Actualitate
Invitație la o întâlnire literară cu scriitorii din Hunedoara

Pasionații de literatură sunt invitați la o întâlnire specială cu scriitorii hunedoreni.
Evenimentul, organizat de Asociaţia Oamenilor de Cultură şi Artă din judeţul Hunedoara (ASOCA), împreună cu Biblioteca Municipală Hunedoara, va avea loc marți, 21 ianuarie, de la ora 17:00, la Galeria de Arte din Hunedoara, în cadrul întâlnirilor de lectură organizate de ASOCA.
“Literatura este o fereastră către lumi noi, o modalitate de a explora gândurile, emoțiile și experiențele umane. Întâlnirile literare nu doar că ne îmbogățesc cunoștințele, dar și ne oferă ocazia de a interacționa cu autorii, de a le înțelege viziunea și de a descoperi povestiri care ne pot inspira și motiva. Așa cum spunea Mihai Eminescu, „Cărțile sunt cei mai buni profesori, căci înțelepciunea lor nu se pierde niciodată”, iar prin participarea la acest eveniment, veți avea șansa de a vă lăsa inspirați de creativitatea și talentul scriitorilor locali. De asemenea, tot Mihai Eminescu a subliniat că „Literatura este cea mai înaltă formă de a exprima gândirea umană”, iar noi credem că prin aceste întâlniri putem contribui la dezvoltarea și aprecierea literaturii în comunitatea noastră. Vă așteptăm cu drag și entuziasm, pentru a împărtăși momente de neuitat alături de cei care dau viață cuvintelor! Vom fi nespus de bucuroși de prezența dumneavoastră!”, au transmis organizatorii evenimentului.
Actualitate
„Poteca de poveste de la Cetatea Colț” – Primul traseu tematic din România cu benzi desenate prinde contur în Geoparcul Țara Hațegului

Un proiect inovator, destinat iubitorilor de natură, prinde contur în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Este vorba despre „Poteca de poveste de la Cetatea Colț” – primul traseu tematic din România interpretat prin benzi desenate.
Traseul, cu o lungime de un kilometru, va fi amenajat în comuna Râu de Mori, pe drumul care leagă satul Suseni de Cetatea Medievală Colț – monument istoric emblematic al Țării Hațegului, considerat inspirație pentru romanul „Castelul din Carpați” al lui Jules Verne.
Inițiativa este derulată de Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală (CRAL), în parteneriat cu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și cu sprijinul altor parteneri locali.
Panouri ilustrate de cunoscutul grafician Șerban Andreescu
Drumul va fi transformat într-o poveste în imagini cu ajutorul unor panouri ilustrate de cunoscutul artist Șerban Andreescu. “Proiectul urmărește promovarea biodiversității, geodiversității și a moștenirii istorice locale printr-un limbaj accesibil și captivant pentru publicul tânăr. Elementul de originalitate al potecii este reprezentat de panourile ilustrate de cunoscutul grafician Șerban Andreescu, care vor transpune vizitatorii într-o poveste spusă cu ajutorul benzilor desenate. Traseul va fi completat de puncte de popas, indicatoare tematice, figurine din lemn interactive și un sistem digital de monitorizare a vizitatorilor. Proiectul are o importantă componentă educațională și de incluziune, implicând activ elevi și profesori din trei școli partenere din Rețeaua EduGeoparc (Râu de Mori, Sarmizegetusa și Răchitova), care vor participa la ateliere de storytelling, prim-ajutor în natură, facilitare grafică, dar și la activități practice de amenajare și întreținere a traseului”, se arată într-un comunicat al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programului Spații Verzi – Componenta Arii Naturale Protejate, în urma câștigării unui concurs național de proiecte. Alături de Asociația CRAL, vor contribui la realizarea proiectului, în calitate de parteneri, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Primăria comunei Râu de Mori, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Școala Gimnazială Râu de Mori, Școala Gimnazială Sarmizegetusa, Școala Gimnazială Răchitova și portalul de turism gohunedoara.com (SC Cuanet Media Travel SRL). Perioada de derulare a proiectului este mai – septembrie 2025.
Sursa foto: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
Actualitate
Minerul Lupeni păstrează șanse la primul loc

Play-off-ul din Liga 3 de fotbal se apropie de final. Mai este o singură etapă de jucat și se cunosc deja 18 din cele 20 de echipe care vor juca în semifinalele barajului de promovare în Liga 2.
1-1 la Timișoara
Printre echipele deja calificate este și Minerul Lupeni, din seria 9. În penultima etapă a play-off-ului, trupa din Vale, care este pe poziția secundă, a jucat pe terenul liderului, Politehnica Timșoara. După un meci echilibrat, așa cum era de așteptat, partida s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, finalul de joc fiind dramatic. Gazdele au deschis scorul târziu, în minutul 77, prin Sebastian Avramescu, și, când totul se îndrepta spre o victorie a timișorenilor, Minerul a egalat, la ultima fază a meciului, din cel de-al cincilea minut al prelungirilor, prin Moses Baidoo. În urma acestei remize, se menține distanța de două puncte dintre combatante, Poli având 48 și lupenenii 46. Cu toate acestea, cei de la Lupeni mai păstrează șanse de a termina play-off-ul pe primul loc. Pentru acest lucru trebuie să învingă, acasă, în ultima etapă, pe a treia clasată, CSC Ghiroda (42 de puncte), iar Timișoara să piardă deplasarea de la locul al patrulea, Progresul Pecica (36). Este de precizat că, la egalitate de puncte, primul criteriu de departajare este clasarea în sezonul regular, unde Politehnica a fost pe primul loc, iar Minerul pe doi. În celălalt meci al etapei a VIII-a din play-off, Ghiroda a învins, acasă, pe Pecica cu 2-1, după ce a avut 1-0 la pauză, prin Fabio Trip (26), Ahmet Ekmekci (77) a egalat, iar golul victoriei a fost înscris de Alessandro Vaccari (87).
Trei variante de adversari
În funcție de locul ocupat la finele play-off-uului, dar și de ce se întâmplă în seria 10, Minerul Lupeni va afla cu cine va juca în semifinale. Dacă vor termina pe doi, cei de la Lupeni vor juca cu Minaur Baia Mare, care, cu 59 de puncte, nu mai poate pierde în primul loc în seria 10. Dacă vor fi primii, băieții din Vale vor juca fie cu CSM Olimpia Satu Mare (54 de puncte), fie cu SCM Zalău (52). În penultima etapă, cei de la Satu Mare au câștigat, cu 3-1, la a patra clasată, Crișul Sântandrei (32), după ce au avut 2-0 la pauză, prin reușitele lui Robert Mustacă (2) și Ervin Zsiga (7, penalty), s-au distanțat prin golul lui Alexandru Pop (56), iar gazdele au redus din handicap prin Casian Cirtea (61). În celălalt meci Zalăul a câștigat cu 2-1 la Baia Mare, după 2-0 la pauză, goluri Cosmin Meșter (7) și Liviu Antal (25), scorul final fiind stabilit de Sergiu Ciocan (77). Ultima etapă programează meciurile Zalău – Sântandrei și Satu Mare – Baia mare, la egalitate de puncte fiind avantajată echipa din Sălaj. Semifinalele se vor juca pe 21 și 24 mai, gazdele meciurilor tur fiind echipele mai slab clasate.
Jiul a stat… cu folos
În play-out mai sunt de jucat două etape, iar reprezentanta județului Hunedoara în seria 8, Jiul Petroșani, a stat, dar cu folos. Petroșănenii, scăpați de griji, rămân primii, cu 36 de puncte, și și-au păstrat ecartul de șase “lungimi” față de următoarele clasate, Vulturii Fărcășești și Viitorul Dăești, prin jocul rezultatelor. În penultima rundă, într-un meci fără miză, Vulturii Făecășești a pierdut, acasă, cu 3-1, meciul cu retrogradata Gilortul Târgu Cărbunești (22), după ce oaspeții au avut 3-0 la pauză, prin golul lui Florin Marica (5) și „dubla” lui Ionuț Berescu (13, penalty, și 22), gazdele punctând prin Mario Diaconescu (61). Apoi, într-un meci decisiv pentru evitarea poziției a patra, posibil retrogradabilă, Viitorul Dăești a câștigat, cu 2-1 (1-0) deplasarea de la Aro Câmpulung, goluri Adrian Stancu (41) și Daniel Drugu (70), respectiv ionuț șerban (72, penalty). În urma acestei înfrângeri, cei de la Câmpulung, rămași la 27 de puncte și care vor sta etapa viitoare, nu îi mai pot depăși pe cei de la Dăești și Fărcășești, echipe mai bine clasate în sezonul regular. Penultima etapă a play-out-ului programează meciurile Gilortul Târgu Cărbunești – Jiul Petroșani și Viitorul Dăești – Vulturii Fărcășești.
Actualitate
CNAIR a lansat o licitație de aproape 11 milioane de lei pentru paza tronsonului Cunța–Ilia de pe Autostrada A1

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat procedura de licitație pentru atribuirea unui acord-cadru privind serviciile de pază pe segmentul de autostradă A1 cuprins între Cunța și Ilia, de la kilometrul 292+450 până la kilometrul 391+874. Valoarea estimată a contractului se ridică la 10,95 milioane de lei, iar durata acestuia este de 36 de luni.
Serviciile solicitate includ pază prin patrulare și posturi fixe, cu scopul de a proteja infrastructura rutieră de eventuale acte de vandalism, furturi sau alte amenințări care ar putea afecta siguranța și integritatea acestui tronson vital de autostradă.
Data limită pentru depunerea ofertelor este 2 iunie 2025, iar criteriile de evaluare vor lua în calcul atât prețul propus, cât și capacitatea tehnică și operațională a ofertanților.
Această licitație se înscrie în strategia mai amplă a CNAIR de consolidare a securității și gestionării eficiente a rețelei de autostrăzi din România, prin măsuri concrete menite să mențină funcționalitatea și protecția investițiilor în infrastructură.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Calea ferată Gurasada–Simeria, un tronson care a îmbătrânit în opt ani din cauza birocrației și arheologiei
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr reținut în urma unui conflict spontan în comuna Pui
- Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la o casă din Romos. Focul ar fi pornit de la un scurtcircuit
- Actualitatecu 3 zile in urma
Doi bărbați reținuți, după ce ar fi furat dintr-o locuință din Deva
- Actualitatecu 3 zile in urma
Hațegul, gazdă pentru bijuteriile pe patru roți la Retro Parada Primăverii 2025
- Actualitatecu 2 zile in urma
Motocicliști din toată țara s-au reunit la Deva, într-o paradă dedicată responsabilității în trafic
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ceremonial public în Piața Tricolorului din Deva – Închideri de circulație
- Actualitatecu 3 zile in urma
Liceul Teoretic “Téglás Gábor” din Deva – 20 de ani de existență