Connect with us
Data: 12/07/2024
.

Actualitate

Istorie de mii de ani la Cetatea Costești

Publicat

pe

Cetatea Costești este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Aceasta este impresionantă și din punctul de vedere al fortificației.

Cetatea atrage annual un număr mare de vizitatori care doresc să facă parte, și pentru puțin timp, din această istorie importantă a poporului român.

”Cetatea are mai multe etape de fortificare. În prima fază, s-a ridicat un val de pământ pe trei versanți, cu stâlpi de lemn înfipți pe culmea valului. În a doua fază, pe pantele de sud și vest a fost construit un zid în tehnica elenistică, cu două turnuri la capetele acestuia și unul central. În interiorul cetății, la capetele de nord și sud ale platoului, au fost ridicate două turnuri locuință. În ultima fază de fortificare a fost amenajat un alt val, care urmărea traseul vechiului val, numit valul roșu. La Costești au fost descoperite patru temple patrulatere”, arată cei de la Discover Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK DISCOVER HUNEDOARA

Actualitate

Corvinul, revenire cu victorie în cupele europene

Publicat

pe

Redactat de

După 42 de ani, Corvinul Hunedoara a revenit în cupele europene și a făcut-o foarte bine.

Corvinul Hunedoara, echipă din Liga 2, a întâlnit, în manșa întâi din primul tur preliminar din Europa League, echipa maghiară FC Paks.

După prima repriză, Corvinul, câștigătoarea Cupei României, conducea, cu 2-0, în meciul care s-a jucat în Ungaria.

Golurile hunedorenilor au fost marcate de Buș (9) și Lupu (45+1).

Trupa pregătită de Florin Maxim, care a controlat meciul în totalitate, a avut și o repriză secundă excelentă, mai punctând în două rânduri, pentru o victorie cu 4-0!

Advertisement

Autorul ultimelor două goluri ale Corvinului a fost același Lupu (86 și 90+3), care a reușit, astfel, un hattrick.

Meciul retur se va juca, pe 18 iulie, la Sibiu.

Vom reveni cu mai multe amănunte în ediția tipărită de luni, 15 iulie.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul, în avantaj la pauză în Europa League

Publicat

pe

Redactat de

După 42 de ani, Corvinul Hunedoara a revenit în cupele europene, și, până acum, o face foarte bine.

După prima repriză a meciului cu formația maghiară Paks, din primul tur preliminar al Europa League, Corvinul, câștigătoarea Cupei României, conduce cu 2-0, în meciul care se joacă în Ungaria.

Golurile hunedorenilor au fost marcate de Buș (10) și Lupu (45).

Vom reveni la finalul meciului!

Citeste mai mult ...

Actualitate

Trei zile de foc. Cod roșu și portocaliu de caniculă, în weekend – CJSU Hunedoara, convocat

Publicat

pe

Redactat de

Urmează trei zile de foc cu temperaturi extrem de ridicate și disconfort termic deosebit de accentuat. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis avertizări Cod portocaliu și Cod roșu de caniculă. 

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, informează ANM.

Potrivit ANM, județul Hunedoara se va afla sub Cod portocaliu și mâine, 12 iulie, dar și sâmbătă și duminică, în 13 și 14 iulie.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a convocat, joi, 11 iulie, o ședință operativă având ca scop stabilirea măsurilor necesare pentru a fi adoptate pentru gestionarea problematicii generate de valul de caniculă care afectează întreaga țară, la întâlnirea desfășurată în regim hibrid participând reprezentanții ministerelor de resort cu atribuții în domeniu și toate Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din România.

În acest sens, Florina Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara, a convocat ședința extraordinară a comitetului, pe ordinea de zi a ședinței aflându-se „Prezentarea și supunerea spre aprobare a Proiectului de Hotărâre al C.J.S.U. Hunedoara pentru aprobarea Completării planului județean de măsuri și acțiuni pentru atenuarea fenomenelor meteorologice determinate de creșterea temperaturilor, coroborat cu apariția efectelor caniculei asociată cu seceta hidrologică și cea pedologică pe anul 2024”.

Advertisement

Sursa foto: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara

În cadrul ședinței au fost analizate și adoptate măsurile ce se impun pentru atenuarea efectelor caniculei, județul Hunedoara fiind sub avertizarea meteorologică Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. La ședința la care a participat întreaga conducere a Instituției Prefectului și reprezentanții instituțiilor care fac parte din C.J.S.U Hunedoara, toate autoritățile responsabile cu rol în monitorizarea și gestionarea situației generate de codul portocaliu au fost atenționate să asigure permanență pe durata acestor zile caniculare. Maximele se vor situa, în general, între 37 și 39 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (itu) va depăși pragul critic de 80 de unități. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, a informat Instituția Prefectului – Județul Hunedoara.

Recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei:

-Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
– Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
– Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
– Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);

– Mâncați fructe și legume sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);

-Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

-Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

Advertisement

– Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
– Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;

– Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

-Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavostră sau copilul dumneavoastră;

-Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

-Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca in perioada caniculară să se consulte medical curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;

Advertisement

Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Află cum să reacționezi pe timpul perioadelor caniculare, accesând link-ul de mai jos: https://fiipregatit.ro/ghid/canicula

Citeste mai mult ...

Actualitate