Actualitate
Întâlnire imaginară cu Iancu de Hunedoara. Textul, scris de o elevă din Prahova – premiat
O elevă de clasa a VI-a, din județul Prahova, și-a imaginat o întâlnire cu Iancu de Hunedoara. Copila a scris o poveste despre Castelul Corvinilor și voievodul Transilvaniei, textul ei fiind premiat în cadrul concursului „Vreau să povestesc”, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
„Într-o seară răcoroasă de toamnă, de Halloween, împreună cu prietena mea, Alice, ne-am sfătuit să vizităm Castelul Corvinilor, castelul ridicat de Iancu de Hunedoara.Aveam de gând să așteptăm până se înoptează, fiind Halloween, nimic nu poate fi mai înspăimântător decât să vizitezi un castel pe timp de noapte. Desigur, știu că este cel mai probabil ilegal, dar până la urmă ar fi o experiență unică și palpitantă. După trei ore am ajuns într-un final la castelul care arăta chiar și mai spectaculos în realitate. Am mers pe pod admirând priveliștea încântătoare de toamnă și am intrat pe poartă, neputând să exprim cât de nerăbdătoare eram să descopăr secretele acestui castel istoric. Am mai mers un pic vizitând o mică parte, iar după am intrat într-o încăpere unde se aflau trei manechine îmbrăcate în rochii de pe vremea lui Iancu de Hunedoara și acolo se mai aflau două vaze albe și splendide.Ne-am ascuns acolo stând după manechine și am așteptat ca noaptea să apară. În ciuda încercării de a nu adormi, ușor ochii mi se închid văzând numai profundul negru.
Deodată, sunetul unor pași mă trezește din somn. Se pare că am adormit și speriată mă uit prin jur, iar Alice îmi face semn cu mâna să fac liniște. Atunci am auzit ușa încăperii în care ne aflam deschizându-se. Inima îmi bătea nebunește sperând să nu fim prinse. Dintr-o dată o liniște pătrunse în cameră, auzindu-mi doar bătăile repetate ale inimii.
Încercam să stau nemișcată până când s-a auzit din nou ușa puternică închizându-se făcând un sunet asurzitor de puternic.
Am tras cu ochiul verificând dacă suntem singure în cameră sau nu.
-A plecat, zic eu ușurată.
M-am uitat pe ceasul care indica ora 21:30.Am stat destul de mult.
-Amy eu zic să începem și să nu mai pierdem timpul,zise Alice ridicându-se de jos.
M-am ridicat și eu de jos și spre surprinderea noastră, toate luminile din încăpere s-au stins. Fiind noapte nu puteam vedea absolut nimic .Era beznă totală.
Încercam să merg fără a mă împiedica, dar din spatele meu a apărut o lumină puternică venind de la lanterna lui Alice.
-Hai să mergem, zise ea ieșind pe ușă.
Am verificat ca nimeni să nu fie pe coridorul întunecat și am început să exploram fiecare încăpere misterioasă.
Recunosc, este o experiență unică, dar în același timp și înspăimântătoare. Să vizitezi un castel din secolul al XV-lea pe timp de noapte, poate fi chiar foarte palpitant. Castelul părea tot mai înfricoșător și nu pot nega faptul că îmi era frică. Inima îmi bătea nebunește și tremuram toată. Nu știu la ce m-am putut aștepta când mi-a venit această idee în minte. Dar până la urmă dacă tot am ajuns aici, trebuie să și termin ceea ce mi-am propus.
Am mers și tot mers, și am ajuns în așa numita „Cameră de tortură”.
Era o cameră în care ne erau arătate toate modurile în care săracii oameni de pe vremea aceea erau torturați. Nici nu vreau să îmi imaginez chinul prin care treceau acei oameni. Pur și simplu îngrozitor.
Alice era în fața mea și cerceta fiecare colțișor și se informa. Nu stiu de ce am acea presimțire că aș fi urmărită. De parcă cineva s-ar uita la mine. Simțeam cum cineva se uită insistent și mă deranja cumplit, dar îmi era prea frică să mă uit în spate. Deodată simt cum cineva îmi respira în ceafă.
„Este doar în mintea mea. Este doar în mintea mea”. Zic eu în sinea mea.
Totul până când o mână rece și puternică îmi atinge umărul. Am țipat cât de tare am putut, inima luând-o la loc, și când m-am întors cu spatele nu era absolut nimeni.
-Ești bine? întreabă Alice îndreptând lanterna spre mine.
-Da…mi s-a părut că era cineva în spatele meu, dar doar mi s-a părut.
-Nu mai zi așa că mă sperii!Mai bine hai sa mergem să explorăm și alte camere. zise Alice ieșind din încăpere.
Am mai verificat încă o dată asigurându-mă că nu este nimeni, iar după am urmat-o pe Alice. Pe măsură ce exploram mult mai multe încăperi și ne aventuram pe coridoarele întunecate, suspansul creștea din ce în ce mai mult. Vizitarea unui castel pe timp de noapte este într-adevăr ceva nou și interesant.
Am intrat într-o altă încăpere ce părea să fie un dormitor încăpător, cu un pat regal, un șemineu alb și un covor făcut din blana unui urs.
Deodată luminile s-au aprins luminând încăperea .Alice a oprit lanterna și a pus-o în rucsac.
Se pare că ne aflam în dormitorul viteazului Iancu de Hunedoara. Spre surprinderea noastră am auzit ușa din spatele nostru trântindu-se cu putere. Ne-am întors cu spatele și am zărit o siluetă înaltă, înarmată și impunătoare. Era Iancu de Hunedoara.
Alice a rămas încremenită și puteam observa cum tremura de frică, de asemenea și eu.
Inima îmi bătea nebunește și nici nu îmi puteam găsi cuvintele potrivite. Trebuia să mă bucur sau să mă speri? mă întreb eu în sinea mea.
Iancu de Hunedoara a bătut cu piciorul în podea ,încât mi-a făcut inima să tresară.
-Cine îndrăznește să îmi spulbere liniștea pe timp de noapte? întreabă Iancu de Hunedoara intimidându-ne.
Nu puteam să cred că în fața noastră se află însăși spiritul istoric al lui Iancu de Hunedoara.
Am prins curaj și am făcut un pas în față.
-Scuzați-ne, Domnia Voastră, nu aveam de gând să vă spulberăm liniștea. Doar am vrut să facem o mică vizită pe timp de noapte. Ne cerem scuze, zic eu tremurând toată de frică.
Iancu de Hunedoara ne-a privit pe amândouă și a schițat un zâmbet.
-O să vă iert. Orice persoană merită o a doua șansă. Dar dacă se va mai repeta acest lucru, nu vă promit că o să mai trec cu vederea. Orice lucru are o limită. zise el privindu-ne pe amândouă în ochi pentru a se asigura că înțelegem.
M-am uitat pe ceasul care indica ora 01:30.
Cât de repede a trecut timpul.
Curiozitatea m-a împins să mă apropii de Iancu de Hunedoara și mi-am făcut curaj.
-Promitem că o să plecăm, dar mai întâi ai putea să ne acorzi un pic din timpul tău și să ne povestești despre luptele tale în care ți-ai dovedit iubirea față de țară și cum ne-ai apărat poporul, te rog? îl implor eu pe Iancu de Hunedoara.
Iancu de Hunedoara a îndemnat din cap și așa am stat timp de aproape o ora să îi ascultam poveștile despre cum ne-a apărat țara. Am ascultat cu admirație și am realizat cât de mult a influențat el istoria și tot ce a făcut pentru a ne apăra poporul. Am rămas complet uimită și impresionată.
Poate această vizită a fost înfricoșătoare, dar nu cred că mă așteptam să mă întâlnesc cu însuși Iancu de Hunedoara. A fost o onoare să-l întâlnesc și o experiență de necrezut!
A venit timpul să plecăm așa cum am promis. I-am mulțumit lui Iancu de Hunedoara pentru a această experiență. Nici nu puteam să zic dacă a fost doar imaginația noastră sau dacă ceea ce se întâmplă este real.
Am ieșit din Castelul Corvinilor pregătindu-ne să plecăm. Iancu de Hunedoara era la poartă și ne aștepta.
-Sincer să fiu, sunt uimit de curajul pe care l-ați avut să vizitați un castel istoric in timpul noptii și să stați de vorbă cu mine. Nu mulți ar avea curajul necesar pentru a face așa ceva, zise Iancu de Hunedoara.
Nu o să mint, și eu sunt uimită de curajul pe care l-am avut.Să vorbesc cu o personalitate istorică care a murit de secole? Cine m-ar crede? Abia de mă cred eu pe mine.
Am luat-o pe pod și l-am privit pe Iancu de Hunedoara cum a dispărut în întunericul etern.
După această întâlnire complet de necrezut, am plecat cu o dorință de neexplicat de a afla mai multe despre istoria României.
A fost o experiență foarte palpitantă și frumoasă. Am învățat foarte multe despre istoria noastră și sunt lucruri pe care mai mulți oameni trebuie să le audă despre istoria României, care sunt sigură că o să îi inspire și o să îi impresioneze.”
Textul scris de eleva Amelia Nicoleta Crișan, din clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Spirea-Sorescu” Zamfira, județul Prahova, a fost premiat cu Mențiune, în cadrul Concursului „Vreau să povestesc”. Concursul Național cu temă istorică ,,Vreau să povestesc’’, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, este dedicat elevilor din clasele I-XII și are ca obiectiv scrierea unor scurte povestiri, având ca inspirație personalitățile și momentele istorice ce au marcat istoria României.
Actualitate
E oficial! Elena Lasconi se va duela cu Călin Georgescu, în turul al doilea al prezidențialelor
Rezultatele scrutinului de duminică au adus răsturnări de situație la care nimeni nu se aștepta. Deși exit-poll-urile prezentate după închiderea urnelor îl dădeau câștigător pe candidatul social -democrat Marcel Ciolacu, lupta pentru locul al doilea în finala prezidențială fiind una foarte strânsă, situația s-a schimbat. Elena Lasconi, candidatul USR, și Călin Georgescu, candidat independent, se vor duela în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Candidatul USR, Elena Lasconi, a trecut pe locul al doilea în preferinţele electoratului, potrivit datelor publicate în timp real pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), după centralizarea celor 20.059 de procese verbale (100%), devansându-l, astfel, pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu.
Hunedoreanca Elena Lasconi a obținut 1.772.503 de voturi (19,18%), iar Marcel Ciolacu (PSD) – 1.769.761 voturi (19,15%). Pe primul loc s-a menținut candidatul independent Călin Georgescu – 2.120.404 voturi (22,94%).
USR a anunțat, astăzi dimineață, că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un avans de câteva mii de voturi în fața candidatului PSD, Marcel Ciolacu. „Avem de făcut un anunț important, poate cel mai important din istoria recentă a țării. Pe baza numărătorii paralele realizate de USR, România are şansa unui nou început, după 35 de ani, pentru că Elena Lasconi a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de câteva mii de voturi faţă de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Facem un apel public către Marcel Ciolacu să facă gestul democratic de a-şi recunoaşte înfrângerea”, a declarat, luni dimineață, Cristian Seidler, într-o conferință de presă susținută la sediul USR.
Citiți și: Cum au votat hunedorenii la alegerile prezidențiale, turul 1
Cum s-a votat în țară
În ceea ce privește situația votului la nivel național, candidatul independent Călin Georgescu a câștigat în 13 județe, între care și Hunedoara. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a convins alegătorii din 16 județe. Elena Lasconi, candidatul USR, s-a aflat în preferințele electorale ale locuitorilor din cinci județe. Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a câștigat în șase județe. Președintele PNL, Nicolae Ciucă a câștigat într-un singur județ.
Prezența la urne, la nivel național, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost 52,55 la sută, ceea ce înseamnă că au mers la vot 9.465.257 de români, dintre cei 18.008.480 înscriși pe liste.
În această după-masă, puțin după ora 16:00, s-a finalizat centralizarea proceselor verbale de la secțiile de votare, rezultatele indicând că lupta finală pentru Cotroceni se va purta între Elena Lasconi și Cătălin Georgescu.
Campania electorală pentru turul al doilea de scrutin, programat pentru 8 decembrie, începe pe 29 noiembrie.
Marcel Ciolacu a anunțat că va renunța la șefia partidului
Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat, astăzi după amiază, că și-a înaintat demisia de la șefia partidului și că va rămâne lângă colegii săi până după alegerile parlamentare. Acesta a anunțat, totodată, că nu va mai candida la o funcție de conducere în partid și că formațiunea nu va contesta rezultatul alegerilor. „Aș dori să îi felicit pe cei care s-au calificat, conform votului românilor, în turul al doilea. I-am scris și doamnei Lasconi, am sunat-o, i-am și scris, am felicitat-o, cum e normal. PSD nu va face nicio contestație, chiar dacă e foarte mică diferența. Aseară i-am înaintat secretarului general demisia, azi am convocat un consiliu politic național. O să rămân alături de colegii mei până duminică, la alegeri. Demisia e un act unilateral. La viitoarele alegeri din PSD nu voi candida pentru nicio funcție. Rămân premier până se termină alegerile și se termină mandatul”, a declarat Marcel Ciolacu.
Actualitate
Tânăr cercetat după ce ar fi fost prins cu substanțe interzise, în zona unui cimitir din Deva
Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, din Simeria, este cercetat, după ce polițiștii ar fi descoperit asupra sa substanțe interzise.
“Tânărul de 19 ani a fost legitimat de polițiștii Biroului de Ordine Publică din Deva, la data de 23 noiembrie a.c., în jurul orei 04:15, în zona unui cimitir din municipiul Deva. Acesta se afla, împreună cu alți doi tineri, o femeie de 22 de ani și un bărbat de 20 de ani, într-o mașină. În urma controlului corporal, polițiștii au descoperit asupra tânărului de 19 ani (în buzunarul gecii) o țigaretă confecționată artizanal, din foiță de culoare albă, precum și o substanță vegetală uscată, de culoare verde-olive, ambalată într-o hârtie de culoare neagră”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Toate bunurile descoperite de polițiști au fost ridicate și înaintate către S.C.C.O. Hunedoara, în vederea continuării cercetărilor.
Actualitate
Etapă fără surprize în Liga 4 de fotbal Hunedoara
Sezonul regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara este în plină desfășurare. La sfârșitul săptămânii trecute s-au disputat meciurile din etapa a XIV-a.
Primele clasate s-au impus lejer
Primele două clasate, Unirea DMO și Gloria Geoagiu, au jucat pe teren propriu și s-au impus fără probleme. Liderul, Unirea DMO, a învins, la Ciula Mare, cu 7-2, pe Dacia Orăștie, partida fiind considerată unul dintre derby-urile etapei. În urma acestui succes Unirea DMO își păstrează poziția din fruntea clasamentului, având, acum, 37 de puncte, iar cei de la Dacia Orăștie rămân pe poziția a cincea, cu 23 de puncte și golaveraj + 11. Pe poziția a doua se menține, cu 34 de puncte, Gloria Geoagiu, care a făcut scorul etapei, 8-0, cu ultima clasată, Minerul Uricani, singura echipă din campionat care nu a acumulat vreun punct până în prezent.
Cvarteul fruntaș se distanțează
Într-un alt derby al etapei, Aurul Brad a învins, pe teren propriu, cu 4-1, pe CFR Simeria. În urma acestui succes brădenii își păstrează locul de pe podium, cu 29 de puncte, iar simerienii rămân pe șase, cu 23 de puncte și golaveraj – 8. Atât Simeria, cât și Orăștie s-au îndepărtat de primele patru locuri, cele care la finalul sezonului regular, asigură participarea în Final Four. Pe locul al patrulea, cu 28 de puncte, se menține Retezatul Hațeg, în urma succesului, cu 3-0, de pe terenul celei de-a noua clasate, Victoria Călan (14 puncte).
Meci amânat din cauza zăpezii
Într-un alt joc, însă fără implicații majore pentru partea superioară a ierarhiei, penultima clasată, CSM Deva (3 puncte), a pierdut, cu 1-3, jocul de pe teren propriu cu CSM Vulcan, echipa învingătoare, cu 21 de puncte, păstrându-și locul al șaptelea. Un meci din această rundă, cel dintre Inter Petrila și Șoimul Băița, nu s-a disputat din cauza zăpezii mari care a acoperit gazonul stadionului din Valea Jiului, cel mai probabil această întâlnire urmând a fi reprogramată în primăvara anului viitor. Ca urmare a acestei amânări, cele două echipe în cauză își păstrează locurile în clasament, Petrila fiind pe opt, cu 18 puncte, iar Băița pe zece, cu 10 puncte.
Încă trei etape programate în acest an
În acest an mai sunt programate încă trei etape din sezonul regular, însă disputarea acestor runde poate fi pusă sub semnul întrebării, totul depinzând de starea vremii. Etapa viitoare, cea de-a XV-a, antepenultima programată în acest an, se pare că se va desfășura normal. Unul dintre meciurile rundei se joacă în devans, joi, 28 noiembrie, cu începere de la ora 14:30, fiind vorba despre întâlnirea dintre CSM Vulcan și liderul Unirea DMO, jocul fiind unul de urmărit. Celelalte meciuri ale etapei sunt programate sâmbătă, 30 noiembrie, toate părând a fi extrem de intersante. Iese în evidență meciul dintre Retezatul Hațeg și Aurul Brad, cu implicații importante pentru podium și pentru Final Four. A doua clasată, Gloria Geoagiu, va juca, și ea, tot în deplasare, la Șoimul Băița, meciurile de la Crăciunești nefiind simple pentru nicio echipă din Liga 4 Hunedoara. Echilibrat se anunță și meciul dintre CFR Simeria și Inter Petrila, gazdele părând a avea prima șansă pe hârtie, însă ambele combatante au sincope în evoluții, putând oferi surprize oricând. La fel stă cazul și în jocul dintre Dacia Orăștie și Victoria Călan, și aici, ca și în cazul întâlnirii de la Simeria, gazdele fiind obligate să câștige meciul pentru a nu se îndepărta și mai mult de cvartetul fruntaș. De asemenea, runda propune și un derby al suferinței, în care se vor întâlni ultimele două clasate, Minerul Uricani și CSM Deva, echipa din Valea Jiului țintind, cu siguranță, primul rezultat pozitiv al sezonului, iar trupa de la poalele Cetății, cu siguranță, nu vrea să se întoarcă acasă cu mâna goală după acest meci.
Ce mai putem vedea în 2024
Ultimele două etape ale anului sunt programate luna viitoare. Etapa a XVI-a, programată înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, propune, la rândul ei, câteva meciuri interesante, capetele de afiș fiind meciurile Gloria Geoagiu – Dacia Orăștie și, respectiv, Aurul Brad – Dacia Orăștie, dar interesante se anunță și confruntările Inter Petrila – Retezatul Hațeg și Victoria Călan – CSM Vulcan, iar în partidele CSM Deva – Unirea DMO și Minerul Uricani – Șoimul Băița echipele vizitatoare pornesc cu prima șansă. În fine în runda a XVII-a, programată la mijlocul lui decembrie, cel mai interesant joc se anunță a fi Retezatul Hațeg – Gloria Geoagiu, iar echilibrate se anunță a fi partidele CSM Vulcan – Aurul Brad și Dacia Orăștie – Inter Petrila. În schimb, însă, în meciurile Unirea DMO – Victoria Călan, Șoimul Băița – CSM Deva și CFR Simeria – Minerul Uricani echipele gazdă sunt văzute ca mari favorite.
Cum este sistemul competițional
La finele sezonului regular, primele patru clasate vor merge în Final Four, câștigătoarea acestuia urmând a reprezenta județul Hunedoara în barajul de promovare pentru Liga 3. De asemenea, locurile 5-8 vor juca într-un play-off de clasament, iar pozițiile 9-12 vor lupta în play-out pentru evitarea retrogradării.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
-
Actualitatecu o zi in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00