Presiunea străzii a avut câştig de cauză
Lobby-ul făcut de autorităţile timişene şi protestele au întors decizia Guvernului în favoarea lor
Încă de la sfârşitul săptămânii trecut, viitorul sediul al „Finanţelor regionale” a fost motiv de atacuri între autorităţile locale şi judeţene din judeţele Timiş şi Hunedoara. Ba mai mult, funcţionarii publici timişoreni au ieşit în stradă în fiecare zi a acestei săptămânii, iar efortul lor nu a fost în zadar. Direcţia Regională a Finanţelor Publice pentru Regiunea Vest va avea sediul la Timişoara. În schimb la Deva va fi organizată structura regională antifraudă.
„Presiunea străzii” cum a fost numită de oamenii politici din judeţ şi lobby-ul făcut de aleşii locali din Timişoara, au întors decizia în favoarea lor. Deva s-a ales cu sediul unei noi structuri care îşi propune să lupte împotriva evaziunii fiscale. Deşi în urmă cu două zile au ieşit la rampă cu declaraţii bombastice şi ameninţări cu mitinguri, niciunul dintre liderii USL Hunedoara nu au putut fi contactat ieri pentru a-şi spune părerea referitoare la decizia Guvernului de a da câştig de cauză Timişorei în dauna Devei.
A intrat Deva, a ieşit Timişoara
Acest fapt este cu atât mai grav cu cât, în propunerea ordonanţei de urgenţă care a intrat ieri pe agenda de lucru a executivului, sediul propus pentru Regiunea Vest era la Deva. Însă în decizia adoptată de Guvern printr-o hotărâre de reorganizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, sediile administraţiei financiare regionale vor fi înfiinţate la Cluj, Braşov, Timişoara, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti, iar sediile structurilor regionale antifraudă au fost stabilite în localităţile din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor după cum urmează: Suceava, Constanţa, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu şi Bucureşti. „Toate cele opt sedii ale direcţiilor finanţelor publice regionale şi antifraudă au fost aprobate. Principiul a fost acela ca administraţia fiscală regională să fie în cel mai mare oraş, care are cel mai mare număr de contribuabili. Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate”, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.
Reorganizare fără disponibilizări
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Finanţelor Publice, executivul a aprobat ca întreg procesul de reorganizare a ANAF să se desfăşoare în limita numărului de posturi ocupate în prezent. Mai mult se specifică faptul că atribuţiile direcţilor generale regionale vor fi de coordonare a administraţiilor fiscale judeţene, preluând doar funcţiile suport necesare desfăşurării activităţii administraţiilor fiscale judeţene, acestea din urmă desfăşurându-şi activitatea în aceleaşi locaţii, relaţia cu contribuabilii rămânând neschimbată.