Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Hunedoreanca Mariana Risipitu, maestră a țambalului, dar și un solist vocal desăvârșit

Publicat

pe

Se trage dintr-o familie de muzicieni și cântă la țambal de când era doar o copilă, și nu oricum, ci la modul cel mai profesionist. Hunedoreanca Mariana Risipitu (foto), căci despre ea este vorba, este printre puținele artiste din România care știe să mânuiască acest dificil instrument muzical, însă, ceea ce o face unică este faptul că poate să împletească interpretarea vocală cu virtuozitatea țambalului, în același timp.

Solist vocal și instrumentist, Mariana Risipitu aduce voia bună în sufletele și pe chipurile oamenilor, pe scenă, în săli de spectacole, sau la evenimente particulare, prin vocea sa și iscusința cu care mânuiește ciocănelele pe corzile instrumentului său: țambalul.

Are ani de carieră muzicală în spate” și a încântat audiența prin profesionalismul ei, reușind, cu ușurință să intre în sufletele oamenilor, indiferent de zona folclorică. Artista, în vârstă de 44 de ani, din Hunedoara, are un repertoriu vast, ca solist vocal. Abordează o paletă largă de genuri muzicale, de la folclor autentic, din Ardeal, Banat și toate celelalte regiuni ale țării până la melodii grecești, sârbești, cover-uri și chiar și jazz. De-a lungul anilor, a avut colaborări cu mai multe ansambluri folclorice din țară, fiind angajată cu statut de profesionist, ca și solist -instrumentist, la Ansamblul Folcloric „Transilvania” din Baia -Mare și „Cindrelul Junii Sibiului” din Sibiu.

Povestea cu țambalul a început pe la vreo cinci ani

Mentorul artistei a fost tatăl său, maestrul la țambal Mircea Risipitu.

Avea în jur de cinci -șase anișori când a prins drag de acest instrument muzical greu -și la propriu și la figurat. Tatăl său, Mircea Risipitu, țambalist fiind la Ansamblul Profesionist „Hațegana” al Casei de Cultură din Hunedoara, i-a fost mentor, insuflându-i această pasiune pe care o au puține reprezentante ale sexului frumos. „Îl vedeam pe tata pe scenă, în spectacole. El era angajat la Ansamblul Profesionist „Hațegana” și făceau des repetiții la Clubul Siderurgistul, iar eu îl însoțeam de multe ori. Îmi doream foarte mult să învăț și eu să cânt la țambal”, își amintește Mariana Risipitu.
Inițial, și-a început cariera de muzician cu vioara în mână, însă nu „s-a lipit” de acest instrument. Vroia să cânte la țambal. Și atât, chiar dacă era doar un copil, pe vremea aceea. Fratele său, actualmente violonistul Florin Risipitu, învățase deja cum să mânuiască acest instrument complex, dar după o vreme au ales „să facă schimb”. „Fratele meu glumea atunci și îmi spunea că de aceea ne-a inversat tata instrumentele, ca să aibă cine să îmi care țambalul (n.red. râde). Și uite așa, el a devenit violonist, iar eu sunt instrumentist, pe lângă solist vocal”, adaugă Mariana Risipitu.

Mariana Risipitu alături de fratele său, violonistul Florin Risipitu.

Pe la 12 ani, a început să colaboreze și ea cu ansamblul folcloric de la Hunedoara și să cânte și la pian, cât și vocal, mergând în paralel cu aceste două meserii: instrumentist (țambal și clape) și solist vocal. De-a lungul timpului, a avut colaborări cu nume grele din domeniu și a acompaniat artiști consacrați, printre care Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Petrică Mîțu, Stoian, Mariana Anghel și mulți alții.

Mariana Risipitu cântă la țambal și, în același timp, și cu vocea, fiind singurul artist din România, care poate face acest lucru. Hunedoreanca povestește cât de dificil este să combine interpretarea vocală cu cea la un instrument atât de pretențios, cum este țambalul. „Este foarte dificil! Necesită multă experiență practică, însă, este foarte frumos! (…) Oamenii nu prea știu că eu sunt și solist vocal de foarte mulți ani. M-au văzut la televizor doar cu țambalul, la care este o adevărată plăcere să cânți, doar că este greu de transportat, tot timpul este o problemă…”, mai spune Mariana Risipitu.

Artista împreună cu soțul ei, Marcel Raț, supranumit și „acordeonistul de aur al Ardealului”.

Pasiunea pentru țambal a purtat-o prin mai multe țări ale lumii, printre care China, Franța sau Spania. „Prima mea colaborare am avut-o la Hunedoara, la „Hațegana”. Mergeam împreună cu tata și intram în spectacole cu țambalul. Așa m-am perfecționat. (…) M-am angajat direct la Baia -Mare, la profesioniști. Am stat acolo o perioadă relativ scurtă, după care am revenit acasă. Am ajuns la „Cindrelul”, plecând cu Junii Sibiului în China, unde am stat cam patru luni și jumătate. Se întâmpla prin 1996”, își mai amintește hunedoreanca. La Junii Sibiului l-a cunoscut pe soțul ei, Marcel Raț, supranumit și „acordeonistul de aur al Ardealului”.

A jucat în „Natasha” by Cehov

Pe lângă cariera muzicală, Mariana Risipitu a cochetat și cu teatrul. A jucat în comedia „Natasha” by Cehov, spectacol în regia lui Florin Covalciuc, scenografia aparținându-i managerului Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu. Pe scenă, a interpretat rolul „Ludmilei”, alături de soțul său, acordeonistul Marcel Raț, care a intrat în pielea lui „Sasha”. „A fost o experiență extraordinară pe care mă bucur, din suflet, că am avut-o. (…) „Am fost într-o emisiune la Corina Chiriac și l-am sărbătorit pe maestrul Dumitru Lupu -Dumnezeu să îl odihnească! – unul dintre cei mai mari compozitori ai României – compozitorul şlagărelor „Hai, vino iar în gara noastră mică“ sau „Ce mult te-am iubit”. Dumnealui a simțit atunci nevoia să vorbească și a spus câteva lucruri care mi-au rămas în minte și care s-au adeverit ulterior: <Sunt sigur că veți străluci pe firmamentul muzicii lăutărești și al folclorului românesc! Aveți și valențe actoricești>, a spus și, iată că, după câțiva ani mi s-a oferit ocazia să joc într-o piesă. Nu sunt actor, nu m-aș vedea în lumea teatrului, este un hobby. Pasiunea mea rămâne tot țambalul”, mărturisește, zâmbind, artista din Hunedoara.

Advertisement

Pe lângă cariera artistică, Mariana Risipitu realizează și emisiuni folclorice, fiind colaboratoare a mai multor posturi, printre care și Etno TV unde este realizator al emisiunii „Banatu-i fruncea și Ardealu-i mincea”. Prima apariție pe micul ecran a avut-o încă de mic copil, când apărea în emisiunile „Tezaur folcloric” ale Mărioarei Murărescu.

Proiecte mărețe de viitor

Artista din Hunedoara are planuri mărețe pentru viitorul apropiat. Aceasta pregătește un proiect grandios, „născut” din dorința de -i pune mai mult în lumină pe artiștii hunedoreni. „Este vorba despre un mega-proiect artistic care va ridica județul Hunedoara la cel mai înalt nivel. Îmi doresc să se pună mai mult preț pe noi, artiștii hunedoreni. Este un proiect de -al meu, de suflet, derulat în parteneriat cu Teatrul de Artă Deva și, implicit, cu susținerea managerului Mihai Panaitescu. Însă, am nevoie și de sprijinul factorilor responsabili de la „Cultură” și al celor din conducerea județului și sper să îl și primesc”. În același timp, în toamnă, Mariana Risipitu urmează să scoată pe piață alte două albume, între care unul de folclor autentic românesc, al doilea fiind unul vocal-instrumental, cu un repertoriu vechi și autentic lăutăresc. De asemenea, intenționează să plece într-un turneu în Statele Unite ale Americii pentru a-i încânta pe românii stabiliți peste ocean. „Sper ca cele două albume, pe care urmează să le lansăm, să fie o plăcere pentru iubitorii de gen și, sincer, abia aștept să le putem oferi publicului din România și din străinătate. Urmează și un turneu în America pe care dorim să îl susținem pentru a promova instrumentele noastre autentice și să cântăm pentru românii de acolo”, a mai spus artista hunedoreancă.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate