenea, a fost amenajat un laborator de informatică la standarde europene, iar Școala Primară Boholt beneficiază acum de o sală de educație fizică echipată corespunzător.

Totodată, a fost creat un cabinet modern de limba engleză, dotat cu mobilier, echipamente IT și materiale educaționale diverse, de la dicționare și enciclopedii la kit-uri robotice și jocuri educative.

Impact asupra elevilor

Advertisement

Noile resurse digitale, precum imprimantele multifuncționale, aplicațiile software și kit-urile robotice, au fost primite cu entuziasm de elevi și cadrele didactice. Acestea nu doar că îmbunătățesc procesul educațional, ci și contribuie la dezvoltarea competențelor digitale și practice ale copiilor.

Proiectul vine, de asemenea, în sprijinul inițiativei PNRAS (Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar), prin dotări suplimentare pentru două clase primare și o clasă preșcolară, contribuind la creșterea atractivității școlii pentru elevi și părinți.

Viitorul educației în Șoimuș

Prin această inițiativă, Primăria Șoimuș își propune să reducă decalajele dintre mediul urban și cel rural în ceea ce privește accesul la educație modernă. Administrația locală consideră că investițiile în educație sunt fundamentale pentru dezvoltarea comunității, iar acest proiect reprezintă doar un prim pas în această direcție.

Mihai Gabriel Irimie reafirmă angajamentul echipei sale de a susține și alte proiecte similare, menite să crească nivelul educațional și să ofere șanse egale tuturor copiilor din comună.

Advertisement

„Educația este cheia viitorului, iar copiii noștri merită cele mai bune condiții pentru a-și valorifica potențialul,” a concluzionat primarul.

FOTO: FACEBOOK MIHAI GABRIEL IRIMIE

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.

Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).

Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).

Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate