Comuna Vața de Jos este o frumoasă așezare din Țara Moților, care se întinde pe o suprafață de peste 200 de kilometri pătrați. Așezarea zărăndeană are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.
Pentru creșterea gradului de confort al locuitorilor
Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori, aiar administrația publică din această așezare zărăndeană depune eforturi pentrui creșterea gradyului de confort al locuitorilor, iar rezultatele încep să se vadă. „În cursul lunii trecute am semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor în cadrul proiectului „Dezvoltarea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale în comuna Vața de Jos, județul Hunedoara”. Am aplicat pentru acest proiect împreună cu comunele Baia de Criș și Ribița și a fost una dintre cele doar 15 asocieri din țară care au primit au primit undă verde. În ceea ce privește comnuna noastră, proiectul prevede o rețea de 88 kilometri, care va merge în toate satele aparținătoare. Un alt proiect semnat, tot de curând, este cel pentru finanțarea obiectivlui „Eficientizare energetica a clădirilor rezidențiale multifamiliale – Bloc 56, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara”, obiectiv finanțat prin PNRR, Componenta 5 – Valul Renovării. Atragerea de fonduri europene își arată utilitatea, un exemplu concret fiind de dată recentă, când am primit vizita unei delegații din Republica Moldova. Aceadsta a vizitat Piața Agroalimentară, realizată prin GAL -ul din care facem parte, pe fonduri europene, fiind consideartă un model în domeniu. Și, tot la capitolul creșterii gradului de confort mai menționez și lucrările de amenajare pe care le facem la căminul cultural din Târnava de Criș”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei hunedorene Vața de Jos.
Lucrări ample la reabilitări de drumuri și decolmatări de văi
Un alt aspect important este și cel legat de starea drumurilor și de alte chestiuni adiacente acestora. Din păcate, comuna este lovită de inundații în ultimii ani, iar acum au început șli pașii concreți pentru evitarea acestor calamități naturale. „Am avut o întâlnire cu factori responsabili, cărora le-am prezentat situația din teritoroiu, lăsată de inundații. Întâlnirea a fost benefică, fiind înaintat un raport către Guvern, prin care, pentru reabilitări, comunei Vața de Jos i-ar reveni peste 500.000 de lei. De asemenea, am primit semne încurajatoare și de la Apele Române, pentru lucrări de îndiguiri, pe care noi le-am cerut de multă vreme. Până atunci, însă, noi am intevenit la reabilitări de drumuri în Ciungani, Basarabasa, Prihodiște, Tîrnava de Criș, și Vața De jos, precum și la decolmatări de văi, toate cu utilajele pe care le avem în doatare. Tot prin resurse proprii, chiar în această perioadă, lucrăm la reabilitarea drumului de legătură dintre Tătărăștii de Criș și BirtinȚ, a spus primarul din Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.
Stațiunea se redeschide în curând
Primarul duin Vața de Jos, Liviu Ioan Lință, a vorbit și despre stațiunea balneoclimaterică din reședința de comună, veștile fiind bune. „Am avut întâlniri cu cei administrează stațiunea, acesata fiind, deja, reintrodusă în circuitul turistic. Cel mai probabil, de la începutul lunii viitoare, vor fi deschise, în incintă, unitățile de alimentație publică și sunt semnale încurajatoare că, odată cu venirea verii, vor funcționa și băile termale. Din partea administrației publice locale există tot sprijinul și deschiderea, noi dând toate autorizațiile necesare pentru funcționarea stațiunii”, a precizat primarul Liviu Ioan Lință.
Copiii, pe primul plan
În comuna Vața de Jos populația a avut obișnuitele întâlniri cu reprezentanți ai unor instituții publice, în cadrul cărora le-au fost aduse la cunoștință informații utile. De asemenea, se observă, la nivelul comunei, importante acțiuni în care este implicată generația tânără. „Și la noi a fost organizată «Săptămâna altfel» pentru elevi. Aceștia au participat la întâlniri cu reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, de unde au aflat lucruri importante legate de prevenirea incendiilor sau a comportării în caz de cutremure. De asemenea, elevii din comună au participat la un atelier de împistrit al ouălor, de la Muzeul Etnografic din Brad, și, alături de o unitate de învățământ din același oraș, au organizat și un târg de Paște. Ne bucură, deasemenea, rezultatele bune obținute de elevii noștri la olimpiadele școlare. Și, nu în ultimul rând, doresc să ăi felicit pe sportivi. Las fotbal, aceștia au ocupat locul al doilea la «Cupa Satelor», iar în campionatele județene în care participă au rezultate bune. De altfel, în această perioadă, grupele de fotbaliști sunt în cantonamente. Totodată, reamintesc că avem rezultate bune și la secția de karate, care se antrenează la căminul cultural din localitatea de reședință”, a menționat Liviu Ioan Lință, primarul comunei Vața de Jos.
