Connect with us
Data: 25/10/2024
.

Actualitate

Întâlnire a reprezentanților Institutului Revoluției Române cu elevi din Deva

Publicat

pe

Un eveniment deosebit a avut loc joi, 24 octombrie, la sala „Spiru Haret” din Deva a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. Elevi de la mai multe unități de învățământ din municipiul Deva s-au întâlnit cu reprezentanții Institului Revoluției Române din Decembrie (IRRD) 1989.

Rememorare a momentelor dramatice din 1989

Cu această ocazie au fost prezentate reprezentanților tinerei generații evenimente care au avut loc în acea perioadă memorabilă de acum aproape 35 de ani. A fost, practic, o lecție de istorie predată pe viu de cei care au fost participanți activi la Revoluția Română din Decembrie 1989, care luptat pentru răsturnarea regimului comunist totalitar. În cadrul întâlnirii membrii ai IRRD, care au fost prezențe active la Revoluție, au prezentat tânărului auditoriu fapte reale petrecute în Decembrie 1989, într-o veritabilă lecție de istorie prezentată pe viu. Prin acest demers, reprezentanții IRRD au dorit să păstreze vie amintirea acelor momente dramatice, care au dus la trecerea țării noastre spre democrație, după 45 de ani de totalitarism.

Tinerii, actori principali în evenimentele de acum 35 de ani

Amfitrionul evenimentului de înaltă ținută, prin care generațiilor tinere li s-au prezentat date istorice certe, ce au dus la o schimbare importantă a regimului din România, a fost prof. dr. Gheorghe Firczak, reputat istoric și președinte al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri (AJRRUEM) Decembrie 1989 Hunedoara – Deva, și membru al IRRD. Acesta a prezentat o prelegere complexă, pe înțelesulul elevilor, despre evenimentele de acum 35 de ani. „Vorbesc în dublă calitate, de participant la Revoluție și de istoric. Sunt onorat că eu am putut să fiu cel care a declarat județul Hunedoara ca unul liber de comunism. Și la Deva au fost ocupate clădirile importante ale Partidului Comunist Român înainte de plecarea familiei Ceaușescu cu elicopterul. Revenind la partea de iostorie, lucrările pe care le-am publicat, după îndelungi studii și cercetări, sunt fără ură și fără părtinire. Ele reprezintă o realitate a celor petrecute în Decembrie 1989, considerând că istoria recentă trebuie pusă în valoare. Iar pentru voi, dragi elevi, trebuie transmis că primii hunedoreni care s-au opus fățiș regimului dictatorial au fost tot tinerii, la Deva, în 20 decembrie, poate un pic mai mari ca voi. Personal mă mândresc că am fost acolo, că am fost participant activ la evenimente și, dacă aș putea da timpul înapoi, aș face la fel ca atunci, când aveam 35 de ani”, a declarat prof. dr. Gheorghe Firczak, președinte AJRRUEM Decembrie 1989 Hunedoara – Deva și membru IRRD.

Expoziție omagială și oferire de cărți valoroase

De asemenea, au prezentat comunicări științifice de înaltă ținută și alți istorici de mare valoare. La finalul manifestării, elevii au putut vizita o expoziție omagială dedicată Revoluției din Decembrie 1989. Totodată, tinerilor prezenți la manifestare le-au fost oferite lucrări de mare valoare semnate de dr. Gheorghe Firczak, care relevă evenimentele din 1989, dar și alte momente istorice importante din țara noastră, fiind vorba despre volumele „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române de la 1848 – 1849”, „Eseu despre premisele, spiritul și consecințele Revoluției Române din Decembrie 1989”, „Memorialul Revoluției Române din Decembrie 1989. Județul Hunedoara – Culegere de documente” , volumele I și II, precum și „Comunism și anticomunism în județul Hunedoara: 1944 – 1989”, lucrare al cărui coautor a fost și prof. dr. Liviu Lazăr.

 

Ioan Savu, președinte IRRD

“Toate se câștigă cu jertfă. Au fost, atunci, în Decembrie 1989, copii mai mici ca voi, dragi elevi, care au plătit cu sânge libertatea generațiilor următoare. Revoluția a fost un fenomen, care a dus la schimbări majore în întreaga societate, prin revolta oamenilor. Forțele opresive ne-au stropit cu apă în decembrie, ne-au bătut cu bastoanele, ne-au împuns cu baionetele, au închis oameni, au împușcat oameni, au ars corpurile celor care au murit, dar am ieșit, în continuare, pe străzi, în fiecare zi. Toate autoritățile statului comunist erau împotriva noastră. A fost coeziune și am avut valori în jurul cărora am fost uniți, stând în genunchi o mulțime de oameni cu credință în Dumnezeu, și am reușit. Important e să ducem mai departe acea ștafetă cu valori pe care ne-au lăsat-o martirii.”

 

Advertisement

Gheorghe Pastor, director general IRRD

„Atunci nici nu ne gândeam că o să fie o represiune sângeroasă, au început să tragă în noi pentru simplu fapt că am început să strigăm „Libertate” sau să cântăm „Deșteaptă-te, române” sau „Hai să dăm mână cu mână”. De regulă, învingătorul totdeauna scrie istorie, dar o scrie cu sacrificii. Eu am fost împușcat cu două gloanțe. Am văzut mult sânge curgând, și nu era vorba doar despre al meu. Erau șuvoaie… Noi, chiar și acum, încercăm să strângem și alte dovezi despre cei care au foat martiri sau de la răniți ori de la familiile acestora. Atunci a fost o unitate extraordinară dar care, din păcate, odată cu trecerea timpului, s-a disipat. Marea mea durere este că despre acele evenimente nu se predă în școli, iar voi, tânăra generație de acum, ar trebui să știți, și sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.”

 

Dan Toader, membru Colegiul Național IRRD

„Încep cu esența celor ce s-au dobândit după Revoluția din Decembrie 1989. Generația părinților voștri a făcut acte de mare curaj. Recâștigarea demnității a fost plătită scump, cu sânge, iar toți acești oameni au murit printre noi. Noi, cei care suntem prezenți, acum, aici, suntem o întâmplare. Puteam muri noi atunci, în urmă cu 35 de ani. În Decembrie 1989 noi nu am dat înapoi. Am mers să ne cerem drepturile, să aducem țara și poporul pe drumul cel bun. Mulți dintre noi au plătit cu viața atunci. Din păcate, a fost și o lipsă de curaj a autorităților comuniste de atunci. În alte state ex-socialiste s-a făcut o trecere pașnică spre democrație, dar la noi nu s-a putut, sau nu s-a vrut.”

 

Emil Vlădeșan, membru Colegiul Național IRRD

Advertisement

„Vă recomand tuturor să fiți curajoși și să aveți demnitate, să nu intrați în coloană, cum se spune, că atunci vă pierdeți identitatea și curajul. Revoluția a fost, este și va fi un act de curaj. Noi, cei care am fost pe străzi atunci, în Decembrie 1989, am îmbrăcat cămașa morții, fără ca mulți să știm acest lucru. Dorința de libertate a timișorenilor și apropierea lor de fosta Iugoslavie a contat mult, iar aceasta s-a transmis, în scurt timp, și în alte locuri. Din păcate, azi este vehiculată ideea de demonetizare a românilor, una falsă, întreținută din alte părți. Voi trebuie să faceți o nouă revoluție, pentru a demonta acele lucruri nereale, o revoluție pașnică a renașterii naționale. Să fiți mândri că faceți parte dintr-un popor model, care a avut curajul să înfăptuiască o Revoluție, în 1848, și o alta în 1989.”

Actualitate

Vârstnică de 77 de ani a returnat un telefon găsit în apropierea unui liceu

Publicat

pe

Redactat de

O femeie în vârstă de 77 de ani a găsit în apropierea unui liceu din Deva un telefon mobil, pe care l-a predat polițiștilor cu prima ocazie. Femeia se îndrepta către medicul de familie, iar în drum spre cabinetul medical a observat pe trotuar, în zona Liceului de Muzică, un telefonul mobil.

Aceasta a ridicat telefonul cu intenția de a-l preda polițiștilor.

S-a deplasat la Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, pentru a preda bunul găsit, timp în care pe telefonul în cauză a fost efectuat un apel. Răspunzând apelului, polițiștii au reușit să identifice proprietarul bunului: o tânără în vârstă de 17 ani.

Câteva ore mai târziu, aceasta s-a prezentat la sediul IPJ Hunedoara pentru a-și recupera telefonul. A declarat că l-a pierdut în timp ce se plimba în oraș cu trotineta, fără să realizeze că i-a căzut din buzunar.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pieton accidentat grav la Aninoasa

Publicat

pe

Redactat de

Un pieton a fost accidentat grav la Aninoasa.

Poliția Orașului Aninoasa efectuează verificări într-un caz sesizat în data de 24.10.2024, în jurul orei 20.00, printr-un apel la 112, cu privire la faptul că pe raza localității Aninoasa, pe DN66A, s-ar afla o persoană, pe partea carosabilă, lovită de mașină.

La fața locului s-a deplasat echipa operativă, care a stabilit faptul că un conducător auto, în vârstă de 51 de ani, din municipiul Lupeni, în timp ce se deplasa pe direcția de mers Aninoasa către Vulcan, ar fi efectuat o depășire regulamentară, moment în care ar fi surprins și accidentat grav un bărbat de 29 de ani, domiciliat în județul Suceava, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a pietonului, care a fost transportat la Spitalul de Urgență Petroșani.

Verificările în această cauză continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Spectacolul toamnei în Parcul Național Retezat: Cerbii, stăpânii pădurii

Publicat

pe

Redactat de

Toamna, în Parcul Național Retezat, cerbii devin protagoniștii pădurii, iar competiția între masculi pentru atragerea femelelor atinge apogeul. Un exemplar impresionant de cerb a fost surprins de camerele de monitorizare amplasate de Administrația Parcului.

”Toamna, în septembrie și octombrie, pădurile răsună de răgetul puternic al cerbului. Cervus elaphus devine acum stăpânul pădurii, iar competiția pentru atragerea femelelor este acerbă. Doar cel mai puternic va avea onoarea de a deveni partenerul ales al ciutei. Un exemplar superb de Cerb (Cervus elaphus) a fost surprins de către camerele de monitorizare faună, amplasate în Parcul Național Retezat National Park de către colegii noștri din cadrul Administrației Parcului Național Retezat în această toamnă. Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată. Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva”, arată reprezentanții Parcului Național Retezat.

Misiunea Administrației este să gestioneze și să conserve parcul, protejând natura și promovând utilizarea durabilă a resurselor, în timp ce turiștii responsabili sunt bineveniți.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate