Connect with us
Data: 03/04/2025
.

Actualitate

Începe Postul Crăciunului. 40 de zile până la sărbătoarea Nașterii Domnului

Publicat

pe

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, începe astăzi, 15 noiembrie, și durează 40 de zile, până în 24 decembrie, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. În timpul postului, creștinii au interzis la anumite alimente, fiind o perioadă dedicată rugăciunii și curățirii spirituale. Spre deosebire de Postul Paștelui, acesta nu este la fel de aspru, pe toată durata lui fiind mai multe zile cu dezlegare la peşte, ulei și vin.

Data de 15 noiembrie este de mare însemnătate pentru creştin-ortodocşi sau catolici, pentru că încep cele 40 de zile de post înaintea sărbătorii de Crăciun. Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte.

Primele mențiuni despre respectarea acestei perioade de înfrânare provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea.

La început, nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile. Unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor. Însă, Sinodul local din Constantinopol, întrunit în anul 1166 sub conducerea patriarhului Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

Abţinere și de la rău, nu doar de la mâncare

Din punct de vedere religios, Postul Crăciunului trebuie să reprezinte o abţinere de la lucrurile rele, spuse sau gândite, adevărata însemnătate a acestui post fiind cea spirituală. Preoții ne îndeamnă să fim mai buni și mai miloși și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, prin rugăciune și fapte bune.

Advertisement

Când vine vorba de mâncare, în acest post se obișnuiește că toți credincioșii să se abțină de la alimentele de origine animală. Astfel, începând cu data de 15 noiembrie nu mai pot fi consumate ouă, lapte, brânză, carne sau unt, dar nici preparate care să conțină aceste ingrediente. În fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește. În cazul în care sunt zile de sâmbătă sau duminică, în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la pește, ci doar la untdelemn şi vin. În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Pe lângă Postul Crăciunului, de-a lungul anului, mai sunt alte trei posturi: Postul Paștelui, Postul Sfinților Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.


Zile cu dezlegare la pește, până la Crăciun
  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • 26 noiembrie – Sfântul Stelian
  • 27 noiembrie – Sfântul Mucenic Iacob Persul
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
  • 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
  • 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara
  • 5 decembrie – Sfântul Sava cel Sfințit
  • 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
  • 10 decembrie – Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
  • 11 decembrie – Sfântul Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou
  • 12 decembrie – Sfântul Spiridon
  • 13 decembrie – Sfântul Ierarh Dosoftei
  • 17 decembrie – Sfântul Proroc Daniel
  • 18 decembrie – Sfântul Cuv. Daniil Sihastrul

Actualitate

Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Publicat

pe

Redactat de

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.

Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.

Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ștafetă de bronz

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.

Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.

Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?

Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.

Programări și orar de funcționare

Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.

Advertisement

Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00

Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.

Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate