
Avem monografie
Mai multe instituţii şi-au pus oamenii la lucru şi au realizat o lucrare ce merită să facă parte din biblioteca fiecăruia
Una din cele mai ample şi mai bine documentate monografii a judeţului, lucrare în trei volume, ce reprezintă o veritabilă carte de vizită a Hunedoarei, va fi lansată în curând.

Evenimentul, de o importanţă extraordinară şi impact asupra vieţii socio-culturale din judeţ, va avea loc săptămâna viitoare marţi, 29 ianuarie, cu începere de la ora 15:00, în foaierul Teatrului de Artă Deva ,fiind pus la cale de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”.
De la geografie, economie…
Monografia este o lucrare complexă, structurată în trei volume. Primul dintre acestea prezintă pe larg, caracteristicile naturale ale judeţului, dar cuprinde şi pagini de istorie ce datează din cele mai vechi timpuri şi până la al Doilea Război Mondial.
Al doilea volum poartă titlul generic „Economie şi societate” întrucât face o profundă incursiune în viaţa economică, socială şi spirituală a judeţului, punând în lumină aspecte specifice acestei zone. Firul istoric este reluat de la anii celui de-al Doilea Război Mondial după care se face o amplă şi documentată incursiune, o analiză riguroasă a vieţii judeţului Hunedoara în timpul comunismului. Capitole speciale sunt rezervate dezvoltării economice a judeţului, mineritului aurifer, carbonifer şi al fierului, aspectelor tehnologice şi descrierilor de zăcăminte. O amplă analiză, bazată pe documente inedite, este rezervată meşteşugurilor şi breslelor hunedorene de la începuturile secolului XIII, până în epoca contemporană. O bogată iconografie vine în sprijinul informaţiilor oferite. Volumul se încheie cu o amplă prezentare a învăţământului hunedorean de la începuturi până în zilele noastre.
… până la spiritualitate şi folclor
Al treilea volum al monografiei se intitulează „Cultură şi spiritualitate” şi include texte ce pun în lumină viaţa spirituală şi bogăţia culturală a acestui spaţiu. Volumul se deschide cu o amplă prezentare a istoriei bisericilor creştine ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, reformată, luterană, unitariană din judeţ. De asemenea, sunt tratate aspecte din viaţa culturală hunedoreană, zonele etno-folclorice monumente istorice, precum şi traseele montane.„Monografia judeţului Hunedoara a încercat să sintetizeze toate caracteristicile acestuia, care se prezintă celor ce vor să-l cunoască drept un judeţ cu frumuseţi naturale unice, cu o existenţă marcată de momente cruciale pentru istoria naţională, cu o viaţă spirituală bogată, cu o impresionantă bogăţie etno-folclorică. Lucrarea, în ansamblul ei, are la bază o documentare extrem de minuţioasă, caracterizată prin recursul la surse de informare credibile şi prin prezentarea a numeroase informaţii inedite. De asemenea, materialul iconografic inclus în fiecare volum conferă atractivitate şi adaugă valoare textelor”, a spus Sebastian Bara (foto mic), director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.
Munca unei echipe de profesionişti
Realizată cu instrumentar ştiinţific de către un colectiv interdisciplinar format din specialişti din judeţ, lucrarea „Judeţul Hunedoara, monografie” a fost elaborată la iniţiativa conducerii Consiliului Judeţean (CJ). La ea, au muncit reprezentanţi ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Hunedoara, Compania Judeţeană de Turism Hunedoara S.A., Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN), Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST), Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ), Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva şi Teatrul de Artă Deva. Aspectul grafic al lucrării este meritul Casei de Editură Emia Deva.