
„Tocul cui şi mintea brici” în Senat şi Camera Deputaţilor
Circa 11,5 la sută din numărul total al aleşilor în Parlament din 2012 – 2016 este reprezentat de femei, ponderea acestora fiind cea mai ridicată din cele şase legislaturi de după Revoluţia din 1989.
Potrivit unui studiu realizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), din 588 membri ai Legislativului român, 68 sunt femei. Hunedoara se află printre judeţele cu cei mai mulţi parlamentari femei, având patru doamne, membre ale legislativului.
USL, în top la mandate de doamne
Statistica realizată de AEP relevă faptul că dintre cele 68 de femei parlamentar din România, 55 sunt deputate (13,3 la sută din totalul mandatelor), iar 13 senatoare (7,3 la sută din totalul mandatelor). Cele mai multe dintre femeile parlamentar (44 de posturi) sunt de la USL, urmate de cele de la PPDD (12) şi ARD (10). Din totalul femeilor alese în Camera Deputaţilor, USL deţine 63,6 la sută din mandate, PPDD 18 la sutăşi ARD 16,3 la sută. În ceea ce priveşte doamnele şi domnişoarele din Senat, 69,2 la sută dintre acestea reprezintă USL,15,3 la sută PPDD, iar 7,7 la sută sunt de la ARD şi UDMR.
Potrivit AEP, în ceea ce priveşte Hunedoara, judeţul este reprezentat în Parlament de patru doamne, situându-se undeva aproape de vârful clasamentului naţional. Trei dintre acestea, Monica Iacob Ridzi (PPDD), Natalia Intotero (USL) şi Carmen Hărău (USL) sunt deputaţi, iar cealaltă, Mariana Câmpeanu (USL), actualul ministru al Muncii, este senator. De asemenea, două femei parlamentar de Hunedoara, Ridzi şi Câmpeanu se află la cel puţin al doilea mandat de membru al Legislativului.
La alegerile parlamentare, în judeţul Hunedoara au candidat opt doamne şi domnişoare, reprezentând şase partide sau alianţe electorale, doar jumătate dintre acestea obţinând un mandat de deputat sau senator. În ceea ce-i priveşte pe cei 12 parlamentari de Hunedoara, femeile reprezintă 33 la sută din total.