Connect with us
Data: 05/12/2024
.

Actualitate

Ioan Barb a scris 11 ipostaze ale realităţii în „Oraşul scufundat”

Publicat

pe

Debut în proză

Un obişnuit al poeziei, autorul din judeţ şi-a lansat ieri prima carte cu povestiri scurte

După publicarea unor volume de versuri, scriitorul hunedorean Ioan Barb s-a reprofilat pe un alt gen literar: proza. Primele sale încercări într-ale naraţiunii au fost adunate într-o carte ce a văzut recent lumina tiparului, iar ieri a fost prezentată publicului hunedorean.

DSCN3982

„Oraşul scufundat” a văzut limina tiparului în zeci de exemplare

“Oraşul scufundat” reprezintă debutul în proza scrisă a lui Ioan Barb, iar lansarea volumului a avut loc la Deva Mall, în cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din reşedinţa judeţului. Publicul prezent a putut purta un dialog cu autorul care a acordat autografe pe recentul său volum.

Despre Călan şi Valea Streiului…

Unsprezece povestiri adunate într-o carte demonstrează că disponibilitatea pentru proză a lui Ioan Barb nu este cu nimic mai prejos față de vocația poetică. Inspirate dintr-o realitate pe care o cunoaște perfect și o filtrează prin propriile judecăți, cele unsprezece povestiri din „Oraşul scufundat” sunt tot atâtea radiografii ale unor situații de viață analizate în profunzime.

Advertisement
Iubitori de carte au fost prezenţi la lansarea cărţii

Iubitori de carte au fost prezenţi la lansarea cărţii

Autorul este legat sufleteşte de locurile despre care scrie – Călanul şi localităţile de pe Valea Streiului, iar prin povestirile sale de debut „„scrie istoria unor oameni dintr-un spațiu geografic de care e îndrăgostit și căruia îi legiferează intrarea în literatură”, cum remarcă scriitorul Silviu Guga. Lecturând cele unsprezece povestiri în care Ioan Barb prezintă ipostaze diferite ale unei realităţi pe care o cunoaşte foarte bine, cititorul va trage singur concluziile despre lumea pe care o va găsi în „Oraşul scufundat”. Bara„Cei care vor citi această carte vor avea bucuria și surpriza de a descoperi în fiecare povestire o lume în miniatură, o lume descrisă de un prozator de mare forță epică, care știe să meargă direct la esența lucrurilor povestite. Ioan Barb este dăruit cu harul evocării epice, dispune de un registru narativ deosebit de expresiv și, așa cum remarcă același Silviu Guga, „e un prozator remarcabil ce are capacitatea de a înțelege lumea în care trăiește și de a istorisi fapte și relații dintre oameni”, a declarat Sebastian Bara (foto mic), director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.

[notification type=”standard”]

Jurist, ziarist, poet şi fondator de reviste literare

DSCN3995Ioan Barb este absolvent al Facultății de Drept a Universităţii București, licențiat în științe juridice, cu un masterat în Administrație publică și protecția drepturilor minorilor la Universitatea „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj, în anul 2005. Debutul literar al lui Ioan Barb a avut loc în anul 1979, odată cu publicarea unor versuri în antologia „Sub arcuri de lumini” a Cenaclului „Radu Stanca” dinCălan. A desfăşurat activitate gazetărească în perioada 1997-2003. Primul volum de versuri, cu titlul „Tăcerea ca o flacără”, i-a apărut în anul 1998 la Editura Călăuza v.b. din Deva. În 2010 a realizat un proiect cultural curajos și de mare impact: a fondat la Călan revista de cultură și literatură „Algoritm Literar” și în acelaşi an a publicat volumele de versuri „Picătura de infinit” și „Sub via ființei plâng strugurii”.

[/notification]

 

Advertisement

Actualitate

Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae

Publicat

pe

Redactat de

Copiii își lustruiesc ghetuțele, în această seară, în așteptarea lui Moș Nicolae. Cei cuminţi vor găsi dulciuri şi jucării, iar cei obraznici nuieluşe. Se spune că, în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine, punctual, lăsându-le celor mici în cizmuliţe daruri. Spre deosebire, de Moş Crăciun, acesta nu se arată niciodată. Povestea darurilor împărţite pe furiş în noaptea de Sfântul Nicolae începe din vechime.

 

Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia), Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Legendele povestesc despre dragostea lui pentru copii, despre bunătatea lui şi despre miracolele pe care le-a făptuit. Probabil, cea mai cunoscută poveste este aceea care dă ştire despre felul în care a ajutat trei surori. Se spune că, Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără să fie văzut. Cele trei fete trăiau într-o sărăcie lucie, motiv pentru care tatăl lor plănuia să le vândă, crezând că astfel se va îmbogăţi. Plânsetele şi rugăminţile fetelor nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet hain. Sfântul Nicolae a aflat despre suferinţa lor şi noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în odaia fetei celei mai mari. Astfel, ea a reuşit să se mărite. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar celelalte două fete au reuşit să se aşeze şi ele la casele lor.

Povestea lui a ajuns şi în «Ţara lui Moş Crăciun»

Advertisement

Cu şase sute de ani mai târziu, ţarul rus Vladimir a vizitat Constantinopolul şi auzind de toate aceste poveşti frumoase despre episcopul Nicolae a decis să-l proclame sfântul Rusiei. Poveştile au ajuns chiar şi până în Laponia, la oamenii care călătoresc cu saniile trase de reni. Cei trei saci cu aur, pe care i-a dăruit Nicolae celor trei surori, l-au făcut să ajungă în atenţia comercianţilor din Italia de Nord. El era reprezentat în statui şi imagini, ţinând în mâini cei trei săculeţi cu aur, iar mai târziu, când a devenit sfântul comercianţilor, sacii au devenit mingi de aur, care îi reprezentau pe cămătari.

Dacă în ghetuţele copiilor cuminţi, Moş Nicolae lasă dulciuri şi jucării, micuţii neastâmpăraţi găsesc şi câte o nuieluşă. Ideea nuieluşei care pedepseşte are la bază un episod din viaţa marelui ierarh din secolul al IV –lea, la sinodul de la Niceea când blândul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie, poate chiar cu mâna aflată astăzi în biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, din Bucureşti. Palma Sfântului Nicolae este închipuită în zilele noastre în tradiţionala nuieluşă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ecouri medievale “ – expoziție personală a artistei Inga Edu, la Castelul Corvinilor

Publicat

pe

Redactat de

Lucrări realizate de talentata artistă Inga Edu vor putea fi admirate la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Expoziția, intitulată „Ecouri medievale”, va fi vernisată mâine după-amiază.

“Vineri, 6 Decembrie, ora 15:00, vă invităm cu drag la vernisajul expoziției “Ecouri medievale “ realizată de artista Inga Edu. Pe pânzele etalate în Castelul Corvinilor veți regăsi o serie de peisaje medievale transilvănene și nu numai, surprinse de ochiul sensibil al artistei. Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul, pe FRF TV

Publicat

pe

Redactat de

De vineri și până marți se dispută meciurile etapei a XVI-a din Liga de fotbal. Runda debutează vineri, 6 decembrie, cu partidele FC Bihor (locul XVIII, cu 11 puncte și golaveraj – 7 din 14 jocuri) – Chindia Târgoviște (XIV, 16 p, 14j), de la ora 13:30, și FCU Craiova (XII, 20p, – 2, 14j) – AFC Câmpulung (XX, 7p, 14 j).

Joacă la Slatina

Singura reprezentantă a județului nostru în competiție, Corvinul Hunedoara, locul VI, de play-off, care, din 14 jocuri, a adunat 24 de puncte (golaveraj + 3), va juca pe terenul celor de la CSM Slatina (XIII, 19p, 14 j). Meciul este programat sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 11:00, și poate fi urmărit, în direct pe online, pe FRF TV. În aceeași zi și de la aceeași oră mai sunt programate meciurile CSC Dumbrăvița (XV, 15p, 15j) – CS Afumați (VIII, 23p, + 2, 15j), CSM Focșani (XIX, 11p, – 11, 15 j) – CSC Șelimbăr (XVII; 13p, 14j) și Concordia Chiajna (XI, 20p, – 1, 14j) – CS Mioveni (XXI, 6p, 14j). Este de menționat că echipa din Mioveni, care este în pragul desființării, a fost penalizată cu 2 puncte. Tot sâmbătă, dar de la ora 12:00, este programat meciul ACSM Reșița (V, 27p, 15j) – FC Voluntari (VII, 23p, + 7, 14 j). Duminică, 8 decembrie, de la ora 11:00, sunt programate alte două întâlniri, respectiv Metalul Buzău (IX, 22p, + 5, 15j) – Ceahlăul Piatra Neamț (X, 22p, + 4, 14 j) și Steaua București (II, 31p, 15j) – Unirea Ungheni (XVI; 14p, 14j). Runda, penultima programată în acest an și una în care stă FC Argeș (V, 24p, + 5, 15j) din cauza retragerii celor de la Viitorul Târgu Jiu, se încheie marți, 10 decembrie, de la ora 17:00, cu meciul AFKC Miercurea Ciuc (I; 35p, 14j) – Metaloglobus București (III, 29p, 14j).

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate