Actualitate
Jigniri și acuzații sau dreptate și adevăr? Florin Oancea, despre situația de la CEH
Situația de la Complexul Energetic Hunedoara este din ce în ce mai complicată, mai ales în contextul în care luptele sunt și politice. Atacurile sunt din ce în ce mai dure, iar uneori declarațiile sunt trunchiate ori analizate doar dintr-o singură perspectivă. Așa cum a fost și în cazul primarului municipiului Deva, Florin Oancea, în ceea ce privește declarațiile pe care le-a făcut în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune.
O parte dintre mineri și dintre cei care sunt implicați acum în acest protest al ortacilor, nemulțumiți de faptul că nu le-au fost plătite salariile la timp (15 februarie), motiv pentru care nici Termocentrala Mintia nu mai funcționează, iar peste 4.000 de apartamente și câteva zeci de instituții publice din reședința de județ nu mai beneficiază de apă caldă și căldură zilele acestea, „au luat foc” atunci când primarul a făcut unele afirmații. Aceștia s-au simți jigniți de edilul-șef al Devei. Cu toate acestea, primarul Florin Oancea nu a făcut altceva decât să spună purul adevăr. Primăria municipiului Deva a plătit întotdeauna integral, la timp și întotdeauna subvenția la energia termică, ba mai mult, primarul mai spune că a achitat și în avans banii pe care primăria trebuia să îi plătească Complexului Energetic Hunedoara pentru transportul cărbunelui din Valea Jiului la Termocentrala Mintia. În anul 2020, Primăria Deva a plătit, în total, Complexului Energetic Hunedoara suma de 3.875.072,17 lei, reprezentând subvențiile privind acoperirea diferenței de preț la energia termică livrată populației. De asemenea, vineri, în 5 februarie 2021, Primăria Deva a plătit Complexului Energetic Hunedoara suma de 477.025,29 lei, reprezentând subvenții privind acoperirea diferenței de preț la energia termică livrată populației în luna ianuarie 2021. Cu alte cuvinte, Primăria Deva şi-a plătit toate obligaţiile contractuale şi astăzi un sfert de oraş tremură de frig, iar şcolile au trecut în online fiindcă nu a fost livrat cărbune la Mintia. Practic, Florin Oancea spune că nu își dorește decât ca și CEH și minerii să își respecte partea lor de contract, așa cum face și el.
„Minerii au intrat în grevă. Nu mai vor să lucreze 100 de mineri. O problemă socială? E dreptul lor să intre în grevă. Pentru ce? Că nu s-au plătit salariile câteva zile şi se vor plăti în 26 februarie. Şi pentru nişte sporuri. Au făcut grevă. Şi care-i problema? Se va rezolva în câteva zile. Sâmbăta şi duminica, ei nu lucrează, minerii. Foarte bine, ei stau acasă la căldurică. Dar în contract spune 33 – 34 de vagoane minimum, în fiecare zi, trebuie să livreze minele din Valea Jiului către Termocentrala Mintia. Şi ele furnizează 15 vagoane într-o zi. În altă zi a fost o inundaţie, s-a surpat nu ştiu ce într-o galerie – nu am putut să scoatem cărbune, nu vă trimitem cărbunele numai poimâine sau poate răspoimâine. Păi dacă nu există ritmicitate cu ce să funcţioneze termocentrala, cu aer? Există un lanţ, cu mai multe verigi, unde s-a produs blocajul? La furnizarea cărbunelui ritmic. Eu ca devean, ce pot să fac? Să îi iau pe toţi devenii, să mergem noi în locul minerilor în Valea Jiului, să intrăm în abataje, în subteran şi să extragem cantitatea de cărbune necesară pentru a face o garnitură de tren în fiecare zi. Acesta este rolul primarului Devei şi al devenilor? Să mă fac eu miner la 53 de ani? Nu. Rolul nostru este să plătim contractual facturile pentru care Termocentrala Mintia a livrat agent termic către Deva, ceea ce am făcut”, a afirmat primarul Devei, într-o emisiune de televiziune difuzată vineri pe un post local de televiziune.
Actualitate
Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde
Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.
Cum se realizează colectarea?
Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:
În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.
În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).
Programul de colectare
Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.
Beneficiile inițiativei
După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.
Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Astăzi, în jurul orei 7:50, Poliția Orașului Petrila fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment rutier.
Din primele cercetări, se pare că un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Petroșani, care conducea un autoturism pe strada Republicii, din Petrila, nu ar fi acordat prioritate unei femei în vârstă de 27 de ani, din Petrila și unui minor în vârstă de 9 ani, care erau angajați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea celor doi pietoni, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.
Actualitate
Pericol pe drumurile publice. Doi șoferi, sub influența alcoolului, opriți de poliție
Pe 9 ianuarie 2025, în jurul orei 23:55, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au fost alertați de un bărbat care a semnalat un posibil șofer aflat sub influența alcoolului.
Potrivit informațiilor, persoana în cauză, un angajat al unei societăți de pază, conducea un autoturism al firmei, în drum spre o intervenție de urgență, după ce butonul de panică a fost activat. La fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 56 de ani, testat cu aparatul etilotest, care a arătat un rezultat de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat, indicând astfel prezența alcoolului în sânge.
În aceeași zi, la ora 17:15, pe bulevardul Republicii din municipiul Hunedoara, un alt bărbat, de 45 de ani, din orașul Hațeg, a fost oprit de polițiștii hunedoreni pentru un control de rutină. Rezultatul testării cu aparatul alcooltest a fost alarmant – 1,22 mg/l alcool pur în aerul respirat.
În ambele cazuri, polițiștii au continuat verificările, iar probe biologice de sânge au fost recoltate pentru a stabili cu exactitate alcoolemia. Autoritățile avertizează că astfel de comportamente pun în pericol siguranța rutieră și pot avea consecințe grave pentru toți participanții la trafic.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noutăți din tabăra Corvinului