
Veşti proaste
Angajaţii companiilor de stat vizaţi de concedieri colective ar putea beneficia de măsuri de protecţie socială
Hunedorenii care lucrează în cadrul companiilor cu capital majoritar de stat ar putea avea parte de surprize neplăcute în perioada imediat următoare. Mai exact, guvernul se pregăteşte să dea startul concedierilor colective fiind vizate societăţi precum Poşta Română, Societatea Naţională a Huilei (SNH) Petroşani sau CFR. Astfel la solicitarea confederaţiilor sindicale a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială persoanelor ce vor fi disponibilizate prin concedieri colective.

Într-un comunicat al Ministerului Economiei se arată că această măsură vine ca urmare a planurilor de disponibilizări colective propuse de operatorii economici cu capital majoritar de stat. „Având în vedere planurile de disponibilizare ale unor operatori economici cu capital majoritar de stat sau companii sau societăţi naţionale, a fost necesară stabilirea cadrului legal prin care se asigură protecţia salariatilor“, se arată în comunicat.
Companiile de stat îşi fac planuri
Prevederile ordonanţei reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a celor subordonate autorităţilor administraţiei publice locale. Astfel, în cazul salariaţilor care lucrează în cadrul societăţilor de stat ce vor efectua concedieri colective, Guvernul urmează să aplice măsurile de protecţie socială prevăzute de ordonanţa de urgenţă adoptată. Aceste măsuri se stabilesc prin hotărârea Guvernului, la propunerea ministerele de resort, pentru concedierile colective care nu depăşesc termenul de 31 decembrie 2018.
Normele metodologice, peste două luni
În termen de 60 de zile de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei şi cel al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, vor supune spre aprobare normele metodologice de aplicare a acesteia. „În urma întâlnirii cu sindicatele s-a convenit necesitatea prelungirii cadrului legal care reprezintă o formulă generală de protecţie a salariaţilor din sectorul de stat, adaugându-se formei iniţiale o prevedere cu privire la salariile compensatorii“, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei. Din păcate, despre protecţia persoanelor care lucrează în sectorul privat şi vor fi disponibilizate ordonanţa guvernamentală nu pomeneşte nimic.