Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate - Eveniment

Gimnastică – Tot în Deva rămâne baza

Publicat

pe

Aşa cum anunţam în ziarul de ieri, revenim cu amănunte de la recent încheiatele Campionate Europene de gimnastică.

Desfăşurate la Berna, capitala Elveţiei, Campionatele Europene de gimnastică au reconfirmat valoarea „fabricii de medalii” de la Deva, chiar dacă sunt destui care neagă acest lucru.

Noroc cu junioarele

Componentele echipei naţionale de junioare, Alisia Botnaru, Olivia Câmpian, Ioana Crişan, Carmen Ghiciuc şi Denisa Golgotă, toate legitimate la CNS Cetate Deva, unde sunt pregătite de către profesorii Nicolae Forminte, Liliana Cosma şi Florin Cotuţiu, au avut o evoluţie excelentă în capitala Elveţiei. După medalia de bronz în concursul pe echipe, în finala de la individual compus Carmen Ghiciuc şi Ioana Crişan au ocupat locurile opt şi nouă. Duminică a fost ziua finalelor pe aparate, unde erau calificate Ioana Crişan (la bârnă), Olivia Cîmpian şi Denisa Golgotă (ambele la sărituri şi sol). Prima finală a fost cea de la sărituri. Aici Olivia Cîmpian a evoluat printre primele, dar la doua săritură s-a accidentat la aterizare, din fericire nu grav, şi a terminat pe locul al optulea. În schimb, însă, intrând ultima în concurs, Denisa Golgotă a sărit mult mai bine şi, cu un total de 14.233, a terminat a doua, la egalitate cu italianca Martina Basile, şi în urma altei reprezentante din Peninsulă, Martina Maggio (14.499) şi a devenit vicecampioană europeană. Au urmat, apoi, paralele, unde nu am avut reprezentantă, şi bârna, finală în care, riscând mult, lucru ce a dus şi la o accidentare, tot uşoară, din fericire, Ioana Crişan a ratat şi s-a retras din concurs, terminând pe locul al optulea. Şi a venit şi ultima finală, cea de la sol, în care a evoluat doar Denisa Golgotă, Olivia Cîmpian neluând startul din cauza accidentării de la sărituri. Intrând ultima pe covor, Denisa Golgotă a evoluat entuziasmant şi, cu 13.933, a cucerit medalia de aur şi tilul de campioană continentală la sol, deveanca fiind urmată, pe podium, de britanica Alice Kinsella (13.866) şi rusoaica Uliana Perebinosova (13.800). La senioare, lot din care a făcut parte doar o singură deveancă, Anamaria Ocolişan, în concursul pe echipe România a ocupat locul al şaselea, iar Cătălina ponor a obţinut două medalii de bronz, la bârnă şi sol. Cu cinci clasări pe podium, dintre care trei au fost realizate, exclusiv, de gimnaste de la CNS Cetate Deva, România a ocupat poziţia a treia în clasamentul pe medalii, după Rusia (12) şi Marea Britanie (7), şi înaintea Elveţiei, Italiei şi Franţei, toate cu câte trei medalii.

Foto:Carmen Manda

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Aventura scoțianului îndrăgostit de România: O poveste de prietenie și ajutor pe DN68

Publicat

pe

Redactat de

Într-o zi toridă de 29 iunie 2024, cu temperatura urcând până la 32 de grade Celsius la umbră, în apropiere de Hațeg, o întâlnire neașteptată a transformat o zi obișnuită în una memorabilă pentru Cristian, Anton și Dougie.

Cristian și Anton, rutieriști cu experiență, acționau în cadrul unui plan de acțiune pe viteză pe DN68, în localitatea Păclișa. În mijlocul acestei activități, atenția lor a fost captată de un motociclist străin aflat în dificultate.

Dougie, un scoțian îndrăgostit de România, se afla în drumul său spre Sebeș pentru a participa la un eveniment destinat motocicliștilor. Ghinionul a făcut ca motocicleta sa să cedeze exact în parcarea din Păclișa. Fără ezitare, cei doi agenți de poliție de la Biroul Rutier Hațeg au intervenit. „Ne-am gândit că s-a întâmplat ceva… am oprit lângă motociclist, care ne-a spus că este din Scoția, este îndrăgostit de România și merge la Sebeș pentru că, în luna iulie, urmează să participe la un eveniment”, își amintesc cei doi agenți.

În parcare, Dougie avea casca jos și o piesă de motocicletă lângă el. Cristian și Anton nu au stat pe gânduri și l-au ajutat să își repare motocicleta. Chiar l-au împins până s-a pus în mișcare și i-au oferit numărul lor de telefon, în caz că va mai avea nevoie de ajutor.

Câteva ore mai târziu, cei doi agenți au primit un mesaj de la Dougie: „Big thanks.  Got to my destination in Petrești (near Sebeș). All is working perfect. Thanks for all your help…” Mesajul de mulțumire a adus o bucurie nemăsurată celor doi polițiști. „Ne bucurăm că am putut ajuta, Dougie – ne-am făcut doar datoria. Drumuri bune …we are glad we could help!!” au transmis aceștia.

Această întâlnire a demonstrat încă o dată puterea solidarității și a prieteniei care poate apărea chiar și în cele mai neașteptate situații. Dougie, scoțianul îndrăgostit de România, a avut parte de o aventură neașteptată, dar plină de umanitate, pe drumurile țării noastre, iar Cristian și Anton au dovedit că empatia și ajutorul dezinteresat pot transforma o simplă întâlnire într-o poveste de neuitat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașini și motociclete istorice, de fabricație românescă, au putut fi admirate la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Autoturisme și motociclete istorice, de fabricație românească, au putut fi admirate în cadrul unei expoziții ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, pe Pietonala Corvin din municipiul Hunedoara.

Evenimentul, intitulat “Fabricat în România”, a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, iar pasionații de mașini retro au fost invitați să vină să le vadă.

De la bătrânele Dacii 1300 și 1100, un ARO 243, un Olcit, o mașină veche de Miliție, dar și de Salvare, alături de alte automobile de odinioară, toate autohtone, până la motociclete Mobra, precum și altele, au poposit, timp de câteva ore, în fața Centrului Cultural „Corviniana” din municipiul de pe Cerna și au putut fi admirate de către trecători.

Evenimentul a reunit posesori de automobile și motociclete, atestate istoric sau în curs de atestare, atât din Hunedoara, cât și din alte județe, printre care Arad și Timiș.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Doi pompieri hunedoreni, în misiune în Franța

Publicat

pe

Redactat de

Mai mulți pompieri din țară se vor afla în Franța în cadrul unui program pre-poziționare.

În perioada 01 – 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

De la ISU Hunedoara se află în această misiune doi colegi: plt. adj. șef Dănilă Cristian – Detașamentul de pompieri Orăștie și plt. adj. Bumbar Cristian – Detașamentul de pompieri Petroșani

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 l), 2 autospeciale de primă intervenție și comandă și 1 microbuz), a început deplasarea astăzi, 28 iunie, pe ruta Arad-Budapesta – Maribor – Ljublijana – Padova  – Piacenza – Nice – Montpelier – Sainte-Marie-la-Mer.

Advertisement

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităților franceze, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alți 40 de pompieri să înlocuiască personalul.

La plecarea contingentului format din pompieri salvatori în Franța a participat reprezentantul comenzii IGSU, prim-adjunct al inspectorului general, colonel dr.ing. Constantin Florea.

INFORMAȚII PRE-POZIȚIONARE

 Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuți.

Advertisement

Pe baza programului pilot de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) în 2022 și disponibilității declarate de DG ECHO de a sprijini și în 2024 pre-poziționarea de module specializate de stins incendii de pădure în țările afectate în trecut de incendii în perioada de vară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit, în data de 27.05.2024, solicitarea autorităților franceze de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure în luna iulie a acestui an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS.

INFORMAȚII MISIUNE FRANȚA 2023

În vara anului 2023, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, în sprijinul autorităților franceze și protecția comunităților afectate.

Astfel, în perioada 30 iulie – 02 septembrie 2023, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franța pentru susținerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate