Actualitate
Giratoriul – problemă, remediat la Petroșani
Construcția unuia dintre sensurile giratorii din centrul Petroșaniului a generat sute de opinii contradictorii, din cauza modului în care a fost amplasat, într-o zonă înțesată de treceri de pietoni și prea îngustă.
Șoferii s-au plâns, în repetate rânduri, de modul cum a fost amplasat acest giratoriu, iar primarul municipiului, Tiberiu Iacob Ridzi, spune că lucrarea va fi remediată. Muncitorii se aflau deja, ieri dimineață, în teren și lărgeau intersecția, astfel încât să aibă și în sensul giratoriu două benzi. „Am început modificarea sensului giratoriu. O să transformăm și două dintre cele trei treceri de pietoni, pentru a evita aglomerațiaîn sens. Lărgim puțin și banda a doua, ca să nu mai avem probleme”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.
Edilul mai susține că până acum nu a putut interveni, de când a montat sensul giratoriu în locul semafoarelor, pentru că lucrarea de amenajare a străzii principale și a trotuarelor a fost executată pe fonduri europene. „Noi am ieșit din garanție cu această lucrare și putem să intervenim acum, fără niciun fel de problemă”, a adăugat Iacob – Ridzi.
Construcția, care a apărut în centrul Petroșaniului prin luna august, a iscat vii controverse între participanții la trafic, care au motivat că artera se îngustează prea mult, iar pietonii care trec încurcă șoferii, care, la rândul lor, sunt nevoiți să frâneze, formând cozi în sensul giratoriu.
Lucrarea, spune primarul din Petroșani, va fi amenajată corespunzător cu bani de la bugetul local și va fluidiza traficul, mai ales că trecerile de pietoni vor fi mutate și ele, iar drumul va reveni cu două benzi pe sens.
Actualitate
Carduri de alimentare cu combustibil clonate în Belgia. Percheziții și în județul Hunedoara
Polițiștii au efectuat percheziții în trei județe ale țării, printre care și Hunedoara, precum și în Capitală, la locuințele unor persoane bănuite că se ocupau cu copierea ilegală a cardurilor de aprovizionare cu conbustibil la benzinării din Belgia, iar apoi alimentau folosind clonele realizate.
“La data de 21 ianuarie 2025, polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Bacău, Alba-Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 16 mandate de percheziție domiciliară, în județele Bacău, Hunedoara, Dâmbovița și municipiul București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliție Române (IGPR).
În urma perchezițiilor efectuate la locuințele celor în cauză, au fost descoperite și ridicate laptopuri, medii de stocare, carduri bancare, telefoane mobile, cartele SIM, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, față de două persoane au fost puse în executare mandate europene de arestare.
Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada 2023 – 2024, membrii grupului infracțional ar fi realizat operațiuni ilegale de copiere a cardurilor de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia (skimming), urmate de operațiuni de alimentare frauduloasă cu carburant folosind clonele realizate.
Percheziții și în Belgia
Acțiunea, efectuată în cadrul unui Ordin European de Anchetă, a fost realizată în sprijinul cercetărilor derulate la nivelul autorităților judiciare din Belgia – Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Est, Departamentul Gent, în vederea destructurării unei grupări de criminalitate organizată din Bruxelles, constituită din cetățeni români. „Concomitent, pe teritoriul Belgiei, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare în Bruxelles și Zulte, iar trei membri ai grupării, cetățeni români, au fost arestați preventiv”, se mai arată în comunicatul IGPR.
Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Timiș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.
Actualitate
Universitatea din Petroșani primește investiții majore prin Programul Regional Vest
Universitatea din Petroșani va beneficia de investiții importante, în valoare totală de 2,7 milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii educaționale, dotarea laboratoarelor și dezvoltarea unor programe de studii adaptate pieței muncii. Fondurile sunt alocate prin Programul Regional Vest 2021-2027 și vizează îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru studenții din Valea Jiului.
Proiect de modernizare de 1,32 milioane de euro
Un nou proiect, în valoare de 1,32 milioane de euro, a fost semnat între Universitatea din Petroșani și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Investiția va fi utilizată pentru dotarea laboratoarelor cu echipamente IT de ultimă generație, software avansat și mobilier de specialitate. De asemenea, sunt incluse măsuri de formare profesională finanțate prin Fondul Social European+, pentru adaptarea cursurilor la cerințele actuale ale pieței muncii.
Impactul investițiilor
Proiectul va avea un impact direct asupra a 4.150 de studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice, care vor beneficia de condiții moderne de studiu. Vor fi modernizate 17 laboratoare din domeniile Ingineriei mecanice, electrice, Științelor și Minelor, care se vor adăuga celor 24 de laboratoare deja dotate printr-un proiect anterior.
Istoricul investițiilor europene la Petroșani
Universitatea din Petroșani a valorificat constant fondurile europene pentru dezvoltarea instituției. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, instituția a reabilitat un corp de clădire și a modernizat peste 50 de laboratoare, într-un proiect de 2,6 milioane de euro.
Programe europene pentru învățământul superior din Vest
În cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, universitățile din regiune au la dispoziție 21 de milioane de euro pentru modernizare, digitalizare și extinderea ofertei educaționale. Până în prezent, au fost semnate opt contracte de finanțare, care vor sprijini transformarea învățământului superior și pregătirea viitoarelor generații de specialiști.
Universitatea din Petroșani continuă să joace un rol esențial în dezvoltarea educațională și economică a regiunii, demonstrând că investițiile strategice în educație pot contribui la progresul comunității.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Liceul Tehnologic „Ovid Densușianu” Călan, în plin proces de modernizare printr-un proiect de digitalizare și dotare
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune