Connect with us
Data: 19/06/2024
.

Stiri nationale

Înscrierea la creșă sau grădiniță începe luni

Publicat

pe

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie – prima etapă, potrivit metodologiei şi calendarului elaborate de Ministerul Educaţiei.

Pe 14 iunie se vor afişa listele copiilor înscrişi şi locurile libere după prima etapă de înscriere.

Cea de-a doua etapă de înscriere este cuprinsă între 17 iunie şi 5 iulie, la această din urmă dată fiind anunţate listele copiilor înscrişi şi locurile rămase libere.

Între 19 şi 29 august are loc etapa de ajustări – înscrierea copiilor care nu au fost înscrişi în primele două etape şi care nu au participat la înscriere.

Pe 30 august se vor afişa listele copiilor înscrişi şi numărul de locuri libere după etapa de ajustări.

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Advertisement

Stiri nationale

Eurostat: România, a cincea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE

Publicat

pe

Redactat de

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie, în timp ce România este, pentru a cincea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În mai, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0%), Finlanda (0,4%) şi Italia (0,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,8%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,3%).

Comparativ cu aprilie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 6,2%, până la 5,8%, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în 14 state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna mai la 2,6%, în creştere de la 2,4% în aprilie.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat până la 2,9% în luna mai, de la 2,8% aprilie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a urcat până la 2,9% în luna mai, de la 2,7% în aprilie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Advertisement

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,24%, cele nealimentare cu 6,38%, iar serviciile cu 9,29%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 100,03%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), a fost 5,8%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 – mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) determinată pe baza IAPC a fost 7,6%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Sursa: AGERPRES

Advertisement
Citeste mai mult ...

Politic

Ciucă: Miercuri, în coaliție, analizăm calendarul alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

Redactat de

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a anunţat că miercuri, în coaliţia de guvernare, va fi dezbătută problema datei alegerilor prezidenţiale.

„În funcţie de rezultatele oficiale ale alegerilor locale şi europarlamentare, vom stabili când va avea loc Biroul Politic Naţional şi desigur celelalte foruri – Consiliul naţional şi Congresul. Este foarte posibil să nu fie săptămâna viitoare, pentru că depindem de rezultate finale – închiderea alegerilor şi negocierile din coaliţie. În acest moment, discutăm despre alegerile prezidenţiale, iar în ceea ce priveşte formula guvernamentală, este important să avem finalul alegerilor şi în funcţie de acestea să stabilim care va fi abordarea Partidului Naţional Liberal. Cert este că la întâlnirea pe care am avut-o la Braşov au fost astfel de discuţii prin care partidul să şi le asume (…), neexistând în momentul de faţă niciun fel de profilare, cu excepţia faptului că trebuie să fie un om de partid. În interiorul fiecărui partid sunt opinii şi opinii, dar este nevoie de o abordare cât se poate de echilibrată şi să ţinem cont de faptul că în acest moment, dincolo de miza alegerilor prezidenţiale, avem nevoie nevoie de stabilitate (…) şi echilibru”, a afirmat Ciucă, luni, la Senat.

Referitor la data alegerilor prezidenţiale, septembrie sau decembrie, Ciucă a spus: „Nu am apucat să discutăm concret şi detaliat pe acest subiect, Vor avea loc discuţii miercuri, când ne vedem. Rezultatele alegerilor finale, de regulă, se finalizau în maximum trei zile. Suntem în a opta zi şi nu avem finalizat procesul electoral şi aici este o problemă care trebuie rezolvată la nivelul organizatoric şi procedural. (…) Dacă vom avea o organizare mai bună la nivelul AEP şi dacă într-adevăr ţinem cont de efectele asupra procesului de învăţământ, una este să fie întrerupt o zi sau două şi alta este să fie întrerupt opt zile. Este vorba de o analiză care trebuie să aibă loc în interiorul coaliţiei. Eu cred că miercuri stabilim aceste aspecte. În acest moment, aşa cum decurg lucrurile şi cum am stabilit de ceva timp în urmă, Partidul Naţional Liberal va avea propriul candidat la prezidenţiale”.

El a explicat că atunci când a fost discutat calendarul alegerilor „s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie”.

„După modul în care s-au desfăşurat alegerile locale şi europarlamentare şi mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinţi, legate de faptul ca a fost perturbat procesul de învăţământ… Mai mult decât atât, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, (…) perioadă de vacanţă, de concedii şi eu cred că cel mai important, dincolo de mizele partidelor, trebuie să vedem interesul cetăţeanului. Interesul cetăţeanului trebuie să se concretizeze în dezbateri despre ce anume se va proiecta în viitoarea dezbatere electorală, astfel încât cetăţenii să poate să aleagă conştient”, a adăugat Ciucă.

Advertisement

Întrebat dacă varianta unui candidat comun PNL-PSD la prezidenţiale ar mai fi o alternativă viabilă a coaliţiei, Ciucă a răspuns: „În principiu, nu”.

Despre varianta unui tandem preşedinte Ciucă – premier Ciolacu, liderul PNL a precizat că acest aspect nu a fost discutat, „pentru că fiecare dintre partide îşi doreşte să aibă propriul candidat”.

Referitor la funcţionarea coaliţiei în cazul în care preşedinţii PNL şi PSD ar candida fiecare la prezidenţiale, Ciucă a spus: „Da. Cum să nu? Este vorba de alegerile prezidenţiale, nu de guvernare”.

El a pledat „pentru o atitudine de respect şi de decenţă faţă de cetăţeni”.

„Până la urmă, indiferent de virulenţa dezbaterii politice pentru cea mai înaltă funcţie în stat, trebuie să ne gândim la cetăţeni şi la modelul pe care-l manifestăm. În alegerile locale a fost menţinut un nivel de decenţă total diferit faţă de alegerile trecute şi s-a arătat că se poate”, a mai spus Ciucă.

Advertisement

Liderul PNL a punctat că la alegerile europarlamentare „peste 50% din electorat a agreat formula de siguranţă şi stabilitate”.

„La locale, scorurile însumate arată un procent mai mare decât rezultatul listei comune. Este în responsabilitatea noastră să gestionăm acest aspect şi dacă avem o comunicare calibrată putem să gestionăm situaţia astfel încât să nu ajungem la destabilizarea politică a ţării. Vin cu mesajul de a rămâne cu picioarele pe pământ, un pic de echilibru şi de realism nu strică şi chestiunea cu a blama pe ceilalţi pentru o anumită atitudine nu cred că e cazul Partidul Naţional Liberal, că n-am făcut nimic în sensul acesta şi este bine, indiferent de partid, să ne uităm totuşi la ceea ce înseamnă un rezultat în alegeri. (…) Rezultatul pentru PNL este unul cât se poate de echitabil – 30% vot politic, 1.146 de primării – 38% din numărul total de primării, avem 12.272 de consilier locali. Noi trebuie din toată această primă fază alegerilor să tragem învăţămintele care se cuvin, să stăm de vorbă cu oamenii şi să vedem ce avem de făcut în continuare”, a transmis Ciucă.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Mesaje false în numele ANAF

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Agenției Naționale de Adminstrare Fiscală (ANAF) atrag atenția că o nouă campanie de mesaje false, transmise în numele instituției, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice, le este solicitată „lista entităților externe care au de achitat către societate sume mai mari de 10.000 de euro”.

“Falsificatorii motivează că „scopul acestei solicitări este de a asigura o mai bună gestionare a fluxurilor financiare internaționale și de a preveni potențiale riscuri asociate neîncasării sumelor datorate”. Precizăm că ANAF nu solicită astfel de informații și nici nu intervine în relația comercială dintre persoanele juridice. Mesajele sunt transmise, de această dată, de la adresa de e-mail gabriela.apostol@m-finante.com. Atragem atenția că această adresă de e-mail NU aparține ANAF și nu trebuie să dați curs solicitărilor!”, transmit reprezentanții ANAF.

Aceștia reamintesc că serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat tocmai pentru o comunicare securizată cu instituția. De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 031.40.39.160.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate