Actualitate
Halele unui afacerist turc din Valea Jiului au fost cuprinse de flăcări
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni! Ei au intervenit pentru stingerea unui puternic incendiu izbucnit în incinta unei foste fabrici din Lupeni
Un fum gros şi înecăcios s-a răspândit în aer, la faţa locului ajungând mai multe autospeciale cu apă şi spumă. Vâlvătaia s-a potolit abia în zorii zilei
De o noapte albă au avut parte, duminică spre luni, pompierii din Valea Jiului. Aceştia au fost nevoiţi să intervină pentru stingerea unui puternic incendiu ce a izbucnit la Lupeni. Focul a cuprins trei hale de producţie şi nu s-a potolit până spre dimineaţă. Clădirile ce s-au aprins, în care erau depozitate materiale textile, aparţin unui investitor turc. Pompierii au fost alarmaţi de oamenii care au văzut flăcările înalte şi fumul gros şi înecăcios ce se răspândea în aer în zona fostei fabrici Vîscoza din oraş.
„Simţeai că ia foc carnea de pe tine”
Incendiul a fost observat în jurul orei 22:00. Spre halele care ardeau au pornit în mare grabă pompierii de la Garda de Intervenţie Uricani. Aceştia s-au deplasat în zona respectivă cu două autospeciale cu capacitate mărită pentru stingerea incendiilor. Intervenţia lor a fost dificilă şi de lungă durată. Ei s-au luptat cu flăcările ore în şir, fiind nevoiţi să suporte o căldură infernală şi fumul irespirabil. „A fost greu şi fiecare minut a contat. Mai mult de trei metri nu se poate avansa pentru că temperatura era foarte ridicată. Pur şi simplu, simţeai că ia foc carnea de pe tine”, povestea un pompier care a participat la intervenţie.
Cel mai greu pentru pompieri a fost să ajungă la locul de unde a izbucnit focul. „Intervenţie a fost destul de dificilă din cauza cantităţii mari de fum generate de incendiul care s-a manifestat mocnit la produse finite din materiale textile reciclabile, depozitate pe o suprafaţă de aproximativ 600 metri patraţi”, a spus, la rândul său, căpitanul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.
Abia spre dimineaţă, în zorii zilei, pompierii au răzbit, reuşind să stingă focul care i-a ţinut pe jar toată noaptea. Datorită intervenţiei lor prompte, pagubele au fost mai mici decât se aştepta toată lumea. “Pagubele au fost neînsemnate în comparaţie cu ceea ce am salvat. Nu pot să estimez ca şi valoare, dar dacă au ars numai 600 de metri pătraţi din 25.000, eu zic că am salvat destule materiale ”, a precizat Răzvan Stancu, adjunctul comandantului Detaşamentului de Pompieri din Petroşani.
Cauza: o ţigară aruncată la întâmplare
Nu au evaluat cei din Valea Jiului bunurile salvate, însă au făcut-o cei de la Deva, căpitanul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, afirmând că valoarea acestora se ridică la: „Aproximativ un milion de euro -cam aceasta ar fi valoarea bunurilor materiale salvate, între care utilaje complexe şi mijloace de transport. Totodată, pompierii au reuşit stoparea propagării incendiului la restul halelor de producţie. (…) Intervenţia a fost una de durată lungă, pompierii fiind implicaţi până zorii zilei în operaţiunile de evacuare din depozit a materialelor care ardeau mocnit. Din fericire, în urma incendiului nu s-au raportat persoane rănite sau intoxicate cu fum”, a declarat Anemona Doda.
După ce au reuşit să stingă flăcările ameninţătoare şi să înlăture pericolul ca acesta să se mai reaprindă, pompierii au încercat să afle de la ce a pornit incendiul. În urma primelor verificări, ei au tras concluzia că focul a fost generat de o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare.
Amendă pentru patronul turc
La scurt timp după încheierea operaţiunilor de stingere a incendiului, şeful ISU Hunedoara, maiorul Viorel Demean, a dispus efectuarea unui control la societatea în cadrul căreia a avut loc incendiul. Inspectorii de prevenire au constatat că firma respectivă nu era dotată cu un sistem operativ de observare şi anunţare a incendiului sau de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment. Din acest motiv, patronul turc a primit o sancţiune contravenţională în valoare de 2.500 de lei.
Ramona Ştefan
Diana Mitrache
Actualitate
Salvamont România: Recomandări esențiale pentru drumețiile de iarnă în siguranță
Salvamontiștii trag un semnal de alarmă pentru toți cei care plănuiesc să petreacă acest weekend la munte. Temperaturile scăzute și condițiile meteorologice imprevizibile specifice sezonului rece fac ca echiparea corespunzătoare și alegerea unor trasee sigure să fie priorități de bază.
Măsuri de siguranță pentru drumeții la altitudini mari
Pentru traseele montane aflate la peste 1500 de metri altitudine, specialiștii recomandă:
Echipament adecvat sezonului de iarnă: o geacă rezistentă la vânt, polar, lanternă frontală cu baterii de rezervă, hartă, busolă și folie de supraviețuire.
Protecție și provizii: spray de autoapărare împotriva animalelor sălbatice, termos cu ceai cald, hrană ușor transportabilă, baton energizant și o baterie externă pentru telefon.
Aplicații utile: descărcarea aplicațiilor Apel 112 și Salvamont poate face diferența în caz de urgență.
Îmbrăcăminte în straturi: Optați pentru materiale care mențin căldura și protejează împotriva vântului și umezelii. Pregătire pentru condiții extreme: Verificați prognoza meteo și fiți gata să renunțați la traseu dacă vremea se înrăutățește. Adaptați ritmul: Drumețiile în condiții de iarnă pot fi obositoare, așa că faceți pauze regulate și mențineți un ritm constant. Comunicați traseul: Informați pe cineva despre planurile dumneavoastră și ora estimată de întoarcere.
Verificați echipamentul: Asigurați-vă că toate dispozitivele funcționează corespunzător înainte de plecare.
Salvamont România subliniază importanța responsabilității pe munte, mai ales în sezonul rece, când condițiile pot deveni imprevizibile. „Respectând aceste recomandări, veți putea să vă bucurați de frumusețea muntelui fără riscuri,” afirmă reprezentanții organizației.
Drumețiile pe trasee marcate și cu echipamente adecvate sezonului pot oferi o experiență memorabilă, însă siguranța trebuie să rămână întotdeauna pe primul loc.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Stațiunea montană Parâng din Petroșani, atracția perfectă pentru iubitorii iernii
Stațiunea montană Parâng, bijuteria Munților Parâng situată în apropierea municipiului Petroșani, își întâmpină turiștii cu un peisaj de poveste, ideal pentru cei care iubesc natura și sporturile de iarnă. Înconjurată de vârfuri semețe și păduri acoperite de zăpadă, stațiunea oferă condiții excelente pentru relaxare și aventură.
Cu pârtii bine întreținute și echipamente moderne de transport pe cablu, Parâng devine, an de an, o destinație tot mai populară. Turiștii pot alege între pârtii de diferite grade de dificultate, perfecte atât pentru începători, cât și pentru schiori experimentați. Cei care nu practică sporturile de iarnă se pot bucura de drumeții, plimbări cu sania sau pur și simplu de liniștea oferită de peisajele montane.
Infrastructura stațiunii a fost îmbunătățită semnificativ în ultimii ani, datorită implicării autorităților locale și a investițiilor private. Cabanele și pensiunile din zonă pun la dispoziție condiții de cazare confortabile, iar restaurantele își întâmpină oaspeții cu preparate tradiționale delicioase.
Stațiunea Parâng este locul ideal pentru a evada din cotidian și pentru a trăi momente memorabile alături de cei dragi. Cu un peisaj spectaculos și o gamă variată de activități, muntele îi așteaptă pe toți cei care își doresc să petreacă o vacanță de neuitat.
FOTO: FACEBOOK STAȚIUNEA PARÂNG PETROȘANI
Actualitate
Concert de colinde la Hațeg: Un eveniment al tradiției și bucuriei de sărbători
Locuitorii orașului Hațeg sunt invitați să intre în spiritul sărbătorilor de iarnă printr-un eveniment special organizat de Primăria orașului Hațeg și Protopopiatul Ortodox Hațeg. Concertul de colinde va avea loc pe data de 12 decembrie 2024, începând cu ora 16:00, în curtea Protopopiatului Ortodox Hațeg, situată pe strada Bisericilor nr. 18.
Evenimentul va aduce pe scenă grupurile de colindători ale parohiilor din zonă, care vor interpreta colinde tradiționale, menite să redea atmosfera caldă și festivă specifică Crăciunului. Organizatorii promit un moment plin de emoție, în care participanții se vor bucura de frumusețea cântecelor străvechi și de spiritul comunitar.
Primăria și Protopopiatul Ortodox Hațeg îndeamnă locuitorii să participe la acest eveniment, care celebrează tradițiile locale și unitatea comunității în pragul sărbătorilor de iarnă. „Este un prilej minunat de a ne reuni și de a ne bucura de frumusețea colindelor noastre, simboluri ale speranței, bucuriei și credinței,” transmit organizatorii.
Concertul de colinde de la Hațeg este mai mult decât un simplu spectacol – este un moment de comuniune, în care tradițiile locale sunt readuse la viață, iar comunitatea își reafirmă legătura cu valorile și credințele care o definesc.
Hațeganii sunt așteptați să răspundă invitației și să se bucure de un eveniment care celebrează magia sărbătorilor de iarnă prin muzică și tradiție.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI HAȚEG
-
Actualitatecu 9 ore in urma
L-ați văzut? Bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, căutat de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
S-au aprins luminițele de sărbători și s-a deschis „Târgul de Iarnă”, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, pe FRF TV
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Informare de lapoviţă, ninsoare şi intensificări ale vântului, în întreaga ţară, până sâmbătă seara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție la folosirea surselor de încălzire! Tragedii provocate de monoxidul de carbon