Connect with us
Data: 25/07/2024
.

Comunitate

Încep lucrările la rețeaua de gaz din comuna Totești

Publicat

pe

Comuna hunedoreană Toteşti are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi localitățile aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea. În satele aparținătoare acestei comune de la poalele Retezatului, care se întind pe o suprafață ce depășește 22 de kilometri pătrați, trăiesc în jur de 2.000 de oameni. În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa.

În această lună

Comuna este, practic, lipită de Hațeg, și este firesc ca și condițiile de confort să fie cât mai apropiate față de cele din localitățile urbane, iar edilii din Totești fac toate demersurile necesare în acest sens. Astfel, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” județului Hunedoara i-a fost alocată suma de 162.547.000 lei, pentru înființarea sau, după caz, extinderea rețelelor de gaze naturale. De această sumă beneficiază 17 localități hunedorene. Aceste localități sunt Aninoasa, Brănișca, Călan, Geoagiu, Hărău, Hațeg, Lupeni, Petrila, Petroșani, Rapoltu Mare, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Totești, Uricani, Vețel și Vulcan. În cazul comunei Totești este vorba despre înființarea rețelei, iar primarul așezării din Țara Hațegului vine cu vești bune pe această temă. „În februarie am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Totești. Este un proiect mare, care se derulează prin PNI “Anghel Saligny”, la care țin foarte mult și pentru acesta s-a depus un mare volum de muncă. Am cuprins în acest proiect toate satele aparținătoare. Este o utilitate necesară perioadei în care trăim. Nu știm ce ne rezervă viitorul și trebuie să avem mai multe alternative. Locuitorii comunei merită și această alternativă, a gazului metan, pe lângă folosirea energiei electrice, a lemnelor de foc şi a buteliilor. Ordinul de începere al lucrărilor va fi dat în această lună”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Alt proiect pe “Saligny”

Tiberiu Pasconi, primarul din Totești, vine cu vești bune și despre un alt proiect, care se derulează tot prin PNI “Anghel Saligny”, cel privitor la modernizarea infrastructurii rutiere. “Am parcurs toți pașii neceseari pentru a porni proiectul privind modernizarea infrastructurii rutiere. Este un proiect de aproape 9,5 milioane de lei, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și prevede nu doar reabilitarea drumurilor, ci și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acest proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot. Și în acest caz voi da ordinul de începere al lucrărilor în cursul acestei luni”, a precizat primarul din Totești, Tiberiu Pasconi.

Cu fonduri de la AFM

Edilii din Totești derulează și alte proiecte cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. “La Administrația Fondului de Mediu (AFM) avem proiecte pentru eficientizarea unor clădiri de utilitate publică. Astfel, avem aprobate eficientizări energetice la școala gimnazială din Cârnești și la dispensarul medical comunal uman din Totești, unitatea sanitară urmând a primi, în cadrul acestui proiect, și noi dotări. Pot să anunț că, și în aceste cazuri, ordinul de începere al lucrărilor va fi dat în cursul lunii mai”, a precizat Tiberiu Pasconi, primarul din Totești.

N-au ratat nici PNRR

Administrația publică locală din comuna hunedoreană Totești va da startul lucrărilor la încă un proiect, acesta având o altă sursă de finanțare. “Am parcurs întreaga procedură preliminară și în cazul unui alt proiect, care are asigurată finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre realizarea eficientizării energetice a căminului cultural din satul aparținător Cârnești și a școlii din localitatea de reședință, și aici urmând a da ordinul de începere al lucrărilor până în data de 31 mai”, a spus primarul comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.

Advertisement

Actualitate

Administrația din Bucureșci continuă proiectele începute

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Alături de comunitate până la finele mandatului

Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către localnici. Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Bucureșci, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Bucureșci care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Bucureșci, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Bucureșci să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Lucrări importante

Drept dovadă la cele arătate mai sus, reprezentanții administrației în exercițiu din comuna Bucureșci lucrează, în continuare, la proiectele începute, pentru va viitoarea echipă managerială să le poată continua fără probleme. „Continuăm proiectele începute. În această perioadă urmăm toate procedurile necesare pentru ca implementarea acestor proiecte, aflate în diferite stadii de realizare, să meargă înainte. Asigurăm viitoarea administrație că vom parcurge toți pașii necesari pentru ca aceste proiecte să poată fi continuate fără probleme. Este vorba despre proiecte importante pentru comunitate, fiind vorba despre cele legate de unitățile de învățământ, de rețeaua de drumuri și de cea de alimentare cu apă, aceasta din urmă fiind într-un stadiu avansat de finalizare”, a mai menționat Mircea Florin Ghilean, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Bucureșci.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Administrația din Sarmizegetusa lucrează în folosul comunității

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.

Muncesc până la finele mandatului

Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Sarmizegetusa, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Sarmizegetusa care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Sarmizegetusa, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Sarmizegetusa să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Proiecte finalizate

Cele prezentate mai sus nu sunt spuse din complezență, administrația în funcție din Sarmizegetusa reușind, chiar în perioada de după alegerile locale, să finalizeze trei proiecte importante pentru comunitate. „Recent s-a făcut recepția la etapa 1 a lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Aici se va continua cu etapa 2 a obiectivului de investiții intitulat „Înființare sistem canalizare în localitățile Hobița-Grădiște, Sarmizegetusa, Breazova, comuna Sarmizegetusa, județ Hunedoara”, cu o valoarea totală de 7.224.464,60 lei, unde contractul de finanțare este semnat. De asemenea, a fost finalizată procedura de achiziție a celor prevăzute pentru dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexă. Acest proiect, care s-a derulat cu finanțare prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte, a prevăzut achiziționarea de drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, necesare pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală. Și, nu în ultimul rând, doresc să menționez că s-a reușșit achiziționarea, cu fonduri provenite de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), a unui autoturism electric care va deservi, în special, unitățile de învățământ”, a precizat Leontin Dorin Hibais, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Pista de atletism de la stadionul din Ghelari, recepționată

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

Se fac, deja, antrenamente

Despre această comună hunedoreană ar mai fi de spus că amplasarea ei oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, iar aici pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din localitatea de reședință, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. Dezvoltarea Ghelariului, ca și a tuturor comunelor, de altfel, depinde de atragerea de fonduri europene, iar administrația din această comună hunedoreană este conștientă de acest lucru. Edilii din Ghelari au în derulare mai multe astfel de proiecte, iar unul dintre acestea se apropie, cu pași repezi, de finalizare. „Am depus un proiect, pe Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Principalul obiectiv al acestui proiect este amenajarea unei piste de atletism, care a fost, deja, recepționată, este una dintre puținele piste de atletism nu doar din județul Hunedoara, ci și din zona de Vest, și aici nu vorbesc doar despre localitățile rurale. Aici fac deja antrenamente mai mulți atleți, printre care i-aș enumera pe Claudia Florea, Adelin Pop, Andrei Marian sau Ionuț Huțanu, dar și Ioana Toma, componentă a lotului național de skeleton”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Cu tradiție în sport

Ghelariul este o comună cu tradiție în sport, dând mai mulți sportivi valoroși. „Atletismul, de altfel, are o mare tradiție la noi, de aici plecând Anca Toma, Garofița Strugaru sau Carmen Drăgolici. De asemenea, comuna are și o frumoasă tradiție fotbalistică, de aici fiind originar și celebrul portar Bogdan Lobonț. Minerul Ghelari a fost, mulți ani, o echipă bună de Divizia C, cum se numea Liga 3 pe vremuri. Mai mult, a reușit și două calificări în fazele superioare ale Cupei României, la Ghelari venind Jiul Petroșani, cu Libardi, om de națională, printre jucători, și FC Argeș, echipa marelui Dobrin”, a mai spus primarul din Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Lucrările continuă

Revenind la stadionul din Ghelari, trebuie spus că lucrările de modernizare a acestuia continuă. „Pe lângă amenajarea pistei de atletism, proiectul mai prevede, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent”, a mai spus Emerson Iancu Toma, primarul din Ghelari.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate