Connect with us
Data: 14/06/2024
.

Actualitate

Gânduri bune din partea noilor primari

Publicat

pe

Dacă nu se întâmplă schimbări de ultimă oră, în județul Hunedoara au fost aleși un număr de 18 primari noi. Unii dintre ei sunt debutanți” în aceste funcție, dar alții au o bogată experiență în administrație.

Trei noutăți la localitățile urbane

Trei dintre aceștia vor conduce localități urbane. La Deva noul primar este Lucian – Ioan Rus, despre acesta scriind, pe larg, în ediția de ieri, dar și orașele Geoagiu și Simeria vor avea edil-șef nou.

La Geoagiu primar va fi Ovidiu Vlad. „Sunt foarte bucuros că am câștigat aceste alegeri locale, alături de o echipă excepțională, căreia îi mulțumesc. Așa cum am spus și în campania electorală, vom face lucruri bune pentru oamenii din Geoagiu”, a spus Ovidiu Vlad.

O situație mai aparte este la Simeria, unde Emil Ioan Rîșteiu revine, după patru ani, în fruntea Primăriei.Mulțumesc tuturor care s-au prezentat la urne, indiferent de votul pe care l-au exprimat. Principala mea preocupare este aceea de revenire la normalitate. Bineînțeles, vom contiuna proiectele de dezvoltare ale orașului”, a spus Emil Ioan Rîșteiu.

Advertisement

Viceprimariavansați

Printre cei care vor fi noi conducători de unități administrativ – teritoriale sunt și actuali viceprimari. Cunosc bine situația din comună, fiind viceprimar în prezent. Bineînțeles că vom continua proiectele în derulare și ne propunem să implementăm și altele, în toate domeniile”, a spus Marius Daniel Dăncescu, noul primar de Răchitova.

O situație similară întâlnim, printre altele, și la Boșorod. Îi asigur pe concetățenii mei că voi continua să fiu aceeași persoană care va fi receptivă la orice solicitare primită. Și ca primar, la fel ca și acum, când sunt vice primar, voi face totul pentru binele comenei nostre”, a spus Denis Ovidiu Perța.

Doamnele revin în prim-plan

S-a mai remarcat la alegerile de duminică creșterea numărului de primărițe din județ, acesta ajungând la șapte, un record pentru județul Hunedoara. Sunt convinsă că și noi, femeile, putem face o treabă bună în administrație. Personal, îmi propun să fiu să fiu o voce curajoasă, atât a generației tinere, cât și a celor mai în vârstă. Intenția mea de a candida s-a născut din dorința comună a mai multor locuitori de a transforma Sarmizegetusa într-o comună europeană, cu specific turistic, un model pentru satul tradițional românesc. Voi fi alături de fiecare locuitor și vreau să redau speranța că putem trăi într-o adevărată comună europeană, cu o echipă care știe să-și protejeze locuitorii și să-și construiască cu grijă viitorul”, a spus una dintre doamnele care vor fi în fruntea unei comune, Gina Aurora Socaciu, primarul ales din Sarmizegetusa.

Advertisement

Surprize mari

Cum se întâmplă de fiecare dată la alegeri, au fost și surprize mari, în care primari cu ștate vechi de servicii au fost învinși de contracandidați mai tineri. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în comunele Bulzeștii de Sus, Lăpugiu de Jos, Pui sau Vețel.

Vin la primărie cu gândul de a schimba în bine comuna și de a o dezvolta. Suntem poziționați într-o zonă superbă, cu potențial enorm, pe care trebuie să-l valorificăm”, a spus Doru Ioan Paul, viitorul primar de la Bulzeștii de Sus.

Vin cu cele mai bune gânduri în fruntea comunității. Îmi propun ca, împreună, să dezvoltăm comuna și îi asigur pe concetățenii mei că voi fi deschis la toate solicitările și sugestiile dumnealor”, a spus primarul ales din Lăpugiu de Jos, Emanuel Alin Drăgănesc.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături, în special tinerilor din comună și echipei. Voi fi un primar al tuturor locuitorilor din comună și îmi doresc să dezvoltăm, împreună, localitatea în care trăim”, a spus Ovidiu Ciolea, viitorul primar de la Pui.

Advertisement

Vin cu bucurie și cu speranță în funcția de primar. Îmi doresc o comună modernă, cu bunăstrare și prosperitate pentru toți locuitorii”, a spus Gheorghe Capșa, viitorul primar de la Vețel.

Reamintim că primarii aleși pe 9 iunie își vor prelua mandatele în toamnă.

Actualitate

Hunedoara, printre județele cu cele mai puține voturi nule – Analiză Expert Forum

Publicat

pe

Redactat de

Hunedoara se numără printre județele cu cele mai puține voturi nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, potrivit unei analize realizată de Expert Forum (EFOR). Județul Hunedoara a avut 4,27 la sută voturi nule la scrutinul pentru europarlamentare de duminica trecută. 

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, numărul acestora fiind unul dintre cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral.

Aproape o jumătate de milion de români au votat degeaba

La nivel național, potrivit EFOR, din 9.440.962 de voturi exprimate 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. „În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situația de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule”, explică EFOR.

Conform documentului, la nivel de județ, cele mai multe voturi nule au fost înregistrate în Vrancea și Vaslui (6,7%), iar cele mai puțin în Hunedoara, Timiș, Ilfov, Harghita și Cluj (aproximativ 4%).

„În 10 județe procentul voturilor nule este mai mare de 6, ceea ce reprezintă o proporție semnificativă. În străinătate procentul este de 2,5%. Sectoarele din București au între 2,6 – Sectorul 1 și 3,8% – sectorul 5. Deși nu există o limită clară de la care numărul de voturi nule devine problematic, considerăm că 10% din voturi nule pe secție poate deschide o discuție despre ce s-a întâmplat în secția respectivă, dacă procesul verbal a fost completat corect sau dacă există alte indicii de nereguli”, se mai arată în raport.

Advertisement

Potrivit aceluiași document, la alegerile pentru primari, procentul de voturi nule era la data analizei de 3%, adică 275.505 din 9.055.959 de buletine. La consilii locale procentul este 3,7%.

În județul Hunedoara, la votul pentru primari numărul de voturi la data analizei era de 3,13 la sută, mai mic decât la alegerile europarlamentare.

„Dacă ne uităm comparativ pe județele unde există un procent mare de buletine de vot nule, ele nu sunt neapărat aceleași ca în cazul europarlamentarelor. Adică pentru primari cele mai multe buletine de vot s-au anulat în Vaslui, Bacău și Covasna (4%), urmate de Neamț, Mureș, Satu Mare și Dolj, între 3,5% și 4%. Din București în sectorul 2 au fost anulate proporțional cele mai multe buletine de vot, adică 3%, comparativ cu doar 1,7% în Sectorul 6, 1,85% în Sectorul 3, 1,98% în Sectorul 1 sau 2,1% în Sectorul 4. Interesant de remarcat că Sectorul 2 este singurul județ/sector care are mai multe voturi nule pentru primar decât la europarlamentare”, mai arată Expert Forum (EFOR).

EFOR precizează că datele pentru primari și consilii locale sunt prelucrate din informațiile parțiale publicate pe prezenta.roaep.ro miercuri 12 iunie, iar cele pentru europarlamentare sunt prelucrate din baza de date descărcată pe 13 iunie în prima jumătate a zilei. Așadar, pot apărea anumite discrepanțe.

Voturile nule sunt cele legate de buletinele introduse în urnă, care nu respectă criteriile stabilite de lege pentru a fi valabile. Voturile nule sunt diferite de buletinele anulate, care reprezintă buletinele neîntrebuințate și anulate la sfârșitul zilei sau utilizate, dar anulate la cererea alegătorului întrucât opțiunea votului a fost dezvăluită. Sunt considerate voturi nule, următoarele buletine de vot găsite în urnele de vot: buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare; buletinul de vot care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT” care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ștampile au fost tăiate/anulate de
alegător; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor și nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere.

Advertisement

Raportul integral poate fi consultat AICI

Citeste mai mult ...

Actualitate

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție, în această seară, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție terestră zone verzi va avea loc în seara acestei zile – 14 iunie, începând cu ora 22:00, în municipiul Deva.

“Se vor desfășura următoarele acțiuni: Dezinsecție terestră (combatere țânțari). Insecticid utilizat: Cymina Ultra; Dezinsecție terestră (combatere larve țănțari). Larvicid utilizat: Vectobac WG. Toate produsele utilizate se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide și sunt avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătății. Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Revizie tehnică lunară la telecabina de pe Cetatea Devei – luni, 17 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Serviciul Baze Agrement anunță oprirea luni, 17 iunie 2024, a telecabinei care facilitează accesul pe Cetatea Devei.

Telecabina va fi oprită luni, 17 iunie 2024, pentru lucrările de mentenanță care se execută obligatoriu, în fiecare lună. Firma care asigură mentenanța va verifica instalația (cabluri, comunicația radio între punctul de comandă și cabină etc.), pentru ca turiștii să fie în siguranță. De asemenea, ascensorul care deservește Cetatea Deva va fi igienizat.

Turiștii pot vizita monumentul istoric la pas pe la Poarta 1, alegând unul dintre cele trei trasee:

Traseul nr. 1 – din spatele restaurantului de la Poalele Cetății până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 45 de minute;

Traseul nr. 2 – de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 40 de minute;

Advertisement

Traseul nr. 3 – din fața tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 30 de minute.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate