Actualitate
Investiție finalizată la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva. Lucrările de reabilitare și modernizare a școlii primare, recepționate

Investiție finalizată la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva. Lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii școlii primare au fost recepționate. 
Autoritățile au făcut, vineri, 31 martie, recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare, modernizare a clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” (Școala Generală).
O investiție de aproape 2,3 milioane de euro
Cele două clădiri – școala și sala de sport, au fost reabilitate și modernizate cu fonduri europene nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio-Programul Operaţional Regional 2014-2020 și cu bani de la bugetul local. Valoarea totală a acestui proiect este de 11.030.999,37 lei cu TVA, adică aproape 2,3 milioane de euro.
Micii elevi vor studia într-o clădire modernizată, în săli de clase primitoare și dotate cu mobilier nou, table inteligente, videoproiectoare, dar și alte echipamente de ultimă generație.
Demisolul clădirii, un spațiu care nu era utilizabil, a fost complet reabilitat.
„Sunt foarte mândru că am reușit să obținem finanțare din fonduri europene nerambursabile și din bugetul local pentru acest proiect de aproape 2,3 milioane de euro. Am reușit să reabilităm complet clădirea școlii primare și pe cea a sălii de sport, să înlocuim în totalitate instalațiile vechi cu unele noi, să dotăm școala cu mobilier modern și echipamente IT de ultimă generație. Aceste investiții sunt dovada că administrația publică locală este dedicată asigurării unor standarde europene de învățământ în siguranță pentru copiii noștri. Până în 2024, vom reabilita toate unitățile de învățământ din Municipiul Deva, creșe, grădinițe, învățământ primar, gimnazial și liceal”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
Este posibil ca micii elevi să învețe în clădirea modernizată după vacanța de Paște
Directorul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, prof. Gabriel Tripa, spune că mutarea elevilor claselor primare în corpul de clădire reabilitat și modernizat este posibil să se facă după vacanța de Paște, iar astfel orele de curs vor reveni la durata normală, de 50 de minute.
Principalele lucrări executate
Potrivit reprezentanților municipalității, printre principalele lucrări executate s-au numărat: lucrări de desfacere a unor pereţi interiori, de compartimentare interioară, înlocuirea pardoselilor/încălzire în pardoseală, lucrări de reparaţii la nivelul şarpantei, precum şi înlocuirea elementelor degradate, lucrări de instalaţii termice, electrice, sanitare, antiefracţie, dotări, utilaje și echipamente tehnologice, racordarea la reţeaua de canalizare pluvială; înlocuire/recondiţionare a tâmplăriei existente, etc., anvelopare termică a clădirii, lucrări de fonoizolare a interiorului sălii de sport, lucrări de refacere şi modernizare a instalaţiilor, inclusiv branşarea la reţelele de utilităţi, instalaţii de semnalizare în caz de incendiu, de detecţie şi semnalizare efracţii şi sistem TVCI; alarmare a personalului (sonerii), reţea de date şi CATV, alarmare la efracţie şi supraveghere video, instalaţie BMS (Building Management System) etc., refacerea în totalitate a pavimentului curţii şcolii în vederea colectării apelor pluviale, reamenajarea estetică şi funcţională a curţii interioare (realizarea de culoare de alergare pentru orele de educaţie fizică), reabilitarea împrejmuirii aferente; crearea zonelor verzi pentru relaxare (loc joacă, plantări arbuști), dotări (bănci, jardiniere, coşuri gunoi, cişmea), dotări cu mobilier (bănci și scaune reglabile, catedre, dulapuri, etajere, biblioteci etc.) și echipamente IT (computere, tablă interactivă, tablete, televizoare color LCD, copiatoare, videoproiectoare).
Actualitate
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara

Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs, în această după -amiază, în municipiul Deva, la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm, spre Hunedoara.
„Pompierii Detașamentului Deva au acționat de urgență, atât cu echipaje de intervenție, cât și cu două echipe SMURD, coordonate de medic. La fața locului a fost direcționat și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara. Accidentul s-a produs în urma coliziunii dintre două autoturisme, în care se aflau, în total, patru persoane de sex masculin. Pentru una dintre acestea, rămasă blocată într-unul dintre autovehicule, pompierii din Deva au intervenit cu rapiditate și profesionalism, folosind tehnica din dotarea autospecialei de intervenție dotată cu modul de descarcerare. După extragerea din autoturism a bărbatului rămas încarcerat, salvatorii l-au predat echipajelor medicale, conștient și într-o stare stabilă. Pentru celelalte două persoane rănite a fost nevoie de acordarea primului ajutor medical de urgență de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului rutier. Cele trei persoane rănite au fost transportate la UPU Deva, iar colaborarea foarte bună dintre cele trei echipaje medicale (două SMURD și unul SAJ) a redus atât timpul necesar acordării primului ajutor, cât și cel pentru pregătirea și transportul acestora la spital, unde acum se află sub îngrijire medicală de specialitate”, a informat Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Echipajul care a intervenit urgent pentru descarcerare. Sursa foto: ISU Hunedoara
Cum s-a produs accidentul
Potrivit polițiștilor, din primele cercetări a reieșit că evenimentul rutier s-a produs după ce șoferul uneia dintre cele două mașini implicate ar fi încercat să întoarcă peste marcajul cu linie dublă continuă.
„Astăzi, în jurul orei 16:25, un accident rutier a avut loc pe Drumul Județean 687, în localitatea Sântuhalm, județul Hunedoara. Un bărbat în vârstă de 61 de ani, din comuna Romos, aflat la volanul unui autoturism ar fi încercat să efectueze un viraj de întoarcere peste marcajul longitudinal dublu continuu, pe direcția Deva – Hunedoara. Manevra acestuia a fost surprinsă de un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din Hunedoara, care nu a mai putut evita impactul. În urma coliziunii, trei persoane au fost rănite ușor și au primit îngrijiri medicale. Ambii șoferi au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă și continuă verificările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.
Actualitate
Închideri de circulație la Deva, în Noaptea de Înviere

Circulaţia rutieră pe strada Avram Iancu, din municipiul Deva, va fi închisă în noaptea de Înviere, în zona Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae”.
“Cu ocazia Praznicului Învierii Domnului, eveniment religios care se va desfășura în noaptea de sâmbătă, 19 aprilie spre duminică, 20 aprilie 2025, Episcopia Devei şi Hunedoarei va amplasa un podium pe partea carosabilă a străzii Avram Iancu, în faţa Catedralei Episcopale Sfântul Ierarh Nicolae.
Având în vedere acest lucru, circulaţia rutieră va fi închisă din data de 19 aprilie 2025, începând cu ora 12:00 până în data de 20 aprilie 2025, la ora 4:00, pe următorul tronson de drum:
– Strada Avram Iancu până la intersecţia cu Bulevardul Decebal
– Strada Avram Iancu până la intersecţia cu Strada Andrei Şaguna
Totodată, pentru buna desfășurare a evenimentului religios, se va restricționa accesul auto, sâmbătă, 19 aprilie 2025, începând cu ora 8:00, pe banda 1 de circulație din fața Catedralei.
Primăria Municipiului Deva și Episcopia Devei şi Hunedoarei vă mulțumesc pentru înțelegere”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Deva.
Sursa foto: Primăria Deva
Actualitate
Precizări cu privire la situația Barajului de la Valea de Pești. „Nu există niciun pericol”

Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură. Toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată, a anunțat Administrația Națională Apele Române.
“Construit în 1973, barajul asigură alimentarea cu apă potabilă și industrială a localităților din Valea Jiului și este supravegheat permanent, conform normelor aplicabile barajelor de importanță majoră (categoriile A și B). În urma precipitațiilor abundente din 28-29 martie (93,5 l/mp), s-a observat o creștere temporară a infiltrațiilor prin sistemele de drenaj, până la 60 l/s. Acest fenomen a fost cauzat de activarea unor fisuri vechi din masca de etanșare, accentuate de îmbătrânirea materialului”, arată reprezentanții Administrației Naționale Apele Române.
Potrivit sursei citate, ca măsură de precauție, nivelul apei din acumulare a fost redus controlat cu aproximativ trei metri. Astfel, infiltrațiile au revenit în limitele de siguranță, iar barajul se află într-o stare de echilibru stabil.
“Nu s-au înregistrat deteriorări structurale și, chiar în condiții de viitoare ploi intense, nu există riscul cedării barajului. Pentru a elimina complet vulnerabilitățile, autoritățile vor demara lucrările de reabilitare a măștii de etanșare, prin montarea unei soluții moderne din geocompozit de PVC, deja aprobată în planurile tehnico-economice. Instituțiile implicate – Administrația Națională ”Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Jiu și Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani, alături de Consilul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara – continuă monitorizarea 24 h din 24 ( și 7 zile/7) și aplică toate măsurile necesare pentru protejarea locuitorilor și continuitatea alimentării cu apă. Populația este rugată să consulte doar surse oficiale de informare și să ignore zvonurile sau informațiile neverificate”, mai arată reprezentanții Administrației Naționale Apele Române.
Reprezentanții Instituției Prefectului -Județul Hunedoara au făcut, astăzi, declarații în legătură cu măsurile stabilite de către CJSU Hunedoara, întrunit în ședință în cursul zilei de ieri, 16 aprilie, și au adus câteva clarificări referitoare la aceste măsuri.
„Măsurile stabilite în cadrul acestei reuniuni fac parte dintr-un demers, normal, firesc, de prevenire a unor eventuale situații potențial generatoare de situații de urgență. Reiterăm faptul că, pentru efectuarea lucrărilor de reparație și întreținere a unor astfel de construcții hidrotehnice sunt necesare întocmirea unui set de documente, astfel că hotărârea adoptată ieri în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de urgență se încadrează în lista de documente pentru obținerea autorizațiilor necesare efectuării lucrărilor. Fisurile apărute în masca de etanșare din beton asfaltic sunt cauzate de îmbătrânire, acest fapt ducând la pierderea elasticității măștii asfaltice. Ținând cont de îmbătrânirea măștii asfaltice (52 ani de exploatare), de regimul pluviometric deficitar din ultimii ani, de fenomenul de îngheț-dezgheț repetat, la nivelul barajului sunt prezente și se dezvoltă permanent fisuri în partea superioară a acesteia”.
Instituția Prefectului – Județul Hunedoara a afirmat că se va asigura ca, în regim de urgență, să promoveze către instituțiile abilitate toate recomandările stabilite în cuprinsul avizului de funcționare a barajului eliberat la începutul anului 2024.
Autorizația de funcționare este eliberată pentru o perioadă determinată de 5 ani, începând cu anul 2024, urmând ca, ulterior, să fie efectuate lucrările de reabilitare a măștii asfaltice.
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga: „Nu se pune problema ca populația să fie în pericol”
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a declarat că nu se pune problema ca populația să fie în pericol și a explicat că au apărut câteva fisuri în masca asfaltică, nu în baraj. „Este exclus să spunem că se poate prăbuși barajul. Atât timp cât un expert a venit și s-a dat o autorizație pentru funcționarea barajului, din 2024 până în 2029, este exclus să vorbim despre prăbușirea barajului. Acest baraj va putea funcționa, probabil, 50 -100 de ani fără nicio problemă. Este vorba doar despre masca asfaltică în care au apărut fisuri și la care trebuie făcute lucrări de reabilitare. Aceste lucrări au fost stabilite, inclusiv, de expertul care a venit și a expertizat construcția hidrotehnică și a dispus ca măsuri ulterioare aceste reparații, după ce s-a dat autorizația de funcționare. Aceste lucrări nu pot să estimez când vor începe. Știu că au fost începute demersurile pentru a se face o evaluare a costurilor. Apele Române, la nivelul județului Dolj, care sunt ordonatori de credite, vor face un Proiect de Hotărâre de Guvern, care va fi înaintat ministerului de resort. Mai repede de șase luni – un an nu se pot începe aceste lucrări. Populația nu are de suferit chiar dacă vor începe aceste lucrări de anvelopare sau de refacere a acestei măști asfaltice. În cadrul CGSU -ului am discutat despre posibilitatea ca cei de la Apa Serv să poată să continue alimentarea cu apă potabilă și apă menajeră a tuturor cetățenilor din Valea Jiului, fără ca aceștia să aibă de suferit. (…) Nu se pune problema, repet, ca populația să fie în pericol din cauza acestor fisuri”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Transport agabaritic de 530 de tone, în drum spre Termocentrala Mintia: restricții de trafic pe DN 7 și A1
- Actualitatecu 2 zile in urma
Devean condamnat la închisoare pentru refuzul prelevării de probe biologice, depistat și încarcerat de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Municipiul Deva are și al doilea viceprimar. Irinel Faur (PNL), ales în această funcție
- Actualitatecu o zi in urma
Percheziții în mai multe localități din județ, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO: Reținut de polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice
- Actualitatecu 2 zile in urma
Viteză, alcool și droguri la volan: peste 8.300 de sancțiuni în județul Hunedoara. Poliția intensifică acțiunile pentru prevenirea accidentelor grave
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer prins băut la volan, în Baru – alcoolemie de 0,81 mg/l
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis la Brad. Femeie amenințată de soțul aflat în proces de divorț