Actualitate
Jandarmul montan Cătălin Filipoiu, eroul unui copil de 7 ani și al mamei acestuia
Plutonierul major Cătălin Filipoiu, jandarm montan, fiul regretatei interprete de muzică folk Tatiana Stepa, a devenit eroul unei familii. Acesta a reușit să prindă un individ, care încerca să fure dintr-un autoturism, parcat în afara părții carosabile de către o familie, căreia i s-a defectat mașina. Grav este că femeia suferă de o boală rară, numită Mastocitoză, iar copilul ei, de doar 7 ani, are hipoglicemie. Aproape 12 kilometri au mers prin frig și întuneric, până au dat de semnal la telefon. Mesajul femeii: „112, nu mă ucide!”.
Este cunoscut faptul că în multe (poate prea multe) zone din județ nu există semnal GSM, fapt ce îngreunează uneori chiar și intervenția jandarmilor pe munte, pentru a salva viața unui om. De data aceasta, nu a fost nimeni rănit pe munte, ci la șosea, pe DN 7 A, în zona Jieț. O femeie, grav bolnavă, împreună cu soțul ei, și copilul acestora, în vârstă de doar 7 ani, și el bolnav, au fost nevoiți să parcurgă 12 kilometri prin frig și întuneric, pentru a putea apela numărul unic de URGENȚĂ 112, pentru a cere ajutor.
„112 NU MĂ UCIDE!”
Nicoleta Vaia Nidelea a declarat pentru SERVUS HUNEDOARA că și acum starea s-a de sănătate este destul de delicată, având în vedere că suferă de o boală destul de rară, numită Mastocitoză. Frigul, stresul și disperarea i-au agravat starea de sănătate, iar acum încearcă să se recupereze. „Am avut un accident, s-a rupt planetara pe DN 7 A, la 15 kilometri de Petroșani, între Valea Seacă și Mija. Am încercat să reparăm, dar inutil. Temperatura de afară ajunsese la 12 grade așa că l-am înfofolit bine pe copil, soțul l-a pus după gât și am pornit pe jos, în speranța că va răspunde cineva la 112. Dacă nu ai semnal, NU poți apela. Am mers 12 kilometri pe întuneric, cu un copil cu hipoglicemie și eu cu degranulare masivă. La Cabana Mija am strigat, bătut 10 minute, dar din motiv de două noaptea nu s-au sinchisit. Am continuat drumul, copilul intrase și în hipotermie. M-am rănit la genunchi, dar am continuat să mergem. La ieșirea din Cheile Jiețului am avut semnal și am sunat la 112. A venit un echipaj SMURD I în 8 minute. Aveam saturația 70. Au preluat protocolul de urgență în mastocitoză și au comunicat asta Spitalului din Petroșani. În Camera de Gardă copilul a fost în parametri. Doamna doctor Ciugulea Monica a preluat protocolul și a urmat indicațiile. IMPECABILI. Este INUMAN să nu ai 12 kilometri semnal, să fie într-o situație gravă și fără semnal, să nu poți chema serviciul de urgență. Celor responsabili le spun că era să mă coste viața, un simplu număr pt ei. A fost o noapte de iad!” a declarat Nicoleta Vaia Nidelea.
Cătălin Filipoiu, jandarmul erou
Plutonierul major Cătălin Filipoiu din cadrul Postului de Jandarmi Montan Straja, aflat în timpul liber, în data de 26 iulie, în jurul orelor 16:30, s-a deplasat, împreună cu un amic, la rugămintea șoferului, prieten cu aceasta, pe Cheile Jiețului, unde acesta din urmă își lăsase autoturismul defect, în noaptea de 25 spre 26 iulie. „Ajunși la mașină, cei doi au observat în interior un bărbat, precum și un alt autoturism oprit alături. Bărbatul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, le-a spus celor doi că în timp ce se deplasa pe acel drum a văzut autovehiculul oprit, fără conducător auto și a rămas să îl păzească. Autovehiculul prezenta urme de forțare la portiera din partea dreaptă, și lipseau mai multe obiecte din mașină. Unele dintre acestea erau aruncate în albia pârâului de lângă drum (medicamente, jucării, haine), iar altele se găseau în autoturismul bărbatului (stație auto emisie-recepție, parasolar, un rucsac). Jandarmul montan și prietenul său i-au solicitat bărbatului să îi însoțească până într-o zonă cu semnal, de unde au apelat 112, sesizând faptele constatate. În scurt timp, un echipaj de poliție a sosit la fața locului și a întocmit persoanei în cauză dosar penal sub aspectul săvârșirii faptelor de furt calificat și conducere a unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice”, a declarat căpitan Iulian Pătru, purtător de cuvânt al IJJ Hunedoara.
Jandarmul a recuperat mașinuțele copilului, pe care hoțul le aruncase
Femeia îi mulțumește jandarmului hunedorean pentru tot ce a făcut pentru ea și familia ei. Îi mulțumește și pentru faptul că a recuperat câteva mașinuțe ale băiețelului său, pe care hoțul le aruncase. „Ce minte bolnavă poate să arunce în râu doar hainele și medicamentele copilului, altături de cromoglicatul pentru trei pacienți? Ce înseamnă să fii eroul unui copil de 7 ani? Să îi recuperezi mașinuțele cu care se juca de când avea 3 ani, cele mai valoroase sufletește, pe care nu le-ar da pentru nimic în lume, pentru că fiecare are o poveste. Când un nenorocit a spart mașina părinților, un OM l-a făcut fericit. Eroul este Cătălin Stepa! Bravo, Cătă! Te iubim! Adevărul este că Tatiana Stepa nici nu putea crește decât un asemenea copil cum e Cătălin!”.
Mastocitoza este o boală foarte rară, hematologică, oncologică și cronică incidenţa bolii este de 0,3 cazuri la 100.000 de locuitori şi an. Mastocitele sunt celule care fac parte din sistemul nostru imunitar. Ele iau naștere în măduva osoasă şi de acolo migrează în alte ţesuturi, unde se focalizează lângă capilarele sau de terminațiile nervoase periferice. Mastocitele pot degranula sub influența diverșilor stimuli precum: căldură, frig, stres, înțepături de albine, durere, medicamente (anestezice, aspirină, AINS, opiaceele, barbituricele) sau alimente cu histamină, traumatisme, vaccinuri, analize medicale invazive (endoscopii, extractii dentare), efort fizic, frecarea pielii, anestezii, agenti de conservare, parfumuri, antibiotice, betablocante, toate substanțele de contrast, contactul cu meduzele, animalele cu blană, infecțiile virale, bacteriene, alcoolul, inclusiv cel din tincturi și medicamente. Prin degranulare ele eliberează histamină, care este mediator al alergiilor și poate determina reacții alergice, inclusiv șoc anafilactic.
Actualitate
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
În cursul zilei de ieri, polițiștii Serviciului Investigații Criminale și ai Biroului Investigații Criminale Deva, cu sprijinul Serviciului Criminalistic, au desfășurat două percheziții domiciliare pe raza municipiului Deva.
În urma activităților procedurale, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat în vârstă de 53 de ani, domiciliat în municipiul Deva. Acesta este bănuit de comiterea infracțiunii de instigare publică, faptă prevăzută și sancționată de Codul Penal (art. 368, alin. 1).
Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
Polițiștii continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele în care a fost comisă fapta.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara reafirmă angajamentul ferm de a preveni și combate orice fapte ce amenință ordinea publică sau siguranța comunității.
Actualitate
Festin muzical oferit și în acest an, în pragul Crăciunului, de elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva
Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva oferă publicului devean momente muzicale pregătite cu mult entuziasm și dăruire.
Astfel, astăzi, 13 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Biserica Catolică „Sf. Anton” din Deva, va avea loc Concertul de Crăciun susținut de orchestra de chitare „Rozeta”, coordonată de prof. Csaba Varga, formată din elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” și elevii Parohiei Romano-Catolice. Ansamblul propune spre audiție publicului un program format din opusuri din literatura muzicală universală și colinde, precum și miniaturi muzicale, solo-uri și duete.
Marți, 17 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Concertul de Crăciun va aduce pe scenă ansablurile vocal-intrumentale de muzică ușoară „Art Adventure” și „Art Band alături de Orchestra Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.
„Art Adventure” reunește elevi talentați de la secțiile instrumentale și canto muzică ușoară, sub atenta coordonare a prof. Lorant Bravyak și, alături de trupa „Art Band” – compusă din profesorii: Lorant Bravyak (chitară), Lucian Mârza (bas), Delia Ștefoni (clape), Gabriel Hărăguș (colaborator – tobe) și eleve de la clasa de canto muzică ușoară a prof. Andreea Bogdan, Maria Copăcian și Florentina Pârva- , vor oferi publicului un program divers din repertoriul internațional. “Orchestra, înființată de regretatul profesor Radu Stan, coordonată în prezent de prof. Bianca Pienariu, reunește elevii claselor 6-12 de la secțiile coarde, suflători și pian și interpretează în cadrul acestui eveniment adaptări ale unor lucrări din repertoriul clasic și al muzicii de film, orchestrate cu dăruire și talent de însuși inițiatorul orchestrei, prof. Radu Stan. Prin marea varietate a repertoriului și genurilor abordate, Concertul de Crăciun promite să-și poarte ascultătorii într-o atmosferă de excepție”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Mult așteptatul concert al corurilor liceului, la Biserica „Immaculata” din Deva
În ziua următoare, miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Biserica Greco-Catolică „Immaculata” Deva va găzdui mult așteptatul Concert de Crăciun al Corurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță”.
“Corul de copii „Arlechino”, pregătit de hăruitele profesoare Florentina Pârva și Delia Ștefoni, împreună cu corurile „Lira” și „Orfeu”, dirijate de talentatul prof. Adrian Vinars și acompaniate la pian de prof. Delia Ștefoni își vor uni glasurile și vor înălța sufletele ascultătorilor prin colinde ale căror mesaj purtător de speranță străbate veacurile. Spre deliciul publicului, concertul coral va fi presărat cu momente instrumentale oferite de elevii și profesorii Liceului. Apreciem întregul colectiv de elevi și profesori pentru dăruirea și efortul investite în pregătirea acestor concerte și mulțumim instituțiilor care sprijină Liceul de Arte „Sigismund Toduță” în desfășurarea lor: Primăria și Consiliul Local Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Biserica Catolică „Sf. Anton”și Biserica Greco-Catolică „Immaculata””, a mai transmis prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Actualitate
Guvernul alocă peste 2,5 miliarde de lei pentru investiții, energie termică și cultură
Executivul a aprobat în ședință alocarea a 2,175 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a asigura continuitatea unor programe de investiții esențiale și a serviciilor publice. Deciziile vin în sprijinul dezvoltării comunităților, modernizării infrastructurii și susținerii instituțiilor culturale din țară.
Investiții strategice prin programe naționale
Din suma totală, 1,435 miliarde de lei vor fi direcționați către proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, vizând modernizarea infrastructurii locale. Alte 380 milioane de lei sunt destinate implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar 360 milioane de lei vor finanța proiecte de interes public sau social, gestionate de Compania Națională de Investiții.
„Continuarea proiectelor de dezvoltare în toate comunitățile este esențială pentru creșterea calității vieții oamenilor. Alocările aprobate astăzi răspund cererilor de transfer pentru investiții vitale,” a declarat ministrul dezvoltării, Marcel Boloș.
Sprijin pentru energia termică
Pentru asigurarea continuității serviciilor de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, Guvernul a alocat 136,4 milioane de lei. Fondurile vor sprijini 19 unități administrativ-teritoriale unde energia termică este produsă din surse diverse, inclusiv gaze naturale, cărbune, păcură și biomasă.
Finanțare pentru cultură
Un alt act normativ aprobat vizează alocarea a 203,9 milioane de lei pentru 72 de instituții de cultură din 33 de județe. Suma, reprezentând 2% din impozitul pe venit colectat la nivel județean între 1 august și 6 decembrie 2024, va sprijini funcționarea și continuarea investițiilor în teatre, filarmonici, opere și alte instituții culturale subordonate unităților administrativ-teritoriale.
„Această măsură sprijină unitățile care nu au capacitatea financiară de a acoperi cheltuielile necesare funcționării și dezvoltării infrastructurii culturale,” a subliniat ministrul interimar al dezvoltării.
Județele beneficiare
Printre județele care vor primi finanțare pentru instituțiile culturale se numără Arad, Cluj, Hunedoara, Iași, Timiș și Sibiu. Decizia reflectă angajamentul Guvernului de a susține infrastructura culturală ca parte integrantă a dezvoltării comunităților locale.
Prin aceste alocări semnificative, Guvernul reafirmă prioritățile naționale legate de modernizare, sustenabilitate și acces la servicii de calitate pentru cetățeni.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minori prinși pe stradă cu substanțe interzise, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Economiccu 2 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024