Connect with us
Data: 13/06/2024
.

Comunitate

Investiții importante în comuna Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Luncoiu de Jos este o comună situată în nordul județului Hunedoara, care se întinde pe o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați. Cei peste 1.600 de oameni care trăiesc în comună locuiesc în cinci sate, fiind vorba despre Luncoiu de Jos, localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel.

Modernizări de drumuri

Comuna este, practic, lipită de municipiul Brad și, ținând cont de acest aspect, preocupările administrației publice locale din Luncoiu de Jos pentru creșterea gradului de confort al locuitorilor, care să se apropie cât mai mult de cel de la oraș, este firească. În acest sens, edilii din Luncoiu de Jos derulează mai multe investiții, una dintre acestea fiind legată de infrastructura rutieră. “Avem depus, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), un proiect privind modernizarea infrastructurii rutiere. Acesta prevede asfaltarea străzilor interioare din toate cele cinci sate ale comunei. Proiectul este în evaluare, însă am primit semnale pozitive și sunt optimist în ceea ce privește implementarea acestuia”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos.

Rețea de apă

O altă investiție a administrației din Luncoiu de Jos este cea legată de rețeaua de alimentare cu apă. „La rețeaua de alimentare cu apă avem două proiecte. Unul dintre acestea este cel din MasterPlan-ul operatorului regional, care cuprinde străzile principale din reședința de comună și din satul aparținător Stejărel. Cel de-al doilea este depus pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» și am vești bune despre acest proiect. Mai exact, proiectul prevede introducerea rețelei de alimentare cu apă în satele Dudești, Luncoiu de Sus și Podele, precum și pe străzile din Luncoiu de Jos și Stejărel care nu sunt cuprinse în MasterPlan-ul la care am făcut anterior referire, iar contractul de finanțare va fi semnat în perioada imediat următoare”, a precizat primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Parc pentru comunitate

Edilii din Luncoiu de Jos au, printre prioritățile lor, și aspectele legate de componenta socială din viața de zi cu zi a comunității și vin și dinspre acest capitol cu alte vești bune. „Pe fonduri europene, printr-un proiect depus prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care face parte și comuna noastră, se lucrează la amenajarea unui parc pentru comunitate. Investiția se realizează în curtea Primăriei comunei Luncoiu de Jos și cuprinde numeroase elemente. Printre ceea ce se va face aici amintesc locurile de joacă pentru copii, filigorii, bănci, toalete, piste de biciclete sau un luciu de apă populat pentru pescuit sportiv. Va fi un parc, așa cum am mai spus, pentru întreaga comunitate, indiferent de vârsta celor ce vor veni aici să se destindă”, a menționat Călin Dorin Dud, primarul din Luncoiu de Jos.

Grijă pentru copii

Copiii rămân pe primul plan pentru cei din administrația publică locală din comuna hunedoreană Luncoiu de Jos. Pentru aceștia, dar și pentru părinți, edilii din Luncoiu de jos continuă seria veștilor bune. „Nu este niciun secret că, pentru noi, copiii sunt în prim plan. Astfel, după ce s-a finalizat modernizarea și dotarea cu aparatură de ultimă generație a Școlii Gimnaziale din centrul de comună, înscrierea celor peste 90 de copii în Programul Național «Masă sănătoasă» și achiziționarea unui microbuz electric pentru transport școlar, venim cu vești îmbucurătoare și pe latura sportivă. Astfel, se fac înscrieri pentru formarea grupelor de fotbal de pitici și copii în cadrul echipei Sprint Luncoiu de Jos. Aceste grupe sunt pregătite de Lucian Drăguș, iar programul de antrenamente este unul flexibil, care se stabilește de comun acord cu părinții. Pentru înscrieri, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0731.404.206, iar mai multe informații se pot afla și la sediul primăriei”, a spus primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Advertisement

Actualitate

Proiecte în derulare ale administrației din Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

S-a ales continuitatea

În urma alegerilor locale desfășurate duminică, 9 iunie, în urma votului exprimat de locuitorii comunei Beriu, primarul în exercițiu, Emil Moise Bîc, va începe un nou mandat în fruntea acestei așezări, câștigând scrutinul cu o majoritate confortabilă. Le mulțumesc concetățenilor mei că mi-au acordat încrederea lor. De asemenea, le mulțumesc și celor care nu m-au votat și îi asigur, pe toți, că voi, în continuare, primarul tuturor locuitorilor comunei Beriu”, a declarat Emil Moise Bîc.

Investiții de peste 14 milioane de lei în perioada următoare

Bucuria succesului a fost una scurtă, în comuna Beriu fiind multe proiecte în curs de implementare. Nu avem mult timp pentru a sărbători, întrucât în comună avem multe proiecte în derulare, care nu pot fi neglijate. Astfel, pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» avem două proiecte în derulare, fiind vorba despre «Modernizare străzi în comuna Beriu – Faza II» și, respectiv, «Refacere podeț în satul Căstău și amenajare albie pârîu Cucuiș». Cu fonduri de la bugetul local lucrăm intens la proiectul «Amenajare cabinete medicale la parter bloc 1 Beriu». De asemenea, avem în derulare un proiect finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), fiind vorba despre cel intitulat «Stație de reîncărcare vehicule electrice în satul Beriu». Alte două proiecte aflate în derulare sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre «Dezvoltarea infrastructurii ITC/TIC în Beriu» și «Dotarea cu mobilier și materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale «Constantin Daicoviciu» Beriu». Tot cu finanțare prin PNRR și în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Hunedoara suntem parteneri în alte două proiecte. Unul dintre acestea, «Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național», așa cum îi spune și numele, se derulează la nivelul întregii țări, iar cel de-al doilea, respectiv «Microbuz electric Școlar pentru Școala Beriu», este unul pe plan local. Valoarea însumată a acestor proiecte pe care le derulăm, în prezent, în localitatea noastră, depășește suma de 14 milioane de lei”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Administrația din Sarmizegetusa derulează proiecte importante de dezvoltare

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşti şi Zeicani.

Pentru comunitate

În această localitate cu o istorie bogată reprezentanții administrației publice derulează mai multe proiecte de dezvoltare, cu impact, în primul rând, asupra comunității locale. “Cu fonduri de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) avem în lucru un proiect privind reabilitarea unor cămine culturale din satele aparținătoare. Este vorba despre lăcașurile de cultură din satele aparținătoare Breazova, Păucinești și Zeicani, precum și cel din localitatea de reședință. La cel de la Zeicani urmează a se finaliza, în curând, lucrările la acoperiș, iar la celelate este o chestiune de zile până se vor semna actele de recepție a lucrărilor. Pe de altă parte, doresc să anunț că, în perioada imediat următoare, se va face recepția lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Mai doresc să precizez că pentru unitatea de învățământ din centrul de comună avem un proiect, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație, pentru dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, care se află în plină derulare. Pe de altă parte, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte mai avem un proiect privitor la dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexe, necesar pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală, aici fiind vorba, printre altele, despre drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, care, de asemenea, ne vor parveni în curând”, a declarat primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Locuri ce merită a fi văzute

Aceste proiecte vor avea un impact pozitiv și asupra numeroșilor turiști care vizitează obiectivele istorice și turistice din comuna Sarmizegetusa. Fără îndoială cel mai cunoscut edificiu din comună este acela al ruinelor capitalei Daciei Romane, din satul de reşedinţă, iar această bogăţie istorică nu a fost ignorată, de-a lungul timpului, de autorităţile publice locale de aici, fiind intens promovat. De asemenea, pe raza comunei, de unde se poate pleca spre valea Râului Mare și înspre Munții Retezat, mai pot fi văzute urmele cetății dacice de la Zeicani sau situl arheologic de la Breazova, iar în Sarmizegetusa este deschisă o secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane de la Deva”, a făcut o scurtă prezentare a localității pe care o administrează Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Fonduri europene obținute de administrația din Bucureșci

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Proiecte importante

Ca toate localitățile zărăndene, și Bucureșci a fost un important centru minier. Acele vremuri au trecut, însă, din minerit rămânând doar amintirea. Revenind la zilele noastre, trebuie spus că administrația publică locală din comuna hunedoreană Bucureșci depune toate diligențele pentru modernizarea așezării și creșterea gradului de confort al locuitorilor. Pe lângă investițiile realizate, edilii din comuna hunedoreană Bucureșci au asigurate surse de finanțare și pentru alte proiecte extrem de importante. „Avem asigurată finanțare nerambursabilă pentru mai multe proiecte de dezvoltare a comunei, care vor începe în curând. Aici este vorba despre regularizarea Văii Curechiului prin îndiguire cu gabioane pentru protejarea gospodăriilor si construcția de noi poduri, renovarea și reparația Bisericii Ortodoxe – monument istoric – din satul Rovina, extinderea rețelelor de apă și canalizare, modernizarea dispensarului uman, reabilitarea sediului primăriei pe sesiunea de eficiență energetică în clădiri publice), montarea unui releu pentru telecomunicații în satul Curechiu și aducerea fibrei optice în satele Rovina, Merișor și Curechiu și, nu în ultimul rând, ealizarea unui proiect pentru alimentarea cu gaz metan”, a declarat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Locuri ce merită a fi văzute

Ca în toate așezările din Țara Moților, dar și din județul Hunedoara, și în comuna Bucureșci întâlnim câteva locuri care trebuie văzute. Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către locuitorii comunei hunedorene Bucureșci.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate