
La împlinirea a 75 de ani, scriitorul hunedorean a primit din partea instituţiei judeţene de cultură o biobibliografie proprie
Biblioteca Județeanã „Ovid Densusianu” Deva a organizat la sfârșitul sãptãmânii trecute o manifestare culturalã dedicatã dascãlului, scriitorului și publicistului hunedorean Gligor Hașa.
Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 75 de ani de viațã și peste o jumãtate de secol de activitate literarã și pedagogicã a omului de culturã hunedorean.
Carte specialã, în semn de prețuire

De asemenea, evenimentul a fost o ocazie deosebită, astfel încât Compartimentul de Informare Bibliograficã și Comunitarã al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” a realizat și lansat în cadrul întâlnirii o biobibliografie dedicatã scriitorului. „A fost un prilej excepţional de a ne manifesta preţuirea faţă de scriitorul şi omul Gligor Haşa. Biobibliografie este dedicată scriitorului, publicistului, eseistului, dascălului care este, de peste 50 de ani, o prezenţă vie şi de neocolit în viaţa culturală şi spirituală a judeţului Hunedoara”, a spus Sebastian Bara, director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuaianu” din Deva.
Biobibliografia, care punctează marile momente ale unei vieţi dedicate culturii române, istoriei acestor locuri, a fost oferită în dar tuturor celor prezenţi la această manifestare. Din paginile ei, cei interesaţi vor putea afla ce a însemnat pentru cultura hunedoreană opera lui Gligor Haşa, scriitor şi dascăl, om de presă şi cercetător împătimit al istoriei românilor.
Poet, reporter sau esesist
Autor a numeroase volume de prozã, versuri, eseuri, studii istorice și exegeze eminesciene, Gligor Hașa face parte dintre cei mai importanți scriitori din județ, o personalitate puternicã, a cãrei opinie, potrivit reprezentanților instituției de culturã, nu poate fi ignoratã. „De aproape o jumătate de secol, pana inspirată a lui Gligor Haşa aşterne pagini de literatură, poezie, eseu, pamflet, studiu istoric, aşa încât acum, la ceas de bilanţ, vedem că rafturile bibliotecii sunt ocupate de o opera omnia de bună calitate, moştenire pentru generaţiile ce vor veni. Fie că a scris proză sau a izvodit versuri, că a făcut consemnări de reporter sau a scris pamflete usturătoare, creaţia lui Gligor Haşa ne ajută să creionăm portretul veridic al unui adevărat cărturar dotat cu har, cu un cult aproape religios faţă de limba română, un scriitor plin de viaţă şi cu o tinereţe a spiritului ce poate face invidioşi mulţi tineri”, a mai spus Sebastian Bara.