Connect with us
Data: 26/07/2024
.

Actualitate - Eveniment

Hunedoara uimeşte prin descoperirile arheologice. Specialiştii au dat peste situri ce cuprind piese din toate perioadele istorice

Publicat

pe

Dacă avem ce scoate de sub pământ, problema fondurilor care să finanţeze astfel de săpături este principala „durere” a celor ce, deocamdată, „întreţin cu târnăcopul o  idee” 

Municipiul Hunedoara şi împrejurimile lui se dovedesc a fi o sursă inepuizabilă de vestigii istorice din cele mai vechi timpuri. Arheologii care desfăşoară săpături în zonă se declară impresionaţi de descoperirile scoase la iveală cu precădere din jurul Castelului Corvinilor din Hunedoara, iar, mai nou, al Dealului Sânpetru.

Paleolitic, neolitic, eneolitic, Epoca Fierului, dar şi cea dacică sau Evul Mediu, toate aceste perioade istorice sunt reprezentate de descoperirile arheologice efectuate până în prezent la Hunedoara. Ele ar putea fi admirate de turişti, ar putea intra în patrimoniul Castelului Corvinilor, doar dacă acest edificiu istoric ar primi titulatura de „muzeu”, nu doar pe hârtie, ci şi din punct de vedere juridic. În plus, echipa de cercetători ce se ocupă de scoaterea la iveală a acestor vestigii istorice şi-ar dori ca informaţiile să fie publicate într-o monografie a Hunedoarei, ce s-ar putea întinde pe zece volume, datorită cumulului mare de date adunate. Totul se opreşte la faza de idee, deocamdată, din cauza lipsei de bani.

72282_565212796853763_1109111686_nDealul Sânpetru, cea mai recentă „redută”

Primele vestigii istorice au scoase la iveală în grădina Castelului Corvinilor şi au fost nişte fragmente de vase, aparţinând paleoliticului. Ele au fost descoperite în perioada 1998 -2002, în cursul cercetărilor de atunci realizate în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, de către un grup de studenţi aflaţi în perioada de practică de specialitate. Tot atunci, au fost descoperite şi vase aparţinând culturii Coţofeni, din eneoliticul final. „Dacă descoperirile paleolitice şi neolitice se înscriu în specificul ansamblului siturilor din aceiaşi perioadă de pe Mureşul Mijlociu, ultimele informaţii în legătură cu contextele arheologice aparaţinând eneoliticului şi Epocii Fierului pun într-o nouă lumină importanţa Hunedoarei în cadrul cercetărilor arheologice din România şi sud-estul Europei. Astfel, descoperirile din zona Judecătoriei Hunedoara şi a Pieţei Obor, alături de cele de la Cimitirul Reformat şi Grădina Castelului au dat numele unui grup cultural de la începutul eneoliticului numit Grupul Hunedoara”, a declarat muzeograful Sorin Tincu. Printre cele mai recente descoperiri efectuate la Hunedoara, pe Dealul Sânpetru, s-a numărat o cetate şi o aşezare civilă dacică, peste care se suprapune o fortificaţie medievală de pământ. Tot de aici, „au scos capul” din praful istoriei mai multe fragmente ceremic sau de vase aparţinând culturilor Coţofeni, Wietenberg şi Basarabi, dar şi Evului Mediu şi epocii dacice. Specialiştii care au dat cu târnăcopul şi au pus mâna pe aceste obiecte după sute sau mii de ani de când ele au fost îngropate în pământ se plâng din cauza lipsei de bani pentru cercetările arheologice de la Castelul Corvinilor şi împrejurimi. „Dealul Sânpetru a fost cercetat doar în proporţie de 4 la sută, iar ceea ce am descoperit aici e foarte important. Ştim cum arată fortificaţia medievală şi cea dacică, dar până să scoatem totul la iveală mai este nevoie de foarte mult timp. Am cooptat specialişti de la alte muzee pentru a lămuri situaţia şi a ne ajuta pentru că Hunedoara nu are capacitatea financiară să susţină astfel de şantiere arheologice. Avem nevoie de bani pentru tratarea descoperirilor arheologice în mod profesional şi vrem să atragem atenţia autorităţilor în acest sens”, a afirmat Cristia Roman, muzeograf la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Având în vedere bogăţia vestigiilor istorice descoperite, Hunedoara a fost împărţiţă în cinci zone: Castelul Corvinilor, Dealul Sânpetru, Judecătoria şi Piaţa Obor, cartierul Buituri şi staţia CFR din municipiu – aici fiind găsite resturi aparţinând tuturor perioadelor de la paleolitic, până la epoca dacică şi Evul Mediu.

Advertisement

Muzeu, nu doar pe hârtie

Toate aceste rămăşiţe istorice, dintre care o mare parte zac în depozitul Castelului Corvinilor, ar putea fi admirate de hunedoreni dacă ar exista finanţarea necesară. „Pentru o expoziţie este nevoie de bani ca să cumperi, în primul rând, corpuri expoziţionale şi să asiguri microclimatul necesar păstrării acestor obiecte. Noi, şi pentru restaurarea acestor piese, trebuie să apelăm la alte muzee pentru că nu avem oamenii noştri care pot face această muncă. Toate cercetările pe care le-am făcut au fost în colaborare cu alte muzee, cum ar fi Brukenthal din Sibiu sau Muzeul Naţional din Bucureşti”, a mai spus muzeograful Sorin Tincu.

Multe dintre aceste probleme ar putea fi rezolvate prin transformarea Castelului Corvinilor în muzeu. Deşi în scripte, edificiul istoric apare cu numele generic de „muzeu” încă din 1974, castelul nu se bucură de niciuna din facilităţile conferite de o formă legală a acestei instituţii. Practic, castelul nu poate accepta donaţii, nu poate depune proiecte, nu poate atrage bani şi, cel mai important, nu poate obţine autorizaţii pentru săpături arheologice. „În această situaţie, Castelul Corvinilor nu este atractiv pentru a fi inclus într-un circuit expoziţional şi nici nu poate fi promovat în mediul academic. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu are dreptul să deţină un patrimoniu. Toate acestea s-ar putea lămuri de anul viitor când castelul ar putea deveni muzeu. Astfel, munca noastră, a trei doctori în arheologie, care dau la târnăcop pentru a întreţine o idee, nu ar fi în zadar”, a afirmat muzeograful Cristian Roman.

[notification type=”standard”]

Castelul Corvinilor a avut o „Zi a Porţilor Deschise”

Advertisement

Sute de oameni au trecut pragul Castelului Corvinilor din Hunedoara, la sfârşitul săptămânii trecute. Cu mic cu mare, aceştia au putut pătrunde în toate cotloanele şi sălile ce sunt deschise pentru accesul publicului, vizitarea edificiului istoric fiind gratuită în cadrul „Zilei Porţilor Deschise” la Castelul Corvinilor. Vizitatorii români sau străini au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare la intrarea în castel. Sala de tortură, dar şi mai multe expoziţii de artă sau etnografie s-au aflat printre popasurile pe care pubicul le-a putut face în cadrul periplului la castel. Printre atracţiile zilei s-au numărat cavalerii şi domniţele de Hunedoara, alături de care vizitatorii s-au putut fotografia.În plus, pentru cei mai războinici, cavalerii echipaţi şi dotaţi „ca la carte” au oferit demonstraţii de luptă şi măiestrie ori şi-au măsurat puterile cu vizitatorii.

Directorul Castelului Corvinilor, Flavius Tudor susţine că monumentul istoric se va bucura de o promovare intensă în străinătate ca urmare a sesiunii de filmări pe care o echipă de la Travel Chanel a realizat-o la Hunedoara. „Castelul va fi introdus pe portalul Travel Chanel de destinaţii ce trebuie vizitate. În curând, un link va fi postat pe site-ul acestui canal. Credem că aceasta este un ajutor incuantificabil pentru promovarea castelului”, a declarat Flavius Tudor. Acesta mai spune că edificiul istoric din Hunedoara se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte promovarea, mai ales după ce programul de vizitare a fost lărgit la 12 ore în fiecare zi, iar o serie de săli şi aripi ale castelului au fost deschise pentru public. În plus, în curând la Hunedoara, va fi creat un grup de lucru ce se va ocupa de promovarea Castelului Corvinilor.

