
Debut în proză
Un obişnuit al poeziei, autorul din judeţ şi-a lansat ieri prima carte cu povestiri scurte
După publicarea unor volume de versuri, scriitorul hunedorean Ioan Barb s-a reprofilat pe un alt gen literar: proza. Primele sale încercări într-ale naraţiunii au fost adunate într-o carte ce a văzut recent lumina tiparului, iar ieri a fost prezentată publicului hunedorean.

“Oraşul scufundat” reprezintă debutul în proza scrisă a lui Ioan Barb, iar lansarea volumului a avut loc la Deva Mall, în cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din reşedinţa judeţului. Publicul prezent a putut purta un dialog cu autorul care a acordat autografe pe recentul său volum.
Despre Călan şi Valea Streiului…
Unsprezece povestiri adunate într-o carte demonstrează că disponibilitatea pentru proză a lui Ioan Barb nu este cu nimic mai prejos față de vocația poetică. Inspirate dintr-o realitate pe care o cunoaște perfect și o filtrează prin propriile judecăți, cele unsprezece povestiri din „Oraşul scufundat” sunt tot atâtea radiografii ale unor situații de viață analizate în profunzime.

Autorul este legat sufleteşte de locurile despre care scrie – Călanul şi localităţile de pe Valea Streiului, iar prin povestirile sale de debut „„scrie istoria unor oameni dintr-un spațiu geografic de care e îndrăgostit și căruia îi legiferează intrarea în literatură”, cum remarcă scriitorul Silviu Guga. Lecturând cele unsprezece povestiri în care Ioan Barb prezintă ipostaze diferite ale unei realităţi pe care o cunoaşte foarte bine, cititorul va trage singur concluziile despre lumea pe care o va găsi în „Oraşul scufundat”. „Cei care vor citi această carte vor avea bucuria și surpriza de a descoperi în fiecare povestire o lume în miniatură, o lume descrisă de un prozator de mare forță epică, care știe să meargă direct la esența lucrurilor povestite. Ioan Barb este dăruit cu harul evocării epice, dispune de un registru narativ deosebit de expresiv și, așa cum remarcă același Silviu Guga, „e un prozator remarcabil ce are capacitatea de a înțelege lumea în care trăiește și de a istorisi fapte și relații dintre oameni”, a declarat Sebastian Bara (foto mic), director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.
[notification type=”standard”]
Jurist, ziarist, poet şi fondator de reviste literare
Ioan Barb este absolvent al Facultății de Drept a Universităţii București, licențiat în științe juridice, cu un masterat în Administrație publică și protecția drepturilor minorilor la Universitatea „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj, în anul 2005. Debutul literar al lui Ioan Barb a avut loc în anul 1979, odată cu publicarea unor versuri în antologia „Sub arcuri de lumini” a Cenaclului „Radu Stanca” dinCălan. A desfăşurat activitate gazetărească în perioada 1997-2003. Primul volum de versuri, cu titlul „Tăcerea ca o flacără”, i-a apărut în anul 1998 la Editura Călăuza v.b. din Deva. În 2010 a realizat un proiect cultural curajos și de mare impact: a fondat la Călan revista de cultură și literatură „Algoritm Literar” și în acelaşi an a publicat volumele de versuri „Picătura de infinit” și „Sub via ființei plâng strugurii”.
[/notification]