Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Actualitate

Ioan Barb a scris 11 ipostaze ale realităţii în „Oraşul scufundat”

Publicat

pe

Debut în proză

Un obişnuit al poeziei, autorul din judeţ şi-a lansat ieri prima carte cu povestiri scurte

După publicarea unor volume de versuri, scriitorul hunedorean Ioan Barb s-a reprofilat pe un alt gen literar: proza. Primele sale încercări într-ale naraţiunii au fost adunate într-o carte ce a văzut recent lumina tiparului, iar ieri a fost prezentată publicului hunedorean.

DSCN3982

„Oraşul scufundat” a văzut limina tiparului în zeci de exemplare

“Oraşul scufundat” reprezintă debutul în proza scrisă a lui Ioan Barb, iar lansarea volumului a avut loc la Deva Mall, în cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din reşedinţa judeţului. Publicul prezent a putut purta un dialog cu autorul care a acordat autografe pe recentul său volum.

Despre Călan şi Valea Streiului…

Unsprezece povestiri adunate într-o carte demonstrează că disponibilitatea pentru proză a lui Ioan Barb nu este cu nimic mai prejos față de vocația poetică. Inspirate dintr-o realitate pe care o cunoaște perfect și o filtrează prin propriile judecăți, cele unsprezece povestiri din „Oraşul scufundat” sunt tot atâtea radiografii ale unor situații de viață analizate în profunzime.

Advertisement
Iubitori de carte au fost prezenţi la lansarea cărţii

Iubitori de carte au fost prezenţi la lansarea cărţii

Autorul este legat sufleteşte de locurile despre care scrie – Călanul şi localităţile de pe Valea Streiului, iar prin povestirile sale de debut „„scrie istoria unor oameni dintr-un spațiu geografic de care e îndrăgostit și căruia îi legiferează intrarea în literatură”, cum remarcă scriitorul Silviu Guga. Lecturând cele unsprezece povestiri în care Ioan Barb prezintă ipostaze diferite ale unei realităţi pe care o cunoaşte foarte bine, cititorul va trage singur concluziile despre lumea pe care o va găsi în „Oraşul scufundat”. Bara„Cei care vor citi această carte vor avea bucuria și surpriza de a descoperi în fiecare povestire o lume în miniatură, o lume descrisă de un prozator de mare forță epică, care știe să meargă direct la esența lucrurilor povestite. Ioan Barb este dăruit cu harul evocării epice, dispune de un registru narativ deosebit de expresiv și, așa cum remarcă același Silviu Guga, „e un prozator remarcabil ce are capacitatea de a înțelege lumea în care trăiește și de a istorisi fapte și relații dintre oameni”, a declarat Sebastian Bara (foto mic), director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.

[notification type=”standard”]

Jurist, ziarist, poet şi fondator de reviste literare

DSCN3995Ioan Barb este absolvent al Facultății de Drept a Universităţii București, licențiat în științe juridice, cu un masterat în Administrație publică și protecția drepturilor minorilor la Universitatea „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj, în anul 2005. Debutul literar al lui Ioan Barb a avut loc în anul 1979, odată cu publicarea unor versuri în antologia „Sub arcuri de lumini” a Cenaclului „Radu Stanca” dinCălan. A desfăşurat activitate gazetărească în perioada 1997-2003. Primul volum de versuri, cu titlul „Tăcerea ca o flacără”, i-a apărut în anul 1998 la Editura Călăuza v.b. din Deva. În 2010 a realizat un proiect cultural curajos și de mare impact: a fondat la Călan revista de cultură și literatură „Algoritm Literar” și în acelaşi an a publicat volumele de versuri „Picătura de infinit” și „Sub via ființei plâng strugurii”.

[/notification]

 

Advertisement

Actualitate

Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori din toată țara, așteptați

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori, din toată țara, sunt așteptați în orașul de la poalele Cetății. Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației, Olimpiada Națională de Limba engleză, clasele VII-XII, acțiune la care vor participa 522 de elevi din toată țara, selecționați în urma etapei județene a acestui concurs școlar, însoțiți de 60 de profesori coordonatori ai loturilor, precum și 60 de cadre didactice de renume din învățământul universitar și preuniversitar, reunite în cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Limba engleză.

“Deschiderea festivă a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, începând cu orele 17:30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, iar festivitatea de premiere a participanților distinși cu premii și mențiuni, se va desfășura miercuri, 1 mai 2024, începând cu orele 09:30, în aceeași locație. Elevii vor susține probele de concurs la Colegiul Național „Decebal” Deva, proba scrisă, în data de 28 aprilie 2024, începând cu ora 09:30, iar proba orală, în data de 29 aprilie 2024, începând cu ora 9:30”, au informat reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Pe lângă activitățile specifice competiției, elevii participanți, însoțiți de profesorii lor, vor vizita obiective istorice, culturale și turistice din municipiul Deva și din județul Hunedoara.

“Olimpiada înseamnă competiţie, întâlnire a valorilor, măsurarea propriilor performanţe şi dorinţa firească de a cuceri noi teritorii ale domeniului pentru care elevii și-au descoperit o anume vocaţie şi pasiune. Este o comuniune a educaţiei în spiritul adevărului, binelui şi frumosului. Este o întâlnire a celor mai buni, aşteptată cu emoţie, cu bucurie neliniştită și cu voluptatea confruntărilor intelectuale. Le urăm un călduros Bun-venit participanților, succes deplin la această competiție frumoasă, sperând că se vor bucura de o ședere cât mai plăcută în orașul nostru!”, a declarat inspector școlar general, prof. dr. Maria Ștefănie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” – inaugurat la Brad, în prezența membrilor familiei regretatului poet

Publicat

pe

Redactat de

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” din municipiul Brad a fost inaugurat, sâmbătă, în prezența membrilor familiei regretatului poet, soția Carmen, fiica Ana -Maria și nepoata Alexandra, precum și a cunoscutului interpret de muzică folk Ducu Bertzi.

Amenajat într-o clădire aflată pe strada care îi poartă numele marelui poet român, Centrul Cultural „Adrian Păunescu” va găzdui activități culturale, sociale și educative.

“Centrul Cultural “Adrian Păunescu” a fost amenajat în clădirea reabilitată cu fonduri europene nerambursabile, care a a aparținut până în anul 2006 Minei Țebea, respectiv fosta cantină a minerilor situată pe strada Adrian Păunescu din municipiul Brad. Clădirea astfel salvată a devenit un spațiu unde se vor desfășura activități culturale, sociale și educative. Cu acest prilej, după inaugurarea centrului cultural, la sala Cinema Zarand BRAD a avut loc un spectacol de muzica și poezie intitulat ”Mărturie” susținut de Ana-Maria Păunescu, Ducu Bertzi și Constantin Neculae. Spectacolul a fost încărcat de emoție, fiind apreciat de publicul brădean iubitor de muzică folk și poezie”, a anunțat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Sursa foto: Florin Cazacu/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

12 tone de material antiderapant, în mai multe zone din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

În urma ninsorilor din ultimele ore, drumarii au fost nevoiți să intervină pe mai multe secțiuni de drum din Valea Jiului.

Astfel au fost răspândite peste 12 tone de material antiderapant pe  DN 66 și DN 7A în în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag.

”În cursul dimineții, pe raza de activitate a SDN Deva, s-a acționat cu 2 autoutilaje și s-au răspândit 12 tone material antiderapant pe DN 66 și DN 7A. Pe cele două drumuri, în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag, carosabilul este umed, cu zăpadă îmbibată cu material antiderapant”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate