Carmen, Vocea Umană.Telefonul, Turandot, Nabucco. Acestea au fost spectacolele de muzică clasică și operă care au deschis cea de-a treia ediție a „Festivalului internațional de operă și muzică clasică-Hunedoara lirică”. Spectacolele au fost jucate în fața unui public numeros, cu spectatori veniți și de peste granițele țării. Aceste festival este singurul de operă și muzică clasică din țară, care se desfășoară în aer liber, în mai multe locații din județ.
„Până acum festivalul a decurs nemaipomenit. A fost plin de spectatori la fiecare spectacol, lucru ce ne onorează. Mai avem două evenimente în 18 iulie, în fața Teatrului de Artă Deva, un spectacol stradal, dacă vremea va permite, dacă nu se va organiza în sala teatrului și un altul în 21 iulie la Castelul Corvinilor, o gală de operetă în limba maghiară. Ne-am bucurat să avem în public și turiști din străinătate, care au fost încântați de festival. Am avut-o printre noi și pe marea actriță Magda Catone și pe Pedro Negrescu, contrabasist român de jazz și dirijor de muzică clasică.
Ne pregătim deja pentru festivalul următor și avem nume noi, dar nu o să divulg multe despre ce va fi. Pot să vă spun că în deschiderea festivalului următor spectatorii vor putea urmări spectacolul AIDA. Închei, ca de obicei, cu îndemnul: Respectă-te, deci vino la teatru!”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.
18 iulie – Povestea Truverii, spectacol stradal
Dragostea pentru sonoritățile medievale a adus împreună mai mulți cântăreți, instrumentiști, actori, interpreți, care au dus muzica Truverilor, an de an, în toate cetățile vechi din România și în câteva din cele europene. Truverii îl poartă pe ascultător într-o călătorie a căror drumuri, încărcate de istorie și de muzica ce răsună în impozantele castele de odinioară, ajung să străbată meleagurile întregului continent european. Fie că este vorba despre muzicile și cântecele din Europa secolelor XIII-XVII, lăsându-ne purtați de izurile italienești, cu tradiționalele „Pizzicarella” sau „Mamma la Rondinella”, ori de aerul nordic al melodiilor „Herr Mannelig” sau „Herr Oloff’ din Suedia, fie că ne întoarcem undeva în secolul XVI-XVII, la muzicile și textele folosite de comedianții maestrului William Shakespeare, călătoria prin intermediul muzicii va reuși întotdeauna să transmită povești pline de suflet și să aline gândul trecerii ireversibile a timpului. Ceea ce fac Truverii este o recuperare și redescoperire a diversității culturale europene, muzica lor adresându-se tuturor oamenilor de la copil sau bătrân indiferent de naționalitate sau condiție socială. Spectacolul va putea fi urmărit în 18 iulie, de la 21:30, în fața teatrului din Deva.
21 iulie- Operetă în limba maghiară, la Castelul Corvinilor
Proiectul OPERETT GROUP (director artistic: Szabolcs Kulcsár), format din artiști de la Opera din Cluj-Napoca, derulează de mai mulți ani diverse evenimente culturale și comunitare cu spectacole de operetă. Profesia și misiunea lor este să aducă creații de operetă la un înalt nivel profesional și să le prezinte publicului larg. Membrii săi sunt soliști cunoscuți, o orchestră de 5 membri – maestru de concert: Endre Ferenczi – și echipa de balet cu 8 membri (coregraf: Rusu Gabriela). Spectacolele de succes și profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul anilor îi recomandă. Stilul lor, păstrând în același timp stilul unic al muzicii, combină caracterul improvizator permis de genuri cu umilință și dragoste pentru profesie. Cei prezenți la eveniment vor putea asculta fragmente din operete scrise de Pál Ábrahám, Franz Lehár, Emmerich Kálmán, Jenő Huszka, Albert Szirmai și Johann Strauss.
În cadrul celei de-a treia ediție a Festivalului „Hunedoara Lirică”, va avea loc spectacolul în limba maghiară susținut de membrii proiectului Operett Group, în data de 21 iulie, la ora 21:30, în decorul de poveste oferit de Castelul Corvinilor Hunedoara.