Actualitate
Hațegul își premiază campionii educației, culturii și sportului

Primăria Orașului Hațeg anunță organizarea unei noi ediții a festivității dedicate recunoașterii performanței în educație, cultură și sport. Evenimentul va avea loc în data de 8 mai 2025, de la ora 19:00, la Hoha Events – Hațeg, situat pe strada Progresului nr. 63.
În cadrul ceremoniei, elevii și sportivii hațegani care au obținut locul I la competiții naționale și internaționale în cursul anului 2024 vor fi recompensați cu trofee, diplome și premii în bani. Inițiativa reprezintă un gest de susținere a muncii și talentului celor care aduc onoare orașului prin rezultatele lor excepționale.
Organizatorii invită toți cetățenii să participe la eveniment, pentru a celebra împreună excelența și efortul acestor tineri remarcabili.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI HAȚEG
Actualitate
Ilia, înainte! Lucrări de mare anvergură, demarate în comuna de pe Valea Mureșului

În comuna Ilia se desfășoară, în această perioadă, lucrări de amploare în infrastructura de apă și canalizare, menite să îmbunătățească condițiile de trai ale locuitorilor. Investițiile sunt realizate cu ajutorul fondurilor guvernamentale și europene, pe care administrația publică locală a reușit să le obțină.
Rețea de apă în patru sate. Investiție a primăriei
Unul dintre proiectele de anvergură derulat la acest moment, de către Primăria comunei Ilia, este cel care vizează alimentarea cu apă în satele Săcămaș, Dumbrăvița, Cuieș și Valea Lungă, acesta fiind finanțat prin Programul Național de Investiții – PNI „Anghel Saligny”.
Lucrările au început în urmă cu o lună și sunt deja aproape finalizate în Săcămaș și Dumbrăvița. Potrivit reprezentanților administrației publice, s-a introdus conducta de apă, se amenajează căminele de vizitare și se execută branșamentele la gospodării. În paralel, lucrările avansează și în satul Valea Lungă, acestea fiind realizate în proporție de 40 la sută, autoritățile locale estimând că acestea vor fi încheiate în aproximativ o lună. Totodată, au început lucrările și în satul Cuieș.
Sârbi – canalizare racordată la Stația de Epurare de la Bretea Mureșană
Un alt proiect important este cel care vizează canalizarea în satul Sârbi. Contractul de finanțare pentru această investiție, realizată tot prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a fost semnat săptămâna trecută, la București.
Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a explicat că rețeaua de canalizare din satul Sârbi va fi racordată la Stația de Epurare de la Bretea Mureșană, care va deservi și satele Bretea Mureșană și Bacea. În ceea ce privește Stația de Epurare de la Bretea Mureșană, au fost finalizate lucrările de canalizare în satul Bretea Mureșană, care au cuprins, inclusiv, realizarea acestei stații de epurare, urmând ca, în viitorul cât mai apropiat, după întocmirea actelor necesare, rețeaua să fie predată operatorului de apă – societatea Apa Prod SA.
De menționat că, în același timp cu aceste lucrări de anvergură realizate de primărie, în comuna Ilia, compania Apa Prod SA Deva derulează un amplu proiect, implementat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), acesta vizând alimentarea cu apă a satelor Sârbi, Bretea Mureșană și Bacea. Aducțiunea va fi realizată la Sântămărie Orlea, iar la finalul acestui proiect întreaga comună Ilia va fi branșată la rețeaua de apă, a precizat primarul Marius Gabriel Omotă.
Pe de altă parte, Primăria comunei Ilia așteaptă, în prezent, evaluarea proiectului de canalizare pentru satul Sârbi, depus la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), urmând să depună și pentru satul Bacea. Administrația publică locală a comunei Ilia a reușit să depună proiectul ce vizează canalizarea de la Sârbi într-un timp record, fondurile epuizându-se în doar câteva minute. „Am reușit să ne încadrăm în cele trei minute. Suntem în așteptarea evaluării de la Administrația Fondului de Mediu, unde noi am depus proiectul privind canalizarea din satul Sârbi și urmează să depunem și pentru satul Bacea”, a adăugat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Sprijin politic și colaborare administrativă
Toate aceste investiții vor oferi beneficii pe termen lung locuitorilor comunei Ilia. Primarul Marius Gabriel Omotă a subliniat importanța sprijinului primit din partea conducerii Consiliului Județean Hunedoara și Guvernului, în reușita acestor proiecte.
„Mă bucur că am reușit să ducem la bun sfârșit demersurile necesare începerii lucrărilor la toate aceste obiective de investiții și sper ca lucrările să se termine cât mai repede în așa fel încât cetățenii comunei Ilia să trăiască la standardele pe care le merită. Toate aceste obiective de investiții se derulează pe fonduri guvernamentale și europene unde noi, administrația publică locală, am avut parte de un sprijin major în realizarea acestora din partea președintelui Consiliului Județean Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor, precum și a Guvernului PSD-PNL -UDMR”, a declarat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Administrația publică locală din comuna Ilia mai are în derulare și în pregătire și alte proiecte și lucrări edilitare importante, dar, în momentul de față, autoritățile locale și-au canalizat foarte mult eforturile pe cele care fac referire la infrastructura de apă și canalizare. “Le mulțumesc cetățenilor pentru înțelegerea de care dau dovadă și ne cerem scuze pentru disconfortul cauzat pe perioada execuției acestor lucrări. Însă, după introducerea rețelei de gaz, se va asfalta peste tot, să fie impecabil”, a mai spus primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Actualitate
Tânăr din Deva, reținut pentru furt calificat. Prejudiciu estimat la 7.000 de euro

Tânăr din Deva, reținut pentru furt calificat. Prejudiciu estimat la 7.000 de euro
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Deva au identificat astazi un tânăr în vârstă de 27 de ani, din municipiu, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt calificat.
Ancheta a fost demarată în urma unei plângeri depuse de o femeie de 33 de ani, tot din Deva, care s-a prezentat la sediul poliției în data de 17 aprilie 2025. Aceasta a reclamat faptul că, în intervalul 16 aprilie 2025 (ora 5:00) – 17 aprilie a.c. (ora 16:00), persoane necunoscute au sustras din portbagajul autoturismului său, parcat pe o stradă din municipiu, un troller ce conținea produse cosmetice, parfumuri, obiecte vestimentare și ochelari de soare. Valoarea prejudiciului declarat a fost de aproximativ 7.000 de euro.
În urma activităților investigative, polițiștii l-au identificat pe cel bănuit de comiterea faptei, care a fost condus la sediul Poliției Municipiului Deva pentru audieri, în baza unui mandat de aducere. În urma administrării probatoriului, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore și depus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Hunedoara.
Acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, în vederea dispunerii măsurilor legale care se impun.
Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale.
Actualitate
România, prima în Europa la Tae Kwon-do ITF, cu aport hunedorean

La Sarajevo, capitala Republicii Bosnia&Herțegovina, s-a disputat o nouă ediție a Campionatului European de Tae Kwon-do ITF, competiție la care au participat și practicanți de arte marțiale din România. Așa cum ne-au obișnuit, sportivii români au avut o comportare de excepție, terminând concursul pe primul loc în clasamentul pe națiuni, cu 44 de medalii, dintre care 13 de aur, 9 de argint și 22 de bronz.
La acest succes au pus umărul, în mod serios, și sportivi din județul Hunedoara. Cea mai medaliată dintre conjudețenii noștri a fost senioara Roxana Gheorghiță, de la Cristal Hațeg, unde este antrenată de Cosmin Oprescu, președintele federației autohtone de specialitate, care a urcat de patru ori pe podium, fiind campioană continentală la tehnici speciale echipe, medaliată cu argint la spargeri forță echipe și a treia în probele individuale de luptă și tehnici speciale.
La europene au fost prezenți și patru sportivi de la CS Pantera Neagră Petroșani, antrenați de Ionuț Lăscău, care au fost, la rândul lor, medaliați. Astfel, junioara Elena Șamotă a devenit campioană continentală cu echipa de tull și vicecampioană la tehnici speciale individual. Campion european este și juniorul Alexandru Ienulesc, cu echipa de tehnici speciale, iar sora acestuia, prejunioara Raluca Ienulesc este dublă medaliată cu bronz în probele pe echipe la luptă și, respectiv, tehnici speciale. De asemenea, cei din Vale și-au mai adăugat în panoplie și o medalie de argint, cucerită de senioara Anemona Nagy, cu echipa de spargeri forță. Debutant la această competiție a fost Raul Petca, de la ACS Red Tigers Călan, antrenat de Cristian Popa, care, deși nu a urcat pe podium, a avut o evoluție promițătoare.
Pe lângă primul loc în clasamentul cumulat pe națiuni, practicanții de Tae Kwon-do din România au mai fost primii în ierarhia generală a juniorilor la general și masculin, dar și la seniori băieți, și pe locul al treilea la în clasamentul general al seniorilor, în cel de la masculin de la aceeași categorie de vârstă, precum și al prejuniorilor.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 28 aprilie – 2 mai, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 18 ore in urma
Mihai Leu, transportat la București în stare critică
- Actualitatecu o zi in urma
Elevi cu care ne mândrim! De la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, la universități de top din lume și din țară
- Actualitatecu 17 ore in urma
CARAVANA FOOD TRUCK FESTIVAL SOSEȘTE LA DEVA!
- Actualitatecu 2 zile in urma
Adrian Zvîncă, numit secretar de stat în Ministerul Muncii. Senatorul PNL Călin Petru Marian: „O recunoaștere meritată a muncii și dedicării sale”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vulcan. Dosar penal întocmit de polițiști și ordin de protecție provizorie emis față de un bărbat care și-ar fi amenințat concubina
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferul care ar fi provocat accidentul de la Petrila, reținut
- Actualitatecu 2 zile in urma
Minerul Lupeni, tot mai aproape de barajul pentru Liga 2