[/notification]

Actualitate

Plăcintele pădurenești – „vedete”, în acest weekend, la Poiana Răchițelii

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii județului Hunedoara și turiștii sunt invitați în Ținutul Pădurenilor, la Poiana Răchițelii, acolo unde, în acest weekend, se desfășoară o nouă ediție, a cincea, a „Festivalului Plăcintelor Pădurenești”. Cei prezenți vor putea savura cele mai gustoase plăcinte specifice acestei zone, preparate după rețete transmise din generație în generație.

Vestitele plăcinte pădurenești vor fi „vedetele” evenimentului, însă, cei prezenți vor avea parte de mai multe manifestări, între care și o nedeie, cu soliștii Puiu Codreanu și Andreea Chisăliță, o paradă a frumoaselor costume din Ținutul Pădurenilor, precum și concursuri demonstrative, de confecționat „tuturezi” și suflat în el sau de confecționat greblă pădurenească pentru adunatul fânului, de făcut „leașă de mesteacăn” și „pleu de puscat cu carbit” pentru alungarea urșilor. Nu vor lipsi muzica și voia bună, precum și alte bucate gustoase.

Festivalul Plăcintelor Pădurenești este o sărbătoare a tradiției și a gusturilor autentice din Țara Pădurenilor. Vino să te bucuri de o atmosferă rustică, muzică și dansuri populare, și să descoperi secretele bucătăriei locale. Gustă cea mai bună plăcintă pădurenească, pregătită cu ingrediente proaspete și rețete transmise din generație în generație. Fiecare mușcătură te va purta într-o călătorie culinară unică, ce îmbină savoarea autentică cu dragostea pentru tradiție. Nu rata ocazia de a trăi o experiență gastronomică de neuitat și de a savura cele mai delicioase plăcinte din inima pădurenilor! Nu uita, 27 și 28 iulie la cea de-a cincea ediție a Festivalului Plăcintelor Pădurenești”, transmit organizatorii evenimentului.

 

Sursa foto: Ținutul Pădurenilor, Cerbăl/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Sărbătoarea Luncoienilor”, pe 27 și 28 iulie

Publicat

pe

Redactat de

Mare sărbătoare, mare, în acest weekend, în comuna hunedoreană Luncoiu de Jos. În acest sfârșit de săptămână se va desfășura o nouă ediție a manifestării intitulate Sărbătoarea Luncoienilor”.

Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Luncoiu de Jos va debuta sâmbătă, 27 iulie, la ora 10:00, cu diverse competiții sportive, iar seara, de la ora 21:00, va fi un program muzical cu artistul cu Burebista, moment de o discotecă. Duminică, de la ora 11:00, vor fi noi competiții sportive, urmate de un eveniment cultural și istoric, respectiv Reenactment Terra Dacica Aeterna”. De la ora 17:00 va urma un nou program artistic, susținut de Dumitru Teleagă&Artist Band, Slageana Marinescu, Ioana Stetco Poenar și Ciprian Poenar, Teodora Larisa Petruț, Oana Rus, Lucian Hențiu, Răzvan Jurca, Cătălin Nistor și Vlad Vraciu. Seara se va încheia cu «Joc tradiționalîn compania interpretului Dumitru Teleagă și Artist Band, iar la final va fi foc de artificii. Spectacolul va fi prezentat de Teodora Larisa Petruț și Mihai Feier. Vă așteptăm cu drag la acest eveniment de suflet pentru noi”, au anunțat organizatorii Sărbătorii Luncoienilordin acest an.

Tot cu această ocazie va avea loc și Trialul Luncoienilor”, o competiție de off – road, în zona Halda – Dealul Fetii. Participarea este gratuită, însă doritorii vor trebui să posede actele necesare pentru participarea la această competiție, care se va desfășura sâmbătă, 27 iulie, cu începere de la ora 12:30. La competiție va fi prezent și un medic sportiv, festivitatea de premiere urmând a avea loc la ora 20:00. Mai multe despre această competiție se pot afla la numărul de telefon 0729.o90.692 – Ciprian Pruncu.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Saragossa Band, Francesco Napoli, Horia Brenciu, What’s Up şi The Motans vin la „Zilele Hunedoarei” – Programul evenimentului

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Hunedoara va fi în sărbătoare la sfârșitul acestei săptămâni, când au loc „Zilele Orașului”, eveniment care se desfășoară de vineri, 26 iulie 2024, până duminică, inclusiv, în Piaţa Regele Ferdinand I (în faţa Casei de Cultură) şi în zona pietonală Corvin.

 

Municipalitatea a invitat, și în acest an, mai mulți artiști care să-i încânte pe hunedorenii prezenți la eveniment, în cele trei seri de spectacole. Astfel, manifestarea va debuta vineri, 26 iulie, când, de la ora 19:00, va avea loc „Parada portului hunedorean”, urmată de un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric “Hațegana”, Mariana Suciu, Viorica Brândușan Lupo, Valerica Ianoşi Marian, Ana Almășana Ciontea, Alin Eugen Ienciu, și Gala Festivalului „Petrică Vița”- spectacol de muzică populară: Ramona Vița, Carmen Popovici Dumbravă, Gabi Zaharia, Petrică Miulescu Irimică, Dumitru Teleagă, Adrian Stanca, Nicu Novac.

Evenimentul va continua sâmbătă, 27 iulie, când, de la ora 16:00, la Galeria de Arte din municipiu, hunedorenii sunt invitaţi să stea „De vorbă cu scriitorii şi cărţile lor”, iar de la ora 19:00, va avea loc Gala de Excelență „Hunedoreni de succes” – ediția a VII-a, după care, pe scena din Piața Regele Ferdinand I, vor susține concerte mai mulți artiști locali, Pragu’ de Sus și Horia Brenciu & HB Orchestra.

În ultima seară a evenimentului, duminică, 28 iulie, vor concerta What’s Up şi The Motans, după care Saragossa Band, una din cele mai cunoscute formaţii pentru petreceri din Germania, devenită celebră, în anul 1978, odată cu lansarea cântecului „Big Bamboo”, va urca pe scenă, alături de italianul Francesco Napoli.

Advertisement

Zilele Municipiului Hunedoara” 2024 se vor încheia, duminică seară, cu un spectacol de drone.

Tot cu „Zilele Hunedoarei”, principalele puncte de atracție din oraș, Muzeul Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică vor avea, vineri, 26 iulie, porțile deschise pentru toți cei care doresc să le treacă pragul.

“Vă aşteptăm vineri, sâmbătă şi duminică (26, 27 respectiv 28 iulie) în Piaţa Regele Ferdinand I (în faţa Casei de Cultură) şi în zona pietonală Corvin pentru trei seri cu spectacole adaptate tuturor preferinţelor. Seria recitalurilor se va încheia duminică seara cu un spectacol de drone”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Zilele Municipiului Hunedoara” este un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local al municipiului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara.


Programul complet al “Zilelor Municipiului Hunedoara”, ediția 2024

Vineri, 26 iulie:

Advertisement

Ziua Porților Deschise la Muzeul Castelul Corvinilor, între orele 09:00 – 20:00

Ziua Porților Deschise la Grădina Zoologică Hunedoara, între orele 10:00 – 19:00

19:00–19:30 “Parada portului hunedorean” – ediția a VII-a

19:30-23:00 – Spectacol Ansamblul Folcloric “Hațegana”: Mariana Suciu, Viorica Brândușan Lupo, Valerica Ianoşi Marian, Ana Almășana Ciontea, Alin Eugen Ienciu.

Gala Festivalului „Petrică Vița”- spectacol de muzică populară: Ramona Vița, Carmen Popovici Dumbravă, Gabi Zaharia, Petrică Miulescu Irimică, Dumitru Teleagă, Adrian Stanca, Nicu Novac

Advertisement

Sâmbătă, 27 iulie

16:00 – Galeria de Arte – „De vorbă cu scriitorii și cărțile lor“

19:00 -23:30 – Gala de Excelență „Hunedoreni de succes” – ediția a VII-a

– Recitaluri artiști locali

– Pragu’ de Sus

Advertisement

– Horia Brenciu & HB Orchestra

Duminică, 28 iulie

19:00 – 23:30

– Recitaluri artiști locali

– What’s Up

Advertisement

– The Motans

– Saragossa Band & Francesco Napoli

– Spectacol de drone

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate