Connect with us
Data: 14/09/2024
.

Actualitate - Eveniment

Doi bărbați au murit, joi seara, pe drumurile din județ

Publicat

pe

Un bărbat în vârstă de 63 de ani, din orașul Hațeg, și-a găsit sfârșitul, joi, în jurul orei 18:00, pe drumul Hațegului. Hunedoreanul se afla în afara părții carosabile, lângă mopedul care, se pare că, era defect și pe care încerca să îl repare. La un moment dat, însă, un autoturism l-a lovit din plin, iar acesta a decedat pe loc. „Conducătorul autoturismului, un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Lupeni, se deplasa din direcția Călan spre Hațeg și, pe dealul Hațegului, a pătruns pe acostament, din motive necunoscute deocamdată, accidentându-l mortal pe bărbatul care staționa lângă moped”, a declarat subcomisar Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Motociclist mort, din cauza vitezei excesive

Un motocilist, în vârstă de 30 de ani, a decedat după ce a pierdut controlul și a ieșit în decor. Potrivit oamenilor legii bărbatul conducea cu viteză excesivă și într-o curbă a scăpat motocicleta de sub control. Deși, la fața locului, au sosit imediat medicii de la Ambulanță, aceștia nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat. „La sosirea echipajului bărbatul era decedat, acesta având fracturi de coloană cervicală și o fractură craniană”, a precizat medicul Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara. Accidentul s-a produs joi seara, în jurul orei 20:00, în zona Călan Băi. Oamenii legii au întocmit dosare de cercetare penală pentru ucidere din culpă.

Advertisement

Actualitate

“Aici nu mai vin, vă jur” – expoziție de fotografie, cu lucrări semnate de Victor Ioan, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

O expoziție de fotografie va putea fi admirată la Hunedoara. Intitulată „Aici nu mai vin, vă jur”, expoziția prezintă lucrările lui Victor Ioan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România -UAP, filiala Hunedoara, și aduce în atenția publicului clădiri abandonate ce au avut cândva o importanță deosebită.

Prin fotografiile realizate pe film, artistul surprinde esența uitării și părăsirii ce caracterizează aceste locuri. Fotografiile sale, fiecare avand dimensiunea de 50×70 cm, dezvăluie detalii nostalgice și impactul degradării, invitând spectatorii să reflecteze asupra valorii istorice și potențialului de restaurare al acestor spații.

Expoziția se desfășoară într-o clădire în restaurare, oferind o legătură autentică între imaginile expuse și contextul real. Vizitatorii sunt provocați să își imagineze cum ar putea arăta aceste clădiri dacă ar fi restaurate și cum ar putea influența comunitatea, în special tineretul. Astfel, vizitatorii sunt invitați să reflecteze asupra impactului pozitiv pe care reabilitarea acestor spații l-ar putea avea atât asupra orașelor, cât și asupra comunităților ce le-au pierdut.

Vernisajul expoziției va avea loc, luni, 16 septembrie 2024, ora 18:00, la fosta clădire PSI, poarta 2 CSH, Str. Constantin Bursan nr.25, din municipiul Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Porci albinoși, surprinși în Ocolul Silvic Brad

Publicat

pe

Redactat de

Recent, echipa de la Ocolul Silvic Brad a confirmat că purceii albinoși, împreună cu frații lor, surprinși de camerele de monitorizare a faunei acum câteva luni, au reușit să supraviețuiască și să se dezvolte în sălbăticie.

Imaginile obținute arată că animalele sunt sănătoase și au crescut bine în mediul lor natural.

Acest rezultat reflectă eforturile depuse în protejarea și îngrijirea faunei locale, fiind un exemplu al efectelor pozitive ale măsurilor de conservare. Echipa de la O.S. Brad a avut un rol important în această realizare, contribuind la asigurarea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea acestor animale rare.

FOTO: Ocolul Silvic Brad / imagini cameră monitorizare faună
Citeste mai mult ...

Actualitate

Spectacol impresionant, la Țebea. Regal folcloric oferit publicului numeros de nume consacrate ale muzicii populare și tineri interpreți

Publicat

pe

Redactat de

Publicul numeros prezent, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu, s-a bucurat de frumoasele cântece românești. Spectacolul, organizat în a doua parte a zilei, a fost unul impresionant. Nume consacrate ale muzicii populare alături de tineri interpreți au urcat pe scenă, oferind un adevărat regal folcloric. A fost o ediție cu totul specială, prin care s-a marcat împlinirea a două secole de la nașterea “Crăișorului Munților”.

Serbările Naționale de la Țebea au reunit, și în acest an, mii de oameni veniți din toate colțurile țării. După manifestările comemorative din Panteonul Moților, acolo unde își doarme somnul de veci marele erou național Avram Iancu, lângă Gorunul lui Horea, în a doua parte a zilei, pe scena amplasată în imediata vecinătate, a avut loc un spectacol extraordinar de muzică populară.

Cei mai de seamă interpreți de folclor au bucurat publicul cu cântecele lor

Nume mari ale folclorului românesc, dar și tineri interpreți, au urcat pe scenă, în cadrul spectacolului din cadrul Serbărilor Naționale de la Țebea, oferit de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Nicolae și Tudor Furdui Iancu, alături de Grupul „Crai Nou”, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Constantin Enceanu, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuță, Cornel Borza, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Ovidiu Homorodean au adus, cu multă emoție, în fața publicului prezent, cântecele care i-au însoțit pe români prin istorie. Alături de aceste nume consacrate ale folclorului românesc, pe scenă au urcat și tineri interpreți de muzică populară, precum Vlad Lință, Claudia Colniceanu, Delia Gandore, Roberta Selagea, Ionuț Cocoș, Daniel Breban și Ștefan Țîrdea. Acompaniamentul a fost asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor: prof. George Cîlțea, coregrafia Cătălin Bălan și Mircea Resiga).

Advertisement

Și în acest an, spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor, iar cei care nu au putut să fie prezenți la Țebea, l-au putut urmări la TVR 1, în direct.

Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara: „Un public cald și numeros, care a susținut toți artiștii”

A fost o ediție specială, cu participare numeroasă. Un public extraordinar, care a participat într-un număr mult mai mare comparativ cu anii anteriori, și care a susținut toți artiștii. Spectacolul a fost transmis în direct pe TVR. Au fost aproximativ trei ore de transmisiune în direct, ceea ce a presupus o organizare foarte riguroasă. Toți artiștii au fost la înălțime și și-au ales repertoriile foarte bine. Anul acesta, au fost și opt tineri artiști, laureați ai unor festivaluri mari din țară. Ne-am gândit că, anul acesta, fiind o ediție specială la Țebea, să invităm laureați ai festivalurilor mari din țară, să fie pe o scenă extraordinară, cum este cea de la Țebea, alături de generația de aur. Spectacolul a fost impresionant, un spectacol frumos, extraordinar de reușit. Publicul prezent s-a bucurat de frumoasele cântece românești (…) Am avut invitați din diverse zone ale țării (…) Sibiu, Bihor, Moldova, Oltenia, Ialomița și alți interpreți, alături de hunedoreni consacrați. Spectacolul a fost prezentat de doamna Iuliana Tudor, care a avut o prestație extraordinară”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Un spectacol pregătit din timp, cu minuțiozitate, de o întreagă echipă

Timp de mai bine de trei ore, participanții s-au bucurat de momente frumoase în cadrul spectacolului folcloric, a cărui pregătire a fost lungă și complexă. „Pregătirea unui astfel de spectacol durează câteva luni (…) Sunt foarte multe lucruri care trebuie puse la punct. În plus, este o locație atipică, pentru că, una este să organizezi un eveniment în piața unui oraș sau într-o sală de spectacole, și alta, într-un câmp gol, unde nu prea ai nimic la dispoziție. Organizarea este dificilă, dar merită. O citez pe doamna Iuliana Tudor, care spunea că, la Țebea, este singurul eveniment cu caracter istoric care se mai organizează în țară la un asemenea nivel. Aducem mulțumiri publicului minunat prezent, în fiecare an, la Țebea. Mulțumim Consiliului Județean Hunedoara pentru sprijin, finanțare, pentru tot. Începând de la domnul președinte Laurențiu Nistor, toți cei din Consiliul Județean Hunedoara au fost acolo și ne-au susținut, chiar am avut o echipă puternică, o echipă a Consiliului Județean Hunedoara și a celorlalte instituții implicate în organizarea acestor manifestări cu o deosebită importanță. A fost un efort comun și acest lucru trebuie subliniat pentru că, într-adevăr, chiar așa a fost”, a mai declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Advertisement
Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate