Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Jubileu în Anul Centenarului

Publicat

pe

Dascălii hunedoreni au sărbătorit, ieri, 50 de ani de la înființarea inspectoratelor școlare județene. Cu această ocazie, au fost realizate două volume aniversare, o galerie cu tablourile inspectorilor școlari generali din 1968 și până în prezent și a fost dezvelită o placă comemorativă. La eveniment au participat foști inspectori școlari generali, între care se numără și șeful Secției de Învățământ al Sfatului Popular al regiunii Hunedoara, profesor Cornel Cizmașiu, în vârstă de 91 de ani, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice locale și centrale.

Un eveniment de excepție a avut loc, ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Huneodara, unde dascălii hunedoreni au sărbătorit 50 de ani de la înființarea inspectoratelor școlare județene și totodată 100 de ani de la Marea Unire. „Am împletit cele două evenimente și am gândit un eveniment care să cuprindă mai multe părți. În cadrul ceremoniei festive au fost înmânate diplome aniversare tuturor participanților. De asemenea, am realizat două volume aniversare, unul intitulat „Memento – jumătate de veac”, care surprinde dovezi și documente relevante pentru învățământul și activitatea de inspecție școlară din județul Hunedoara, în care au fost cuprinse și câteva mesaje ale foștilor inspectori școlari generali și generali adjuncți. Cel de-al doilea volum este intitulat „Învâțământul hunedorean în Anul Centenarului”. Aceste volume au avut ca și coordonatori pe inspector școlar general adjunct Lavinia Ilina și Marta Mare. I-am invitat alături de noi pe toți foștii inspectori școlari și am reușit să realizăm o mică galerie cu tablourile inspectorilor școlari generali din 1968 și până în prezent. În această perioadă de jumătate de veac au fost la cârma Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara 11 inspectori generali”, a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Hunedoara, profesor doctor Maria Ștefănie.

„Sunt ultimul mohican – ultimul reprezentant al regiunii Huneodara pe linie de învățământ”

Prezent la eveniment a fost și șeful Secției de Învățământ al Sfatului Popular al regiunii Hunedoara, profesor Cornel Cismașiu, în vârstă de 91 de ani, care a ocupat această funcție în perioada 1955 – 1968. „Sunt ultimul mohican – ultimul reprezentant al regiunii Hunedoara pe linie de învățământ. Lumea prin care am trecut eu se întinde pe o durată de 91 de ani și am cunoscut și România dodoloață, pe care aș vrea să ajung să o mai văd”, a precizat profesorul Cornel Cismașiu.

Dascălii hunedoreni care au activat de-a lungul anilor în cadrul ISJ, dar și o parte dintre invitați au primit diplome aniversare. Evenimentul s-a încheiat cu un minirecital susținut de Ovidiu Olari și Cristian Fodor, acompaniați de membri ai Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”. De asemenea, cei prezenți au luat parte la ceremonia de dezvelire a unei plăci aniversare cu prilejul împlinirii a 50 de ani de activitate a IȘJ Hunedoara.

„Nu este suficient să celebrăm, este important să facem lucruri concrete pentru dezvoltarea învățământului din județul Hunedoara” – Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Un nou “val” de alegeri: parlamentarele

Publicat

pe

Redactat de

Românii cu drept de vot sunt, din nou, chemați la urne. Duminica aceasta, va avea loc scrutinul electoral în urma căruia se vor stabili membrii celor două camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.

 

Campania electorală pentru alegerile parlamentare se va încheia mâine, 30 noiembrie, la ora 07:00, urmând ca votul să se exercite duminică, în 1 Decembrie, de „Ziua Națională a României”. Ca de obicei, scrutinul electoral va avea loc între orele 07:00 -21:00, cu posibilitatea prelungirii până la orele 23:59, în situația în care în incinta secției de votare sau la coadă vor mai exista cetățeni care încă nu și-au exercitat dreptul de vot. La fel ca la prezidențiale, în județul Hunedoara sunt așteptați la urne aproximativ 363.000 de cetățeni. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot înființate pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii vor vota pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.

Puzderie de candidați

Un număr 31 formațiuni politice și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale s-au înscris în cursa pentru desemnarea viitorului Parlament al României. Din județul Hunedoara, pe liste sunt peste 200 de pretendenți pentru cele nouă mandate disponibile, şase la Camera Deputaților şi trei la Senat. Mai exact, pentru Camera Deputaților sunt 154 de candidați, iar pentru Senat sunt 64 de candidați.

Advertisement

Conform Legii nr. 208/2015, alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfășoară prin scrutin de listă și repartizare proporțională. Viitorii membri ai celor două camere ale Parlamentului se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de cinci la sută din totalul voturilor exprimate sau care au obținut cel puțin 20 la sută din voturile din patru circumscripții. În cazul alianțelor, pragul electoral este mai ridicat, respectiv opt la sută dacă sunt formate din cel puțin două partide, nouă la sută pentru alianțele de trei partide și 10 la sută pentru alianțele cu mai multe partide.

Numărul de mandate obținute în Parlament diferă de la un județ la altul în funcție de circumscripție și de numărul de locuitori. Sunt 43 de circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe ale țării, o circumscripție pentru municipiul București și o circumscripție pentru diaspora. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Parlamentul României are, în momentul de față, o componență de 465 de parlamentari: 330 de deputați și 136 de senatori. Județul Hunedoara este reprezentat în organul legislativ suprem al țării de nouă parlamentari, șase deputați și trei senatori.

Reamintim că, ultimele alegeri parlamentare România au avut loc pe data de 6 decembrie 2020.  În acest an electoral, românii au trecut deja prin alegerile locale, europarlamentare și primul tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea pentru prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie, va încheia alegerile din 2024.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se redeschide, începând cu 1 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi redeschisă, începând de duminică, 1 decembrie.

“Sunteți așteptați în situl arheologic începând cu 1 Decembrie. Programul normal pentru perioada iernii este între orele 09:00 și 15:00, în fiecare zi a săptămânii”, au informat reprezentanții administrației Sarmizegetusa Regia.

Situl aheologic a fost închis pentru public la mijlocul lunii octombrie a acestui an, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare a monumentului istoric, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”.

 

Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
Citeste mai mult ...

Actualitate

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate -CFR.

Călătorii din patru trenuri Regio vor fi transportați cu mijloace auto. Măsura este necesară pentru menținerea continuității traficului feroviare în perioada de execuție a lucrărilor feroviare din stațiile CF Deva, Mintia și Simeria, au explicat reprezentanții companiei.

Lucrări la copertine în stațiile Deva, Mintia și Simeria 

Potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în perioada 2 – 7 decembrie 2024 se vor executa lucrări la copertinele peroanelor din stațiile Deva și Mintia, respectiv la copertinele pietonale din stația Simeria, intervenții care impun închiderea traficului feroviar, zilnic între orele 10:30 – 18:00, pe anumite linii din cele trei stații și scoatarea de sub tensiune a firelor de contact pe intervalele Deva – Ilia și Deva – Simeria.

Pentru menținerea continuității traficului feroviar în perioada necesară desfășurării lucrărilor pe intervalul Simeria – Deva – Mintia, constructorul va pune la dispoziția călătorilor din 4 trenuri Regio mijloace auto, după cum urmează:

Advertisement

→ în perioada 02.12.2024 – 07.12.2027, trenurile R 2038 și R 2036 circulă doar în relația Cluj Napoca – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur;

→ în perioada 02.12.2024 – 06.12.2027, trenurile R 2301 și R 2302, circulă doar în relația Teiuș – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur”, se arată în comunicatul transmis de CFR.

Reprezentanții companiei recomandă călătorilor care doresc informații suplimentare despre condițiile de circulație pe relația Simeria – Orăștie să consulte, în perioada 02 – 07 decembrie 2024, inclusiv pagina de internet a operatorului național de transport feroviar de călători www.cfrcalatori.ro sau să solicite informaţiile necesare la numărul de telefon 021/9521.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate