„Inflaţie” de angajaţi fără forme legale în judeţ
Administratorul unei firme cu sediul în Bucureşti, ce comercializează produse de îmbrăcăminte printr-o reţea de magazine a dovedit că niciun record negativ în materie de persoane fără forme legale de angajare nu poate rămâne „bătut în cuie” pentru foarte multă vreme.
Acesta a fost depistat de inspectorii de muncă hunedoreni cu un număr de 26 de persoane încadrate ca „zilieri” deşi oamenii în cauză nu puteau avea această calitate pentru că desfăşuraseră activităţi ce nu corepund acestei categorii de angajaţi.
Prejudiciu la buget şi vechimea în muncă
În urma unui control efectuat de inspectorii de muncă hunedoreni la o societate ce se ocupă cu comerţ cu amănuntul în magazine, aceştia au depistat un număr de 26 de persoane care, deşi au fost angajate ca zilieri, prin natura activităţilor desfăşurate, nu îndeplineau această condiţie. „Perioada pentru care s-au solicitat documentele angajatorului care atestă existenţa raporturilor de muncă a fost decembrie 2011-martie 2013. Coroborând toate documentele prezentate la control a reieşit faptul că angajatorul a folosit în perioada menţionată un număr de 26 persoane pe post de zilieri, contrar prevederilor legale, iar bugetul de stat a fost prejudiciat de la plata contribuţiilor aferente salariilor. Totodată persoanele folosite ca zilieri au fost prejudiciate de vechimea în muncă aferentă perioadei lucrată în această postură”, se arată în comunicatul ITM Hunedoara.
Plângere penală
De asemenea, reprezentanţii ITM Hunedoara au constatat faptul că raportat la programul de lucru magazinele firmei în cauză nu aveau personal suficient. Pentru a acoperi acest deficit administratorul firmei utiliza persoane pe care le angaja ca zileri, deşi activităţile desfăşurate în magazin nu permiteau acest lucru. „ În urma neregulilor găsite, inspectorii de muncă au făcut o plângere penală împotriva angajatorului şi s-a dispus ca măsură complementară încheierea retroactivă a contractelor individuale de muncă pentru toate cele 26 de persoane pentru perioada cât au lucrat ca zilieri”, se arată în comunicatul ITM Hunedoara. În cazul în care angajatorul nu va respecta termenul şi modalităţile de remediere a deficienţelor, acesta riscă o sancţiune între 500 şi 10.000 lei.