Actualitate
Întrecerile juvenile din judeţ au lideri diferiţi
Competiţiile de juniori, la ceas de analiză
Campionatele de fotbal destinate tinerilor fotbalişti hunedoreni nu sunt dominate de o singură echipă
Aproape toate categoriile de vârstă în întrecerile fotbalistice de juniori din judeţ, organizate sub egida Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Hunedoara, au câte o echipă diferită în fruntea clasamentului. Excepţie face Jiul Petroşani, care conduce atât la juniori C, cât şi la juniori E.
Îngrijorător pentru fotbalul hunedorean este că numărul echipelor participante la aceste competiţii de juniori este tot mai mic de la an la an, principalul motiv fiind lipsa banilor şi a faptului că sunt tot mai puţini juniori legitimaţi. În acest an, în competiţiile organizate de forul fotbalistic judeţean participă 31 de grupe de juniori, din care una s-a retras, aici excluzând echipele juvenile din Liga a IV-a, care sunt obligate să participe alături de trupele de seniori.
Lidere din 4 oraşe
Asociaţia Judeţeană de Fotbal Hunedoara organizează în sezonul 2012-2013 pe lângă întrecerea judeţeană pentru juniori A1 (echipele de juniori ale formaţiilor de Liga a IV-a), campionatul judeţean pentru juniori C (născuţi între anii 1998-99), juniori D (2000), juniori E (2002), precum şi pentru competiţia „Cupa Hagi Danone” (2001). Echipele de juniori C, D şi E sunt împărţite în două grupe zonale (Valea Mureşului şi Valea Jiului) în timp ce la „Cupa Hagi Danone” iau parte doar două formaţii. În campionatul de juniori C, lidere sunt CNS Cetate Deva, pe Valea Mureşului şi Jiul Petroşani, pe Valea Jiului, urmate în clasament de Primavera Deva, respectiv Universitatea Petroşani. Primele 4 echipe din fiecare zonă se califică la turneul final judeţean, câştigătoarea acestuia urmând să ia parte la întrecerea zonală. La juniori C, în frunte sunt Realsport Deva şi Minerul Lupeni, la această categorie urmând să acceadă la turneul final primele două clasate din fiecare zonă. Întrecerea juniorilor E este condusă de CFR Simeria şi Jiul Petroşani, învingătoarele celor două serii urmând să se întâlnească într-un meci de baraj care va desemna participanta la turneul zonal. În fine, la „Cupa Hagi Danone” iau parte doar FC Hunedoara şi Realsport Deva, hunedorenii dominând duelul cu adversarii din reşedinţa de judeţşi sunt ca şi calificaţi la faza zonală.
Nivel mai scăzut
Preşedintele Comisiei Judeţene pentru Copii şi Juniori din cadrul AJF Hunedoara, Mirel Biriş (foto mic), crede că în judeţ se mai găsesc încă tineri talentaţi deşi întrecerile de juniori au scăzut în valoare în ultimii ani. „A fost o primă jumătate de sezon care s-a desfăşurat normal, nediferind prea mult faţă de ultimii ani. Dispar, din păcate, echipe, ultima fiind Mureşul Deva, a cărui centru de copii de juniori s-a desfiinţat, iar jucătorii s-au împrăştiat pe alte grupări. Şi nivelul a scăzut, iar aici principala cauză e lipsa banilor. Copiii vin încă la fotbal, dar acestora trebuie să le oferi ceva, altfel nu mai au motivaţie. Antrenorii ar trebui plătiţi la timp şi de asemenea e necesar să posede calificarea necesară. Sunt speranţe de mai bine, prin schimbările de la Federaţia Română de Fotbal, de unde există promisiuni că se va pune baza mai mult pe copii şi juniori. La ora actuală, în judeţ avem grupe talentate, dar niciuna cu şanse reale pentru calificarea la turneele finale”, a spus Biriş. Competiţiile judeţene de juniori se vor relua în această primăvară, după jumătatea lunii martie.
Actualitate
Primarul din Hărău propune unirea a trei comune
Tema reorganizării administrativ – teritoriale este reluată periodic, la nivel central, mai ales în anii electorali, cum este și 2024, dar istoria ne-a arătat că totul rămâne doar la nivel declarativ. Un primar dintr-o comună hunedoreană vine, însă, cu o propunere concretă în acest sens.
Cu Rapoltu Mare și Certeju de Sus
Prezent în emisiunea SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune online SERVUSHD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, Lucian Mihael Albu Weber, primarul din Hărău, a vorbit, în premieră, despre demersurile pentru comasarea dintre comuna sa și alte două localități rurale învecinate, Rapoltu Mare și Certeju de Sus. “Se tot vorbește de ceva timp despre reorganizarea administrativ – teritorială, iar din punctul meu de vedere aceasta trebuie făcută. Eu îmi doresc acest lucru și o spun în premieră, în această emisiune, că am și făcut pași în acest sens. Nu mai putem merge mai departe cu comune de 80 de locuitori, de 200, de 500, de 1.500 de locuitori. Din mai multe motive nu se mai poate merge înainte. Astfel, am avut deja discuții cu primarul din Rapoltu Mare și ne-am pus de acord să facem demersurile pentru a uni cele două comune. Am discutat și cu vecinii de la Certeju de Sus. Acolo va fi un primar nou, căruia i-am adus la cunoștință intențiile noastre. Acesta încă nu a luat vreo decizie, pentru că este prematur, însă cu Rapoltu Mare am discutat aceste aspecte încă dinainte de alegeri, iar dinspre Certeju de Sus așteptăm un răspuns în viitor”, a spus Lucian Mihael Albu Weber, primarul reales al comunei Hărău.
O nouă localitate, cu 7.000 de locuitori
Noua localitate ar avea în jur de 7.000 de locuitori și, în plus, cele trei comune nu vor fi împărțite, pe sate, către diferite orașe. „Vreau să fac o comună mare, cu 6-7.000 de locuitori. Dacă se va face reorganizarea administrativ teritorială estimez că în jur de 70% dintre actualele comune vor dispărea, majoriatea urmând a fi înghițită de orașe. Adică tot ce este pe lângă Orăștie va merge acolo, la fel la Călan, Hațeg sau Brad. Pe noi, probabil, ne vor sparge, o parte la Deva, o parte la Simeria. Eu vreau să păstrez și noțiunea asta de rural. Acum nu discutăm de numele viitoarei comune sau de cine va candida ca și primar. Aceste aspecte nu le-am discutat niciodată”, a mai declarat primarul din Hărău în emisiunea SPUNE CE CREZI de pe SERVUSHD TV.
Decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău fruntaș
În cazul acestei comasări administrativ – teritoriale se potrivește de minune zicala „Decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău fruntaș”. Mai exact, primarul din Hărău a explicat că în cazul în care comunele vor fi arondate la orașe, acestea nu au puterea ecponomică pentru a investi în așezările rurale pe care le vor încorpora. “Eu am o altă viziune. Nu mă intersează dacă voi fi viitorul primar al noii comune, dar știu că în urma mea a rămas ceva pentru cetățeni.
Vreau să rămână o comună mare, în rural, pentru că altfel va fi o periferie a unui oraș care, oricum, nu are un nivel de dezvoltare cum trebuie și nu va veni să investească la tine nimic. Sunt foarte multe beneficii, mai ales în ce privește proiectele de dezvoltare”, a menționat Lucian Mihael Albu Weber.
Procedură deloc complicată
Pentru a se face această unire trebuie urmată o anumită procedură, care nu este deloc complicată. „Facem totul pas cu pas. Primul lucru ce va trebui să-l facem sunt Hotărâri de Consiliu Local prin care ne exprimăm acordul pentru noua comună și să organizăm un referendum în acest sens. După Hotărâri urmează ceilalți pași, adică discuții cu Consiliul Județean, cu Prefectura, cu Ministerul Dezvoltării, în care să punem toate lucrurile la punct, și apoi va avea loc referendumul. Conform legislației în vigoare, pentru ca referendumul să fie valid, trebuie să participe la el 30% din populație, iar votul majorității decide. Dacă se votează pentru, se validează referendumul și, apoi, se va face unificarea comunelor”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Hărău.
O prioritate pentru viitorul mandat
Primarul din Hărău a reafirmat că nu se cramponează de o funcție, deși nu ascunde faptul că și-ar dori să fie primarul noii comune, afirmând, totodată, că unirea celor trei localități va fi una dintre prioritățile noului mandat. „Această acțiune va fi una dintre prioritățile mele în viitorul mandat. Dacă și Certejul va fi de acord, vom avea o comună, repet, de circa 7.000 de locuitori. Ar fi o comună sănătoasă, cu forță economică și cu tot ceea ce mai trebuie. Aceasta este viziunea mea și sper să o înțeleagă și cetățenii. Voi face tot ceea ce îmi stă în puțință pentru ca oamenii să înțeleagă că totul este doar în beneficiul lor. Nu este o condiție ca eu să fiu primarul viitoarei comune. Aș fi, însă, ipocrit, să spun că nu m-ar intersa să fiu în fruntea noii comunități, dar nu este, repet, o prioritate de-a mea”, a afirmat actualul și viitorul primar al comunei Hărău, Lucian Mihael Albu Weber, în cadrul emisiunii SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune online SERVUSHD TV. Întreaga emisiune poate fi urmărită pe pagina de Facebook ServusHD TV sau accesând link-ul https://fb.watch/uZTteOLBNM/.
Actualitate
Stranierii Hunedoarei iau lecții de limba română
Jucătorii străini sosiţi în această vară la Corvinul Hunedoara, respectiv croatul Predrag Vladic, nord – macedoneanul Kristijan Ackovski, belgianul Mehdi Lehaire și nigerienii Goodnews Chuku, Jimmy Otega și Odejobi Babatunde, au început, în această săptămână, cursuri de limba română.
Acest lucru se face pentru ca acomodarea lor să decurgă mult mai repede şi mult mai bine şi pentru ca ei, stranierii Corvinului, să se simtă, realmente, #AcasălaHunedoara. “Prilej cu care le mulţumim pentru deschidere şi disponibilitate doamnei directoare Dana Vişovan şi colectivului de profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 1. Aceştia se vor asigura că Predrag, Kristijan, Mehdi, Chukwu, Jimmy şi Odejobi vor comunica mult mai uşor şi, sperăm noi, cât mai fluent, în limba română. Spor băieţi”, au scris, pe pagina lor oficială de Facebook, cei de la FC Corvinul 1921 Hunedoara.
Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Actualitate
37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ
Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.
ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.
“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.
Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.
Contract de 1,7 miliarde de lei
ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Pe ce rute vor circula
Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.
Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Rezultate de top pentru călăreții de la ACS Alaska Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Predare de ștafetă” la Biroul de Presă al IPJ Hunedoara