Înotătorul hunedorean Avram Iancu a ajuns la destinația finală a cursei în Rin. El a parcurs înot cei 1.032 de kilometri ai fluviului, fără costum de neopren, întregul său efort, întins pe parcursul a 48 de zile, fiind dedicat în exclusivitate integrării României în Spațiul Schengen. “România este în Europa/România este Europa. De mii de ani și așa va fi cât va mai ține istoria”, a declarat, la finalul cursei, apreciatul sportiv din Petroșani.
“Am ajuns la destinația finală. După 48 de zile de eforturi fizice, psihice, logistice, financiare și diplomatice am reușit. Am ajuns la destinația finală a acestui înot dedicat în exclusivitate integrării României în spațiul Schengen. Deși efortul meu a fost unul titanic și de neimaginat, el reprezintă doar o mică și umilă contribuție la dorința noastră de a ne face auzit mesajul în lume: România este în Europa/România este Europa. De mii de ani și așa va fi cât va mai ține istoria. Suntem cetățeni europeni de prima mână Facem parte din neamul Nadiei Comăneci, al lui Constantin Brâncuși, al lui Gheorghe Hagi, al lui Eugen Ionescu, al lui Ilie Năstase, al lui Ciprian Porumbescu, al lui Ivan Patzaichin, al lui Henri Coandă, al Simonei Halep, al lui Traian Vuia, al lui David Popovici sau al lui Petrache Poenaru. Ați auzit de ei și veți mai auzi și de alții. România a furnizat Europei și omenirii oameni de valoare. Și 4 milioane de români lucrează în Europa. Este nedrept să-i țineți pe acești oameni la cozi kilometrice, cu orele, când se întorc acasă de Paște și de Crăciun sau în concediile din timpul verii”, a transmis, vineri seară, Avram Iancu, într-un mesaj publicat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.
La finalul cursei, polisportivul din Petroșani a fost așteptat de un reprezentant al Ambasadei României din Olanda. Consulul Bogdan Jâglău, îmbrăcat în vestă tricoloră, l-a întâmpinat, l-a felicitat, pe Avram Iancu, și i-a înmânat o diplomă și un trofeu. De asemenea, înotătorul hunedorean a fost așteptat de un grup de români.
“Nimic măreț nu se realizează singur. Vreau să menționez în mod apăsat că n-aș fi putut să realizez acest înot dacă n-aș fi avut lângă mine o echipă fantastică. Să începem cu Nelu Căpățână, veteranul echipei care la 74 de ani ( împliniți în timpul cursei) a făcut cu brio față și a fost de un ajutor deosebit. Are peste 12 mii de km făcuți cu caiacul pe ape. Sandrino Mătase, suportul terestru și multirol. Un tânăr care la 23 de ani nu doar ca a făcut față provocării, dar s-a și descurcat de minune. A acumulat experiență în aceste zile ca în basmele lui Ispirescu: în 50 de zile cât alții în 5 ani. Radu Ileană din Alba Iulia, 37 de ani, de peste 14 ani instructor de înot, a fost observatorul oficial al cursei. A indurat toate vicisitudinile vremii pentru a observa și nota tot ce se întâmplă. A fost martor ocular la întregul meu efort. Vă mulțumesc echipă. Vreau să mulțumesc sponsorilor mei fără de care nimic n-ar fi fost posibil. Ajutorul diasporei. Dacă ar fi să-i enumăr pe toți cei care m-au primit în casele lor, sau pe cei care m-au ajutat într-un fel sau altul, ar trebui să scriu romane. Sigur aș omite acum pe cineva și nu doresc asta. O să revin la acest subiect. Acum doresc să le mulțumesc tuturor. Fără ajutorul vostru n-aș fi reușit. Victoria este și a voastră, este o victorie comună pentru România. Mulțumesc doctorului Victor Dumitru! Mulțumesc Stela Ignatz! Mulțumesc căpitanilor de vas Liviu Mihăilescu, Dan Axinte și frații lui, mulțumesc Flavius Frunză pentru achiziția motorului cel nou după ce am fost furați în Olanda. Mulțumesc românilor din Olanda pentru efortul de a sta pe barcă cu stația de emisie -recepție în mână, vorbitori de Olandeză: Constantin Duca, Florin Szabo, Maria Stoica, Lucian Perț, Gabi Bleanga.(martori oculari și ei) A fost greu. Împreună am învins! Vă iubesc pe toți! Dumnezeu să binecuvânteze România! Mulțumiri și părintelui Nemeș de la Konstanz, părintelui Cătălin Preda de la Bonn, părintelui Ioan de la Parohia Sf. Grigorieva Teologul. Mulțumiri misiunilor diplomatice românești din Germania și Olanda. Domnului Consul Radu Florea de la Stuttgart, doamnei Consul Mihaela Feher de la Bonn, domnului Bogdan Jâglău și domnului Alexandru Steriu de la Haga.Mulțumesc MAE! Un pariu câștigat. Mai multe ziare din Germania, mai multe televiziuni din Germania, printre care și televiziunea națională SAT 1 a transmis mesajul nostru. Azi, la pauza zilei…a sosit și primul jurnalist olandez. Mulțumesc și presei românești care a consemnat acest efort. Mulțumesc lui DUMNEZEU!”, a mai scris, pe Facebook, Avram Iancu.
A înotat peste 1.000 de kilometru pentru țară
Reamintim că, Avram Iancu a început cursa pe întreg fluviul Rin în data de 16 iulie. Apreciatul sportiv din Petroșani a pornit din orașul german Konstanz în această expediție de mare anvergură sportivă pentru a susține aderarea României la Spațiul Schengen. Bibliotecarul din Petroșani a înotat cei 1.032 de kilometri ai fluviului, de la începutul marcării kilometrice și până la vărsarea acestuia în Marea Nordului, în Olanda.
Celebru în toată lumea
Avram Iancu a devenit celebru la nivel mondial pentru performanțele sale în ape deschise. În 2022, a traversat Canalul Bristol din Anglia în Țara Galilor, fiind primul român și al 14-lea om din lume care a reușit acest lucru. În 2021, a parcurs 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore și 30 de minute. În 2016, hunedoreanul Avram Iancu a devenit primul român care a traversat Canalul Mânecii fără a purta costum de protecţie, iar în vara anului 2017 a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. Pe lista reuşitelor sale este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile. Anul acesta, în luna mai, hunedoreanul Avram Iancu a traversat înot Marea Galileii, din Israel.
Foto: Sandrino Mătase
