Actualitate
Investițiile din comuna Crișcior nu au intrat în concediu

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.
Reabilitarea liceului merge în ritm susținut
Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asemenea, în Crișcior mai există un monument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. De asemenea, în comună există și un liceu, nu multe localități rurale din țară având așa ceva pe raza lor administrativ teritorială. Liceul Tehnologic „Crișan” din Crișcior, așa cum este titulatura oficială a unității de învățământ, se află într-un amplu proces de modernizare și reabilitare, iar lucrările merg bine. „Liceul Tehnologic «Crișan» din Crișcior este într-un plin proces de modernizare, lucrându-se la toate corpurile de clădire. Proiectul prevede înlocuirea acoperișurilor, eficientizare energetică, dotarea cu materiale necesare unei bune desfășurării a activității didactice și multe alte modernizări. Lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 70 la sută și sunt șanse mari ca în luna septembrie, când va începe noul an școlar, acestea să fie foarte aproape de finalizarea completă. Oricum, activitatea didactică nu va fi afectată. La același capitol al educației doresc să anunț că avem un proiect similar și pentru școala generală din localitatea de reședință”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Vești bune legate de rețeaua de apă și canalizare
O prioritate a administrației din Crișcior, reconfirmată, cu un procentaj maxim, la alegerile locale din această vară, este creșterea gradului de confort al populației. Un astfel de punct este legat de rețeaua de apă și canalizare, în special pentru satul Zdrapți, iar edilii din Crișcior vin cu vești bune pe această temă. „Un proiect important pentru noi, dar și pentru comunitate, este cel legat de apă și canalizare. Este vorba despre Masterplanul celor de la ApaProd, care include rețeaua de apă la Zdrapți, circa 300 de gospodării care vor avea acces de această utilitate, și canalizarea peste Criș, pe străzile Crișului și Bunei, cu aproximativ 100 de beneficiari și pot să vin cu o veste bună. Chiar săptămâna trecută, pe 31 iulie, operatorul regional din domeniu a semnat contractul de lucrări pentru proiectul intitulat “Înființare și reabilitare stație de tratare, conducte de transport, stații de pompare, stații de clorinare, rezervoare în orașul Brad și comunele Crișcior, Ribița, Baia de Criș, Luncoiu de Jos, Băița și Vălișoara”. Durata execuției acestuia este de 19 luni, adică până la sfârșitul lui februarie 2026, iar perioada de garanție este una de trei ani”, a precizat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Alte proiecte importante
În comuna Crișcior mai sunt și alte proiecte în derulare, din diferite domenii. „Prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem avem două proiecte pentru căminul cultural din satul de reședință. În prezent se fac numeroase operațiuni de modernizare la acest edificiu, urmând ca acolo să amenajăm, în curând, și o sală de fitness. La acestea se adaugă și eficientizarea energetică, iar lucrările se apropie de finalizare. Mult mai avansate sunt lucrările la un alt proiect. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea parcului din Gurabarza. Este o investiție în premieră, realizată cu fonduri nerambursabile de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), iar la finalizarea ei, una foarte apropiată, vor fi, printre altele, borduri noi, alei făcute din dale, sistem de irigații, băncuțe, locuri de joacă, tartan ori gazon”, a mai spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Actualitate
Video: Acțiune de amploare a polițiștilor, în Hațeg: percheziții domiciliare și sancțiuni contravenționale aplicate

Acțiune de amploare a polițiștilor, în Hațeg: percheziții domiciliare și sancțiuni contravenționale aplicate
În cursul zilei de 28 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hațeg, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Hunedoara și al polițiștilor de la Biroul Criminalistic Petroșani, au desfășurat o acțiune complexă pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc, precum și pentru menținerea ordinii și siguranței publice.
La acțiune au participat peste 20 de polițiști și jandarmi, fiind legitimate 49 de persoane și verificate 41 de autoturisme.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, dintre care 14 la regimul rutier, prevăzut de O.U.G. nr. 195/2002, în valoare totală de 3.240 de lei, și una la Legea nr. 61/1991, privind normele de conviețuire socială, în valoare de 100 de lei. De asemenea, au fost efectuate 23 de testări în vederea determinării consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive (fără a fi constatate aspecte ce pot intra sub incidența legii penale).
Totodată, au fost verificate cinci unități de alimentație publică (baruri și cafenele) și doi deținători legali de arme.
În cadrul cercetărilor efectuate în contextului unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hațeg, polițiștii au pus în aplicare două mandate de percheziție domiciliară. Cercetările vizează două persoane, o femeie de 67 de ani și un bărbat de 28 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunilor de cămătărie și șantaj. În urma perchezițiilor, au fost ridicate bunuri și înscrisuri relevante pentru soluționarea cauzei.
Cercetările continuă, sub coordonarea procurorului de caz, în vederea probării întregii activității infracționale a celor două persoane.
Video: IPJ Hunedoara
Actualitate
Calificare pentru handbalistele de la CSȘ Petroșani

Handbalistele de la CSȘ Petroșani au reușit o performanță deosebită. Ele s-au calificat în cel de-al doilea turneu semifinal al Campionatului Național pentru junioare II.
În primele 16 din țară
În primele turnee semifinale s-au calificat echipele clasate pe locurile 1-4 din sezonul regular, CSȘ Petroșani câștigând detașat una dintre cele opt serii. Petroșănencele au fost, apoi, repartizate, în grupa 7 a primului turneu semifinal, acolo unde le-au avut ca adversare, în ordine, pe SCM Craiova, LPS Bistrița și gazdele de la CSȘ Sighișoara. Fetele de la Petroșani au debutat excelent în turneu, câștigând meciul cu Craiova cu 35-29 (21-13), într-o partidă pe care au controlat-o total, doljencele fiind în avantaj doar la 1-0, în celălalt meci Sighișoara trecând de Bistrița cu 40-35 (23-19). A urmat, apoi, un meci nerecomandat cardiacilor. În primul joc al celei de-a doua zile Sighișoara a învins Craiova cu 40-25 (20-10), și era clar că învingătoarea din jocul Petroșani – Bistrița va merge mai departe, locurile 1 și 2 urmând a ajunge între primele 16 din țară. Fetele pregătite de profesorul Alexandru Rotaru au condus în permanență, având 18-16 la pauză, după ce au avut și 7 goluri avans. În partea a doua CSȘ Petroșani s-a detașat la 6 goluri dar, cu cinci minute înainte de final, bistrițencele au egalat la 31. A urmat o altă desprindere a echipei din Vale la două goluri, dar Bistrița a egalat, din nou, la 33, și, apoi, la 34, când mai erau 55 de secunde de joc. În cele din urmă, CSȘ Petroșani a înscris golul victoriei când mai erau 12 secunde de joc și s-a impus cu 35-34 și s-a calificat în cel de-al doilea turneu semifinal, unde, repetăm, ajung primele 16 echipe din țară.
Își cunosc adversarele
În ultima zi a turneului, în meciuri fără miză, LPS Bistrița a învins, cu 45-23 (23-9) pe SCM Craiova, iar CSȘ Petroșani a pierdut, cu 31-44 (1326) în fața celor de la CSȘ Hunedoara, terminând grupa pe poziția secundă, după echipa gazdă. Pentru CSȘ Petroșani au jucat Amalia Giorgiana Cigmăian, Iulia Patricia Temneanu, Andrada Gabriela Crăciun, Bianca Ioana Grecu, Izabela Mărcuș, Ariana Florentina Prună, Ioana Alexia Temneanu, Bianca Daria Oravetz, Iulia Maria Niță, Alexia Gabriela Onisie, Clara Todoran și Yasmina Ariana Brădățan. În cel de-al doilea turneu semifinal, care se va desfășura luna viitoare, CSȘ Petroșani va juca, în grupa 4, cu CSM Slatina, CSȘ Caracal și Gloria Bistrița, datele exacte și locația urmând a fi anunțate, în curând, de Federația Română de Handbal. De aici primele două clasate din cele opt grupe vor ajunge în turneul final, iar celelalte participante jor juca pentru locurile 9-16 la nivel național.
Actualitate
Elevi cu care ne mândrim! De la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, la universități de top din lume și din țară

Chiar dacă mai au un „hop” de trecut până la absolvire – examenul de Bacalaureat, mai mulți elevi de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad au fost deja admiși la universități de top din România și din lume, performanțele lor fiind o mândrie pentru întreaga comunitate hunedoreană.
Ioana Mihaela Pașca, din clasa a XII-A, medaliată cu argint la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete, competiție desfășurată în vara anului trecut, în Olanda, a fost admisă la două universități de prestigiu din străinătate, una din Statele Unite ale Americii și alta din Europa.
În SUA, pentru a studia Ingineria Aero-Spațială…
Tânăra brădeancă a ales să își continue studiile peste Ocean, în domeniul Ingineriei Aero-Spațiale.
„Campioana noastră la informatică, Ioana Mihaela Pașca, cea care a făcut numele LTAI cunoscut la nivel internațional, a fost admisă atât la „Delft University of Technology” în Olanda; cât și la „University of Illinois Urbana-Champaign” în Statele Unite, ambele universități de top în lume pentru specialitatea în care ea va studia: Inginerie Aero-Spațială. Confruntată cu o alegere dificilă, Oana a decis pentru „University of Illinois”, au scris reprezentanții Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad, într-o postare pe pagina de Facebook.
… și la alte universități de prestigiu din țară și de pe „bătrânul continent”
Alți colegi de-ai săi, elevi la același liceu din Brad, au fost admiși la prestigioase instituții de învățământ superior din Europa și din România.
Raul Mihai Feier, unul dintre elevii-programatori de top din țară, a avut de ales între „Universitatea Politehnică din București”, și „Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca”. „Raul ales să își perfecționeze cunoștințele la „Poli” pentru că acolo crede că va avea mai multe posibilități de a se implica în cercetare științifică”, au precizat reprezentanții liceului brădean.
Rareș Emanuel Poenar a fost deja admis la „Universitatea Politehnică din Timișoara”, iar Darius Octavian Chifor, premiat la numeroase competiții de tehnologia informației, a fost acceptat la aproape toate universitățile din țară și la „Purdue University” în Statele Unite ale Americii. Darius a ales Universitatea Politehnică din București.
Rareș Petrișor Gruia, descris ca un exemplu de ambiție, a fost admis cu nota maxima la Facultatea de Informatică a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj –Napoca.
La rândul său, Alexandra Toma, premiată la lingvistică, matematică și informatică, lider al echipei Liceului Teoretic „Avram Iancu” Brad la Concursul de Cultură Generală „Citești și Câștigi”, își va continua studiile în Olanda, la „Eindhoven University of Technology”, una dintre cele mai bine cotate politehnice din Europa, unde a fost acceptată cu un scor în top 3%.
Reprezentanții Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad i-au felicitat pe acești tineri remarcabili și reprezentativi pentru generația lor, urându-le mult succes în noile lor aventuri academice.
Foto: Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad/Facebook
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 28 aprilie – 2 mai, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Accident la Petrila: O mașină în care se aflau cinci persoane a părăsit partea carosabilă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferul care ar fi provocat accidentul de la Petrila, reținut
- Actualitatecu 18 ore in urma
Adrian Zvîncă, numit secretar de stat în Ministerul Muncii. Senatorul PNL Călin Petru Marian: „O recunoaștere meritată a muncii și dedicării sale”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la Burjuc. O fetiță de 10 ani, transportată cu elicopterul la Timișoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Restricții de circulație pe DN 7 Valea Oltului, luni și marți. Rute ocolitoare
- Actualitatecu 2 zile in urma
Un nou succes pentru Corvinul
- Actualitatecu 18 ore in urma
Minerul Lupeni, tot mai aproape de barajul pentru Liga 2