Connect with us
Data: 03/07/2024
.

Actualitate

Insule ecologice digitalizate supraterane pentru o mai bună colectare selectivă a deșeurilor în municipiul Deva

Publicat

pe

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de coordonator de reforme a lansat procedura de achiziție la nivel centralizat pentru furnizarea de insule ecologice digitalizate pentru colectarea inteligentă a deșeurilor. Procedura se află în faza de evaluare calificare și tehnică.

Reamintim că municipiul Deva a câștigat finanțare pentru 93 de insule ecologice digitalizate ( Insula Tip 1 – 48 bucăți / Insula Tip 2 – 45 bucăți) care vor înlocui în cea mai mare parte actualele platforme de colectare a gunoiului menajer, urmând a fi amplasate în aceleași locații, dar și în altele noi. Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces.

Insula Tip 1: Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracţii:

– Biodegradabil;

– Rezidual;

Advertisement

– Sticlă;

– Plastic şi metal;

– Hârtie şi carton.

Insula Tip 2: Insulă supraterană compusă din 5 containere supraterane staţionare, proiectate şi fabricate conform standardelor europene în vigoare, cu următoarele capacităţi pentru cele 5 fracţii:

– Biodegradabil: între 2 mc şi 3 mc; Rezidual: între 2 mc şi 3 mc;

Advertisement

– Sticlă: între 2 mc şi 3 mc;

– Plastic şi metal: între 3 mc şi 5 mc; Hârtie şi carton: între 3 mc şi 5 mc.

 

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale, acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului „plăteşte pentru cât arunci”.

Până la această dată, o parte dintre locațiile destinate amplasării insulelor ecologice digitalizate au fost deja amenajate. Locațiile noi fac obiectul unei investiții de amenajare a platformelor din bugetul local al UAT Municipiul Deva.

Advertisement

Această investiție pe fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență se realizează în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/S/I.1.B, pentru subinvestiția I1.B.”Construirea de insule ecologice digitalizate” la Deva. 

Subinvestiția sprijină activități specifice pentru înființarea și dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesare operării insulelor ecologice digitalizate și administratorii datelor, nu în ultimul  rând, acțiuni specifice de promovare a investiției, precum și pentru promovarea principiului ,,plătește pentru cât arunci”, în funcție de deșeurile colectate separat: hârtie și carton, plastic și metal, sticlă, deșeuri biodegradabile și reziduale. 

Valoarea totală a proiectului finanțat prin PNRR este de 8.939.371,04 lei (1.817.130 euro).

Perioada de implementare a proiectului nu va depăși data de 31 decembrie 2024.

 

Advertisement

Administrația publică locală caută permanent soluții cât mai civilizate, de dezvoltare a unui management eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, reutilizarea și valorificarea deșeurilor.

 

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Advertisement

Actualitate

Drumul României la EURO 2024 s-a oprit în optimi, după meciul cu Olanda

Publicat

pe

Redactat de

Echipa națională de fotbal a României a fost învinsă de Olanda, cu scorul 3-0, marţi seara, pe Football Arena din Munchen, în optimile de finală.

“Tricolorii” au luptat pentru victorie, însă nu au reușit să se impună în fața echipei Olandei. În urma acestui rezultat, naționala României părăsește Campionatul European de Fotbal – EURO 2024.

Citeste mai mult ...

Actualitate

CNAIR: Posibile îngreunări/întreruperi, joi, în emiterea rovinietei și peajului prin SIEGMCR

Publicat

pe

Redactat de

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi că joi, 04 iulie 2024, în intervalul orar 00:00 – 02:00, urmare a unor lucrări de update ale echipamentelor de comunicații din centrul de date, emiterea rovinietelor si peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată sau întreruptă pentru perioade scurte de timp.

„În aceste condiții, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei în acest interval de timp poate fi îngreunat. Reamintim utilizatorilor că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”, informează reprezentanții CNAIR.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două mașini implicate într-un accident pe Calea Zarandului, din Deva. Unul dintre șoferi, transportat la spital

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier a avut loc, astăzi, puțin după ora 13:00, pe Calea Zarandului, din municipiul Deva, în apropiere de ieșirea spre Sântuhalm. Două mașini au fost implicate într-o coliziune. Șoferul uneia dintre ele a fost transportat la spital.

La fața locului, au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Deva, cu o autospecială de intervenție și cu o ambulanță SMURD.

 

“În eveniment au fost implicate două autoturisme. Unul dintre acestea, care venea dinspre Sântuhalm, a traversat porțiunea de gazon care desparte cele 2 sensuri de mers și a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa din sens opus, spre ieșirea din oraș. În urma impactului, un conducător auto a fost asistat medical de către echipajul SMURD și transportat la UPU Deva. Șoferul și pasagerul din cel de-al doilea autovehicul implicat în accident nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor și de curățare a porțiunii de drum pe care a avut loc accidental rutier. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au atribuții în acest sens”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa foto -video: ISU Hunedoara

Constatările polițiștilor rutieri

Din primele cercetări ale polițiștilor, accidentul s-a produs după ce șoferul unuia dintre autoturismele implicate, un tânăr de 18 ani, ar fi pierdut controlul volanului. “În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că un tânăr de 18 ani, din municipiului Deva, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Zarandului, din direcția Simeria-Ilia, a pierdut controlul direcției, a trecut peste scuarul care desparte sensurile de mers și a pătruns pe contrasens, unde a tamponat autoturismul condus de un bărbat de 56 de ani, din Deva. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto de 56 de ani, care a fost transportat de către un echipaj medical Spitalul Județean de Urgență Deva, pentru acordarea de îngrijiri medicale. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Advertisement

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. „Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante”, transmit reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate