Stiri nationale
Guvernul a prelungit plafonarea prețurilor la energie. Anunțul ministrului Energiei

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, 27 februarie, prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică, pentru încă trei luni, și la gaze naturale –cu un an.
“Prioritatea zero a guvernului este să îi protejeze pe români. Pentru asta muncim în fiecare zi. Astăzi am luat decizia privind continuarea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru a proteja românii și mediul economic de efectele negative provocate de tensiunile geopolitice din regiune, deciziile Federației Ruse și gradul de înmagazinare gaze la nivelul întregii Uniuni Europene. A fost adoptată în ședința de guvern ordonanța de urgență prin care am decis această prelungire, dar și măsuri suplimentare în vederea revenirii etapizate la piața liberă, așa cum am promis. Le mulțumesc tuturor celor care au susținut acest demers. Conform Ordonanței de Urgență adoptate astăzi, prețurile la energie electrică vor rămâne plafonate pentru încă trei luni, iar cele la gaze pentru încă un an. Pentru consumatorii casnici de energie electrică, tarifele se mențin la aceleași niveluri din prezent: maximum 0,68 lei/kWh pentru un consum de până la 100 kWh, 0,8 lei/kWh pentru consumul între 100 și 255 kWh și cel mult 1,3 lei/kWh pentru consumul care depășește 300 kWh. În cazul IMM-urilor și instituțiilor publice, 85% din consumul lunar va rămâne plafonat la 1 leu/kWh, iar diferența de 15% la cel mult 1,3 lei/kWh. La gaze naturale, consumatorii casnici vor plăti în continuare maximum 0,31 lei/kWh, iar cei non-casnici cel mult 0,37 lei/kWh”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că decizia de prelungire a fost necesară în contextul în care prețurile la nivel european au crescut semnificativ pentru gaz la începutul acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut (peste 60%). “Este cunoscut faptul că prețul gazului natural are un impact major și în formarea prețului la energie electrică, prin principiul prețului marginal, care are drept efect vânzarea energiei electrice din toate sursele la prețul cel mai ridicat. Dacă plafonarea ar fi fost eliminată brusc, aproape jumătate dintre gospodării s-ar fi trezit cu facturi semnificativ mai mari, cu creșteri de peste 60%. În plus, pentru mare parte dintre IMM-uri și instituții publice, costurile cu energia electrică ar fi crescut, ceea ce ar fi putut avea un impact în lanț asupra economiei și ar fi generat o creștere a inflației. Pe lângă protejarea consumatorilor, introducem și măsuri de transparență și echilibru pe piață. Furnizorii vor publica marjele de furnizare, iar operatorii pieței vor afișa prețuri de referință pentru produsele tranzacționate. Prin aceste măsuri, românii vor avea ocazia să își aleagă furnizorii într-un cadru mai bun de transparență, putând vedea cum își gestionează companiile cheltuielile și marjele de profit. Este o măsură de a descuraja ofertele „fantomă”, cu prețuri care nu au nicio legătură cu realitatea”, a mai declarat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a mai anunțat că, începând cu 1 iulie, Guvernul va introduce măsuri de sprijin suplimentare pentru consumatorii care se confruntă cu un grad accentuat de sărăcie energetică, precum vouchere sau carduri de energie. “Vom lucra împreună cu Ministerul Muncii pentru a defini, până pe 15 iunie, criteriile de eligibilitate pentru accesarea acestor beneficii. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Știm că această măsură este o provocare pentru furnizorii de energie electrică, tocmai de aceea, în bugetul ministerului din acest an, Guvernul României, cu sprijinul Ministerului Finanțelor, a prevăzut 1,5 miliarde de lei pentru plata furnizorilor, iar Ministerul Muncii are încă 1,5 miliarde de lei. Prin actul normativ adoptat astăzi, deblocăm plățile către furnizorii de energie și, în perioada următoare, vom face transferul celor 3 miliarde de lei. Reamintesc că, conform rapoartelor Eurostat, prin ajustările succesive între 2021 și 2024, acest mecanism de compensare-plafonare a făcut ca românii să plătească printre cele mai mici prețuri din UE, respectiv al cincilea cel mai mic preț la energie electrică și, la gaze naturale, al treilea sau al patrulea, în funcție de trimestrele de analiză.Prin aceste măsuri adoptate astăzi, asigurăm o tranziție graduală spre o piață de energie liberalizată, evitând șocuri pentru români și economie”, a mai transmis ministrul Energiei.
Social
Calendar OFICIAL. Când intră banii în luna mai: alocații, indemnizații, pensii și alte drepturi sociale

Ministerul Muncii a anunțat că toate sumele aferente plății alocațiilor pentru copii, indemnizațiilor, pensiilor și tuturor celorlalte drepturi sociale vor ajunge la timp la beneficiari, chiar dacă începutul lunii aduce mini-vacanța de 1 Mai.
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:
–Alocația de stat pentru copii: 8 MAI în cont bancar; începând cu 13 MAI prin mandat poștal;
–Indemnizația de creștere a copilului: 8 MAI în cont bancar; începând cu 13 MAI prin mandat poștal;
–Stimulentul de inserție: 8 MAI în cont bancar; începând cu 13 MAI prin mandat poștal;
–Alocația de plasament: 8 MAI în cont bancar; începând cu 13 MAI prin mandat poștal;
–Drepturile persoanelor cu dizabilități: 12 MAI în cont bancar; începând cu 14 MAI prin mandat poștal;
–Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA: 20 MAI în cont bancar; începând cu 20 MAI prin mandat poștal;
–Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC: 20 MAI în cont bancar; începând cu 20 MAI prin mandat poștal;
–Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI): 20 MAI în cont bancar; începând cu 20 MAI prin mandat poștal;
–Ajutorul de incluziune (VMI): 20 MAI în cont bancar; începând cu 20 MAI prin mandat poștal.
Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:
-Prin mandat poștal: începând cu 2 MAI 2025
-În cont bancar: 12 MAI 2025
-Pentru pensionarii din străinătate (prin Citi Bank): 20 MAI 2025
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor astfel:
Între 14-16 MAI plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari atât prin mandat poștal, cât și pe card.
Stiri nationale
Poșta Română, precizări cu privire la distribuirea pensiilor aferente lunii mai

Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai 2025, au anunțat reprezentanții Poștei Române.
Aceștia au transmis precizări cu privire la distribuirea pensiilor și prestațiilor sociale aferente lunii mai.
“Ca urmare a articolelor difuzate în mass-media, legate de livrarea pensiilor și prestațiilor sociale aferente lunii mai, pentru corecta informare a opiniei publice, Compania Națională “Poșta Română” face următoarele precizări: Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite ÎNCEPÂND CU DATA DE 2 MAI 2025! Ne asigurăm beneficiarii că toate pensiile și prestațiile sociale vor fi livrate la timp și în condiții de maximă siguranță”, au transmis reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română.
Stiri nationale
Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional

Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 500 milioane lei a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program, a anunțat marți Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
‘Programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat de doar 5%, cât și prin comisionul de administrare de 0,15%/ anual, calculat la soldul garanției. Programul continuă să beneficieze de condiții preferențiale, cu 30% mai reduse decât nivelul pieței, în ceea ce privește nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă’, precizează Fondul într-un comunicat transmis AGERPRES.
Băncile care s-au înscris în program și anul acesta și cărora FNGCIMM le-a alocat plafoane de garantare sunt: Alpha Bank, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, Vista Bank, și Techventures Bank. Astfel, românii care doresc să-și achiziționeze o locuință, pot apela la una dintre băncile partenere, pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.
Informații complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro, iar pentru accesarea facilă a programului, încurajăm beneficiarii să consulte Ghidul Noua Casă 2025, pus la dispoziție de FNGCIMM.
De la lansarea Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2024, FNGCIMM a acordat un număr de 334.048 garanții, în valoare totală de 31,6 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de peste 64 miliarde lei.
Rata de default efectivă a garanțiilor este de 0,35%, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanță a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem banca.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituții financiare în baza unor convenții de lucru.
Garanția FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanțatorului, însoțită de documentația completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
Sursa: AGERPRES
- Actualitatecu 3 zile in urma
DSP Hunedoara: Atenție la vipere și căpușe! În ce spitale din județ se găsește ser antiviperin
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Servus Hunedoara” – 21 de ani de poveste scrisă zilnic
- Actualitatecu 3 zile in urma
Zi de doliu național în România, sâmbătă, în memoria Papei Francisc
- Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat din Petroșani, reținut pentru încălcarea a două ordine de protecție
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr bănuit de infracțiuni privind protecția animalelor, cercetat de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Restricții de circulație pe DN 7 Valea Oltului, luni și marți. Rute ocolitoare
- Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție în timpul liber: Un jandarm a prins un bărbat care ar fi furat dintr-un magazin din Petrila
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident la Petrila: O mașină în care se aflau cinci persoane a părăsit partea carosabilă