
Peste 40 de incendii de vegetaţie uscată s-au produs în ultimele două săptămâni în mai multe localităţi hunedorene. Pompierii au intervenit ca pe „bandă rulantă”, aproape zilnic
Primele zile călduroase, când gospodarii au ieşit să îşi cureţe terenurile agricole, le-au dat iar mari bătăi de cap pompierilor hunedoreni, care au fost nevoiţi să intervină pentru a stinge incendiile de vegetaţie uscată izbucnite, în mai multe părţi ale judeţului, unul după altul.

Zeci de hectare au fost cuprinse, din nou, de flăcări, în ultimele două săptămâni. Până ieri dimineaţă, pompierii au numărat cam 40 de astfel de incendii de vegetaţie uscată, ce au afectat o suprafaţă totală de peste 120 de hectare. Alarma, însă, s-a dat şi ieri, când şi alte asemenea arderi au fost semnalate, una dintre acestea având loc la intrarea în localitatea Mintia, dinspre Deva. Ca şi în anii trecuţi, toate focurile au fost provocate de acţiunile localnicilor, în încercarea lor de igienizare a terenurilor. Din comoditate sau necunoştinţă de cauză, fermierii au dat foc vegetaţiei uscate, dar nu au mai supravegheat zona incendiată, spre disperarea pompierilor care sunt puşi în situaţia să intervină, de fiecare dată, pentru a stinge flăcările scăpate de sub control. Toate avertismentele lansate de pompieri, referitoare la riscurile arderilor necontrolate, rămân, se pare, în continuare, fără ecou.
Cam peste tot
Turdaş, Călan, Baru, Hunedoara, Ilia, Lăpugiu de Jos, Deva sau Hunedoara sunt doar câteva dintre localităţile unde, în ultimele zile, au avut loc incendii de vegetaţie uscată. Căpitanul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, spune că peste 150 de pompieri au fost implicaţi în operaţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie uscată înregistrate în ultimele două săptămâni. „În perioada menţionată, aproape toate gărzile de pompieri din judeţ au intervenit în astfel de situaţii”, a precizat sursa citată.
O situaţie aproape asemănătoare s-a înregistrat în judeţul Hunedoara şi anul trecut, când, conform ISU Hunedoara, s-au produs circa 1.300 de incendii de vegetaţie uscată. Toate acestea au fost generate de utilizarea flăcării deschise în scopul igienizării terenurilor agricole.
Pompierii reamintesc cetăţenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează cu amendă.