Actualitate
Începe Postul Crăciunului. 40 de zile până la sărbătoarea Nașterii Domnului
Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, începe astăzi, 15 noiembrie, și durează 40 de zile, până în 24 decembrie, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. În timpul postului, creștinii au interzis la anumite alimente, fiind o perioadă dedicată rugăciunii și curățirii spirituale. Spre deosebire de Postul Paștelui, acesta nu este la fel de aspru, pe toată durata lui fiind mai multe zile cu dezlegare la peşte, ulei și vin.
Data de 15 noiembrie este de mare însemnătate pentru creştin-ortodocşi sau catolici, pentru că încep cele 40 de zile de post înaintea sărbătorii de Crăciun. Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.
Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte.
Primele mențiuni despre respectarea acestei perioade de înfrânare provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea.
La început, nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile. Unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor. Însă, Sinodul local din Constantinopol, întrunit în anul 1166 sub conducerea patriarhului Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.
Abţinere și de la rău, nu doar de la mâncare
Din punct de vedere religios, Postul Crăciunului trebuie să reprezinte o abţinere de la lucrurile rele, spuse sau gândite, adevărata însemnătate a acestui post fiind cea spirituală. Preoții ne îndeamnă să fim mai buni și mai miloși și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, prin rugăciune și fapte bune.
Când vine vorba de mâncare, în acest post se obișnuiește că toți credincioșii să se abțină de la alimentele de origine animală. Astfel, începând cu data de 15 noiembrie nu mai pot fi consumate ouă, lapte, brânză, carne sau unt, dar nici preparate care să conțină aceste ingrediente. În fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește. În cazul în care sunt zile de sâmbătă sau duminică, în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la pește, ci doar la untdelemn şi vin. În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.
Pe lângă Postul Crăciunului, de-a lungul anului, mai sunt alte trei posturi: Postul Paștelui, Postul Sfinților Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.
Zile cu dezlegare la pește, până la Crăciun
-
21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
-
26 noiembrie – Sfântul Stelian
-
27 noiembrie – Sfântul Mucenic Iacob Persul
-
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
-
3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
-
4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara
-
5 decembrie – Sfântul Sava cel Sfințit
-
6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
-
10 decembrie – Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
-
11 decembrie – Sfântul Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou
-
12 decembrie – Sfântul Spiridon
-
13 decembrie – Sfântul Ierarh Dosoftei
-
17 decembrie – Sfântul Proroc Daniel
-
18 decembrie – Sfântul Cuv. Daniil Sihastrul
Actualitate
Iulius Marian Firczak: “Am votat pentru o Românie prosperă, sigură și unită”
Deputatul U.C.R.R. Iulius Marian Firczak și-a exercitat, duminică, dreptul de vot. Acesta a transmis “La mulți ani!” de „Ziua Națională a României” și a declarat că a votat pentru o Românie prosperă, sigură și unită.
“La 1 decembrie 1918, românii și rutenii au ales calea cea mai bună pentru viitorul lor și al țării lor. Astăzi, este rândul nostru să facem alegerea potrivită! Am votat pentru o Românie prosperă, sigură și unită, care continuă drumul euro-atlantic început în decembrie ‘89! La mulți ani, România!”, a transmis Iulius Marian Firczak.
Actualitate
Corvinul, remiză cu liderul
Liga 2 de fotbal a ajuns la cea de-a XV-a etapă a sezonului regular. Singura reprezentantă a județului nostru în acest eșalon, Corvinul Hunedoara, a jucat, acasă, cu liderul detașat al competiției, AFKC Miercurea Ciuc.
Au condus la pauză
Corvinul a început bine jocul de la Hunedoara și și-au ținut adversarii mai mult în propria lor jumătate de teren, dar fără a pune, însă, în mare pericol poarta ciucanilor. Prima ocazie mai importantă a gazdelor a venit în minutul 35, când șutul lui Lupu, din afara careului mare, a trecut peste transversală. Deschiderea scorului, una absolut meritată, s-a petrecut în minutul 39, când Lupu a întors o minge la Pîrvulescu, care a înscris un eurogol cu un șut în vinclu de la circa 20 de metri. Corvinul putea să își mărească avantajul în minutul 42, dar Manolache a trimis pe lângă, din poziție favorabilă, o reluare venită după o centrare a lui Pârvulescu. În minutele de prelungire oaspeții au o acțiune periculoasă, dar Manolache în blochează, oportun, pe Torvund, iar la vestiare se intră cu 1-0 pentru Corvinul.
Egalați spre final
Partea secundă a început tot cu Corvinul la timonă. Simon, portarul oaspeților, a reținut un șut sănătos al lui Pîrvulescu (53), Lupu a trecut puțin pe lângă minge în poziție fabvorabilă (54), Gârbiță a trimis peste din mijlocul careului mare (60), iar șutul lui Grigore, de la 18 metri, a lovit una din barele porții adverse (70). Pe acest fond cei de la Miercurea au o acțiune ofensivă în minutul 73 când, după o combinație între Ceara și Kovacs, balonul a ajuns la Drobny, și acesta a înscris din apropiere, acesta fiind singurul șut pe poartă al liderului în meciul de sâmbătă. Corvinul presează, Szilagyi fiind aproape de autogol (80), iar șutul lui Bradu este respins greu de portarul harghitenilor (84), însă nu reușește să înscrie, și meciul se încheie la egalitate, scor 1-1.
Pe loc de play-off
În urma acestei remize, Ciucul continuă să conducă în clasament, cu 35 de puncte, hunedorenii rămând pe poziția a șasea, cu 24 de puncte, la egalitate cu FC Argeș, piteștenii, fiind pe cinci grație golaverajului mai bun, +5 față de +3 al Corvinului. Locul al șaselea este ultimul care duce în play-off, accederea în această fază a competiției fiind și obiectivul Corvinului, chiar dacă echipa hunedoreană nu are drept de promovare în primul eșalon. Etapa viitoare, penultima care se joacă în acest an, Corvinul va juca în deplasare, pe terenul celei de-a douăsprezecea clasate, CSM Slatina (19 puncte).
Actualitate
Ministrul Familiei, Natalia Intotero: “Am votat cu inima plină de speranță și cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii”
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a votat, duminică, în municipiul Brad. La ieșirea de la urne, a declarat că a votat cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii.
„Astăzi este ziua în care sărbătorim unitatea, curajul și visul celor care au luptat pentru o Românie mare și liberă. E ziua în care ne amintim că fiecare dintre noi contribuie, prin gesturi mici sau mari, la povestea acestei țări. Am votat cu inima plină de speranță și cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii. La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor celor care își poartă rădăcinile cu mândrie, indiferent unde se află în lume! Să fim uniți, să fim puternici, să fim demni!”, a transmis Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului