Actualitate
Încă patru spitale din țară, atacate cibernetic. Printre ele, și o unitate medicală din județul Hunedoara

La încă patru spitale se confirmă incidentul de securitate cibernetică, dar nu există până acum niciun indiciu referitor la exfiltrarea datelor, a informat Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Potrivit unui comunicat transmis de DNSC, este vorba despre Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” – București, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad – Hunedoara, Spitalul de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede și Clinica Sante Călărași (clinică privată).
„Există o cerere de ransom (răscumpărare) de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 euro). În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice implicate în analiza acestui incident recomandă să nu se ia legătura cu atacatorii şi să nu se plătească răscumpărarea cerută!”, a atenționat DNSC.
Spitalele care folosesc platforma Hipocrate, indiferent dacă au fost afectate sau nu, au primit, încă de luni, din partea DNSC o serie de recomandări pentru gestionarea corectă a situaţiei, şi anume: identificarea sistemelor afectate şi izolarea lor imediată de restul reţelei, cât şi de la internet; păstrarea unei copii a mesajului de răscumpărare şi orice alte comunicări de la atacatori (aceste informaţii sunt utile pentru autorităţi sau pentru analiza ulterioară a atacului); să nu oprească echipamentul afectat, întrucât oprirea acestuia va elimina dovezile păstrate în memoria volatilă (RAM); să colecteze şi să păstreze toate informaţiile de tip jurnal relevante, de pe echipamentele afectate, dar şi de la echipamente de reţea, firewall; să examineze jurnalele de sistem pentru a identifica mecanismul prin care a fost compromisă infrastructura IT; să informeze imediat toţi angajaţii şi să notifice clienţii şi partenerii de afaceri afectaţi cu privire la incident şi amploarea acestuia; să restaureze sistemele afectate pe baza copiilor de rezervă a datelor, după ce s-a efectuat o curăţare completă a sistemelor (este absolut necesar să se asigure că backup-urile sunt neafectate, actualizate şi sigure împotriva atacurilor); să se asigure că toate programele, aplicaţiile şi sistemele de operare sunt actualizate la ultimele versiuni şi că toate vulnerabilităţile cunoscute sunt corectate.
DNSC a informat, luni, că 21 de spitale din România, care folosesc platforma informatică Hipocrate, au fost afectate de atacul cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele acestor unităţi.
Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unități din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet, asupra lor desfășurându-se investigații suplimentare pentru a se stabili daca au fost (sau nu) ținta atacului. “Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranță a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă) cu excepția unuia, ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Aceasta ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor și a datelor”, a arătat DNSC.
Sursa foto: DNSC
Actualitate
I-ați văzut? Trei adolescenți, dispăruți din Casa de tip familial din Uricani

Trei adolescenți, un băiat de 16 ani, și două fete de 15 și 16 ani, au dispărut din Casa de tip familial din Uricani. Polițiștii au fost sesizați de către o reprezentantă a centrului.
„La data de 24 martie 2025, în jurul orei 12:00, Poliția Orașului Uricani a fost sesizată de o reprezentată a Casei de tip familial din Uricani, despre faptul că minorele Csicso Iuliana Maria (de 16 ani), Dodo Cristian Daniel (de 16 ani) și Crivinar Noemi Estera (de 15 ani ), au plecat voluntar din centrul din Uricani în data de 22 martie 2025, în jurul orei 14:45 și nu au mai revenit. Csicso Iuliana Maria are următoarele semnalmente: înălțime 1,53 m., 45 kg., păr roșcat – castaniu (creț), tuns până la umeri, ochi căprui, față ovală. La data plecării era îmbrăcată cu un hanorac roz, vestă albastră, pantaloni culoare albastră tip trening, pantofi sport negri. Crivinar Noemi Estera are următoarele semnalmente: înălțime 1,55 m., 45 kg., păr șaten deschis, tuns până la umeri, ochi verzi, față ovală, ten deschis. La data plecării, era îmbrăcată cu geacă mov, pantaloni gri de trening, pantofi sport de tip teniși. Dodo Cristian Daniel are următoarele semnalmente: înălțime 1,60 m., 55 kg., păr negru, tuns scurt, ochi căprui, față ovală, poartă mustață și barbă; la data plecării era îmbrăcat cu geacă de culoare alb cu negru, pantaloni tip de trening de culoare albă și pantofi sport de culoare albă”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Potrivit polițiștilor, minorii au mai fost plecați voluntar din centrul de plasament din Uricani în repetate rânduri, fiind găsiți pe raza localităților Uricani, Lupeni și Petroșani
Poliţiştii au demarat activități specifice de căutare și investigative, în vederea găsirii minorilor, care a fost dați în urmărire națională.
Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla cei în cauză, sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.
Actualitate
Elevi hunedoreni, la faza națională a Concursului „Alege! Este dreptul tău!”, organizat de ANPC

Cinci elevi hunedoreni vor reprezenta județul la faza națională a Concursului Școlar „Alege! Este dreptul tău!”, organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în parteneriat cu Ministerul Educației. Este vorba despre trei elevi de la Școala Gimnazială „Sfânta Varvara” din Aninoasa, un elev de la Liceul Teoretic „Retezat” din Uricani și un alt elev de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva.
Concursul Școlar „Alege! Este dreptul tău!” este organizat, anual, la nivel național, de ANPC, cu prilejul „Zilei Internaționale a Drepturilor Consumatorilor”, marcată la data de 15 martie.
Concursul se adresează elevilor din școli generale și licee, indiferent de profil, și urmărește dezvoltarea spiritului critic al tinerilor în ceea ce privește drepturile consumatorilor.
Peste 50 de desene realizate, trei câștigătoare
Tema ediției din acest an a concursului este „Vulnerabilitatea tinerilor față de expunerea la publicitatea produselor cu tutun, energizante și jocuri de noroc”. “Concursul s-a desfășurat pe două categorii de vârstă. Prima categorie a vizat elevii școlilor generale și a constat în realizarea unui desen cu eticheta unui produs dulce bio. Dintre cele peste 50 de desene realizate, au fost selectate trei lucrări câștigătoare care vor fi incluse în faza națională a concursului. Toți cei trei elevi ale căror lucrări au fost selectate pentru faza națională sunt de la Școala Gimnazială “Sfânta Varvara” din Aninoasa. A doua categorie de vârstă a vizat elevii claselor a IX-a, A X-a și a XI-a. La această etapă au participat elevi de la licee din Deva, Petroșani și Uricani. Aceștia au avut de realizat un eseu și de susținut un test grilă pe tema „Impactul negativ asupra tinerilor al publicității la produse cu tutun, energizante și jocuri de noroc”. În urma concursului, doi elevi hunedoreni vor participa la faza națională din iunie, de la Constanța unde va fi organizată și o tabără pentru elevii calificați din întreaga țară. Este vorba despre un elev din clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Retezat” din Uricani, care a câștigat locul I, și un alt elev din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva, care a câștigat locul II”, se arată într-un comunicat al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Hunedoara.
Prin acest concurs, ANPC și Ministerul Educației își propun să contribuie la educația tinerilor privind protecția consumatorilor și să îi ajute să devină mai conștienți de influența publicității asupra alegerilor lor de consum.
Actualitate
Corvinul U15 și-a aflat adversara din Cupă

Corvinul Hunedoara s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal pentru juniori U15 după ce, în optimi, a depășit, în urma executării loviturilor de departajare, în deplasare, cu scorul de 10-9, pe Luceafărul Turnu Severin.
În sferturile de finală, tinerii corviniști vor întâlni, pe teren propriu, pe 1 aprilie, pe FC Bihor, care, în turul anterior, a învins, pe teren propriu, cu 6-0, pe LPS Cluj. Cele două echipe sunt și lidere în seriile de Campionat Național U15 în care evoluează. Corvinul conduce detașat în seria 5, după 17 etape având 39 de puncte, cu 11 mai multe decât următoarea clasată, CSM Târgu Jiu. În ultima etapă disputată cele două echipe s-au întâlnit la Hunedoara, iar Corvinul a câștigat cu 1-0. Acesta a fost ultimul meci al corviniștilor înainte de jocul de Cupă, întrucât următooarea adversară din campionat, Viitorul Târgu Jiu, s-a retras din competiție. De partea cealaltă, bihorenii sunt pe primul loc în seria 7, cu același număr de puncte, 42, ca și a doua clasată, Sporting Cluj, dar au un golaveraj mai bun, +75 față de +46, în ultima etapă trecând acasă, cu 23-0, de Unirea Dej.
Înainte de întâlnirea de la Hunedoara, FC Bihor va mai juca acasă, în campionat, cu a treia clasată din serie, LPS Cluj.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Locuințe sociale într-o comună hunedoreană
- Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la o gospodărie din Gura Barza
- Actualitatecu 2 zile in urma
Amenzi de peste 140.000 de lei pentru neconformități în domeniul siguranței alimentelor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 18 ore in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei
- Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale 2025. Cei 11 candidați rămași în cursa pentru Cotroceni și ordinea pe buletinele de vot
- Actualitate - Evenimentcu 3 zile in urma
Ample acțiuni de curățenie generală în localitățile hunedorene
- Actualitatecu o zi in urma
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vizită de lucru în județul Hunedoara. „Aproape patru miliarde de lei – investiții în zootehnia din România”