Connect with us
Data: 30/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

Începe festivalul dedicat regretatului interpret Drăgan Muntean. Regal de muzică populară la Teatrul de Artă din Deva

Publicat

pe

 

Cea de-a XI-a ediţie a festivalului dedicat celui mai cunoscut interpret de folclor din județul Hunedoara, regretatul Drăgan Muntean, începe, în această seară, la Deva. Tineri interpreți de folclor din toată țara se pregătesc, cu emoție, să încânte juriul. Pe parcursul celor două zile de concurs, pe scenă vor urca, în recital, și renumiți interpreți de folclor.

Ediția a XI-a a Festivalului –Concurs Naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean” se desfășoară astăzi și mâine, 18-19 aprilie 2024, pe scena Teatrului de Artă din Deva. Aproape 50 de tineri interpreți de folclor, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, din întreaga țară, s-au înscris la ediția din acest a festivalului. Concurenții au sosit în reședința județului Hunedoara miercuri, când s-a desfășurat preselecția concursului. 

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara/Facebook

Concursul propriu-zis va avea loc în această seară, de la ora 17:30, pe scena Teatrului de Artă din Deva. Invitați în recital sunt îndrăgiții interpreți Niculina Stoican și Ovidiu Homorodean.

Gala Laureţilor – mâine seară

Gala Laureaților va avea loc mâine, 19 aprilie, de la aceeași oră, respectiv 17:30, iar seara se va încheia cu recitaluri ale interpreților Liliana Laichici, Cornel Borza și Elena Evsei, dar și Delia Gandore, laureata ediției din 2023 a concursului.

Advertisement

Juriul concursului este compus din personalităţi marcante, specialişti în domeniul etnografiei, etnomuzicologiei şi folclorului muzical. Președintele juriului este cunoscuta și îndrăgita realizatoare de emisiuni TV, Elise Stan. Acompaniamentul concurenţilor şi al interpreţilor invitaţi în recital este asigurat de către orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură si Artă al judeţului Hunedoara, condusă de dirijor prof. Gheorghe Cîlţea. Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian.

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de folclor din țară

Festivalul este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Evenimentul are ca și scop descoperirea și promovarea de tinere talente, precum şi punerea în valoare a cântecului popular din diferite zone ale ţării. Acest festival este destinat tinerilor interpreţi amatori, solişti vocali de muzică populară, dornici și preocupați să culeagă şi să interpreteze cântece populare autentice româneşti.

Unul dintre locurile cele mai frumoase şi binecuvântate de Dumnezeu este Ţinutul Pădurenilor, situat pe valea râului Cerna, pe versantul estic al Munţilor Poiana Ruscăi. Ca zonă etnografică este una dintre cele mai bogate şi mai frumoase zone din ţară, unde se găsesc oameni minunaţi înzestraţi cu har de la Dumnezeu în a interpreta cântecul doinit. De aici a plecat spre lume pentru a o cuceri Drăgan Muntean. Modul de interpretare al cântecului doinit şi nu numai, l-a făcut cunoscut în rândul interpreţilor de marcă ai folclorului românesc. Deşi a plecat prea repede din lumea cu dor în cea fără de dor, a reuşit să lase în urma sa o bogăţie inestimabilă: cântecele sale. Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, în memoria marelui doinitor al hunedorenilor, organizează cea de a XI-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional de Interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”. Este o bucurie să constatăm, că de la an la an crește interesul și aprecierea publicului și a specialiștilor, acest festival concurs fiind la ora actuală unul dintre cele mai cunoscute în țară, asta datorită faptului că mulți dintre laureații edițiilor anterioare sunt astăzi nume cunoscute în lumea folclorului românesc”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și directorul festivalului.

Actualitate

Expoziție de mașini electrice de top, la Colegiul Național “Decebal” din Deva: „Provocarea Viitorului”

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul trecut, curtea Colegiului Național “Decebal” a devenit scena unei expoziții tehnologice remarcabile, marcată de prezentarea unor mașini electrice de top și de o atmosferă vibrantă, plină de entuziasm. Evenimentul a adus împreună liceeni pasionați de robotică, entuziaști ai tehnologiei și un invitat de seamă, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi.

Mașini electrice de ultimă generație, perle ale industriei auto ecologice, au fost expuse cu mândrie sub razele soarelui, atrăgând atenția și admirația publicului prezent. Liceenii din Deva, cu ochii plini de curiozitate, au explorat fiecare detaliu al acestor capodopere tehnologice, sub îndrumarea pasionată a profesorilor și experților din domeniu.

Invitatul special, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi, au adus cu ei expertiza și pasiunea pentru mișcarea către mobilitate electrică. Dialogul cu participanții a evidențiat impactul pozitiv al mașinilor electrice asupra mediului înconjurător, subliniind importanța unei schimbări către soluții de transport mai sustenabile.

Evenimentul a oferit și oportunitatea de a întâlni membrii proiectului ElectroMobilitate”, inițiativă ce a acumulat peste 3 milioane de kilometri pe drumurile României, demonstrând viabilitatea și beneficiile mobilității electrice.

 

Advertisement

„Evenimentul a fost dedicat echipei de robotică de la Colegiul „Decebal”. S-a născut inițiativa în urma unui dialog online despre industria autoglobală și aplicarea roboților în industria auto. Am venit cu mai multe mașini pe care să le prezentăm, cu soluții tehnice constructive diferite și este în curs de derulare o prezentare video bazată pe roboți în industria auto”, a declarat ing. Dan Boboiescu, coordonator proiectul „ElectroMobilitate”.

„În primul rând, evenimentul, alături de domnul Dan Boboiescu care a venit din America, domnul Cornel reprezentant Auto -Schunn, dar și mulți alții, echipa de robotică a avut foarte multe de învățat. Am aflat care este procesul industrial al roboticii, care sunt contribuțiile roboticii în industria automobilă, care sunt avantajele unei mașini electrice dacă vrem să ne bazăm pe asta pentru că, până la urmă, asta se zice că va fi viitorul și multe altele. Desigur, practici, ce face un inginer, unde putem aplica pe ce vrem să ne orientăm în viitor și așa mai departe. Echipa de robotică vrea să le mulțumească domnilor pentru că au venit să ne ajute, să ne susțină și am fost foarte bucuroși să vedem atâtea mașini pe care nu ni le-am imaginat vreodată că o să le vedem. Sunt minunate”, a spus Jad El Haj Sleiman, programator la echipa de robotică „Decebal Tech”.

Astfel, expoziția de la Colegiul Național “Decebal” din Deva nu a fost doar un simplu eveniment, ci o veritabilă provocare a viitorului, subliniind importanța tehnologiei și inovației în construirea unei lumi mai verzi și mai sustenabile pentru generațiile viitoare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier cu 5 victime, între care doi minori

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier cu 5 victime a avut loc în Bretea Română.

În această seară, prin intermediul unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost anunțată producerea unui accident rutier în localitatea Bretea Română.

De urgență, la locul indicat au fost mobilizate o autospecială dotată cu modul de descarcerare din cadrul Punctului de Lucru Bretea Română, o ambulanță SMURD și două ambulanțe ale SAJ.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate două autoturisme și au rezultat 5 victime, dintre care 2 minori în vârstă de 12, respectiv 13 ani, transmite ISU Hunedoara.

Toate cele 5 persoane au fost evaluate medical la fața locului, au primit primul ajutor și ulterior au fost transportate la UPU Hunedoara pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat la locul intervenției măsurile specifice de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Autoturism în flăcări, pe A1. Șoferul s-a autoevacuat

Publicat

pe

Redactat de

În urmă cu puțin timp, pompierii Secției Ilia au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism care se deplasa pe autostrada A1.

Evenimentul a avut loc la km 406, sens de mers Deva – Timișoara și din fericire, conducătorul auto, un tânăr în vârstă de 24 de ani, a reușit să se autoevacueze la timp.

La sosirea echipajelor operative, s-a constatat faptul că incendiul se manifesta la compartimentul motor al autoturismului care funcționa cu sistem GPL.

Pompierii au lichidat cu promptitudine flăcările, înlăturând astfel pericolul unei explozii.

Cauza probabilă producere a incendiului urmează a fi stabilită.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate