Connect with us
Data: 19/06/2024
.

Comunitate

Încep lucrările la rețeaua de gaz din comuna Totești

Publicat

pe

Comuna hunedoreană Toteşti are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi localitățile aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea. În satele aparținătoare acestei comune de la poalele Retezatului, care se întind pe o suprafață ce depășește 22 de kilometri pătrați, trăiesc în jur de 2.000 de oameni. În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa.

În această lună

Comuna este, practic, lipită de Hațeg, și este firesc ca și condițiile de confort să fie cât mai apropiate față de cele din localitățile urbane, iar edilii din Totești fac toate demersurile necesare în acest sens. Astfel, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” județului Hunedoara i-a fost alocată suma de 162.547.000 lei, pentru înființarea sau, după caz, extinderea rețelelor de gaze naturale. De această sumă beneficiază 17 localități hunedorene. Aceste localități sunt Aninoasa, Brănișca, Călan, Geoagiu, Hărău, Hațeg, Lupeni, Petrila, Petroșani, Rapoltu Mare, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Totești, Uricani, Vețel și Vulcan. În cazul comunei Totești este vorba despre înființarea rețelei, iar primarul așezării din Țara Hațegului vine cu vești bune pe această temă. „În februarie am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Totești. Este un proiect mare, care se derulează prin PNI “Anghel Saligny”, la care țin foarte mult și pentru acesta s-a depus un mare volum de muncă. Am cuprins în acest proiect toate satele aparținătoare. Este o utilitate necesară perioadei în care trăim. Nu știm ce ne rezervă viitorul și trebuie să avem mai multe alternative. Locuitorii comunei merită și această alternativă, a gazului metan, pe lângă folosirea energiei electrice, a lemnelor de foc şi a buteliilor. Ordinul de începere al lucrărilor va fi dat în această lună”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Alt proiect pe “Saligny”

Tiberiu Pasconi, primarul din Totești, vine cu vești bune și despre un alt proiect, care se derulează tot prin PNI “Anghel Saligny”, cel privitor la modernizarea infrastructurii rutiere. “Am parcurs toți pașii neceseari pentru a porni proiectul privind modernizarea infrastructurii rutiere. Este un proiect de aproape 9,5 milioane de lei, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și prevede nu doar reabilitarea drumurilor, ci și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acest proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot. Și în acest caz voi da ordinul de începere al lucrărilor în cursul acestei luni”, a precizat primarul din Totești, Tiberiu Pasconi.

Cu fonduri de la AFM

Edilii din Totești derulează și alte proiecte cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. “La Administrația Fondului de Mediu (AFM) avem proiecte pentru eficientizarea unor clădiri de utilitate publică. Astfel, avem aprobate eficientizări energetice la școala gimnazială din Cârnești și la dispensarul medical comunal uman din Totești, unitatea sanitară urmând a primi, în cadrul acestui proiect, și noi dotări. Pot să anunț că, și în aceste cazuri, ordinul de începere al lucrărilor va fi dat în cursul lunii mai”, a precizat Tiberiu Pasconi, primarul din Totești.

N-au ratat nici PNRR

Administrația publică locală din comuna hunedoreană Totești va da startul lucrărilor la încă un proiect, acesta având o altă sursă de finanțare. “Am parcurs întreaga procedură preliminară și în cazul unui alt proiect, care are asigurată finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre realizarea eficientizării energetice a căminului cultural din satul aparținător Cârnești și a școlii din localitatea de reședință, și aici urmând a da ordinul de începere al lucrărilor până în data de 31 mai”, a spus primarul comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.

Advertisement

Comunitate

Administrația din Hărău continuă în aceeași formulă

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Hărău este o așezare rurală din județul Hunedoara, situată pe Valea Mureșului. Cei circa 2.500 de locuitori ai comunei Hărău, care are o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

S-a ales continuitatea

Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. Bună parte dintre locuitorii comunei Hărău și-au exprimat votul la alegerile locale din această lună, iar rezultatele scrutinului au arătat că s-a ales continuitatea, așezarea urmând a fi condusă, și în următorii patru ani, de echipa aflată în funcție, în frunte cu primarul Lucian Mihael Albu Weber. “Vă mulțumesc din suflet, dragi locuitori ai comunei Hărău, pentru participarea dumneavoastră la aceste alegeri. Fiecare vot a contat, indiferent de opțiunea exprimată si apreciez enorm implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră! Celor care m-ati votat, vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, vă sunt profund recunoscător. Votul dumneavoastră exprimat este o dovadă a dorinței de a continua împreună pe drumul dezvoltării și al bunăstării pentru comunitatea noastră. Celor care nu m-ati votat, vă respect decizia! Vă asigur că voi fi primarul tuturor și mă angajez să vă reprezint cu onestitate și deschidere! Doresc să mulțumesc echipei mele de consilieri, care s-a dedicat trup și suflet pentru a face posibil acest rezultat. Sunt convins că, împreună, vom reuși să continuăm ceea ce am inceput! Angajamentul meu este de a vă reprezenta cu cinste, transparență și dedicare. Vă asigur că ușa mea va fi întotdeauna deschisă pentru sugestii, probleme și propuneri, pentru că doar prin dialog și colaborare vom reuși să atingem obiectivele noastre. Vă mulțumesc, încă o dată, pentru participare, sprijin și susținere”, a transmis primarul reales al comunei hunedorene Hărău Lucian Mihael Albu Weber.

Pentru comunitate

Chiar dacă a fost campanie electorală, în comuna Hărău s-a muncit, și chiar cu spor. „Profit de această ocazie pentru a reaminti că sunt, alături de colegii mei, deschis la orice sugestie, cu condiția ca aceasta să fie legală. Astfel, reiterez faptul că Primăria Comunei Hărău nu poate schimba sau investi nimic în rețeaua de distribuție a energiei electrice, întrucât nu este proprietarul acestor rețele, iar orice operațiune din cele mai sus amintite este ilegală. În altă ordine de idei doresc să anunț că am pregătit terenul pentru demararea si realizarea unei noi investiții în localitatea Hărău, in vederea construirii si dotării unei Capele mortuare. Prin realizarea acestei investiții, cetățenii din localitate vor beneficia de un spațiu adecvat pentru ritualul înmormântării. De asemenea, încă un proiect pentru locuitorii comunei Hărău a fost acceptat la finanțare. Un milion de euro, bani europeni, vor ajunge în comuna Hărău pentru amenajarea prin pietruire a drumurilor agricole. Totodată, cu ajutorul bunului Dumnezeu ne-a fost livrat noul buldoexcavator, astfel reușind să mai încheiem încă un proiect în valoare de 100.000 euro, fiind vorba despre fonduri europene nerambursabile. Și, nu în ultimul rând, vreau să spun că am participat, zilele trecute, cu mare bucurie,la serbarea de sfarsit de an școlar a preșcolarilor de la noua Gradiniță, unde am fost martor la momente pline de emoție. Cei mici ne-au încântat cu cântece și poezii, aducând un strop de magie în sufletele tuturor celor prezenți. În încheierea programului, festivitatea de premiere a adus un val de emoții, preșcolarii fiind răsplătiți pentru efortul și entuziasmul lor. Vă doresc tuturor o vacanță frumoasă cu clipe de neuitat”, a mai spus Lucian Mihael Albu Weber, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Hărău.

Citeste mai mult ...

Comunitate

La Crișcior s-a ales continuitatea

Publicat

pe

Redactat de

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.

Colaborare și angajament

Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asemenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. Din 2004 primar al comunei este Ovidiu Ilie Furdui, care a fost, recent, reales în funcție și va începe, alături de echipa sa, un al șaselea mandat în fruntea administrației publice locale din Crișcior. „Stimați cetățeni și dragi membri ai echipei mele de consilieri locali, doresc să vă mulțumesc din inimă pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, votându-mă în funcția de primar. Acest succes nu ar fi fost posibil fără sprijinul și dedicarea voastră neclintită. Echipa mea de consilieri a demonstrat un angajament extraordinar și o colaborare exemplară, iar cetățenii au arătat că își doresc o comunitate mai bună și mai unită. Votul vostru este o responsabilitate pe care o iau foarte în serios și voi lucra neobosit pentru a vă onora încrederea. Vă mulțumesc pentru sprijin și vă asigur că împreună vom construi un viitor mai bun pentru toți”, a transmis Ovidiu Ile Furdui, primarul reales al comunei hunedorene Crișcior.

Peste 133 de milioane de lei, atrași din fonduri europene

În mandatul în derulare, admoinistrația din Crișcior a atras o sumă importantă, de peste 133 de milioane de lei, din fonduri europene, pentru dezvoltarea comunei. Acest trend va continua, iar edilii din Crișcior se arată deschiși la sugestiile venite din partea locuitorilor. „Împreună, am realizat progrese semnificative și ne-am angajat să continuăm pe această cale de dezvoltare și progres. În timpul mandatului actual, am pus accent pe absorbția fondurilor europene și guvernamentale în valoare de 133.416.471 lei respectiv 26.862.452 Euro, aducând investiții esențiale în infrastructură, educație, sănătate și mediu. Aceste fonduri au fost folosite cu responsabilitate și eficiență, pentru a aduce beneficii reale pentru fiecare dintre voi.

Cu o viziune clară și maturitate în acțiune, împreună ne-am propus să dezvoltăm o strategie pe termen lung, care să reflecte nevoile și aspirațiile comunității noastre. Prioritățile noastre sunt orientate către progresul continuu și creșterea calității vieții pentru toți locuitorii. Vă invit să vă alăturați acestei campanii și să contribuiți cu idei și sugestii pentru viitorul comunei Crișcior. Împreună, vom construi un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile ce vor urma”, a spus primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Un mandat cu realizări

Votul masiv pe care locuitorii din Crișcior l-au dat pentru Ovidiu Ilie Furdui și echipa sa are la bază realizările reușite în perioada 2020 – 2024. În perioada 2020-2024, comuna Crișcior a înregistrat realizări semnificative care contribuie la bunăstarea și dezvoltarea comunității noastre. Printre acestea se numără reabilitarea și dotarea dispensarului uman din Crișcior, un proiect finalizat în anul 2023 cu o valoare de 732.674,39 lei, finanțat prin PNDL II. Acest proiect asigură servicii medicale moderne și accesibile pentru toți locuitorii, contribuind la îmbunătățirea sănătății comunității noastre. Tot în anul 2023, a fost finalizat proiectul de amenajare a unui spațiu modern pentru spectacole și evenimente în aer liber la Primăria Crișcior, cu o valoare de 977.904,93 lei. Acest spațiu dedicat activităților culturale și recreative aduce un plus de vitalitate și coeziune socială, fiind locul perfect pentru desfășurarea evenimentelor care întăresc legăturile dintre membrii comunității. Un alt proiect important este extinderea și modernizarea sediului primăriei Crișcior, finalizat în același an și finanțat prin PNDL II, cu o valoare de 1.763.639 lei. Sediul modernizat permite oferirea unor servicii administrative mai eficiente și mai accesibile pentru toți cetățenii, reflectând angajamentul nostru de a răspunde nevoilor comunității. Aceste proiecte sunt doar câteva exemple ale eforturilor noastre de a transforma comuna Crișcior într-un loc mai bun pentru toți. Continuăm să muncim cu devotament pentru a asigura dezvoltarea și prosperitatea comunității noastre. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestor inițiative”, a prezentat câteva dintre investițiile realizare în ultimii patru ani actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Primarul din Totești și echipa sa continuă dezvoltarea comunei

Publicat

pe

Redactat de

Comuna hunedoreană Toteşti are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi localitățile aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea. În satele aparținătoare acestei comune de la poalele Retezatului, care se întind pe o suprafață ce depășește 22 de kilometri pătrați, trăiesc în jur de 2.000 de oameni. În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa.

Cu peste 90%

Locuitorii din Totești au decis, la recentele alegeri locale, că în fruntea comunei va rămâne același primar, Tiberiu Pasconi, alături de echipa sa. „Mulțumesc celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat. Îi asigur pe toți locuitorii comunei că voi fi același primar deschis la solicitările tuturor, alături de echipa cu care am colaborat și până acum. Vom face, în continuare, totul, pentru dezvoltarea comunei noastre”, a spus Tiberiu Pasconi, primarul reales al comunei hunedorene Toteși, care a câștigat alegerile, la fel ca și în urmă cu patru ani, având un procentaj de voturi exprimate în favoarea sa de peste 90%.

Vești bune

Euforia de după alegeri nu a durat mult, întrucât reprezentanții administrației publice locale din Totești au proiecte care se află în derulare și, în acest sens, vin cu vești bune.S-a făcut recepția lucrărilor la noua instalație de iluminat public. A fost un proiect cu finanțare venită pe Administrația Fondului de Mediu (AFM) și, în urma implemmentării sale, vom face o economie consistentă la bugetul local, facturile urmând să scadă cu cel puțin 50%. De asemenea, este în stare de licitație pentru proiect tehnic și execuție proiectul privind eficientizarea energetică a școlii primare din satul aparținător Cârnești, și pentru acesta finanțarea fiind asigurată cu fonduri de la AFM. Legat de fondurile AFM, reamintesc că, pe această sursă de finanțare, mai avem depus un proiect. Este vorba despre o stație de încărcare a autovehiculelor electrice, iar noi am început diligențele necesare pentru a trece la etapa de licitație pentru proiectul tehnic și execuția lucrării. Totodată, este o chestiune de zile până când voi semna ordinul de începere a lucrărilor la Centrul de Aport Voluntar din comună. Acest proiect are finanțare asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 3 – Managementul Deșeurilor.”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate