Connect with us
Data: 24/02/2025
.

Actualitate

ISU a testat şi premiat abilităţile ziariştilor

Publicat

pe

Redactorul Servus Hunedoara a câştigat concursul „Jurnalistul pompier”

Şi nu a făcut-o fără multă muncă, învingând, în final, alţi şase concurenţi, la capătul unor încercări similare celora peste care trebuie să treacă aproape zilnic „oamenii focului”

Mai multe probe practice deloc uşoare au avut de trecut ziariştii hunedoreni care au participat la cea de-a cincea ediţie a concursului „Jurnalistul pompier”, organizat de Inspectoratulul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din judeţ.

[box color=”#ffffff” bg=”#ff0000″ font=”arial” fontsize=”14″ radius=”5″ border=”#000000″]Redactorul Raluca Polmolea a demonstrat că poate să fie şi… pompier[/box]

Ziua-Pompierului-2013-(79)

O „rablă” a ţinut locul unei maşini asupra căreia concurenţii au aplicat tehnici de descarcerare

Timp de zi, la sfârşitul săptămânii trecute, jurnaliştii din mass media hunedoreană au uitat de agende, pixuri, reportofoane şi camere de filmat şi au testat cât de dificilă este munca unui pompier. Şi nu au făcut-o aşa degeaba, ci în cadrul unui concurs desfăşurat la sediul ISU Hunedoara, dotat cu diplome şi premii. La sfârşitul competiţiei, redactorul Servus Hunedoara, Raluca Polmolea s-a dovedit mult mai rapidăşi îndemânatică decât doi colegi de breaslă, ambii bărbaţi, câştigând cu brio concursul şi împodobindu-şi biroul cu trofeul şi diploma de cel mai bun „Jurnalist pompier”.

Au descarcerat şi intrat într-o casă incendiată…

Advertisement

Şapte competitori de ambele sexe din mass media hunedoreană s-au aliniat vineri, 20 septembrie, la startul celei de-a cincea ediţii a concursului organizat de ISU Hunedoara. Pompierii le-au pregătit acestora cinci probe în care să-şi testeze îndemânarea, rapiditatea, cunoştinţele de prim ajutor, dar şi instinctul de autosalvare.

Ziua-Pompierului-2013-(27)

Fără să vadă, ziaristul a trebuit să găsească mai multe obiecte într-un cort

Una dintre probele concusului a fost atelierul de îndemânare. Aceasta a constat în descoperirea a cât mai multor obiecte amplasate într-un cort, jurnaliştii având vederea obturatăşi fiind echipaţi cu aparatul de respirat. Condiţiile au fost oarecum asemănătoare cu cele în care un pompier pătrunde într-o locuinţă incendiatăşi inundată cu fum, având misiunea de a identifica şi evacua o persoană inconştientă sau un element combustibil, cum ar fi o butelie. Proba a fost câştigată de concurentul care a descoperit cele mai multe obiecte într-un interval de 3 minute.

Cea mai dificilă încercare, şi la propriu şi la figurat, a fost proba dispozitiv de intervenţie în care ziariştii au avut ocazia ocazia să lucreze cu uneltele aflate în compunerea autospecialei de descarcerare grea. Încercarea a fost una contra cronometru aşa că jurnaliştii au fost nevoiţi să se ehipeze cât de rapid pot într-un costum de protecţie, cu brâu, mănuşi şi cască. Apoi, la fel de repede, ei au trebuit să ataşeze unealta de descarcerare la pompa hidraulică, să o activeze şi să taie cu foarfeca diferitele părţi componente ale unui autovehicul.

… au aplicat masaj cardiac şi s-au autosalvat

Jurnaliştii cărora le-a mai rămas ceva suflu după proba de dispozitiv de intervenţie au fost invitaţi să „acorde” primul ajutor unui manechin care a „făcut” stop cardiac. Juriul a urmărit modul în care concurenţii au aplicat manevrele de resucitare, declarându-l câştigător pe cel care a urmat paşii ce trebuie efectuaţi în asemenea situaţii şi a aplicat corect masajul cardiac.

[box type=”info” color=”#ffffff” bg=”#ff0000″ font=”arial” fontsize=”14″ radius=”5″ border=”#000000″]5 probe au avut de trecut concurenţii [/box]

Advertisement

Un traseu sinuos presărat cu obstacole şi jaloane au trebuit să străbată jurnaliştii, contracronometru şi cu vederea obturată, în cadrul probei de pistă cu obstacole într-un raion contaminat. Orientarea pe traseu a fost realizată de fiecare jurnalist cu ajutorul colegilor de breaslă.

Ziua-Pompierului-2013-(120)

Autosalvarea de la înălţime a fost ultima probă a concursului

Autosalvarea de la înălţime a fost proba cu care s-a finalizat competiţia. În cadrul acesteia cei şapte jurnalişti concurenţi au trebuit să coboare de la etajul doi al turnului de instrucţie cu ajutorul echipamentului de salvare de la înălţime.

La finalul concursului „Jurnalistul pompier”, pe locul trei al podiumului a urcat Alexandru Dee, legitimat la cotidianul on-line „Hunedoara Mea”, urmat, pe a doua poziţie, de Tiberiu Mariş, cameramanul România TV. Mai bună decât cei doi s-a dovedit a fi Raluca Polmolea, redactorul Servus Hunedoara, aflată la a doua participare la acest concurs, aceasta adjudecându-şi prima treaptă a podiumului.

Advertisement

Actualitate

Fonduri europene pentru modernizarea învățământului din Regiunea Vest: 68 de milioane de euro disponibile pentru echiparea grădinițelor și școlilor

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) au anunțat disponibilitatea unei sume impresionante de 68 de milioane de euro pentru echiparea și modernizarea unităților de învățământ din Regiunea Vest, prin Programul Regional Vest 2021-2027. Aceste fonduri vor fi destinate grădinițelor, școlilor și liceelor din județele Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș, cu scopul de a asigura un sistem educațional la standarde europene.

În dorința de a sprijini accesarea eficientă a acestor fonduri și de a maximiza impactul investițiilor în educație, ADR Vest va organiza o serie de webinarii pentru potențialii beneficiari. Aceste sesiuni vor avea loc în perioada 24 februarie – 7 martie și se adresează atât administrațiilor publice locale, cât și directorilor de unități de învățământ și inspectoratelor școlare. Webinariile vor fi structurate în funcție de mediul urban și rural, iar primele sesiuni vor fi dedicate județului Arad, urmate de întâlniri în județele Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.

Printre obiectivele finanțate se numără modernizarea sălilor de clasă, amenajarea laboratoarelor digitale, renovarea bibliotecilor și a terenurilor de sport, dar și crearea de zone de învățare și recreere sigure și atractive. De asemenea, se vor acorda burse, vouchere și workshop-uri pentru elevi, în scopul de a le oferi acestora o educație de calitate.

Reprezentanții instituțiilor interesate sunt invitați să participe la aceste sesiuni de informare online, iar cei care doresc mai multe detalii pot contacta Biroul de HelpDesk ADR Vest la telefon 0256-491.923 sau pe email la helpdesk@adrvest.ro. Finanțarea acestui program promite să aducă un impact semnificativ în dezvoltarea infrastructurii educaționale din Regiunea Vest, contribuind astfel la îmbunătățirea calității educației pentru toți elevii din zonă.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dragobetele – sărbătoarea iubirii și a reînnoirii în tradiția populară

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu au reamintit semnificația profundă a Dragobetelui, o sărbătoare străveche a iubirii și a începutului primăverii, celebrată pe 24 februarie. Considerată echivalentul românesc al Valentine’s Day, această zi are rădăcini adânci în cultura populară, fiind asociată cu renașterea naturii și începutul unui nou ciclu agricol.

Data de 24 februarie nu a fost aleasă la întâmplare, ci marchează momentul în care întreaga natură revine la viață. Păsările își caută perechea și își construiesc cuiburi, iar, conform credințelor populare, ursul iese din bârlog, vestind schimbarea anotimpului. Totodată, Dragobetele este o celebrare a iubirii, ziua în care tinerii se întâlnesc, își mărturisesc sentimentele și, conform tradiției, își asigură norocul în dragoste pentru întregul an.

În trecut, această zi era marcată prin obiceiuri specifice, precum culesul ghioceilor sau al altor flori de primăvară, alergatul fetelor de către băieți, dar și petreceri organizate în comunitate. Se spunea că cei care nu sărbătoresc Dragobetele riscă să nu aibă parte de iubire pe tot parcursul anului.

Astăzi, deși multe dintre tradiții s-au pierdut, Dragobetele rămâne un simbol al iubirii autentice și al reînnoirii, o zi în care românii sunt încurajați să-și celebreze sentimentele într-un mod autentic, inspirat din folclorul și cultura lor.

FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dragobete la Castelul Corvinilor: Iubire și istorie într-un decor de basm

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, de Dragobete, Castelul Corvinilor din Hunedoara devine locul perfect pentru a sărbători iubirea într-un cadru feeric. Cu ocazia acestei sărbători tradiționale a îndrăgostiților, muzeul invita toți îndrăgostiții să își trăiască povestea de dragoste într-un decor de basm, înconjurați de cavaleri și domnițe.

Între orele 12 și 16, în Capela Castelului Corvinilor, vor fi oficiate căsătorii de probă, iar cuplurile căsătorite pot profita de ocazia specială pentru a-și reînnoi jurămintele, în acest loc încărcat de istorie și farmec medieval.

Evenimentul promite să fie o adevărată incursiune în tradițiile și magia Dragobetelui, oferind o atmosferă romantică și un cadru de neuitat pentru toți cei care doresc să sărbătorească iubirea într-un mod inedit. Așadar, dacă sunteți îndrăgostiți sau doriți să vă reînnoiți legătura cu partenerul, nu ratați ocazia de a trăi o experiență unică la Castelul Corvinilor.

FOTO: FACEBOOK MUZEUL CASTELUL CORVINILOR

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate