Connect with us
Data: 19/09/2024
.

Actualitate

Hunedorenii au 347 de milioane de lei rate neplătite la credite

Publicat

pe

Restanţele la împrumuturile bancare cresc de la o lună la alta, cele mai mari valori înregistrându-se la cele în lei

Locuitorii judeţului Hunedoara întâmpină dificultăţi din ce în ce mai mari la plata ratelor bancare, statisticile Băncii Naţionale a României (BNR) fiind extrem de îngrijorătoare. Mai exact, întârzierile la plata creditelor bancare sunt tot mai mari, iar valoarea restanţelor creşte constant în fiecare lună. O majorare semnificativă a acestor valori s-a înregistrat şi în luna martie, unde faţă de februarie hunedorenii au mai adăugat peste două milioane de euro la restanţe.

banci-restante

Tot mai puţini hunedoreni ajung la bancă să-şi achite ratele lunare la credite

Conform datelor furnizate de BNR, cele mai mari dificultăţi la plata creditelor le întâmpină hunedorenii care s-au împrumutat în moneda naţională doar în luna martie valoarea acestor restanţe înregistrând o creştere de peste şapte milioane de lei.

În ianuarie au scăzut, în martie au crescut

Plata ratelor bancare a devenit în ultimele luni o problemă majoră pentru o categorie tot mai largă de hunedoreni. Astfel, dacă în luna ianuarie statisticile BNR consemnau la nivelul judeţului, o scădere cu aproape două milioane de lei a datoriilor restante la creditele în lei, în martie situaţia s-a deteriorat semnificativ fiind înregistrată o creştere de peste două milioane de euro faţă de februarie.

O evoluţie negativă s-a înregistrat şi în cazul împrumuturilor în valută unde comparativ cu luna precedentă, la sfârşitul lui martie restanţele au crescut cu aproape un milion de euro.

Advertisement

Raportat la anul trecut, restanţele în luna martie la creditele în lei au crescut cu aproape şapte milioane de euro, iar în cazul creditelor în valută valoarea restanţelor este mai mare cu 6,1 milioane de euro. În total, atât în ceea ce priveşte împrumuturile în lei cât şi cele în valută, la sfârşitul lunii martie, cuantumul datoriilor restante la credite, în judeţul Hunedoara, era de 347 de milioane de lei, adică aproximativ 80 de milioane de euro.

Actualitate

Tenis de câmp: Cupa “Race to Deva”, ediția a II-a

Publicat

pe

Redactat de

Baza sportivă Acomin din Deva a găzduit, zilele trecute, o competiție din calendarul Federației Române de tenis. A fost vorba despre Cupa Race to Deva”, competiție aflată la cea de-a doua sa ediție.

Pentru tinerii jucători

La competiție au luat startul zeci de tineri tenismeni, fete și băieți, la trei categorii de vârstă, respectiv 10, 12 și 18 ani. Partidele au fost extrem de disputate, jucătorii, veniți din Alba Iulia, Arad, Beiuș, Oradea, Sibiu, Timișoara, Hunedoara, Petroșani și Deva, arătând un tenis de calitate. La categoria de vârstă de sub 10 ani, atât la fete, cât și la băieți, câștigători au fost tenismeni de la ACS Cristal Hunedoara. În finala fetelor, Noelle Daradics a învins-o pe Ema Ilinca Serac, de la CSM Oradea, iar semifinaliste au fost alte două sportive de la Cristal Hunedoara, fiind vorba despre Francesca Rus și Ayda Benko. În concursul băieților Rareș Daioni a câștigat, în finală, în fața lui Ianis Silvășan, de la CS Alpa Deva, iar semifinaliști au fost doi tenismeni legitimați la CS Bihorul Beiuș, respectiv Mihnea Peti și Rafael Balog. La categoria de vârstă U12 câștigătorii au fost din Deva și Timișoara. În competiția fetelor, în finală, Anisia Leu, de la CS Dyadora Timișoara, a învins-o pe Iulia Elena Petcu, de la ATC Deva, în vreme ce semifinaliste au fost Sofia Maria Muntean, de la ACS Panalim Sibiu, și Luminița Olar, legitimată la ACS Cristal Hunedoara. În concursul băieților s-a impus Radu Bărzăune, de la CSM Deva, care l-a depășit, în meciul decisiv, pe Vlad Totok, de la CSȘ Petroșani. Semifinaliști la U12 băieți au fost Ștefan Pascu, de la ACS Cristal Hunedoara, respectiv Demetrios Leu, de la CS Dyadora Timișoara. La U18 trofeele puse în joc au revenit unor tenismeni legitimați la cluburi din Arad și Hunedoara. În competiția feminină a câștigat Renata Ristei, de la TC Siderurgica Hunedoara, după o finală cu concitadina Elena Hinț, de la ACS Cristal Hunedoara, iar semifinaliste au fost Maria Muscan, de la CS Panalim Sibiu, și Iris Maria Muntean, legitimată la ATC Sun Alba Iulia. În întrecerea masculină câștig de cauză a avut Ciprian Florincaș, de la CS UTA Arad, care s-a impus, în finală, în fața lui Patrick Popa, de la CSM Deva, iar semifinaliștii au fost Eduard Gabriel Antonescu, de la CSȘ Șoimii Sibiu, și Levi Ilaș, de la CS Cristal Hunedoara.

Urmează un concurs pentru amatori

Arbitrajul a fost asigurat de către Denisa Elena Tănasă, din Deva, și Lucian Ghia, din Brașov. Organizatorii competiției, respectiv Asociația Club sportiv Tineri Talentați Deva și Primăria municipiului Deva, alături de parteneri au oferit participanților apă, fructe, batoane energizante și o masă festivă, precum și premii tenismenilor clasați pe podium, respectiv vouchere – cadou în valoare de 200 de lei pentru locul I, 150 de pentru locul II și 50 de lei pentru locul III, precum și cupe, diplome, medalii și echipament sportiv, constând în mingi de tenis și accesorii. Aceiași organizatori, cărora li se alătură și Asociația Club sportiv Tenis-Art Deva, propun, în acest weekend, și un concurs destinat pentru amatori, doamne și domni. Este vorba despre Cupa de toamnă – Tenis Sportya, care programează meciuri de simplu de nivel 6 și 8 și de dublu nivel 5, concursul fiind dotat cu premii și multe alte surprize.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Componenta socială, în atenția administrației din Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Luncoiu de Jos este o comună situată în nordul județului Hunedoara, în Țara Moților, care se întinde pe o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați. Cei peste 1.600 de oameni care trăiesc în comună locuiesc în cinci sate, fiind vorba despre Luncoiu de Jos, localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel.

Școala a început fără probleme

Punctul central al lunii în curs a fost, fără îndoială, nu doar la Luncoiu de Jos, ci în întreaga țară, deschiderea noului an școlar. La Luncoiu de Jos în jur de 100 de copii au început cursurile într-o școală modernizată. “Pentru școala din centrul de comună am avut un proiect de modernizare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, în valoare de peste 8 milioane de lei. Acum avem spații dotate cu echipamente și materiale didactice moderne, de la bănci și scaune la videoproiectoare și table digitale.

Au fost achiziționate laptopuri și licențe informatice, s-au schimbat acoperișurile, ușile și geamurile, au fost refăcute tencuielile, s-a izolat termic clădirea, iar încălzirea se face cu centrală pe combustibil solid. Astfel, avem o școală modernă și bine pusă la punct. Copiii sunt viitorul comunității noastre iar noi, cei din administrație, împreună cu dascălii și familiile, suntem aici să îi sprijinim să descopere cunoștințe noi și să își dezvolte talentele. Împreună creăm un mediu propice dezvoltării armonioase a copiilor noștri”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Pentru comunitate

Reprezentanții administrației publice locale din Luncoiu de Jos vin în sprijinul locuitorilor comunei și cu alte aspecte ce privesc componenta socială a vieții de zi cu zi. „Continuăm operațiunile de cadastrare sistemică gratuită. În acest sens îi așteptăm la sediul primăriei pe beneficiari, respectiv pe cei cu proprietăți în sectorul 38 Stejărel și sectorul 55, Luncoiu de Jos, Podele și Luncoiu de Sus, din zona Colnic, să depună copii după cărțile de identitate, certificate de deces, în situația în care capul de gospodărie nu mai trăiește, titluri de proprietate sau moștenire și orice alte acte doveditoare. De asemenea, după 15 octombrie se vor putea depune cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței. La stabilirea dreptului de ajutor pentru încălzirea locuinței se va lua în calcul cuantumul pensiei pe luna august 2024. Venitul mediu lunar pentru acordarea ajutorului este de 1.386 de lei pe membru de familie sau de 2.053 de lei pentru persoanele singure”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

De suflet

Luncoienii nu puteau lipsi de la recentele Serbări Naționale de la Țebea, în anul în care se împlinesc două secole de la nașterea lui Avram Iancu, eroul din Țara Moților, fiind prezenți în număr mare, în frunte cu primarul Călin Dorin Dud. Pe lângă prezența la acest eveniment, primarul din Luncoiu de Jos ține o strânsă legătură și cu localitățile cu care este înfrățită localitatea pe care o administrează, un ultim exemplu fiind cel cu comuna Greblești, din Republica Moldova. „Suntem bucuroși să anunțăm că biblioteca noastră a fost îmbogățită cu o donație generoasă de cărți din seria „Biblioteca pentru toți”. Acest gest minunat a fost făcut de către domnul Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos din județul Hunedoara, cu care suntem înfrățiți. Aceste cărți vor aduce mai aproape de noi înțelepciunea și cultura, fiind un sprijin deosebit pentru toți iubitorii de lectură din comunitatea noastră. Le mulțumim din suflet pentru această contribuție valoroasă care va îmbogăți cunoștințele și sufletele noastre. Mulțumim, domnule Călin Dorin Dud pentru această dovadă de prietenie și solidaritate”, au transmis, pe pagina lor de socializare, cei de la Primăria Greblești.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ploaie de goluri în Liga 5

Publicat

pe

Redactat de

În Liga 5 de fotbal Hunedoara s-au jucat meciurile etapei a doua. A fost o etapă cu multe goluri, respectiv 20, ceea ce înseamnă o medie de cinci reușite pe meci.

Trei echipe cu punctaj maxim

După această etapă sunt trei echipe cu punctaj maxim, departajarea fiind făcută de golaveraj. Pe primul loc, cu 6 puncte și golaveraj +17, Unirea DMO II. Liderul competiției a învins, acasă, la Ciula Mare, într-un derby de Țara Hațegului, pe Narcisa Sălaș, ultima clasată, fără puncte și golaveraj –9, cu 9-1, acesta fiind și scorul etapei. Pe locul al doilea, cu golaveraj +5, este Real Sântandrei, în urma victoriei, cu 5-2, obținută pe terenul celor de la Ponorul Vața, echipă care este pe locul al șaptelea, penultimul, fără puncte și cu un pasiv de goluri primite de -5. Cea de-a treia echipă cu punctaj maxim, dar golaveraj de doar +3 și care completează podiumul, este revenita în competiții ACS Certej. Echipa din Certej, în derby-ul echipelor revenite în competițiile oficiale, s-a impus, cu 2-1, pe terenul celor de la Măgura Pui, formație care, cu trei puncte, încheie prima jumătate a clasamentului. Runda a doua din Liga 5 de fotbal Hunedoara a adus și un rezultat de egalitate, scor 1-1, în confruntarea dintre Unirea General Berthelot și Zarandu Crișcior. Cele două combatante au obținut primele puncte din acest sezon și ocupă locurile cinci și șase, mai bine clasați fiind cei de la Berthelot, care au golaveraj -2, în vreme ce Crișciorul este la -9.

Derby-uri locale

Etapa a treia, care se va disputa la sfârșitul acestei săptămâni, aduce două derby-uri locale. Va fi, din nou, o confruntare între două echipe din Țara Hațegului. Liderul Unirea DMO II deplasându-se la tiza Unirea General Berthelot. Apoi, într-un derby al Țării Moților, Zarandu Crișcior va primi vizita celor de la Ponorul Vața. A doua clasată, Real Sântandrei, va juca, pe teren propriu, cu Măgura Pui, în vreme ce echipa de pe locul al treilea, ACS Certej, va juca, și ea, acasă, urmând a primi vizita celor de la Narcisa Sălaș.

Advertisement
Foto: Facebook Real Sântandrei
Citeste mai mult ...

Actualitate