Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

Investiții de top în comuna Hărău

Publicat

pe

Comuna Hărău este o așezare rurală din județul Hunedoara, situată pe Valea Mureșului. Cei circa 2.500 de locuitori ai comunei Hărău, care are o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

Vine gazul!

“Comuna Hărău se dezvoltă sigur și frumos”, spunea zilele trecute primarul acestei așezări, Lucian Mihael Albu Weber, invitat la emisiunea „Spune ce crezi”, difuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu. „Avem foate multe proiecte, unele în derulare, iar altele în așteptarea emiterii ordinului de începere al lucrărilor. De asemenea, sunt proiecte acceptate la finanțare și urmează semnarea contractelor aferente. În comuna Hărău se lucrează și sunt proiecte importante pentru viitor. Unul dintre acestea este cel pentru alimentarea cu gaz metan. Este unul dintre proiecteole pentru care m-am luptat foarte mult ca să primească finanțare. Acum suntem în faza de depunere a documentelor pentru semnarea contractului, dar este sigur că acest proiect se va implementa în comuna Hărău. Eram, alături de fecinii de la Certeju de Sus, singurii care nu aveam gaz. Investiția se va realiza cu fonduri venite prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» și are o valoare de 25 de milioane de lei”, a spus, în continuare, primarul Lucian Mihael Albu Weber.

Localitate rurală cu toate facilitățile

Primarul comunei hunedorene Hărău a mai făcut referiri, în cadrul aceleiași emisiuni, și la alte investiții importante din localitatea pe care o administrează. „Tot prin PNI «Anghel Saligny» avem un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale și a străzilor interioare, în valoare de 12 milioane de lei. S-a încheiat licitația și nu au fost contestatții, iar lucrările vor începe în curând. Pot spune, de pe acum, că la finallizarea acestor lucrări, 99% din străzile și drumurile comunale din UAT Hărău vor fi asfaltate. Ce nu va fi asfalt sunt acele zone în care se dezvoltă noi cartiere, în Chimindia și în Bârsău, dar se vor asfalta și acele străzi, cel mai probabil cu fonduri de la bugetul local. Acest lucru arată că suntem o comună atractivă. Suntem aproape de reședința și, odată cu aprobarea proiectului pentru gaz, avem toate facilitățile. Mai mult, este în derulare și proiectul pentru podul peste Mureș, care va face legătura cu Deva”, a mai precizat Lucian Mihael Albu Weber.

Alte proiecte

În cadrul emisiunii „Spune ce crezi”, primarul comunei hunedorene Hărău a mai vorbit și despre alte proiecte care au finanțare asigurată și urmează a fi implementate. Mai sunt și proiecte pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, suntem în parteneriat cu mai multe localități din zonă în ce privește achiziționarea de autovehicule electrice pentru transport pasageri și reabilitarea termică a unor școli, la acestea din urmă urmând a începe procedura de licitație. Prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) avem investiția cu iluminatul stradal, ca și finalizată, iar înspre mijlocul lunii octombrie vor fi montate și camere de supraveghere pe străzi. De asemenea, avem proiecte cu finanțare aprobată pentru dotarea Primăriei și asigurarea de mobilier la instituțiile școlare”, a precizat edilul – șef din Hărău.

Cu speranțe de la rectificare bugetară

Bineînțeles că și la Hărău există și unele aspecte mai puțin plăcute, iar primarul comunei nu s-a sfiit să le facă publice, având, însă, speranța, că lucrurile se pot îndrepta. „Nu a fost ușor de obținut aceste finanțări, pentru că a fost un an destul de complicat din punct de vedere financiar, și încă nu s-a făcut nicio rectificare bugetară. Este, însă, o mare bucurie că am reușit accesarea acestor fonduri pentru proiectele de dezvoltare ale comunității pe care o reprezinți. Pe de altă parte, este destul de greu să achiți cota de cofinanțare de la bugetul propriu, din încasări de taxe și impozite, în condițiile în care avem destui concetățeni restanțieri la aceste capitole. Noi încercăm să facem cât mai multe lucruri bune în comună, care să se vadă, dar avem, la rândul nostru, așteptări de la comunitate, în sensul că toți trebuie să ne achităm obligațiile. Revenind la rectificarea bugetară, sper să nu fie mai puțin decât anul trecut, iar dacă va fi mai mult, cu atât mai bine”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău, în emisiunea „Spune ce crezi”, difuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV.

Actualitate

Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.

Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).

Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).

Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Vești bune din comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Pentru un mediu curat

Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Facilități fiscale

Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.

Iarna nu îi ia prin surprindere

Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.

S-a ales viceprimarul

Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială

Publicat

pe

Redactat de

Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.

 

Rezultate exit -poll CURS

Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena
Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

Advertisement

George Simion (AUR) 14 %

Nicolae Ciucă (PNL) 13 %

 

Rezultate exit -poll CIRA

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Advertisement

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Advertisement

Rezultate exit-poll AVANGARDE

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Advertisement

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Rezultate ARA

Marcel Ciolacu (PSD) 27%

Elena Lasconi (USR) 18%

Advertisement

George Simion (AUR) 15%

Călin Georgescu (independent) 14%

Nicolae Ciucă (PNL) 11%

 

Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.

Advertisement

Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00

Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută

 

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate