Connect with us
Data: 28/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Hoții au dat iama în bisericile din Vulcan. Au furat cutia milei și două potire

Publicat

pe

Polițiștii hunedoreni sunt pe urmele unor hoți care, în perioada 19 – 21 ianuarie au comis trei infracțiuni de furt din trei lăcașe de cult de pe raza orașului, între care și o biserică romano-catolică. Unul dintre lăcașurile de cult ortodoxe a fost complet devastat, iar preotul paroh face apel pe rețelele de socializare la autoritățile locale și la polițiști să-i găsească pe faptași.

 

Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată cu privire la trei infracțiuni de furt calificat din lăcașe de cult, toate comise pe raza localității, pe timp de noapte, prin efracție. „Din cercetări, se pare că autorii au pătruns în cele trei biserici prin spargerea unor ferestre, profitând și de faptul că lăcașurile de cult nu erau asigurate cu sisteme anti-efracție”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, comisar Bogdan Nițu. Prejudiciul total se ridică la aproximativ 3.000 de lei, reprezentând două potire și două cutii ale milei. În cele trei cazuri, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat și au deja un cerc de suspecți.

 

Apelul disperat al unui preot din Vulcan

Advertisement

 

După ce a văzut biserica în care slujește devastată, preotul paroh Mănăsuc Zgîrcea, de la Parohia Ortodoxă Centrul Vechi Vulcan, a făcut apel la autoritățile locale și polițiști să îi găsească pe făptași. „Dumnezeu știe cu câtă trudă și jertfelnicie am ridicat biserica din Vulcan, câte nopți nedormite am avut, datorii peste datorii, neajunsuri, facturi încă neplătite și alte cele. Astăzi cu durere am găsit biserica spartă, totul vraiște, altarul pângărit de niște oameni fără Dumnezeu. Rog autoritățile locale și poliția să intervină și să îi găsească pe făptași. Nu este posibil așa ceva, este a treia biserica spartă în câteva zile în municipiul Vulcan!”, este mesajul preotului paroh Mănăsuc Zgîrcea, pe pagina sa de Facebook.

Actualitate

Actorii Teatrului de Artă din Deva pleacă într-un nou turneu în Germania. Cu „Muștele” și „Gaițele”, la Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt

Publicat

pe

Redactat de

Actorii Teatrului de Artă din Deva pleacă într-un nou turneu în Germania, unde vor juca pe scene din patru orașe importante din această țară. Este vorba despre Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt. Echipa artistică va prezenta două spectacole – „Muștele”, în regia lui Eugen Pădureanu, și „Gaițele”, în regia lui Daniel Bucur. Turneul se desfășoară în perioada 31 mai -3 iunie 2024, timp în care vor avea loc, zilnic, câte două reprezentanții, în fiecare dintre cele patru orașe germane.

După succesul turneelor anterioare, actorii Teatrului de Artă din Deva vor juca, din nou, pentru comunitatea românească din Germania. La invitația reprezentanților diasporei românești din Bavaria și Baden-Württemberg, și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara – în subordinea căruia se află instituția culturală, actorii deveni vor pleca în noul turneu din Germania, în orașele Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt.

Turneul din 2023 – un succes răsunător

Anul trecut, tot în luna mai, la invitația Asociației „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg și a Forumului German din Stuttgart, actorii Teatrului de Artă Deva s-au aflat într-un turneu în Germania, unde au fost primiți cu multă căldură, bucurie și emoții de comunitatea românească de acolo. În 2023, spectacolul „Mafia femeilor”, de Aldo Lo Castro, în regia lui Mihai Panaitescu, a fost pus în scenă în patru orașe din sudul Germaniei, la München, Stuttgart, Heidelberg și Frankfurth, și s-a bucurat de aprecierea publicului, prestația impecabilă a actorilor Teatrului de Artă din Deva – care au jucat admirabil, fiind răsplătită cu aplauze furtunoase.

De data aceasta, echipa artistică a Teatrului de Artă din Deva va prezenta două piese de teatru – „Muștele” de Eugen Pădureanu, o comedie pentru copiii de toate vârstele, și piesa “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regia fiind semnată de Daniel Bucur.

Advertisement

Al treilea turneu al actorilor Teatrului de Artă din Deva în Germania. Managerul Mihai Panaitescu: „Suntem onorați să participăm…”

Ideea punerii în scenă și a unui spectacol pentru copii, în cadrul acestui turneu artistic, îi aparține managerului Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu, care a considerat că și publicul tânăr român din Germania trebuie atras spre sălile de spectacol.

“Suntem onorați să participăm, este a patra oară la un turneu internațional, și mai precis în câteva orașe importante din Germania. Este vorba despre Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt, orașe foarte mari, în care diaspora română este numeroasă. (…) Noi suntem deja, cred că, la al zecelea spectacol cu care mergem în Germania. Deci, este o tradiție de a participa și ne bucurăm foarte mult pentru că publicul român din Germania este în număr foarte mare și ne apreciază foarte mult. (…) Unul dintre spectacolele cu care participăm este un spectacol pentru copii, pentru că trebuie să atragem și publicul tânăr de care avem mare grijă, mai ales că, ei trebuie să se perfecționeze în limba română, iar aportul nostru cultural la educația tinerilor români din Germania este important (…) De aceea mergem cu un spectacol pentru copii. Este prima dată. În general, mergeam cu spectacole numai pentru adulți ideea a fost a mea și au îmbrățișat-o cu căldură. Este vorba despre “Muștele” de Eugen Pădureanu, iar al doilea spectacol este “Gaițele”, celebra tragi-comedie românească scrisă de Kirițescu, în regia lui Daniel Bucur, un spectacol mare, cu un decor important, cu o distribuție numeroasă de 14 actori, un spectacol care, sunt convins că, va face deliciul spectatorilor din Germania. Turneul nostru se va desfășura din data de 31 mai până în 3 iunie. Patru zile se va juca câte două spectacole pe zi, în cele patru orașe din Germania orașele Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt, după care ne vom întoarce acasă și vom continua repetițiile la “Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, în regia domnului Sandu Grecu, spectacol la care se repetă deja în acest moment. (…) Ce pot să vă mai spun despre Germania? Turneul de anul trecut a fost foarte bine primit. Deja avem publicul nostru. Spectatorii, când aud de Teatrul din Deva, se mobilizează și vin la spectacolele noastre. Noi avem mare grijă să fie totul la nivel înalt, atât tehnic cât și artistic, pentru că nu facem rabat la calitate. Mergem cu toată recuzita, cu tot decorul, costume speciale, și pentru că respectăm publicul, indiferent că e din Germania, că e din România”, declară managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.

Echipa artistică a Teatrului de Artă din Deva se află la al treilea turneu în Germania, după ce, în stagiunile trecute, a mai fost și la Anvers, în Belgia, unde, de asemenea, este o comunitate foarte mare de români.

Turneele în străinătate reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea și promovarea unui teatru provincial”

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă din Deva, mai declară că turneele în străinătate ale unui teatru provincial, cum este cel de la Deva, aduc numeroase beneficii atât instituției, cât și comunității locale și artiștilor implicați. „Vizibilitate și reputație – participarea la turnee internaționale poate crește vizibilitatea și prestigiul teatrului, atrăgând atenția publicului și criticilor din întreaga lume, Dezvoltare profesională, artiștii au ocazia să învețe și să se inspire din contactul cu alte culturi și practici teatrale, ceea ce poate îmbunătăți calitatea producțiilor lor, Networking și colaborări – turneele oferă oportunități de a stabili relații profesionale cu alte teatre și artiști internaționali, deschizând ușa pentru colaborări viitoare, Promovarea Culturii Locale – prin prezentarea spectacolelor în străinătate, teatrul promovează cultura și tradițiile locale pe plan internațional, contribuind la diversitatea culturală globală, Finanțare și Resurse – succesul turneelor poate atrage sponsori și finanțatori, asigurând resurse financiare suplimentare pentru teatrul provincial, Diversificarea Publicului participarea la turnee internaționale poate atrage noi categorii de public, inclusiv diasporă și iubitori de teatru internațional, extinzând astfel baza de spectatori a teatrului, Motivație și Satisfacție- artiștii se pot simți motivați și valorizați prin recunoașterea muncii lor pe scena internațională, ceea ce poate duce la o creștere a moralului și satisfacției profesionale, Învățare și Adaptare – experiența diferitelor culturi și reacțiile variate ale publicului internațional oferă feedback valoros, ajutând teatrul să își adapteze și să îmbunătățească producțiile. Prin urmare, turneele în străinătate reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea și promovarea unui teatru provincial pe multiple planuri”.

Advertisement

Turneul Teatrului de Artă din Deva, aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, face parte din valul ofensivei culturale de promovare a județului nostru, începută în 2022 și care continuă.


*Stagiunea se închide la 1 iulie. Alte spectacole din toamnă*

Teatrul de Artă din Deva încheie stagiunea la 1 iulie, dar pregătirile pentru noua stagiune, care va debuta în toamnă, sunt deja în desfășurare. „A fost o iarnă și o primăvară foarte fructuoase pentru noi din punct de vedere teatral, iar la 1 iulie se închide stagiunea. Vor fi două luni de vacanță teatrală, pentru că și noi, artiștii de teatru, avem nevoie de o mică pauză. Pentru ca cititorii dumneavoastră să înțeleagă, noi nu avem un program obișnuit de opt ore pe zi; lucrăm până noaptea târziu, lucrăm și sâmbăta și duminica, zile care sunt lucrătoare pentru noi. Aceste eforturi se cumulează, astfel că cele două luni de vacanță din timpul verii sunt binemeritate pentru a ne încărca bateriile și a porni stagiunea nouă 2024-2025. În septembrie, vom deschide stagiunea cu o comedie, probabil cu „Îmblânzirea scorpiei”, aproape sigur”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă din Deva.

 


 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Seri incendiare la Deva. Mii de oameni s-au bucurat de spectacolele oferite la „Serbările Cetății”

Publicat

pe

Redactat de

Au fost trei zile de sărbătoare la Deva. Mii de oameni au luat parte la „Serbările Cetății”, desfășurate în weekendul trecut, de vineri până duminică, în piața de la poalele fortăreței medievale, acolo unde, pe scena amenajată în aer liber, au urcat cei mai în vogă artiști ai momentului în România, atmosfera fiind una incendiară până seara târziu.

 

Un public numeros a luat parte la eveniment, încă din prima seară a serbărilor, când, pe scena din Piața Cetății au urcat și i-au încântat pe cei prezenți Art Adventure, Quas, The Story, recitalurile acestora fiind urmate de concertele susținute de Alina Eremia și The Motans. Tinerii prezenți în număr mare au ascultat și au fredonat piesele preferate, iar cei prezenți la concert nu au ezitat să facă poze sau filmulețe cu telefoanele mobile.

Distracția a continuat și sâmbătă seară, când, în fața publicului la fel de numeros, au cântat Roxana Olșanschi, Florin Mureșan, Vremuri, Gino & Band, iar apoi mulțimea prezentă în Piața Cetății a putut-o asculta pe Feli, după care Zdob și Zdub a susținut un concert plin de energie, urmat de un impresionant foc de artificii care a atras toate privirile spre cer, în cele două seri, spectacolul fiind prezentat de Ciprian Andrica și Dragoș Pascuta.

Regal folcloric, oferit duminică

Duminică, ultima zi a serbărilor, a fost dedicată iubitorilor de muzică populară care s-au putut bucura de un adevărat regal de folclor, cele mai frumoase cântece românești interpretate de mai mulți artiști îndrăgiți. Au urcat pe scenă și au încântat publicul prezent Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Amalia Otea, Bianca Sîrb, Ovidiu Pâs, Lorena Cheregi, Letiția Mihuțiu, Simi Belea, Cristina Muntean, Ovidiu Olari, Ana Almășana Ciontea, Ansamblul „Silvana Junior” (Conducerea muzicală: Andrei Crișan. Coregrafia: Andrei Gabor), Aida Busuioc, Gabi Nicolae, Marius Trif, Bianca Munteanu și Radu Poenari, Lorena Pascu, Nelu Ban Fîntînă, Nicolae Flaviu Cristea, Ciprian Roman, acompaniament „Formația Aida Busuioc”. Spectacolul folcloric, prezentat de colega noastră Ioana Popescu, a fost foarte apreciat de public.

Advertisement

 

Sursa foto: Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

În toate cele trei seri ale evenimentului, Piața Cetății a fost arhiplină, iar cei prezenți la sărbătoare s-au putut delecta și cu bunătățile culinare, oferite de comercianți.

Serbările Cetății” au fost organizate de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Local Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva și au loc în fiecare an, la începutul verii, fiind evenimentul cel mai așteptat de către locuitorii orașului și nu numai.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Alina Eremia și The Motans – concert în fața unui public numeros, în prima seară a “Serbărilor Cetății” Deva

Publicat

pe

Redactat de

Un public numeros, format în mare parte din tineri, a participat, aseară, la concertul susținut de Alina Eremia și The Motans, la “Serbările Cetății”, de la Deva.

Tinerii prezenți în număr mare au ascultat și au fredonat piesele preferate, cântate de Alina Eremia și The Motans, unii dintre cei mai în vogă artiști ai momentului în România, iar cei prezenți la concert nu au ezitat să facă poze sau filmulețe cu telefoanele mobile.

„Serbările Cetății” continuă în această seară, când pe scenă vor urca și alți artiști, iar invitați speciali sunt Feli și Zdob și Zdub.

Mâine, în ultima zi a serbărilor, iubitorii de muzică populară sunt așteptați să se destindă cu cântecele mai multor îndrăgiți interpreți de folclor, spectacol ce va fi prezentat de colega noastră Ioana Popescu.

Serbările Cetății” sunt organizate de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Local Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Advertisement

“Am petrecut o seară deosebită alături de deveni la Zilele Orașului Deva. M-am bucurat de faptul că am stat de vorbă cu localnicii, am făcut poze cu ei și cu copiii. Au urcat pe scenă artiști minunați: Art Adventure, The Story, Quas, Alina Eremia și The Motans. Le mulțumesc devenilor care au venit în număr mare (peste 7.000 de oameni) și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment important pentru comunitatea noastră. Vă aștept și astăzi, și mâine să ne bucurăm împreună de un spectacol pe cinste!”, a transmis Florin -Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate