Comunitate
Investiții importante demarate de administrația din Hărău
Situată pe malul Mureșului, aproape de Deva și de Simeria, dar și de Geoagiu și de Orăștie, comuna Hărău este printre localitățile rurale mari ale județului. Locuitorii comunei Hărău trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.
A început marea asfaltare!
Apropierea de localitățile urbane face ca și cerințele pentru creșterea gradului de confort al locuitorilor să fie ridicate. Administrația publică locală din comuna hunedoreană Hărău cunoaște acest aspect și face lucruri concrete în acest sens, un exemplu fiind modernizarea drumurilor. “Reamintesc că, pe Programul Național de Investiții PNI «Anghel Saligny» avem un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale și a străzilor interioare, în valoare de 12 milioane de lei. Acesta a trecut peste toate procedurile legale și, zilele trecute, au început lucrările efective. Mai exact, am început lucrările de pregătire a străzilor și drumurilor comunale ce urmează să fie asfaltate în luna aprilie în localitățile Banpotoc și Bârsău, urmând să demarăm lucrările de asfaltare și în Hărău și Chimindia. Odată cu finalizarea acestui proiect în comuna Hărău nu vor mai exista drumuri comunale sau străzi neasfaltate. Asfaltul va ajunge și în acele zone în care se dezvoltă noi cartiere, în Chimindia și în Bârsău”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.
Ca la oraș
Edilii din Hărău au proiecte și pentru utilități, fiind vorba despre introducerea gazului metan, dar și de extinderea rețelei de apă și canalizare. „În comuna Hărău se lucrează și sunt proiecte importante pentru viitor. Unul dintre acestea este cel pentru alimentarea cu gaz metan. Este unul dintre proiectele pentru care m-am luptat foarte mult ca să primească finanțare, tot pe PNI “Anghel Saligny”, valoarea acesteia fiind de 25 de milioane de lei. Trebuie să parcurgem întreaga procedură birocratică, dar este important că avem finanțarea asigurată și îmi doresc să începem cât mai curând investiția. Continuând cu rețeaua de utilități publice, ne propunem să accesăm finanțare prin Agenția Fondului de Mediu (AFM) pentru extinderea rețelei de apă și canalizare în satele aparținătoare Bârsău și Chimindia”, a precizat primarul din Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.
Bază sportivă modernă
Comuna Hărău este cunoscută prin izvoarele sale de apă minerală de la Banpotoc și Chimindia. Totodată, în comună sunt două biserici de zid, ambele declarate monumente istorice, fiind vorba despre cele cu hramurile “Sfântul Nicolae” din Bârsău și “Sfântul Dumitru” din Hărău, precum și un lăcaș de cult cu o vechime apreciabilă, “Cuvioasa Paraschiva” din Chimindia, edificiul fiind ridicat în secolul al XVI-lea. Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții, preocuparea administrației publice locale din această comună hunedoreană pentru asigurarea de condiții propice pentru generațiile viitoare este una firească, și în acest caz fiind vorba despre un lucru palpabil, respectiv po modernă bază sportivă „Comuna Hărău va avea o bază sportivă de tip II. Proiectul va fi finanțat printr-un program al Companiei Naționale de Investiții (CNI). Baza sportivă pe care o vom ridica în Bârsau va avea, pe lângă terenul destinat activităților fizice, vestiare, grupuri sanitare și spații tehnice. Această baza sportivă nu va fi doar un loc destinat activităților sportive, ci și un centru al educației fizice și al promovării unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor. Vom oferi tinerilor noștri nu doar un spațiu modern și funcțional, ci și oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile sportive spiritul de echipă și disciplina. Prin acest proiect, ne asumăm angajamentul ferm față de viitorul copiilor noștri și creăm un mediu în care aceștia să se poată dezvolta armonios”, a mai spus Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.
Actualitate
Școala Gimnazială “Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus, decorată cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământˮ
Recent, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, Administrația Prezidențială a organizat o ceremonie în cadrul căreia au fost decorate 101 unități de învățământ din toată țara. Ceremonia a marcat recunoașterea excelenței în educație și contribuțiile aduse de aceste instituții la dezvoltarea învățământului românesc.
Recunoaștere a meritelor de la cel mai înalt nivel
Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a înmânat „Ordinele Meritul pentru Învățământ” în grade de Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler, pentru a onora performanțele deosebite ale celor mai bune unități școlare din România. Din județul Hunedoara au fost decorate trei unități de învățământ, două dintre ele, Colegiile Naționale „Decebal” Deva și “Aurel Vlaicu” Orăștie fiind din mediul urban , iar una, Școala Gimnazială “Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus, din cel rural. Colegiul din Deva a fost decorat cu Ordinul în grad de Comandor, cel din Orăștie cu Ofițer, iar școala din Orăștioara de Sus cu Cavaler. Această decorare a școlii din Orăștioara de Sus a adus bucurie și mândrie în rândul comunității din localitatea rurală hunedoreană. „Suntem mândri și, totodată, onorați, de primirea acestei decorații, Ordinul „Meritul pentru Învăţământˮ de către Școala Gimnazială “Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus. Această distincţie a fost acordată în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru contribuţia dascălilor la dezvoltarea României prin educaţie, pentru profesionalismul şi dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a şcolii în viaţa elevului, dar şi a comunităţii. Ordinul ,,Meritul pentru Învățământ’’ în diverse grade, respectiv Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler se acordă pentru a onora performanțele deosebite ale celor mai bune unități școlare din România, gest care simbolizează aprecierea pentru eforturile susținute ale cadrelor didactice și ale conducerilor acestor instituții în pregătirea generațiilor viitoare. Îi felicit, alături de colegii mei din administrație, dar și de concetățeni, pe cei din conducerea unității de învățământ, cadrele didactice, personalul auxiliar și, nu în ultimul rând, pe elevi, pentru performanțele obținute de-a lungul timpului, care au dus la primirea acestei decorații. De asemenea, îi asigurăm că vom sprijini activitatea educațională și de acum înainte, la fel cum am făcut și în anii precedenți”, a declarat Vasile Marian Inășeșcu, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
În plin proces de modernizare
Administrația din Orăștioara de Sus derulează, chiar în această perioadă, un amplu proiect de modernizare a Școlii Gimnaziale „Hadrian Daicoviciu” și a celorlate unități de învățământ de pe raza comunei pe care le are în subordonare. „Avem asigurată o finanțare, în valoare de 200.000 de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 10 – Fondul social, pentru realizări de modernizări și dotări la unitățile de învățământ din comună, iar procedurile de implementare sunt în curs de derulare conform legislației în vigoare. La finalizarea acestor proiecte, pe care ne-o dorim cât mai grabnică, unitățile de învățământ vor avea o față nouă, cu dotări de ultimă generație, ce va duce, implicit, și la creșterea calității actului educațional”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Actualitate
Administrația din Beriu se pregătește de iarnă
Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locuitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.
Sezonul rece nu îi va lua pe nepregătite
Un alt aspect interesant legat de această frumoasă comună din zona Orăștiei este acela că se numără, conform datelor oficiale de la ultimul recensământ al populației, printre puținele așezări, nu doar din județ, ci din întreaga țară, unde numărul de locuitori a crescut. Acest lucru se datorează și investițiilor făcute în rețelele de utilități și de infrastructură realizate de administrația reconfirmată în funcție în urma alegerilor locale din 9 iunie. Faptul că la Beriu administrația este una cu experiență se vede și după felul în care se fac pregătirile pentru sezonul rece, iar proverbul care spune că omul gospodar își face iarna car și vara sanie are transpunere practică în această comună din Munții Orăștiei. „Sezonul rece bate la ușă, iar noi am făcut toate demersurile pentru ca iarna să nu ne ia pe nepregătite. Astfel, am asigurat lemnele necesare încălzirii pe perioada iernii la unitățile de învățământ și la toate instituțiile publice din comună, iar centralele termice care le deservesc pe acestea au fost verificate și sunt în bună stare de funcționare. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant, iar eventualele operațiuni de deszăpezire le vom efectua în regim propriu, având, în subordinea Consiliului Local, o societate cu specific de ativități edilitar – gospodărești, care deține și utilaje necesare pentru acest gen de intervenții. Deci suntem pregătiți de venirea iernii”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul reales al comunei hunedorene Beriu.
Zonă atractivă
Atenția pe care o acordă administrația publică locală pentru starea căilor de acces, și nu doar în perioada premergătoare iernii, ci pe tot timpul anului, este una firească, așezarea având multe locuri ce merită a fi văzute, indiferent de anotimp. „Suntem situați foarte aproape de Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, dar și pe raza comunei noastre avem câteva obiective atractive. Astfel, pe raza comunei noastre se pot vedea mănăstirea Cucuiș, cetatea Sibișelului, monumentul eroilor de la Căstău, castrul roman de la Orăștioara de Jos sau Frumoasa, un sit de importanță comunitară, inclus în rețeaua ecologică europeană Natura 2000 în România. De asemenea, ne mândrim și cu plantațiile de afine, care ne-au făcut localitatea cunoscută în ultima vreme”, a declarat actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc. În plus, pe raza comunei Beriu, despre care o primă atestare documentară este făcută în secolul al XIII-lea, s-au făcut și câteva descoperiri arheologice importante. Astfel, pe lângă castrul de la Orăștioara de Jos, au fost descoperite urme ale civilizației romane și în Beriu, fiind vorba despre ceramică autohtonă foarte veche și un mormânt. Despre acest mormânt se crede că ar fi aparținut unui ostaș din Legiunea XII Gemina, iar piatra funerară este păstrată la Muzeul din Orăștie.
Actualitate
Gazul metan rămâne prioritatea administrației din Crișcior
Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.
Se va semna noul contract
Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș, iar administrația realeasă din Crișcior continuă modernizarea așezării. Un exemplu concret în acest sens este proiectul pentru introducerea rețelei de gaz metan în comună. Este vorba despre proiectul intitulat “Dezvoltare de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale pentru autoritățile publice locale Crișcior, Ilia și Dobra”. Acest proiect prevede dezvoltarea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale în comuna Crișcior, pe o lungime de aproape 45 de kilometri. „Inițial, proiectul era finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și semnasem un contract în acest sens. Din motive independente de voința noastră, finanțarea a fost trecută pe Administrația Fondului de Mediu (AFM), iar acest lucru a însemnat reluarea tuturor procedurilor de la început. Proiectul, însă, merge înainte și voi fi chemat, poate chiar și în această săptămână, să semnez noul contract de finanțare. Este cel mai mare și cel mai important proiect pentru comună. Lemnul este, în prezent, singura sursă de încălzire. Avem blocuri în comună și să urci lemne până la etajul patru nu este deloc ușor. Eu cred că proiectul va fi finalizat în noul mandat, care va începe în curând”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui, în emisiunea SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune online SERVUSHD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu.
Lucrările la rețeaua de apă încep în primăvară
Un alt proiect de mare anvergură derulat de administrația din Crișcior este cel legat de rețeaua de apă. Este vorba despre Masterplanul celor de la ApaProd, operatorul regional din domeniu care include rețeaua de apă la Zdrapți și canalizarea peste Criș, pe străzile Crișului și Bunei. „Din păcate, și aici au fost probleme, și nu din cauza operatorului. S-au făcut licitații, au venit măririle de prețuri, au fost reactualizate tarifele, au fost și contestații și alte chestiuni birocratice. Ce pot să spun la momentul de față este că se va relua procedura de licitație într-o perioadă scurtă și am speranța că lucrările efective vor începe în primăvara anului viitor”, a mai spus actualul și viitorul primar din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui, în emisiunea SPUNE CE CREZI de pe SERVUSHD TV.
Comuna va avea dentist
O altă preocupare firească a administrației publice locale din Crișcior este și cea legată de sănătate. „Din păcate, suntem comuna hunedoreană cu cel mai mare număr de însoțitori personali pentru persoanele cu dizabilități, peste 120. Pentru aceștia am o veste bună, în sensul că sunt bani pentru plătirea respectivelor alocații până la sfârșitul anului și nu se va repeta situația neplăcută din 2023, când, din lipsă de fonduri, nu s-au putut achita la timp. În plus, tot din domeniul sănătății mai vin cu o veste bună. La dispensarul din centrul de comună, recent reabilitat, am amenajat și un cabinet stomatologic și avem promisiuni că, undeva de luna viitoare, va veni și un medic dentist. Dar sănătatea înseamnă și mișcare prin practicarea sportului. Avem Sala Sporturilor, una modernă, care își dovedește utilitatea, fiind folosită de localnici de toate vârstele. Există și proiectul de modernizare a stadionului, care se află pe lista – sinteză a Companiei Naționale de Investiții (CNI), dar nu cred că vor fi începute lucrările mai repede de doi – trei ani. Există și la CNI niște priorități, cum ar fi, de exemplu, stadionul de la Hunedoara, pe care ni-l dorim cât mai repede, și noi le înțelegem. Iar pentru cei amatori de o plimbare relaxantă, pot să anunț că am terminat lucrările de modernizare a parcului”, a precizat Ovidiu Ile Furdui în emisiunea mai sus menționată.
Continuă modernizarea școlilor
În emisiunea SPUNE CE CREZI de pe SERVUSHD TV primarul din Crișcior a vorbit și despre unitățile de învățământ din comună, aflate într-un amplu proces de modernizare. „Avem dotări noi la școli, iar acum se fac lucrări de eficientizare energetică a corpurilor de clădire. În curând aceste lucrări vor fi finalizate la un corp de clădire de la liceu. Urmează, apoi, operațiuni similare și la celelalte corpuri de clădire, inclusiv la școala generală. Acest lucru ne va permite să relocăm elevii pe parcursul lucrărilor ce se vor face. Va fi, practic, anul și clădirea, sau chiar și mai repede”, a afirmat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Acțiunea umanitară
Elevii din Crișcior, dar și mulți alți localnici, s-au implicat și într-o acțiune umanitară emoționantă. „Noi știm ce înseamnă inundațiile, pentru că ne-am confruntat cu ele până a se face îndiguirea pe Criș și am fost ajutați de semeni de-ai noștri din toată țara să trecem peste acele necazuri. Așa că nu am putut fi indiferenți la nenorocirile care s-au abătut peste localitățile din județul Galați. Am strâns haine, alimente, pături, medicamente și le-am donat celor de-acolo. Am donat și bani, iar aici vreau să subliniez gestul elevilor din clasa a V-a, care au strâns, și ei, o sumă, pentru copii din Galați. Am fost personal cu aceste ajutoare, iar ceea ce am văzut acolo nu poate fi descris în cuvinte. Mulțumesc tuturor concetățenilor mei pentru gesturile nobile pe care le-au făcut”, a mai precizat, în emisiunea SPUNE CE CREZI de pe SERVUSHD TV, primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
-
Actualitatecu 7 ore in urma
Trei copii, cu vârste de 7, 9 și 11 ani, din localitatea Sântandrei, dați dispăruți
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Hunedoara, destinație turistică de top: istorie, natură și stațiuni montane atractive
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pisică neagră, salvată dintr-o fântână dezafectată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
A zburat prin localitate cu 125 km/h
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Reparații majore la Termocentrala Paroșeni, investiție de peste 7 milioane de lei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
PNL Hunedoara a depus dosarele de candidatură!
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Apel pentru identificarea cazurilor de abandon școlar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
În UEFA Nations League. România, victorie în deplasare la scor de neprezentare