Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni! Ei au intervenit pentru stingerea unui puternic incendiu izbucnit în incinta unei foste fabrici din Lupeni
Un fum gros şi înecăcios s-a răspândit în aer, la faţa locului ajungând mai multe autospeciale cu apă şi spumă. Vâlvătaia s-a potolit abia în zorii zilei
De o noapte albă au avut parte, duminică spre luni, pompierii din Valea Jiului. Aceştia au fost nevoiţi să intervină pentru stingerea unui puternic incendiu ce a izbucnit la Lupeni. Focul a cuprins trei hale de producţie şi nu s-a potolit până spre dimineaţă. Clădirile ce s-au aprins, în care erau depozitate materiale textile, aparţin unui investitor turc. Pompierii au fost alarmaţi de oamenii care au văzut flăcările înalte şi fumul gros şi înecăcios ce se răspândea în aer în zona fostei fabrici Vîscoza din oraş.
„Simţeai că ia foc carnea de pe tine”
Incendiul a fost observat în jurul orei 22:00. Spre halele care ardeau au pornit în mare grabă pompierii de la Garda de Intervenţie Uricani. Aceştia s-au deplasat în zona respectivă cu două autospeciale cu capacitate mărită pentru stingerea incendiilor. Intervenţia lor a fost dificilă şi de lungă durată. Ei s-au luptat cu flăcările ore în şir, fiind nevoiţi să suporte o căldură infernală şi fumul irespirabil. „A fost greu şi fiecare minut a contat. Mai mult de trei metri nu se poate avansa pentru că temperatura era foarte ridicată. Pur şi simplu, simţeai că ia foc carnea de pe tine”, povestea un pompier care a participat la intervenţie.
Cel mai greu pentru pompieri a fost să ajungă la locul de unde a izbucnit focul. „Intervenţie a fost destul de dificilă din cauza cantităţii mari de fum generate de incendiul care s-a manifestat mocnit la produse finite din materiale textile reciclabile, depozitate pe o suprafaţă de aproximativ 600 metri patraţi”, a spus, la rândul său, căpitanul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.
Abia spre dimineaţă, în zorii zilei, pompierii au răzbit, reuşind să stingă focul care i-a ţinut pe jar toată noaptea. Datorită intervenţiei lor prompte, pagubele au fost mai mici decât se aştepta toată lumea. “Pagubele au fost neînsemnate în comparaţie cu ceea ce am salvat. Nu pot să estimez ca şi valoare, dar dacă au ars numai 600 de metri pătraţi din 25.000, eu zic că am salvat destule materiale ”, a precizat Răzvan Stancu, adjunctul comandantului Detaşamentului de Pompieri din Petroşani.
Cauza: o ţigară aruncată la întâmplare
Nu au evaluat cei din Valea Jiului bunurile salvate, însă au făcut-o cei de la Deva, căpitanul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, afirmând că valoarea acestora se ridică la: „Aproximativ un milion de euro -cam aceasta ar fi valoarea bunurilor materiale salvate, între care utilaje complexe şi mijloace de transport. Totodată, pompierii au reuşit stoparea propagării incendiului la restul halelor de producţie. (…) Intervenţia a fost una de durată lungă, pompierii fiind implicaţi până zorii zilei în operaţiunile de evacuare din depozit a materialelor care ardeau mocnit. Din fericire, în urma incendiului nu s-au raportat persoane rănite sau intoxicate cu fum”, a declarat Anemona Doda.
După ce au reuşit să stingă flăcările ameninţătoare şi să înlăture pericolul ca acesta să se mai reaprindă, pompierii au încercat să afle de la ce a pornit incendiul. În urma primelor verificări, ei au tras concluzia că focul a fost generat de o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare.
Amendă pentru patronul turc
La scurt timp după încheierea operaţiunilor de stingere a incendiului, şeful ISU Hunedoara, maiorul Viorel Demean, a dispus efectuarea unui control la societatea în cadrul căreia a avut loc incendiul. Inspectorii de prevenire au constatat că firma respectivă nu era dotată cu un sistem operativ de observare şi anunţare a incendiului sau de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment. Din acest motiv, patronul turc a primit o sancţiune contravenţională în valoare de 2.500 de lei.
Ramona Ştefan
Diana Mitrache