Actualitate - Eveniment
Hunedorenii care incendiază terenurile pot rămâne fără subvenția de la APIA
Peste 160 de fermieri hunedoreni care beneficiază de subvenții de la APIA, iar anul trecut au incendiat terenurile, au fost plătit fiecare câte 5% din totalul subvenției acordate. În cazul în care situația se repetă, aceștia vor putea fi excluși total de la plata subvenției. Pentru că se apropie sezonul în care fermierii încep să își curețe terenurile, reprezentanții APIA avertizează că astfel de practici sunt interzise. Mai mult, în următoarea perioadă, vor fi intensificate controalele.
Potrivit normelor europene de bune practici în agricultură, arderea terenurilor agricole, a păşunilor şi a vegetaţiei uscate este interzisă. Arderea acestora se face doar cu autorizație și în anumite condiții. Legislația privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România prevede faptul că: este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. „Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei. Arderea miriştilor şi pajiştilor este total contraindicată de către specialiştii în domeniu, pentru că se distruge toată microflora solului, iar arderea, de fapt, reduce fertilitatea respectivului teren. Fermierii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) şi/sau pajişti permanente nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.) şi/sau pajiştile permanente”, a declarat directorul executiv al APIA Hunedoara, veronica Topor.
Ar putea rămâne fără subvenții
Proprietarii care recurg la incendierea terenurilor pentru a le curăţa riscă să rămână fără subvenţiile pe care le primesc de la APIA. Pentru a stopa arderile necontrolate, instituţiile statului au semnat un protocol de colaborare pentru a monitoriza acţiunile fermierilor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Garda Naţională de Mediu şi APIA Hunedoara au încheiat un protocol de colaborare pentru a monitoriza dacă fermierii respectă condiţiile referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenurile arabile şi pajişti. Scopul protocolului îl reprezintă creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe teren arabil şi la arderea pajiştilor, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirea incendiilor.
„Conformitatea/neconformitatea cu GAEC 6.2. se stabileşte la controlul pe teren, unde se constată dacă miriştea sau resturile vegetale au fost sau nu arse. Dacă fermierul care exploatează terenul a provocat incendiul, inspectorul APIA încadrează fapta la intenţie. Urmare nerespectării acestui GAEC, în funcție de amploarea și persistenta pe care o capătă incendiul provocat, fermierii sunt pasibili de sancțiuni, care pot ajunge până la excluderea de la plată”, a menționat directorul executiv al APIA Hunedoara, Veronica Topor.
Controale și amenzi pentru piromani
Având în vedere apariția frecventă a incendiilor în această perioadă, APIA va întreprinde controale pe raza întregului județ în vederea identificării și sancționării celor vinovați. Pentru e evita riscul de a fi penalizați, fermierii care nu au dat foc terenurilor, dar ale căror terenuri au ars din cauza parcelelor învecinate trebuie să prezinte la APIA, în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie după sesizarea depusă și înregistrată la poliția locală. Comunicarea sesizării depuse și înregistrate la poliție se poate transmite către APIA Hunedoara și în format electronic la adresa instituției: apia.hunedoara@apia.org.ro .
Actualitate
Două tinere dintr-un centru din Orăștie, căutate de oamenii legii
Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată, în cursul zilei de azi, 23 ianuarie a.c., în jurul orei 17.00, de reprezentanții unui centru de minori din localitate, aparținând D.G.A.S.P.C. Hunedoara, cu privire la faptul că două tinere, de 16 ani, respectiv 17 ani au plecat din centru.
Potrivit primelor verificări, minorele sunt înscrise la Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus” din localitate, însă astăzi nu s-ar fi prezentat la cursuri.
Acestea ar fi avut bilet de voie până la ora 18.00, fără a se întoarce însă în centru până în prezent.
Semnalmente Faghiura Renata-Florina: înălțime 1,60 m, 50 kg., ochi căprui, păr brunet (breton), constituție atletică.
La momentul plecării, aceasta purta cămașă de culoare alb-negru, fustă roz, adidași de culoare albă.
Semnalmente Doghi Irina Antonela: înălțime 1,65 m, 55 kg., ochi căprui, păr șaten, constituție atletică.
La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare albă, pantaloni roz, adidași de culoare alb-roșu-albastru.
Cele două minore sunt cunoscute cu plecări repetate din centru.
Persoanele care dețin și pot oferi informații, care să ducă la depistarea celor două minore, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
„Ziua Unirii Principatelor Române”, sărbătorită la înălțime. “Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”, în Pasul Vâlcan
„Ziua Unirii Principatelor Române” va fi marcată și la mare înălțime. Iubitori ai muntelui sunt invitați să se prindă în „Hora Unirii” la peste 1.600 de metri altitudine, în Pasul Vâlcan.
Evenimentul, organizat de Asociația de Turism Montan „Promontana” Vulcan, împreună cu Primăria Municipiului Vulcan, va avea loc mâine, 24 ianuarie, punctul de întâlnire fiind stația de îmbarcare a telegondolei din Vulcan, la ora 10:00. De acolo, participanții vor urca la cota 1.612, în Pasul Vâlcan, la Monumentul Eroilor, chiar la ”granița” județelor Hunedoara și Gorj. În zona denumită „Stâna din cot”, cu steaguri tricolore, pe platoul acoperit de zăpadă, aceștia se vor prinde în tradiționala Horă a Unirii, pentru a marca împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Peste 130 de persoane și-au anunțat deja participarea la acest eveniment, organizat pentru al cincilea an, de „Ziua Unirii Principatelor Române”.
“Promontana Vulcan, împreună cu Primăria Municipiului Vulcan, vă invită, și în acest an, să sărbătorim împreună “Ziua Unirii” în Pasul Vâlcan. „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română…” Hai să ducem tradiția mai departe și, de la an la an, să fim cât mai mulți, o viață avem romani, si-o cinste. Așadar, pe 24.01.2025, ne întâlnim la ora 10.00 la stația de îmbarcare telegondola Vulcan, apoi ne vom deplasa spre zona monumentului din Pas unde vom face Hora Unirii. Transportul cu gondola va fi gratuit! Participarea fiecaruia se face pe propria raspundere. Deplasarea de la gondola la locul de desfasurare dureaza aproximativ 2 ore si in conditii de iarna, deci sa fiti pregatiti cu echipament corespunzator. Nu uitați…”Minunile sunt săvârșite de către oamenii uniți.””, au transmis reprezentanții Asociației Promontana Vulcan.
Actualitate
166 de ani de la „Mica Unire”. Spectacol folcloric deosebit, la Hunedoara
Locuitorii municipiului Hunedoara sunt invitați la un spectacol folcloric deosebit, ce va avea loc vineri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. Îndrăgiți interpreți de muzică populară vor urca pe scena Centrului Cultural „Coviniana” din Hunedoara, începând cu ora 17:00, intrarea publicului la eveniment fiind liberă în limita locurilor disponibile.
„Sărbătorim, împreună, 166 de ani de la Mica Unire! Vineri, 24 ianuarie, de la ora 17:00, la Casa de Cultură Hunedoara – Centrul Cultural „Corviniana” din Hunedoara, v-am pregătit un spectacol folcloric deosebit!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Îi vor încânta pe cei prezenți cu cântecele lor artiștii: Mariana Suciu, Valerica Ianoși-Marian, Alin Eugen Ienciu, Ovidiu Herghelegiu, Ioana Ciocan, Ariana Musolini, Georgiana Toma, Patrisia Budău și Antonia Muntean, invitați speciali fiind Marius Ciprian Pop și Bogdan Toma. De asemenea, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” va mai urca Ansamblul Folcloric “Hațegana” Hunedoara (dirijor: Adrian Zselnyan, coregraf: Vasile Enea, conducerea muzicală: Marian Lupo, sunet și lumini: Ștefan Pecsar și Alexandru Țermure).
Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca „Mica Unire”, unul dintre cele mai importante momente din istoria neamului românesc, se sărbătorește anual la 24 ianuarie. În 2025, se împlinesc 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (Moldova și Țara Românescă), sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 2016, această zi este nelucrătoare în România.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 3 zile in urma
24 ianuarie, zi liberă legală. Elevii nu merg la școală vineri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
În căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animale, în Parcul Național Retezat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Serviciu social nou al DAS Deva: Îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități
-
Actualitatecu 3 zile in urma
IPJ Hunedoara: Tânăr de 25 de ani, depistat de polițiști și încarcerat în Penitenciarul Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr hunedorean, bănuit de corupere sexuală a unei minore și viol. S-au cunoscut pe o rețea de socializare