Actualitate
Hunedoara – pe locul 9 în topul judeţelor cu datorii neachitate la bănci
Statistici care „ne fac cinste”
Situaţia economică a judeţului Hunedoara şi veniturile mici încasate de hunedoreni se reflectă şi în imposibilitatea acestora de a-şi mai achita datoriile la bănci. Practic, majorările de preţuri din ultimii doi ani au crescut cheltuielile unei familii astfel încât plata ratelor la bănci a devenit o corvoadă pentru o mare parte din hunedoreni.
Ultimele date statistice furnizate de Banca Naţională a României (BNR) plasează Hunedoara în topul judeţelor în care se înregistrează cele mai mari restanţe la plata ratelor bancare de către populaţie. Mai exact, conform acestor date, judeţul Hunedoara ocupă poziţia a noua în acest clasament negativ.
Au crescut restanţele la creditele în lei
Hunedorenii reuşesc din nou să se facă remarcaţi la nivel naţional prin situaţia precară a veniturilor pe care le obţin. Mai exact şi la sfârşitul anului 2012, locuitorii judeţului figurau în topul celor care nu mai reuşesc să îşi plătească creditele la timp, Hunedoara fiind pe poziţia a noua în acest clasament naţional. Concret, restanţele la plata ratelor bancare ale hunedorenilor erau, la sfârşitul lunii ianuarie, de 189,2 milioane la creditele în lei şi 134,6 milioane de lei la creditele în valută. Faţă de luna anterioară, în ianuarie 2013 s-a înregistrat o scădere a restanţelor la creditele în valută cu aproximativ un milion de lei şi o creştere a restanţelor la împrumuturile în lei de aproximativ 1,4 milioane de lei. La nivel naţional valoarea totală a creditelor în lei restante raportate la nivelul lui decembrie 2012, se cifrează la 9,296 miliarde lei, cu 2,23 la sută sub cea din luna precedentă, iar a celor în valută depăşeşte 12 miliarde lei în scădere cu 2,85 la sută.Totalul creditelor în lei se ridica, în decembrie, la 81,8 miliarde de lei din care 44,7 miliarde de lei sunt contractate de agenţii economici şi 35 miliarde lei de populaţie. Creditele în valută totalizau 143,3 miliarde lei din care 72,348 miliarde lei sunt contractate de agenţii economici şi 69,495 miliarde lei de populaţie.
Actualitate
Blocajele juridice și de mediu, pe cale să fie depășite: Lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului ar putea fi reluate
Autoritățile județene din Gorj anunță că în 2025 vor emite autorizațiile necesare pentru reluarea lucrărilor la cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, un proiect vital pentru producția de energie verde din România. Investiția, care datează din 2004, a fost blocată în instanță din cauza unor contestări venite din partea organizațiilor de mediu, nemulțumite de impactul asupra ecosistemului local.
Proiect strategic pentru energia verde
Acumularea Hidroenergetică Livezeni – Bumbești include două hidrocentrale, aproape finalizate, cu o putere instalată de 65,14 MW și o producție anuală estimată la 259 GWh, suficientă pentru alimentarea a 200.000 de gospodării. Lucrările, începute în urmă cu două decenii, au ajuns la un stadiu de execuție de 90%, însă au fost blocate de mai mulți ani din cauza proceselor inițiate de ONG-uri de mediu, care acuză impactul negativ asupra florei, faunei și cursului râului Jiu.
Investiție majoră, blocată pe ultima sută de metri
Până în prezent, pentru proiect au fost cheltuiți peste 155 de milioane de euro, iar hidrocentralele de la Bumbești și Dumitra sunt aproape gata de a fi conectate la rețeaua națională de energie. Cu toate acestea, lipsa autorizațiilor și problemele juridice au împiedicat finalizarea lucrărilor, programată inițial pentru 2008.
Controverse și impact asupra mediului
Proiectul a stârnit critici puternice din partea organizațiilor de mediu, care susțin că amenajările hidroenergetice vor avea efecte devastatoare asupra biodiversității din Defileul Jiului, una dintre cele mai spectaculoase zone naturale din România. Pe de altă parte, susținătorii proiectului argumentează că hidrocentralele sunt esențiale pentru securitatea energetică a țării și pentru reducerea dependenței de sursele de energie poluante.
Ce urmează?
Reluarea lucrărilor va depinde de obținerea autorizațiilor necesare și de găsirea unui echilibru între dezvoltarea energetică și protecția mediului. Autoritățile județene subliniază că finalizarea proiectului este o prioritate națională, având în vedere contribuția sa semnificativă la producția de energie regenerabilă.
Decizia privind autorizațiile este așteptată cu interes de comunitățile locale, investitori și activiști, iar rezultatul va influența atât economia, cât și mediul natural al Defileului Jiului.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, căutat de polițiști
Actualitate
Alegerile prezidențiale au fost anulate
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale. Întreg procesul se reia de la zero.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
S-au aprins luminițele de sărbători și s-a deschis „Târgul de Iarnă”, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, pe FRF TV
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Informare de lapoviţă, ninsoare şi intensificări ale vântului, în întreaga ţară, până sâmbătă seara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție la folosirea surselor de încălzire! Tragedii provocate de monoxidul de carbon