
UMILITOR. Bulgarii de la „Viem Corporation Eood” şi-au bătut joc de oamenii care beneficiau de alimente oferite de comunitatea europeană
Reprezentanţii CJ au anunţat ieri, că cele două produse nu vor mai fi distribuite locuitorilor în drept. Motivul: ei au fost informaţi sec că firma care a câştigat licitaţia în acest sens nu şi-a respectat obligaţiile contractuale. De suferit au doar persoanele care nu au apucat să îşi ridice pachetele
Locuitorii judeţului Hunedoara, care beneficiau de ajutoare alimentare oferite de Uniunea Europeană (UE) şi care nu au apucat să îşi ridice uleiul şi făina, îşi pot lua adio de la aceste două produse. Şi asta pentru că nu se mai dau deloc. Cel puţin, deocamdată, şi nici nu se ştie, pe viitor ce se va mai întâmpla.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara au anunţat ieri că faina şi uleiul nu vor mai fi livrate către locuitorii care beneficiau de aceste două tipuri de produse alimentare. CJ a fost informată, printr-o adresă oficială emisă de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Bucureşti, că furnizarea acestor două produse, către beneficiarii din judeţ, a fost oprită din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale ale firmei „Viem Corporation Eood”, o societate din Bulgaria care a câştigat licitaţia, organizată la nivel naţional şi la care aveau voie să participe şi firme din întreaga Uniune Europeană. Bulgarii au oferit un preţ bun, aşa că au primit „undă verde” să furnizeze uleiul şi făina în cadrul acestui program. Doar că, după ce au livrat o parte din aceste două tipuri de alimente, a apărut o mică problemă. Cei de la APIA Bucureşti, instituţia care organizează licitaţiile la nivel naţional în ceea ce priveşte ajutoarele europene, susţin că firma bulgară nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Prin urmare, contractul a fost reziliat şi, momentan, nu se ştie dacă va mai fi organizată o altă licitaţie pentru ca aceste două tipuri de produse alimentare să mai ajungă pe masa oamenilor care beneficiau. Greu de crezut, ţinând cont de faptul că peste aproximativ două luni, la finele lui martie 2013, programul prin care sunt livrate populaţiei pachete cu ajutoare alimentare trebuie încheiat. Situaţia e cam aceeaşi la nivel naţional, judeţul Hunedoara nefiind singurul în care locuitorii au pierdut aceste două tipuri de alimente oferit gratuit.
A luat doar cine a apucat

Distribuţia de ajutoare alimentare de la UE a demarat în judeţul Hunedoara la mijlocul lunii octombrie a anului trecut. De când au început să se dea, sute de oameni s-au călcat în picioare la propriu în faţa punctelor de distribuţie din oraşe pentru a intra în posesia pachetelor alimentare oferite de „pomană” de comunitatea europeană persoanelor cu venituri reduse. Pe unii, sărăcia i-a făcut chiar să se ia la ceartă, vociferând şi înghesuindu-se în mulţimea ce forma cozi imense. Parcă au ştiut oamenii că produsele alimentare nu vor ajunge la toată lumea. Livrarea s-a făcut în mai multe tranşe. Aşa se face că circa 75 la sută dintre locuitorii beneficiari şi-au ridicat, până acum, pachetele cu produse. Restul care au mai rămas vor putea intra în posesia lor până la finele lunii martie a acestui an (când se încheie programul), doar că din cele 11 tipuri de produse, vor mai primi doar nouă, uleiul şi făina lipsind. În mod normal, un pachet conţinea făină, mălai, paste făinoase, biscuiţi, orez, zahăr, ulei, fasole uscată boabe, mazăre boabe (în conservă), roşii în bulion şi bulion de tomate.
Distribuirea continuă cu pachete „ciuntite”
Cristian Corui, consilier de specialitate în cadrul Serviciului Tehnic al CJ, spune că pentru judeţul Hunedoara trebuiau livrate peste 600 de tone de făinăşi circa 320.000 de litri de ulei. „Am primit aproximativ 165 de tone de făină, reprezentând circa 25 la sută din cantitatea totală care trebuia. În ceea ce priveşte uleiul, vorbim de o cantitate redusă, cam de 3 la sută, pe care am primit-o cam pe la începutul programului”. De atunci, nicio sticlă de ulei sau un pachet cu făină nu a mai ajuns în judeţul Hunedoara. „Ni s-a spus că firma bulgară nu şi-a onorat contractul şi din această cauză s-a ajuns să nu mai fie livrate făina şi uleiul către populaţia beneficiară”, a adăugat Cristian Corui.
În momentul de faţă, în depozitul central al CJ existăşapte tipuri de produse ce urmează să fie distribuite locuitorilor beneficiari de ajutoare de la UE. În prezent, lipseşte mazărea şi orezul, care, potrivit reprezentanţilor CJ, vor fi distribuite hunedorenilor beneficiari pe măsură ce cantităţile vor sosi.
Numai la Deva, circa 5.200 de persoane apar în evidenţe ca beneficiare de aceste ajutoare oferite de comunitatea europeană. Aproape 2.000 dintre ele îşi ridicaseră, până în decembrie anul trecut, pachetele cu alimente. Programul prin care se distribuie aceste alimente se află la al cincilea an de aplicare în România.