Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

“Învață-mă să visez!”. E nevoie de voluntari pentru copiii instituţionalizaţi și din medii defavorizate din județ

Publicat

pe

Apel la voluntariat pentru copiii instituționalizați și din medii defavorizate din județul Hunedoara. Se caută persoane care își doresc să-i ajute, să le ofere sprijin educațional, dar și speranță.

Ajungem MARI”, cel mai amplu program educaţional din România dedicat copiilor din sistemul de protecţie, are în grijă peste 3.000 de copii şi tineri. Pentru ca aceştia să primească în continuare sprijinul necesar este nevoie de o mie de voluntari care să îşi asume rolul de mentor şi prieten.

În judeţul Hunedoara sunt 50 de copii din sistemul de protecţie înscrişi în programul “Ajungem MARI”, iar necesarul de voluntari este tot de 50. Deşi campania de recrutare a început încă din primele zile ale lunii august, până în acest moment doar 11 persoane au răspuns apelului.

„Mai avem nevoie de oameni din Hunedoara care să se înscrie până la finalul lunii septembrie pentru a asigura sprijinul necesar acestor copii şi tineri vulnerabili. Nu trebuie să ai experienţă pedagogică sau cine ştie câte diplome. Trebuie doar să ai inima deschisă şi să mergi constant la copii. Îi poţi ajuta la teme, îi poţi pregăti pentru examene la materiile care ţi-au plăcut în şcoală, poţi face ateliere creative şi educaţionale. Pe scurt, poţi să fii omul lor de sprijin”, spune Vivianda Nicolae, Vicepreşedinte Ajungem MARI”.

Credit foto: Mihai Barbu

Voluntarii, esențiali pentru viitorul copiilor din sistemul de protecţie

Implicarea voluntarilor este vitală pentru dezvoltarea sănătoasă și echilibrată a copiilor vulnerabili. Ei oferă mai mult decât sprijin educațional – sunt prieteni, mentori și surse de inspirație. De la ajutorul la teme, până la organizarea de ateliere de dezvoltare personală, excursii și consiliere vocațională, voluntarii Ajungem MARI joacă un rol important în viața copiilor.

Advertisement

„E important să te înscrii în program pentru că trei ore ca voluntar la “Ajungem MARI pot schimba viaţa unui copil mai puţin norocos. Un copil care nu ştia să scrie şi să citească merge acum la facultate, are un job, o viaţă normală, totul cu ajutorul voluntarilor”, transmite Răzvan, voluntar “Ajungem MARI”.

„Greu mi-am găsit curajul să devin voluntar! Şi l-am găsit fiindcă, interacţionând cu copiii din centrele de plasament, am simţit, am văzut, am trăit scenariul destinat lor. Copiii aceştia au nevoie de prieteni, iar eu simt că am câştigat calitatea asta prin interacţiunile cu ei din ultimii ani. Pot să spun că am devenit om cu adevărat după ce i-am cunoscut”, spune Claudiu, voluntar Ajungem MARI”.

Cum te poți alătura

Vârsta minimă de recrutare este de 16 ani. Voluntarii Ajungem MARI” sunt în majoritate adulţi, studenţi sau liceeni care împărtăşesc aceeaşi dorinţă, aceea de a ajuta copiii vulnerabili. Cu toţii trec printr-un proces iniţial de pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii din sistemul de protecţie. Sunt etape importante menite să ajute în procesul de selecţie a oamenilor potriviţi, care sunt decişi să fie alături de copii pe termen lung.

Fiecare voluntar contează. Este momentul ca oamenii cu suflet mare să îşi unească forțele și să le ofere acestor copii șansa la un viitor mai bun.

Advertisement

Modulul de voluntariat începe pe 15 noiembrie 2024 și se încheie pe 30 iunie 2025, cu posibilitatea de prelungire. Procesul de recrutare este deschis până la 30 septembrie, iar cei interesați pot aplica pe site-ul oficial: https://www.ajungemmari.ro/devinovoluntar.

Actualitate

S-au izbit cu mașina de un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.

Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.

Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.

În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.

Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.

Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.

Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.

Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate