
Simpozion la Petroşani
Bolile cauzate de condiţiile de muncă este tema mai multor manifestări ce vor avea loc pe tot parcursul acestei săptămâni în judeţ
Inspectorii de muncă din Valea Jiului vor ca ortacii să aibă condiţii mai bune de muncă, iar în acest sens le solicită angajatorilor să ia măsuri.

Aceasta a fost principala concluzie a simpozionului de ieri la care Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara i-a invitat pe reprezentanţii ortacilor din Valea Jiului şi ai firmelor care fabrică utilaj minier.
Mina Lonea, în top la boli profesionale
Nu e nevoie de bani mulţi, pentru a le asigura celor din subteran un mediu în care să nu se mai îmbolnăvească. Inspectorii de muncă cred că angajatorii pot face să scadă numărul minerilor bolnavi de silicoză sau de diferite afecţiuni ale oaselor ori ale coloanei vertebrale, care au crescut simţitor. „Cu ocazia „Zilei Internaţionale a Sănătăţii şi Securităţii şi Sănătăţii în Muncă” ce va avea loc în 28 aprilie, la nivel mondial se vorbeşte despre prevenirea bolilor profesionale. Este o temă de interes, pentru că vom avea şi noi mai multe boli profesionale, decât accidente de muncă. Numai la Mina Lonea, în ultimul timp, sunt peste 19 noi cazuri de boli profesionale”, a declarat Ileana Bodea, şefa Sănătăţii şi Securităţii în Muncă din cadrul ITM Valea Jiului.
Trei cauze, multe afecţiuni
Investiţiile în sănătatea şi securitatea muncii ar fi minime, iar inspectorii ITM Hunedoara le-au sugerat angajatorilor minerilor săţină cont de faptul că ortacii au probleme cu coloana vertebrală, cu plămânii sau cu urechile. „Practic, le-am zis să pornească de la cauzele bolilor. Avem 3 probleme mari cauze: expunerea la pulberi, care produce silicoză, manipularea manuală a maselor, care duce la discopatii şi hernii de disc, boli grave ale coloanei vertebrale, iar pe locul 3, sunt hipoacuziile, provocate de zgomote. Angajatorii trebuie să-şi facă o analizăşi chiar dacă nu sunt echipamente ca în occident, totuşi pot să facă aşa încât să menţină profilul lucrării miniere, iar minerii să nu fie nevoiţi să meargă cocoşaţi şi să instruiască oamenii aşa încât să nu ridice greutăţi singuri. Şi cu o investiţie mai mică, ei pot îmbunătăţi condiţiile de muncă”, a mai spus Bodea.
Nici stresul nu e lăsat deoparte, iar asta s-a demonstrat şi în cazul ortacului care a fost găsit spânzurat în atelierul de reparat locomotive din Lupeni. „Stresul nu a fost cuprins în tema simpozionului de acum, dar pentru că bolile profesionale tind să egaleze accidentele de muncă, iar evenimentele cauzate de stres tind să depăşească accidentele de muncă. Aţi văzut suiciduri, infarcturi, accidente vasculare. Vom mai avea o campanie pe această temă în 2013”, a conchis Ileana Bodea.
Zeci de oameni care lucrează în subteran dobândesc boli profesionale din cauza condiţiilor de muncă, dar şi pentru că vârsta lor este tot mai înaintată.