Connect with us
Data: 23/06/2025
.

Actualitate

Investiție importantă a administrației din Blăjeni

Publicat

pe

Comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale mici ale județului Hunedoara, ca număr de locuitori, populația frumoasei așezări din Țara Zarandului fiind de sub 1.000 de oameni, care trăiesc în opt sate, respectiv Blăjeni-Vulcan, Criș, Dragu-Brad, Groșuri, Plai, Reț, Sălătruc și localitatea de reședință omonimă. Acest lucru nu împiedică, însă, administrația publică locală din Blăjeni să implementeze proiecte importante pentru dezvoltarea comunei.

Un utilaj multifuncțional pentru întreaga comunitate

Un ultim exemplu de proiect important pentru întreaga comunitate din Blăjeni este de dată recentă. Cu puține zile în urmă am finalizat proiectul de investiții «Achiziție utilaj pentru situații de urgență și întreținere domeniu public». Suprafața care va fi deservită de acest utilaj este mare, întrucât comuna este situată într-o zonă cu relief muntos, iar necesitatea achiziționării sale se impune în vederea intervenției prompte pentru îmbunătățirea confortului locuitorilor comunei. De asemenea, la nivelul comunei Blăjeni există o rețea de drumuri comunale și vicinale care necesită lucrări de intervenție în vederea exploatării optime a acestora. Achiziționarea utilajului, respectiv un miniexcavator pe șenile, de dimensiuni reduse, care este venit și este funcțional, permite și executarea unor lucrări pentru întreținerea domeniului public al comunei Blăjeni. Dintre aceste lucrări se pot aminti întreținerea căilor de acces pe timp de iarnă, întreținerea spațiilor verzi, întreținerea drumurilor, intervenții la situații de urgență sau calamități naturale, lucrări de întreținere și decolmatare la șanțuri și rigole în toate satele sau intervenții în locuri greu accesibile ori înguste, unde nu pot acționa alte utilaje ale Primăriei. Este foarte important de subliniat că, având dimensiuni reduse, utilajul poate fi încărcat pe o platformă și transportat în timp util aproape de locurile de intervenție. Achiziția utilajului s-a făcut prin fonduri europene nerambursabile prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară «Țara Zarandului» LEADER GAL, din care facem și noi parte”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Blăjeni, Horia Flavius Jurca.

Locuri ce merită a fi văzute

Prin achiziționarea acestui utuilaj se ușurează activitatea de întreținere a drumurilor, dar și cea de curățenie. Investiția este una utilă, având în vedere că la Blăjeni sunt multe locuri ce merită a fi văzute. „Comuna Blăjeni prezintă niște locuri superbe și are particularitățile sale, precum celebra țuică de cireșe, așa cum este cazul la fiecare așezare din Țara Moților. O vorbă din bătrâni spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cal alb, cireş în poartă şi să te numeşti Candin. Tradiția se păstrează și acum, fiind numeroase gospodării în care se găsesc cireși, sunt mulți proprietari de cai albi și suficienți blăjenari care poartă, cu mândrie, prenumele de Candin. În comună găsim o cascadă şi o peşteră, dar şi două rezervaţii naturale. Bună parte a rezervaţiei naturale Muntele Vulcan se întinde pe teritoriul comunei Blăjeni, cea de-a doua fiind cea de floră naturală de la Băi-Groşuri. Totodată, pe raza comunei noastre avem și două biserici monument istoric, ctitorite în secolul al XIX-lea. De asemenea, va deveni funcțional, în curând și «Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor» din localitatea de reședință. Vă așteptăm, cu drag, să ne vizitați” a lansat o invitație de nerefuzat Horia Flavius Jurca, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Blăjeni.

Actualitate

Un campion, în luptă cu viața. Mihai Leu, în stare gravă la Secția de Terapie Intensivă a Institutului Clinic Fundeni din Capitală

Publicat

pe

Redactat de

 

Fostul mare campion la box și raliu, Mihai Leu, a fost internat în stare gravă la Secția de Terapie Intensivă a Institutului Clinic Fundeni din Capitală, după ce a suferit o hemoragie și a fost transportat de urgență sâmbătă seară, cu un elicopter, de la Hunedoara la București.

Potrivit unor surse medicale, starea de sănătate a fostului mare sportiv este extrem de delicată. Mihai Leu se confruntă cu insuficiență pulmonară și metastaze extinse la nivelul plămânilor. El se află în comă indusă de medici, fiind monitorizat în permanență.

Mihai Leu luptă de peste un deceniu cu un cancer de colon, diagnostic pus în anul 2014. În primăvara acestui an, el a mai fost internat în spital, între 28 aprilie și 15 mai, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, unde a suferit o intervenție chirurgicală.

Născut pe 13 februarie 1969 la Hunedoara, Mihai Leu este o legendă a boxului românesc, sport în care a debutat la doar opt ani. Fostul sportiv are în palmares patru titluri naționale pe care le-a câștigat în ani consecutivi și un titlu mondial. După retragerea din box și-a început cariera în motorsport, unde a continuat să impresioneze, în 2003 devenind campion național de raliuri.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Tabără de sinistrați cu 3.000 de locuri, operaționalizată la ROMAERO în cadrul exercițiului SEISM 2025

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara au anunțat că, în cadrul Exercițiului Național SEISM 2025, a fost demarată operaționalizarea unei tabere de sinistrați de mari dimensiuni în zona de nord a Capitalei, pe platforma ROMAERO. Tabăra are o capacitate de aproape 3.000 de paturi și reprezintă un punct cheie în planul de răspuns la dezastre majore, precum cutremurele.

Amplasarea taberei a fost decisă strategic, în afara zonelor afectate sau expuse riscului seismic, pentru a garanta siguranța celor evacuați. Tabăra este complet echipată pentru a asigura toate nevoile de bază ale populației: spații de cazare temporară, facilități pentru igiena personală, zone pentru prepararea și servirea mesei, spații de depozitare a bunurilor și ajutoarelor umanitare, precum și asistență medicală de urgență.

Terenul ales respectă cele mai stricte norme de siguranță: este orizontal, stabil, ferit de riscuri geologice și dispune de acces facil pentru intervenții și aprovizionare, fiind totodată racordabil la rețelele de utilități esențiale, inclusiv apă potabilă.

Această acțiune face parte dintr-un efort mai amplu de pregătire și testare a capacității de intervenție a autorităților în situații de criză. Organizarea taberei de la ROMAERO reflectă angajamentul instituțiilor implicate de a asigura un răspuns coordonat și eficient în fața unui posibil dezastru natural.

Autoritățile fac apel la înțelegerea și susținerea populației pe durata desfășurării exercițiului, întrucât mobilizarea de forțe și mijloace în teren poate genera disconfort temporar. Exercițiul SEISM 2025 are rolul de a testa procedurile de intervenție și de a consolida capacitatea operativă a personalului implicat în gestionarea situațiilor de urgență.

CAPTURĂ VIDEO: IGSU INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, ROMÂNIA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Fotbaliștii de la CSM Deva, campioni regionali la U17

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Fazele regionale ale Campionatelor Județene de fotbal pentru juniori au ajuns la final. Printre finaliste s-au numărat și două echipe din județul Hunedoara, CSM Deva la U17 și CSM Simeria la U19.

Cei de la CFR Simeria, finaliști

Cel mai bun rezultat a fost obținut de CSM Deva, care au devenit campioni regionali la U17. Devenii, care, anul trecut, au câștigat titlul național la această categorie de vârstă, s-au impus în competiție după două succese în deplasare, meciurile fiind eliminatorii, în manșă unică, echipa gazdă fiind desemnată prin tragere la sorți. În primul meci, cei de la CSM Deva s-au impus, cu 3-1, pe terenul reprezentantei județului Timiș, Unirea Sânnicolau Mare. În finală, CSM Deva s-a impus, cu 11-10, pe terenul celor de la CS Moldova Nouă, din județul Caraș – Severin, după executarea loviturilor de la 11 metri. Cei de la CSM, care sunt pregătiți de Florin Călugărița, ajutat de secundul Călin Sin și de maseurul Puiu Răfăilă, au condus cu 1-0, dar au fost egalați până la pauză, iar la loviturile de departajare au avut nervii mai tari, formația câștigătoare fiind compusă din titularii Alexandru Mihăilă – Aris Nagy, Denis Negrilă, Idreno Di Marco, Andrei Coricovac – Lion Elekeș, Emanuele Bogdaniuc, Adrian Drăgan, Alexandru Curcă – Alexandru Vișan, Raul Oancea și rezervele Andrei Pag – Rareș Vonica, David Nasta, Tudor Florea, Denis Lăcătuș, Patrick Schmidt. La U19, CFR Simeria, după ce a câștigat, în deplasare, cu 3-1, la Academia Flavius Stoican Turnu Severin, din Mehedinți, au pierdut, cu 0-3, finala disputată pe teren propriu cu reprezentanta Aradului, Podgoria Pâncota. În acest an nu se joacă și faza națională a competițiilor.

Foto: CSM Deva – Centru de Copii și Juniori
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate